av maxell

I detta inlägg skapar vi med inspiration från någon film och använder oss av dold journaling.

Dagens datum, den 30e september, år 1955 avled en välkänd skådespelare. Det var den kvällen som kulturikonen James Dean var med i en bilolycka. Han blev endast 24 år gammal.

Exakt 50 år senare, den 30e september 2005, publicerades de så kallade Muhammedbilderna i Jyllands-Posten. Jyllands-Posten den 30 september 2005. De bilderna fick starka reaktioner världen över. Det har pågått och pågår fortfarande debatt om dessa bilder skulle ha publicerats eller inte.

Till saken hör också att i början av september, den 1a september 1911, startade den svenska censurmyndigheten Statens biografbyrån sin verksamhet. Sverige blev då det det första landet med filmcensur. Byråns syfte var, till en början, att klippa bort de delar i en film som ansågs vara obehaglig, moraliskt stötande och sätta åldersgränser. I år skulle Statens biografbyrå ha firat 100 år, men verksamheten lades ner den 1a januari 2011 efter ett riksdagsbeslut att avskaffa filmcensuren.

Om vi slår ihop dessa tre händelser kommer vi till temat för detta inlägg. Vi skapar med inspiration från någon film och använder oss av dold journaling.

Det finns många sätt för att dölja sin journaling. Den vanligaste är nog att stoppa texten bakom något annat - ett foto eller bakom ett mönsterpapper. Det finns också andra lösningar varav journaling i kuvert och motsvarande samt i rullar som fästs på ett alster är två exempel.

Journaling kan döljas av olika orsaker. Ibland vill du inte dela med dig historien på en gång. Då är dold journaling som kan tas fram av den som det berör en bra lösning. Vid andra tillfällen kan dold journaling möjliggöra att du får med mer text på en annars kanske begränsad yta. Oavsett orsak är dold journaling något som vi alla använder oss av från och till.

Lillylva har dolt sin journaling bakom fotot.


Filmen jag valde är Sin City. Älskar kombinationen av svartvitt med röda detaljer. Eftersom det var så mycket mörkt i bilderna, valde jag att utgå från vit cardstock. Det röda är gjort med en minimister fylld med distress och vatten.
Layout av Lillylva

Det har även Bi gjort.


När jag letade foton till detta tema föll min blick på detta foto av Sam. Inte särskilt smickrande, men när man är liten och har feber kan det mesta hända. Sam har alltid varit en samlare och stenar är nog det som stått högst i kurs. Det låg alltid en massa stenar i olika skålar på hennes rum. Då är det väl bara naturligt att man tar och lägger en kall och skön sten i pannan för att svalka bort febern. Naturligtvis somnade hon. =)

Att finna ett filmtema var inte särskilt svårt för som ni förstår är det rena dårhuset här hemma ibland.

Titeln från filmen Gökboet fick bilda rubrik. Eftersom den engelska filmtiteln kommer från ett barnkammarrim som i slutklämmen lyder "en (gås) flög över gökens bo" fick den skånska gåsen ta plats på tagen som också gömmer den dolda journalingen.
Det rutiga pappret med den stansade kanten får symbolisera nätinhängnaden som finns med på filmaffischen.

Layout av Bi

Jag själv (maxell) skapar i stort sett alla mina layouter i formatet A4. Det innebär att jag har en något mindre yta att tillgå för att till exempel skriva journaling. Samtidigt gillar jag interaktiva layouter och därför passar det bra med dold journaling. Här sitter den instoppad bakom ett mönsterpapper.


Jag inspirerades av Matrix. Vi vet väl hur det är med det röda och det blåa pillret, men hur det egentligen med det gula pillret...?

Det här är andra gånger jag gör en layout med ett blister. Denna gång har det piller i sig... Mer än så behövs inte sägas!

Layout av maxellRätt gula närbilder... :)
Layout av maxell

Hur löser du journaling? Låter du en vara synlig? Dold? Eller... hör du till dem som inte använder journaling så ofta?

Nedan finns länkar till tidigare publicerade inlägg som rör filmer och filmens värld. Där finns också ett inlägg som vi publicerade förra året med anledning av de så kallade Muhammedbilderna. Temat där är konstnärlig frihet... Kika gärna och låt dig inspireras. Film kan användas till mycket. :)

Skrotbokens länkar
Filmrelaterade inlägg
Vi skapar om Walt Disneys filmer och figurer av Skberg74
Filmtajm - Inspireras av filmens underbara värld av maxell
Filmtajm - Vi gör en box till våra popcorn av Bi - Tutorial med mall
Mall till popcornbox av Bi
Goth av Milo (tidigare Mimmelie) - Här har så kallade Gothfilmer en central roll
Mörker - Vi skapar med influenser från Goth av maxell - Gothalster passar bra i tiden då det snart är Halloween...
Mall till Kistask av maxell - En Gothinfluerad kistmall
Astrid Lindgren i våra hjärtan av maxell - Astrid Lindgrens böcker har filmatiserats...
Ett inlägg med anledning av publiceringen av de så kallade Muhammedbilderna
Konstnärlig frihet - Frihet inom konsten?av Bi

0 kommentarer: