av maxell

Här visar vi hur man kan använda två tekniker med varm embossing på samma motiv för att få en heltäckande glansig yta. Skillnaden ligger i hur många gånger du embossar och det påverkar slutresultatets utseende.

Det här inlägget presenterar två varianter med embossing i flera lager. De inledande stegen är identiska. Jag visar alla steg och delar i slutet upp det hela i de två olika teknikerna.

Vid en första anblick ser det ut som om teknikerna ger samma effekt, men om du tittar närmare och kanske också känner med fingret på ytan märker du en skillnad. Den ena tekniken ger en skrovligare yta (Dubbel embossing) medan den andra ger en tjockare och slätare yta (överembossing). Överembossing liknar en yta som täckts med glossy eller lack.

Över till teknikerna.


Börja att embossa som vanligt. Stämpla ett motiv, strö över embossingpulver, häll och knacka av överskottet.
Foton av maxell



Värm för att embossa, kika på glansen och färglägg motivet. Använd valfri färgläggningsmetod.
Foton av maxell



Applicera genomomskinlig (clear) embossingfärg med till exempel en pensel eller svamp över det färglagda motivet och strö sedan över genomskinligt (clear) embossingpulver.

Eftersom jag stämplat och embossat mitt motiv i silver valde jag ett genomskinligt pulver som är uppblandat med lite silver för att få en matchande effekt. Annars handlar tekniken oftast om helt genomskingligt (clear) embossingpulver.

Foton av maxell

Så lång är stegen likadana. Nedan följer variationerna som ger två olika embossingtekniker.

Dubbel embossing
Denna teknik ger ett helt lackat motiv, men med en något skrovlig yta.


Värm som vid vanlig embossing, det vill säga från ovansidan. Hela motivet får en glansig yta som är något skrovlig. Denna yta är, jämfört med överembossing, ojämnare.
Foton av maxell



Ett gratulationskort med dubbelembossat motiv
Kort av maxell

Överembossing
Denna teknik ger en helt lackad yta som är jämn och slät. Ytan är tjock och ger djupeffekt när du tittar på det underliggande motivet. Resultatet liknar en yta som täckts med glossy eller lack. I viss mån påminner det också om när du lägger på en genomskinlig bubbelsticker eller så kallade fragments.


Värm motivet från det andra hållet, det vill säga från undersidan. Upprepa några gånger för att få en jämn och lackad yta som täcker hela motivet. Du strävar efter en yta som, jämfört med dubbel embossing, är tjockare och också slätare.

Denna teknik fungerar med vanligt embossingpulver. Så kallat enamel embossingpulver (UTEE) ger dock ett något bättre resultat. Om du använder enamel embossingpulver (UTEE) räcker det att strö över pulver, det vill säga att du behöver inte applicera något laget med genomskinlig (clear) stämpelfärg.

Foton av maxell



Ett julkort med överembossat motiv
Kort av maxell

Nedan ges en länk till ytterligare steg för överembossing som ger ännu en embossingteknik, det vill säga krackelerat glas eller Crackled Glass Technique.

Skrotbokens länkar
- Skrotboken uppmärksammar WCMD 2009
- Split Negative med hjälp av varm embossing av Bi och maxell - Innehåller vägledning, råd och tips för varm embossing
- Varm embossing - Crackled Glass Technique av Bi
- Tillverka små bokstavslappar av maxell - Kommande publicering

0 kommentarer: