Stjärnkort - Hur gör man?

on 7 oktober 2009

av Birgitta/Bi

I ett tidigare inlägg har vi visat upp ett så kallat Stjärnkort, nu ska jag visa tekniken bakom det.

Kortet har naturligtvis fått sitt namn efter den form det har i öppet läge.

Det är ett väldigt enkelt kort att göra men kräver lite extra pyssel om man vill hänga små detaljer i vart och ett av de hål man skär/klipper ut.

Jag har för enkelhetens skull valt att arbeta med två enfärgade papper men det går naturligtvis att variera i all oändlighet. Väljer man enfärgat på båda papprena, ökar helt enkelt möjligheten att lägga till egna dekorationer vilket kan vara bra om man vill att kortet skall gå i ett speciellt tema. Inför Halloween skulle det till exempel kunna hänga dödskallar och så vidare i hålen, men det skulle också kunna vara spöken på bakgrundspappret som "tittar fram" genom hålen. Endast fantasin (eller rättare sagt bristen på den samma) sätter gränserna.

Du behöver:
6 bitar vardera av papper i storlek 7,5 x 15 cm.
+ de dekorationer du vill ha med.


Skär ut 6+6 remsor i formatet 7,5x15 cm.

Vik bakgrundspappret på mitten med "framsidan" inåt. Förgrundspappret viks först en gång på mitten med "framsidan" utåt, sedan viks de bägge ytterkanterna in mot mitten. Du skall få ett W - jämför med bilden.

Foto av Bi

Om du skall göra ett hålkort så gör du hålen nu. Det går även att använda denna modell till ett minialbum med "pop-up effekt".


Här har jag gjort olika hål på var sida för att visa att det går att variera hålet på många olika sätt. Antingen har man samma i hela kortet eller så gör man som här en sida av var modell.
Till höger ser man monteringen av bakgrundspapprena.

Foto av Bi

Börja med att montera ihop alla bakgrundspapper. Limma/tejpa runt kanterna och se till att alla sidor kommer kant i kant och att öppningen kommer åt samma håll. När du har fäst den sista skall det se ut som en bok.

Fortsätt med att montera in det andra pappret i respektive uppslag.


Här kan du se hur monteringen går till. Enklast är det om man lägger kortet ner och limmar/tejpar fast ovanpå bakgrudspapprets ena sida först. När den första sidan är fäst är det bara att lägga på lim/tejp och vika ihop "boken" igen, fortsätt så tills alla uppslagen är klara.
Foto av Bi

Nu är själva kortet färdigmonterat och utsmyckningen kan ta vid.

Det kan vara praktiskt att ha ett band runt om som går att knyta ihop kortet med. Detta döljs lätt (om man vill det) med hjälp av ett mönsterpapper som får dekorera fram och baksida. Till mitt kort (se länk sist i detta inlägg) har jag valt att sy fast de små paketen som hänger i Sams födelsedagskort med sytråd men det går också bra att fästa med små metallringar.

Lycka till och dela gärna med dig av ditt slutresultat genom att lämna en kommentar; med fungerande direktlänk till ditt alster, till detta inlägg. Det går också bra att skicka in via vår e-post. Se även de pågående utmaningarna uppe till höger på sidan.

Skrotbokens länkar
- Skrotboken uppmärksammar WCMD 2009
Hålkort med leksaker av maxell - Visar stjärnkortet i sin helhet

1 kommentarer:

maxell sa...

Den här "tekniken" vill jag prova att använda för ett minialbum någon gång. Kanske inte på varje sida, men på någon vore det ett roligt inslag att ta med.