Sugrörsblåsning - Alster

on 19 september 2011

av maxell

Här följer vi upp vår tekniktutorial från maj månad (Tutorial - Sugrörsblåsning) med skapande alster.

Under maj månad presenterade vi en tekniktutorial med sugrörsblåsning. Efter det inlägget har teknikerna haft ett rejält sommaruppehåll, men nu är det dags. I detta inlägg följer vi upp denna tutorial från maj med skapande alster.

Principen för denna teknik är enkel - Använd ett sugrör för att blåsa färg på valfritt alster. För mer information med tips och råd läses presentation som gavs i Skrotbokens blogg den 20e maj 2011. Inlägget heter "Tutorial - Sugrörsblåsning" (se även länk sist i inlägget).

I princip går det att använda alla sorters färg till denna teknik. Detta gäller så länge de är relativt blöta, det vill säga att de går att blåsa ut med hjälp av ett sugrör. Olika förtunning eller medier går att lägga till för att erhålla en bra konsistens. De flesta har, för detta inlägg, använt sig av akrylfärg som spätts ut med vatten. Några visar också att det går utmärkt att blåsa med andra färger och även att blanda färger.

Vi inleder med att fräscha upp minnet genom att visa två av de uppslag som Bi och maxell visade i teknikinlägget redan i maj. Först visas hur de såg ut då och sedan kommer det färdiga uppslaget. Efter den påminnelsen forsätter vi med fler härliga blåsta mönster och alster.

Vi presenterar vanligen teknikerna som Art Journal, men vi begränsar oss inte till att de endast gäller Art Journal. Här bjuds vi på bred inspiration för användningen av tekniken med sugrörsblåsning.

Distresser
Bi använde sig av distreser som blåstes på ett Gessounderlag...


Ett uppslag i min Art Journal. Sidorna är här först bearbetade med Gesso underlag, distressade två gånger inklusive ett lager med mask. Detaljbilderna visar lite tydligare hur resultatet blev med blåsning enligt alternativ ett - de bruna partierna och enligt alternativ två - de flesta gröna.

På dessa sidor har jag mest arbetat utifrån alternativ två och har då arbetat väldigt nära pappersytan.

Art Journal av Bi

... och det resulterade i ett personligt akvarium eller vatten med sjöväxter.


I teknikinlägget som publicerades inför detta inlägg hade jag med ett uppslag i min Art Journal där jag hade provat olika tekniker med sugrörsblåsning. Så här blev det färdiga resultatet.

Jag associerade till ett akvarium eller en damm- sjöbotten när jag såg de gröna sjögräsliknande formerna. Andra vet jag har sett annat men för mig fick det bli sjögräs. Temat passade bra för det jag ville förmedla till mig själv med detta uppslag.

Utblåsningen skedde lite för högt upp på sidan för att egentligen vara helt perfekt men för mig ligger lite av tjusningen med att jobba i min Art Journal i att det skall "gå undan" lite och därför gjorde jag inte om eller la till mer. Det fick bli en sandig botten istället. Samma sak här, färg/sandblandningen är långt ifrån optimal men det är så här det råkade bli. =) I det hela simmar några fiskar, så som de utformade sig just i den stunden. Uppslaget ser måhända enkelt ut men oj, va mycket symbolik det ligger i det, väl synligt för mig själv - och det är ju för min egen skull det har kommit till. =)

Art Journal av BiSkapartext
Art Journal av Bi

Vattefärg
Jag (maxell) blåste med vattenfärger. De lades på ett underlag av Gesso som fått färg på sig...


Uppslag i min Art Journal där jag först målat sidorna med Gesso som fick färg på sig när den torkat. Sedan började jag blåsa genom att använda alternativ 3, det vill säga att suga upp färg i sugröret och blåsa utan den över ytan. Jag lade även på någon extra droppe med färg i kanterna enligt alternativ 1 och blåste i ungefär samma banor som redan bildats. Avslutningsvis målade jag med samma färg utspädd med vatten runt kanten.

På bilden har jag fortsatt med uppslaget och ritat dit detaljer. Än är det dock inte klart. :)

Art Journal av maxell

... och det hela resulterade i ett uppslag med direkt inspiration från min lilla mans uttalande om uppslaget ifråga - en småläskig sak. :)


Här är mitt färdiga uppslag. Jag spann vidare på den spontana kommentar som min lilla man sa till mig när han såg uppslaget. Ett tema som passar nu när höstmörkret kommer närmare och närmare...
Art Journal av maxellSkapartext
Art Journal av maxell

Distress Stains
Från distresser (men en avstickare i vattenfärg) till en besläktad relativ nyhet - distress stains. Dessa är rätt vattniga i sig varför de går utmärkt att blåsa på direkten. Det har Cajaba gjort och skapat ett kort.


Jag har provat blåsa med sugrör på detta kort. Jag har använt mig av Distress Stain färgerna och tänkte att det borde gå. Jag vill också prova blåsa med tunnare sugrör, jag hade bara grova sugrör. Ovanpå har jag stämplat med en textstämpel.
Kort av Cajaba

Grövre eller tunnare sugrör kan ge något olika resultat. Tänk bara på att det är svårare att blåsa i ett smalt sugrör så se upp så du inte blir för yr i din iver att skapa mönster. ;)

Allmogefärg
Innan vi går in på en vanlig färg i scrapsammanhang - akrylfärg - vill vi lyfta fram en annan färg. Allmogefärgen kan blandas med vatten och blåsas. NHL visar hur det kan se ut med ett kort och missa inte de finurliga tipsen som kommer med hennes tillvägagångssätt.


Utgångpunkt, vit kortstomme. 1. Jag lade ut starkt rosa e-lineblommor från Prima på kortstommen. 2. Blåste vattenspädd mörkturkos allmogefärg rakt ner på varje blomma. 3. Torkade med embossingfön tills de största vattenpölarna försvunnit. 4. Lyfte bort blommorna som färgat av sig på pappret. 5. Tryckte de fuktiga blommorna på de ställen blomtrycken behövde förstärkas. 6. Lät blommorna torka och limmade sedan fast dem med varsin liten halvpärla som dekoration. Även de infärgade blommorna fick halvpärlor.
7. Skumgummi bokstäver formar ordet "hej" och kortets hörn rundades till med en liten punch.

Tanken var egentligen att blommorna skulle fungera som masker, men detta blev ju så mycket roligare Smile Ibland är det bra när det blir "fel"

Kort av Nina/NHL

Riktigt effektfullt.

Akrylfärg
Akrylfärg kommer i olika konsistens. En del är tjockare, medan annan är mer rinnig i sin konsistens. Alla akrylfärger kan spädas med vatten och då, till exempel, blåsas med sugrör. Här bjuds vi på flera inspirationsalster.

Pippin har använt sig av starka färger och skapat en blomstrande layout genom att variera hur hon blåste.


Jag tog akrylfärg, spädde ut den med en hel del vatten. Sen droppade jag på ett akvarellblad och blåste med sugrör. På "blommorna" blåste jag direkt på i mitten och "bladen" blåste jag nerifrån och uppåt. Kul teknik och man kan ju verkligen göra en massa olika alster.
Layout av Pippin

snorsk blåste matchande färger åt i stort sett alla håll och kanter för att få färgerna att blanda sig något. Det uppkomna mönstret används på ett kort.


Jag använde mig av ett albumblad och akrylfärg som jag spädde med vatten. Jag sög upp färg i sugröret och blåste en bit uppifrån över pappret, sen blåste jag åt lite olika håll för att få färgerna att blanda sig. Slabbigt och skojigt! Jag vet två stycken som gärna hade deltagit om de inte hade sovit... Kanske testar utomhus i sommar tillsammans med barnen!
Kort av snorskKort av snorsk

Elin blåste sin färg rakt uppifrån och det gav i hennes fall ett perfekt inslag för ett kort.


Jag använde mig av akrylfärg som jag spädde ut med vatten. Sög upp färg i sugröret och blåste rakt uppifrån (ca 1,5m över pappret).

Med den här tekniken kan man få till hur många olika resultat som helst med så lätta medel som ett sugrör och lite färg, kul!!

Kort av Elin

Kicken passade på att skapa en layout med det medie hon använde för att späda akrylfärgen - vatten. Riktigt passande.


Detta var en ny, och otroligt rolig teknik som jag aldrig provat innan! Jag använde mig utav svart akrylfärg, som jag lagt i någon droppe vatten i, även lite blått akrylfärg. Bilden föreställer mig och min syster när vi badade i Thailand, i och med att det är så mycket vatten i bakgrunden valde jag att fokusera på blått, utöver svart och vitt.
Layout av Kicken

Även vit akrylfärg går att blåsa. Då är ett mörkare underlag att föredra. Här visar Pillan hur det kan se ut när tekniken används för att skapa något som flera börjat på allvar med - julkort.


Jag använde mig av vit akrylfärg som jag spädde ut med lite vatten för tunnare konsistens, och droppade sedan ut på ett rött lite tjockare papper. Blåste därefter ut dropparna över papperet med ett tjockt sugrör. Det hela fick bli bakgrund till ett litet julkort. ”Järneksbladen” har jag ritat på fri hand och sedan färglagt med ProMarkers, därefter ett lager med crackle accent för den blanka effekten som järneksblad har…
Kort av Pillan

Mer färg
De alster som avslutar detta inlägg använder sig av ospecificerad färg. Några använder också flera olika färger på ett och samma alster.

Skberg74 har, med inspiration från är hon surfade efter pyssel för barn, blåst ett ljuvligt träd. Det hela resulterade i en tavla.


Jag har blåst en liten tavla, satt en dag och surfade på tips till pyssel för barn och hittade tipset att göra en körsbärsträdstavla, först målade jag bakgrunden i blått och sen tog jag brun färg och blåste ut till gren innan jag klistrade dit silkespapper i olika rosa toner på "grenen". Ett lite vårigt pyssel kanske men man kan ju klistra dit höstlöv istället om man vill variera sig efter årstid.
Tavla av Skberg74

Visst är det ett bra tips hon ger? Anpassa färgen och färgen på övriga detaljer efter årstiden.

Martha har provat flera olika färger, bland annat mist, och blåste ett speciellt mönster. Det resulterade i ett kort som passar för en kommande högtid och andra tillfällen.


Jag provade att blåsa olika typer av färg och upptäckte att det liknade ett spindelnät. Jag droppade en köpt mist på pappret och blåste ut.
Kort av Martha

Avslutningsvis har Missan78 blåst färg och varit barn på nytt.


Denna utmaningen gillade jag verkligen, resultatet blir både annorlunda och snyggt. Man kände sig nästan som ett barn när man tog fram sugröret och började blåsa. Tänkte på när man blåste bubblor i saften som liten. :D
Layout av Missan78

Följ Missans goda råd och lek du med! Det ÄR kul!

Skrotbokens länkar
Skapa med sugrör och färg
Tutorial - sugrörsblåsning av Bi och maxell - Tutorial för att blåsa färg med sugrör, det vill säga det inlägg som är grund för detta inlägg
Ätbart - Innehåller en layout av maxell där hon använt sugrör för att blåsa ut färg över bakgrunden
Bubblor i massor av Bi - Tutorial för att med hjälp av sugrör skapa bubbelmönster på papper
Art Journal och relaterade tekniker
Art Journal - Introduktion
Tutorial - Färga in papper med hjälp av snö av Bi och maxell
Collage - en teknik för Art Journal och annat
Collage - Alster - Innehåller alster där vi skapat med inspiration från ovanstående inlägg och gör collage på våra alster
Tutorial - sugrörsblåsning av Bi och maxell - Tutorial för att blåsa färg med sugrör, det vill säga det inlägg som är grund för detta inlägg
Sugrörsblåsning - Alster - Innehåller alster där vi skapat med inspiration från ovanstående inlägg "Tutorial - Sugrörsblåsning" och blås färg med sugrör på våra alster
Annat skapande med sugrör
Barnens påsk - Inför påsken 2011 gör vi, tillsammans med barnen, påskblommor med hjälp av bland annat sugrör
Har du gett nyårslöften? - Inför det nya året 2010 använder vi sugrör på våra alster

0 kommentarer: