av Birgitta/Bi

"Upp och hoppa alla bagarbarn - bullfest bullfest hela dan."

Vi fortsätter vår kortvecka med anledning av WCMD och slår ihop firandet med vår helsvenska företeelse Kanelbullens dag. För att riktigt kittla igång smaklökarna så inleder vi med ett gammalt hederligt recept på dessa goda vetebullar.

Goda vetebullar
ca 45 st

150 g margarin eller ännu hellre smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1-1½ dl socker
2 tsk malen kardemumma eller nystötta kardemummakärnor
ca 1,3 liter vetemjöl

Pensling: uppvispat ägg
Garnering: pärlsocker (hackad mandel eller nötter)

Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken. Värm tills allt är ljummet ca +37 grader.
Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.

1. Arbeta degen så den blir blank och smidig. Använd en stadig slev eller gaffel eller kör i matberedare. Överarbeta inte degen - det är särskilt viktigt om man använder köksmaskin. 3-4 minuter räcker.
Degen är lagom arbetad när den är elastisk och släpper kanterna. 1-2 dl mjöl bör vara kvar till utbakningen, inte mer.

2. Strö lite mjöl över ytan så den inte torkar. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek. Har man bråttom kan det räcka med 10-15 minuter men normalt bör degen få vila i ca 45 minuter. Tänk på att förvara degbunken varmt och dragfritt.

3. Arbeta degen i några minuter i bunken efter jäsningen. Stjälp upp på bakbord och knåda i resten av mjölet. Ju mer du arbetat degen i bunken dessto mindre behöver den knådas nu. Lägg bullarna på smord eller bakpappersklädd plåt med 3-4 cm mellanrum och täck sedan med bakduk, för en andra jäsning se punkt 6.

4. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Blanda samman ingredienserna till fyllningen till en smidig massa. Bred den ovanpå degen. Rulla samman degplattan och dela rullen i jämnstora bitar.

5 a) Kanelsnurror
Fyllning till Kanelsnurror:
75-100 g margarin eller smör
1 dl socker
2 tsk kanel
Lägg bullen med snittytan uppåt i en pappersform eller på bakplåtspapper, så slipper du kladdiga plåtar.

5 b) Vegabröd
Fyllning till Vegabröd:
100 g margarin eller smör
1 dl socker
100 g mald sötmandel
2 tsk nystötta kardemummakärnor
Vegabröd formar du med hjälp av en bordskniv. Lägg bredsidan av knivskaftet mitt på bullen ("en skiva deg -utskuren ur rullen") och tryck till så får den en alldeles egen form. Dessa ser väldigt proffsiga ut. =)

5 c) Kardemummabullar
Ingen extra fyllning. Dela degen i 2-3 delar. Rulla varje degbit till en jämn rulle. Dela rullarna i 45 lika stora bitar och rulla sedan var degbit till en bulle.

6. Lägg bullarna på plåtar, täck med bakdukar.
Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek eller 30-45 minuter. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i 250 graders ugnsvärme i ca 10-12 minuter.

Tips:
- Istället för smält smör går det förträffligt att använda sig av rumstempererat smör.
- Använd vit sirap istället för socker i smeten.

Så långt receptdelen. De alster vi skapar på tema Kanelbulle kommer i del 2.

Skrotbokens länkar
- Skrotboken uppmärksammar WCMD 2009
- Höstens färger - del 6: Beige av maxell - Publicerad 4e november 2008. Innehåller en layout med kanelbullar skapad av skberg74
- Kanelbullens dag 2009 - del 1: Vi skapar av maxell - Innehåller freebie, kortinspiration och kuriosa om kanelbullar

2 kommentarer:

maxell sa...

Vegabrödet - blir det som mandelmassa i dem? Det låter smaskens, men eftersom jag har folk här som inte käkar mandelmassa verkar det dumt att göra dem. Eller... det är nog skitsmart får då slipper vi dela med oss till alla. :)

Annars vidhåller jag att det rumstempererade smöret i degen spelar i en helt annan liga jämfört med det smälta. Om du sedan byter ut socker mot sirap blir det "perfekta" och saftiga goda bullar.

Arvet sa...

Instämmer i att rumstempererat smör är bäst.
Nej, jag tycker inte att det ger mandelmassekänsla i och med att det inte blandas ihop till en deg utan bara strös över den utkavlade degplattan. Sockret smälter/kristalliserar sig vid utbakningen tillsammans med smöret och mandeln. Jag tycker mer att det ger en förhöjd mandelsmak. Du får helt enkelt prova och "riskera" att äta upp dem själv. =D