av maxell

I det här inlägget ges några tips och råd för att göra hål i hålkort.

Det är inte svårt att göra hål i kort. Nedan följer några tips och råd som bör underlätta är vi skapar kort med hål. De visar två av många sätt för att använda hål på kort.

Enkelt hål
Det första tipset är att fästa alla papper på såväl framsidan som insidan innan du gör hål i kortet. Tänk på att inte använda alltför många lager med papper, men ett par till tre fungerar.


Fäst alla papper innan hålet stansas ut.

Här fäste jag ett papper på framsidan som överlappar lite, lite med hålet. Det sitter även ett tunt papper på insidan av kortet.

Foto av maxell


Använd till exempel en cirkelstans för att göra hål en bit in från kanten. Dies i till exempel qk-tång kan göra hål i eller nära kanten. Dies för stansmaskiner som använder en platta samt cirkelskärare av olika slag kan användas för att göra hål var som helst på pappret.

Hål med lager på lager och markerad kant
Det här tipset handlar om hur vi stansar hål med olika dimension i två olika papper och sedan får dem att passa ihop.

Du börjar med att stansa ett hål i kortets kant. Resultatet är ett hål i det första pappret. Hur vi får hålet på det andra pappret på rätt ställe visas med bilder.


Ta det papper du vill ha på framsidan av kortet och lägg det exakt där du vill fästa fast det. Använd eventuellt icke-permanent lim eller dubbelvikt dokumenttejp för att fästa fast pappret. Själv höll jag det på plats med fingerkraft. :)
Foto av maxellVik upp upp kortet och markera kortets hål. Följ kanterna och rita med blyerts på baksidan av det mönstrade pappret.
Foto av maxellVänd upp och ner på en cirkelstans som gör ett hål som är något större än det hål som sitter i själva kortet. Ta loss det mönstrade pappret från kortet och placera det i cirkelstansen. Se till att du kan se den markerade cirkeln och placera den på så sätt att cirkeln kommer exakt i mitten. Stansa ut ett hål som blir något större än kortets hål.
Foto av maxellMontera det mönstrade pappret på framsidan av kortet. Dekorera framsidan på det sätt du önskar eller lämna det odekorerat för ett stilrent kort.
Foto av maxell


Runda hål
Det finns som sagt flera möjligheter för att använda hål på sina kort. Följ länken här nedan för att hitta mer inspiration för kort med runda - såväl mindre som större - hål.

Tekniken med hål kan självklart även användas för layouter och (mini)album för att till exempel skapa interaktiva inslag eller ge en tjuvkik om vad nästa sida eller uppslag handlar om.

Skrotbokens länkar
- Skrotboken uppmärksammar WCMD 2009
Hålkort med leksaker av maxell - Publicerad 7e oktober 2009

0 kommentarer: