av Mimmelie
Den mörka årstiden lider mot sitt slut. Men än har vi mörka eftermiddagar, kvällar och nätter. Vi kan mycket väl inspireras av gothen för vårt skapande.
Inspiration från gothen syns i mitt hem som är prytt av dödskallar, svarta smidessaker, tända ljus och mörka mansröster till dov bas, som ljuder ur stereon. Kan det bli bättre en mörk kall kväll, uppkrupen i soffan med en ruggigt otäck bok i knäet om vampyrer, eller en bra film på TV; varför inte Tim Burtons "The Nightmare before Christmas", "Corpse Bride" eller kanske "Sweeney Todd" i riktigt gothisk musikal-anda?
I det här inlägget ger jag en närmare presentation av goth. Låt dig inspireras och låt gothen ta plats i ditt skapande.
Historia
Goth är en politiskt/religiöst obunden musikgenre och subkultur. Anhängarna till denna genre brukar kallas gothare och det kommer från engelskans "goths" som i sin tur är taget från gothic, det vill säga den engelska benämningen på gotiken. Typiskt för genren är symbolism och känslor. Gothens historia börjar i England på 1970-talet och är från början sprungen ur postpunken.
Öppnandet av Batcave i London på 1980-talet lär ha bidragit till gothens spriding. I både till exempel England och Tyskland är "batcaver" likt "grufties" ett etablerat begrepp, då främst gällande någon som anknyter till de tidiga gothbanden.
Klädstil
Gothare är gärna klädda i svarta kläder, färna med inslag av mörk lila eller rött. Klädstilen är ofta androgyn. Att se gothare av båda kön i smink, kjol, krås eller spets är inte ovanligt.
Vilket utseende som är vanligast tycks variera mellan olika länder. I Sverige har sedan länge "punkgothen", en stil som är snarlik punkstilen, varit den mest aktuella. Tröjor med gothband, myggjagare, och bredare tuppkammar, så kallade mohawks eller långt färgat eventuellt modifierat hår är typiskt för punkgothen. Även platåskor, kjolar, skinnjackor, sammet och dramatisk sminkning är typiskt för en gothare. Piercingar är inte heller ovanligt och det lär vara ett arv från punken.
I Tyskland är det mer vanligt att gothare har antagit stilen new romance som utseendemässigt lånat mycket från den gotiska epoken inom konst och sömnad. Kreativitet är något som ligger många gothare om hjärtat.
Musik
Gothen är främst definierad genom sin musik. Tidiga band var Siouxsie And The Banshees, Joy Division, Bauhaus med flera. Senare kom undergenrer som till exempel gothrock, där det förmodligen mest kända gothbandet ”The Sisters of Mercy” kommer in i bilden. Musikaliskt utmärker sig gothen av en framträdande bas, skramliga gitarrer, mörka mansröster men även med ett standardrocksound.
I Sverige började det hela som postpunk där texterna ofta, men inte alltid, var dystopiska och gav en negativ syn på framtiden. Det gav musikstilen alternativnamnet depprock. Band som kan nämnas här är Blue for Twos tidiga skivor, Cortex, i viss mån Imperiet med flera.
En del band, till exempel The 69 eyes, Moonspell och Theatre of Tragedy har vissa likheter i val av estetik, men hör egentligen inte till den riktiga gothen utan mer till gothic metal. Och de är snarare en undergenre till metal. Men det finns en viss likhet mellan gothen och en del metalband, till exempel bandmedlemmarnas utseenden med svartsminkade ögon, stora svarta hår och de för gothen typiska kläderna. Ofta benämns Marilyn Mansons musik som gothic metal, mestadels på grund av utseendet, men musiken i sig har inte så många likheter med den typiska gothen.
Rollspel
Rollspel med romantiska och ockulta inslag är också vanligt förekommande i gothkulturen. Till exempel Kult, Mage och Vampire: The Masquerade. Det sistnämna spelas också i lajvformat.
Litterär inspiration
Gothen hämtar inspiration ur klassiska skräcknoveller. Författare som Bram Stoker (Dracula), Sheridan Le Fanu (Carmilla) och Mary Shelley (Frankenstein) är vanliga favoriter, ofta tillsammans med moderna författare som Ray Bradbury, Anne Rice (Vampyrkrönikan) och John Ajvide Lindqvist. Även Edgar Allan Poe är ett ofta återkommande namn.
Skrotbokens länkar
Mörker - vi skapar med influenser från Goth av maxell
Mall till Kistask av maxell
Tävla och utmanas
Translate this page
Pågående serier
Tidigare inläggsserier
Mini Art Journal 2011
Bloggintresserade
Etiketter
- Om Skrotboken
- Vi använder färg
- Vi använder olika material
- Vi berättar
- Vi besöker kreativa rum
- Vi bjuder till bords
- Vi delar med oss och lär av varandra
- Vi dukar
- Vi fokuserar på form
- Vi fokuserar på mönster
- Vi fokuserar på olika dekorationer
- Vi fortsätter med
- Vi ger plats för eftertanke
- Vi gör det själv
- Vi har varit på mässa
- Vi har varit på scrapträff
- Vi inspireras av...
- Vi kliver utanför lådan
- Vi kåserar
- Vi liftar
- Vi låter barn skapa
- Vi lär oss tekniker
- Vi lär oss tekniker Vi använder olika material Vi kliver utanför lådan Vi använder färg Vi gör det själv
- Vi nyhets- och trendspanar
- Vi ordar om
- Vi ordar om ..
- Vi presenterar
- Vi skapar Art Journal
- Vi skapar från samma
- Vi skapar Mini Art Journal
- Vi skapar på uppdrag
- Vi skissar och skapar
- Vi tar datorn till hjälp
- Vi tar fram och delar ut mallar
- Vi tittar på scrapstilar
- Vi tävlar och drar lott
Bloggarkiv
-
▼
2009
(172)
-
▼
januari
(19)
- Filmtajm - Inspireras av filmens underbara värld
- Filmtajm - Vi gör en box till våra Popcorn
- Mall till popcornsbox
- Färgläggningsskolan - Pigmentrika färgpennor och v...
- Färgskolan
- Spalta upp - skapa i spalter med tidningspapper
- Tips för att bevara tidningsurklipp
- Goth
- Mörker - vi skapar med influenser från Goth
- Mall till kistask
- Ge med hjärtat
- Tjugondag Knut - nu ska granen ut
- Rita och måla din egen jul
- Sätt färg på julen
- Julens färger - del 4: Guld och Silver
- Julens färger - del 3: Vit och (ljus)blå
- Julens färger - del 2: Grön
- Julens färger - del 1: Röd
- Trettondedag Jul
-
▼
januari
(19)
Länkar till Skrotboken
Månadens sponsor
Vi som skapar
Kontakta oss
(snabel-a)gmail.com]
Synpunkter, önskemål, nya kontakter, sponsring av utmaningar osv. Allt är välkommet.
Manifest
Kort sagt: Kreativitet och inspiration är vad Skrotboken är.
Kreativitet som leder till inspiration, inspiration som leder till kreativitet.
Galleri och inspiration
Kommentera med direktlänk
Alla kan kommentera ett inlägg. Om du lämnar en direktlänk till ett blogginlägg eller till en bild i ditt galleri hittar vi igen det just du skapat.
Deadline
Observera att vi har en egen kategori med pågående utmaningar för specifika tillfällen. Där anges slutdatum för att få komma med i planerade framtida inlägg.
I övrigt finns ingen deadline för att lämna in sin tolkning och därmed bidra till Skrotbokens inspirationsbank.
Copyright ©2008
Kopiera inte bilder till din egen hemsida/blogg. Använd heller inget material för annan publicering i samband med utmaningar, bloggar, forum, butiker eller annat utan att först fråga om tillstånd.
Om du inspireras av något som publiceras i Skrotboken vore vi tacksamma om dels länkar till Skrotboken och dels lämnar en kommentar till det inlägg du inspirerats av med en länk till ditt eget alster.
0 kommentarer: