av Bi och maxell

Vi fortsätter vår kortvecka med ännu en kul teknik - Split Negative Stamping. Vi arbetar med delade stämpelavtryck, varm embossing och dessutom med kontraster.


Ett helt svart-vitt kort med embossing tekniken Split Negative Stamping.

Även om makens kommentar var: "Gör du ett kondoleans kort?" så kan i alla fall jag se fler användningsområden. =)

Kort av Bi

Efter den introducerande bilden går vi över till själva tekniken för Split Negative Stamping. Tekniken förklarar också alla steg för vanlig varm embossing.

Detta behövs
En stämpel med ett passande motiv
En stämpeldyna passande för embossing; Vi har använt en dyna med clear embossing ink
Två kontrasterande embossingpulver
Två likaledes kontrasterande papper
En kortbas bestående av ett eller flera papper
Skärmaskin eller skärkniv
Eventuella dekorationerFramdukat för Split Negative Stamping
Foto av Bi

Så här gör vi Split Negative Stamping (och vanlig varm embossing)
Nedanstående steg är även en beskrivning av vanlig varm embossing. Split Negative Stamping är en twist där vi använder oss av två exemplar av samma motiv i konstaterande färger.

1. Börja med att skära ut två papper som är exakt lika stora som stämpelklossen. Detta underlättar när du sen skall passa in stämpeln.
2. Färga in stämpeln med dyna avsedd för embossing.


Stämpla, täck med embossingpulver och töm sedan tillbaka överskottet i burken. Detta görs innan värmen tillförs.
Foton av Bi

3. Stämpla ditt motiv på först den ena pappret - observera att du måste vara noggrann med mönsterpassningen - och därefter det andra pappret.
4. Fördela embossingpulver - ett av varje konstaterande färg över respektive stämpeltryck.
5. Häll försiktigt av det överflödiga pulvret på ett separat papper. Knacka eventuellt på pappret med lätt hand för att få bort det sista. Om pulver fastnat på fel ställe, det vill säga utanför stämpeltrycket - använd en mjuk pensel för att ta bort det. Häll sedan tillbaka överskottet i burken.


Tillför värme för att embossa. Dela sedan motiven mitt itu, vilket ger två "nya" delade motiv.
Foton av Bi

6. När pulvret är på plats är det dags för värmen. Det finns flera olika sätt att gå till väga för att smälta pulvret. Vi har använt en embossingfön som är speciellt avsedd för varm embossing. Pulvret kräver 200-300 grader Celsius för att smälta och utöver embossingfön går det att använda till exempel en spisplatta, en brödrost, en glödlampa eller ett strykjärn.
7. Värm motivet med roterande rörelse tills allt pulver smälter och ger en upphöjd och glansig effekt.
8. När båda bilderna är klara delas de exakt i mitten.
9. Montera en halv bild tillsammans med motsvarande halva bild i den kontrasterande färgen. Det är nu som vi får belöningen om vi varit noggranna med mönsterpassningen. De två embossade motiven blir två "nya" motiv.

Alternativ version av Split Negative Stamping
Här har Bi, istället för att skära bilden efter stämpling och embossing, lagt två kontrasterande papper tätt vid sidan av varandra och stämplat rakt över dem båda samtidigt. För att papprena inte ska glida isär fästs de gärna ihop med en gnutta limtejp på baksidan. Efter stämplingen tas de isär och embossas på samma sätt som ovan.


Variant av Split Negative Stamping.
Foton av Bi

Inspiration
Bi visar ett kort skapat av ett av motiven ovan.


Kort av Bi

maxell visar hur det kan se ut när "Split Negative Stamping goes color". :)


Det brukar sägas att nöden har ingen lag. Jag har alltså inget vitt embosspulver, men ville ändå prova denna teknik. Därför tänkte jag på kontrastfärger överlag. Rött och grönt (här också med guld) är kontrastfärger. Eftersom de är typiska julfärger gjorde jag ett julkort.

En annan teknisk detalj är att jag utgick från två vita papper. Jag stämplade och embossade motiven i respektive färg. Sedan färgade jag in dem med matchande distresser innan jag delade motiven. Embossade motiv fungerar nämligen som resist, det vill säga att distressfärgerna tas inte upp av den embossade ytan.

Kort av maxell

Visst verkar det som en rolig teknik som man genast vill prova på? Om du gör det så lämna gärna en kommentar till detta inlägg med en fungerande direktlänk till ditt alster så vi kan få se även ditt verk. Alternativt sänder du e-post till skrotboken(snabel-a)gmail.com märkt "Split Negative Stamping".

Några ytterligare tips för varm embossing
Det finns speciella stämpeldynor som är avsedda för embossing. Embosspulver fastnar lätt på alla nyligen stämplade och ännu våta ytor, men rätt dyna underlättar och ger ett bättre resultat. Om du inte har en embossdyna fungerar det med icke-snabbtorkande stämpeldynor som till exempel pigment ink.

Fett och smuts från dina händer överförs från händerna när vi hanterar de papper vi ska stämpla på och gör att embosspulver kan fastna på fel ställe. Om det händer kan pulvret borstas bort med hjälp av en mjuk pensel.

Statisk elektricitet gör också att emboss pulver kan fastna på fel ställe. Detta kan förhindras genom en snabb avtorkning av pappret med en antistatisk trasa innan stämpling.

Det blir hett när du tillför värmen. Akta fingrarna. Använd cirkulerande rörelser för att fördela värmen över en större yta och därigenom minska risken att pappret deformeras eller - i värsta fall - fattar eld.

Om pappret deformeras, till exempel böjer sig, kan du lägga det i press under en eller ett par tunga böcker över natten.

Vanligen bör inte embossade motiv skäras eller klippas över de embossade linjerna. Detta beror på att ett snitt förstör ytan och kan leda till att färgen flagas av. Split Negative Stamping bygger på att du skär i den embossade ytan. Om du känner dig osäker rekommenderar vi den alternativa metoden som anges ovan eftersom den innebär att du inte behöver dela någon embossad yta.

Sist vill vi bara säga att det är enkelt att embossa. Embossing är en enkel teknik för att ge ett stämplat motiv något extra. Resultatet med en upphöjd, glansig och snygg yta ger ett välarbetat intryck.

Skrotbokens länkar
- Skrotboken uppmärksammar WCMD 2009
- Tillverka små bokstavslappar av maxell

Resten av listan uppdateras med länkar till alster där vi använt varm embossing i någon form
- Julens färger - del 3: Vit och (ljus)blå av maxell - Publicerad 9e januari 2009. Innehåller ett kort av Henrietta med embossad bakgrund
- Julens färger - del 4: Guld och Silver av maxell - Publicerad 11e januari 2009. Innehåller en altrad ask av Alien Bling med embossade dekorationer
- Se kristallklart - Skapa kring snö och vinter av maxell - Publicerad 7e februari 2009. Innehåller ett kort av maxell och ett kort av Alien Bling med embossade bakgrunder samt en layout av maxell med embossing på overheadplast.
- Skiss #12 - 15 sept 2009 av maxell - Publicerad 15e september 2009. Innehåller en layout med en embossad fotomatta
- Varm embossing - Resist med tuschpennor av maxell
- Varm embossing - Embossingpenna av Bi och maxell
- Varm embossing - Dubbel embossing och överembossing av maxell
- Varm embossing - Crackled Glass Technique av Bi

0 kommentarer: