av Bi

Här visar vi en rolig teknik med effekten av krackelerat glas - eller sprucken is.

Denna teknik kallas vanligen "Crackled Glass Technique". En svensk översättning blir ungefär Krackelerad Glasteknik. Tekniken har sin grund i så kallad Överembossing (se länk sist i detta inlägg). Det handlar om att genomskinlig (clear) embossingdyna och genomskinligt (clear) embossingpulver appliceras i flera lager på varandra (vilket ger Överembossing) innan det hela stoppas i frysen och sedan böjs för hand (vilket ger Crackled Glass Technique).

Tekniken fungerar alltså med vanligt embossingpulver. Så kallat enamel embossingpulver (UTEE med flera) ger dock ett något bättre och framförallt snabbare resultat. Om du använder enamel embossingpulver (UTEE med flera) kan det räcka med att strö över pulver, det vill säga att du behöver inte applicera flera lager med genomskinlig (clear) stämpelfärg. Fördelen är att ett tjockt lager byggs upp fortare och nackdelen är att du måste värma en längre stund för att allt pulvret ska smälta. Egentligen kanske det alltså går på ett ut. :)

Gör så här
Enkelt förklarat går "Crackled Glass Technique" till så här

1. Välj ut vad du vill krackelera. Det kan vara ett stämplat motiv - färglagt eller inte, ett mönstrat eller enfärgat papper. Alla papper går att krackelera även om något tjockare papper är att föredra.

2. Applicera clear embossingdyna över hela ytan.

3. Strö över clear embossingpulver.

4. Värm för att embossa.

5. Upprepa steg 2-4 en 3-4 gånger. Låt varje lager vila en stund innan nästa lager läggs på för att säkerställa att embossingen är klar, det vill säga har kallnat och därmed stelnat tillräckligt. Jag använde fyra lager. Eventuellt hade jag kunnat lägga på ytterligare något lager för än mer krackelering. Ett bra tips är att tänka på om du har ett tunnare eller tjockare embossingpulver och anpassa antalet lager därefter.

6. När sista lagret applicerats lägger du in allt i frysen i 2-3 minuter.

7. Ta ut ur frysen och böj pappret försiktigt. Krackelering uppstår på en gång. Ytan spricker lätt. Försök inte kontrollera sprickorna utan låt de ha sin egen gång.

8. Detta steg är valfritt. Om du vill att sprickorna ska framträda tydligare kan du dra över ytan med till exempel en stämpeldyna i lämplig färg. Det ger en än mer föråldrad eller distressad effekt.

9. När du tycker att du har tillräcklig krackeleringseffekt är det klart att användas på ett alster.
Inspiration
Min första krackelering för tankarna till något gammalt och slitet. Denna teknik är som gjord för alster som skapas med inslag från stilar som Vintage Scrap eller Shabby Chic.


Krackelerat blomsterkort av Bi



Närbilder på krackelerat blomsterkort av Bi

Den andra krackeleringen för tankarna till den stundande vintern. Krackeleringen påminner i det här fallet om frost samt sprucken och naggad is.


Krackelerat vinterkort av Bi



Närbilder på krackelerat vinterkort av Bi


Skrotbokens länkar
- Skrotboken uppmärksammar WCMD 2009
- Trendspaning - senhösten och vintern 2008 av ikis. Publicerad 31a december 2008. Inspiration skapad i stilen Shabby Chic med vintagetappning.
- Vintage Scrap för ett slitet utseende av maxell. Publicerad 26e augusti 2009. Presentation av stilen Vintage Scrap och vad som kännetecknar denna stil.
- Från en svunnen tid av maxell. Publicerad 27e augusti 2009. Inspiration skapad i stilen Vintage Scrap.
Skrotboken uppmärksammar WCMD 2009
- Split Negative med hjälp av varm embossing av Bi och maxell - Innehåller vägledning, råd och tips för varm embossing
- Varm embossing - Dubbel embossing och Överembossing av maxell - Överembossing bygger på samma princip som Crackled Glass Technique med skillnaden att ytan inte krackelerar.

1 kommentarer:

maxell sa...

Det är så läckert att du fick med båda delarna som det passar för, dvs vintage och frostigt. Skoj!