av Bi, Lillylva och maxell

Sommaren är förbi och det sjuder åter av aktivitet i landets alla skolor. Datorerna är på stark frammarch i skolarbetet, men ännu behövs våra trotjänare - blyertspennan och radergummit. Idag suddar vi motiv.

En populär skolaktivitet; där det inte duger med en dator, är det kära klottrandet. Lite klotter här och lite klotter där. Nog händer det att bänken får lite extra färg, men oftast är det antecknings- och arbetsböckerna som får extra dekorationer på omslaget eller ute i kanterna. När man kladdat och klottrar behöver man ibland också sudda bort. Idag skall vi sudda.

Vi har ägnat oss åt att med olika tekniker och på olika sätt sudda eller ta bort färg för att få fram önskat motiv. Alla våra alster går i svartvitt eller gråskala.

Sudda blyerts av maxell
När jag var liten satt jag ofta och fyllde hela papper med blyerts som jag sedan gjorde något mer av. Ibland ritade jag i och dit detaljer med mörkare blyerts och ibland gjorde jag som jag gjorde här - suddade bort delar av den blyerts jag fört på för att få fram detaljer och motiv.

Du behöver

- Blyertspenna/blyertspennor - gärna med mjukare stift, det vill säga HB eller än mjukare
- Slätt vitt eller i alla fall ljust papper
- Papperstuss eller motsvarande
- Bra suddgummi
- Eventuella masker och stenciler att sudda efter
- Fixativ eller motsvarande
- Oömt underlag och gärna oömma kläder :)

För denna teknik bör det papper du använder vara slätt och ljust. Med ett slätt papper kan hela ytan täckas med den tunna spetsen som en blyertspenna vanligen har. Det är svårare att åstadkomma samma effekt med ett strukturerat papper. Samtidigt bör även underlaget vara slätt och samtidigt oömt.



Luta pennan och börja måla hela den yta du vill täcka. Det är enklare att fylla större ytor om pennan lutas jämfört med om den används med spetsen mot pappret. Vässa pennan vid behov då stiftet kan bli ojämt slitet och därmed inte når ner mot pappret.



Som överkurs kan du använda dig av så kallad frottage för att skapa mönster i din blyerts. Jag valde att använda två olikmönstrade saker under delar av mitt uppslag för att skapa mönster.

Tänk på att det håll du drar pennan åt ger variation i den pålagda blyertsen. Detta gäller speciellt om du har mönster som du målar över. Läs gärna på allmänna tips om färgläggning med färgpennor eller blyerts för att lära dig mer om detta.

Experimentera också med att variera trycket samt att använda olika grader av mjukhet och hårdhet för blyerts. Vill du få ett parti mörkare kan du också fylla på det flera gånger med blyerts.



Om du önskar tona ut eventuella kanter och linjer som bildats på pappret använder du en papperstuss eller motsvarande som gnuggas lätt över ytan. Gnugga i cirkulära rörelser för jämnare spridning av din blyerts.



När du är nöjd med ditt blyertspapper börjar du sudda. Använd bra suddgummi som verkligen tar bort blyertsen. Kanske vill du också ha olika storlekar på suddgummit beroende på hur mycket du vill ta bort eller snarare vilka mönster du vill skapa. Tryck olika hårt för att variera hur mycket som suddas bort.

Om du suddar fel, vill ändra på något eller helt enkelt förstärka med mörkare kontraster någonstans fyller du på med mer blyerts. Tänk då på att det oftast blir bäst om du återigen gnuggar den ytan med hushållspapper och suddar bort där du vill ha ljusare.



Sudda dina motiv och mönster på fri hand eller använd masker och stenciler att sudda efter. Jag suddade på fri hand, vilket är som att rita på fri hand. Tips om masker och stenciler kommer i nästa teknik i detta inlägg - Sudda grillkol av Bi.



När du är klar med suddandet är det en bra idé att fixera allt. Annars smetar blyertsen ut. Du får blyerts överallt inklusive där du inte vill ha det och ditt eller dina motiv kommer också att smeta igen. Som fixativ använder du fixeringsspray eller motsvarande.

Jag avvaktar dock något med att fixera mitt uppslag för att först göra det helt klart. :)

Lycka till!

Sudda grillkol av Bi

Du behöver
- Papper
- Rest av grillkol
- Suddgummi
- Hushållspapper
- Fixativ/hårspray

Tillvägagångssätt
Efter en grillkväll finns det som regel små rester av kol kvar, en bit av dessa har jag använt till mitt första försök att sudda fram motiv.

Jag började med att svärta in hela pappret ganska tjockt med svärta. Därefter torkade/gnuggade jag in svärtan med hushållsspapper. Jag upprepade processen ett par gånger för att få i så mycket svärta som möjligt. Kolen sitter ganska löst på pappret så man får vara observant på var man rör vid ytan så man inte suddar bort onödigt mycket färg.

Dags att börja sudda fram sitt motiv. Jag använde mig av både fingrarna, hushållspapper och suddgummi. Suddgummi ger den vitaste ytan. Beroende på hur hårt man ha gnuggat in svärtan i första ledet och beroende på suddgummits kvalitet kan man få fram olika mycket vithet. Ett bra suddgummi ger nästan helt vit yta igen.



Arbeta med nyanserna som blir av olika hårt suddad yta för att få fram ditt motiv. Lägg gärna till mer accenter med kolen. Den går att använda som en penna om du får tag på en tillräckligt spetsig flisa.
Arbeta växelvis med att sudda och svärta ner tills du får fram det önskade motivet.

Det går utmärkt att arbeta med maskning i samband med denna teknik.



Jag har här använt ett reklamblad för att göra min egen mask genom att klippa ut mönstret av en stjärnhimmel i det. Jag lägger det på mitt papper och suddar sedan fram motivet. Olika hård suddning ger olika grad av vithet.



Kolen fäster som sagts tidigare inte helt i pappret utan man måste fixera bilden när man är klar.

I brist på “riktigt” fixativ använde jag mig av vanlig hårspray. Det fungerar precis lika bra till att försegla ytan. Om du dock vill vara på den säkra sidan med beständighet bör du använda riktig fixeringsspray.

Fadening med stämpeldyna av Lillylva
Här kommer en liten guide på hur man kan skapa schyssta smetningar med en oljebaserad stämpeldyna som exempelvis Versafine.



Det här är vad som behövs
- en oljebaserad stämpeldyna
- vit cardstock och
- valfri stämpel



Stämpla upp ditt motiv som du vill sudda.



Gå snabbt och med lätt finger över motivet, öka trycket beroende på vilken effekt du vill ha. Nu är det lite olika uppsugningsförmåga på olika papper/cardstock. Många gånger räcker det med att sudda själva motivet, andra gånger kanske man måste ta till det tunga artilleriet.



Som här. Min cardstock vägrade släppa ifrån sig den mängd färg som jag var ute efter, så jag duttade lite med fingret på dynan och gned sedan ut det över motivet där jag ville ha lite extra stuns.



Nu har jag gått lös med fler stämplar och sedan chalkat kanterna med en Fluidchalk. Fungerar bra med andra dynor också, men den här torkar fort och smetar inte så mycket. Mer än där man själv vill.. ;)



Nu har jag dekorerat och monterat min cardstockbit på en kortbas. Lite kladdig om fingrarna, men vad gör det när det blir såhär effektfullt!

Summering
Vi har i detta inlägg presenterat några olika sätt för att sudda fram motiv och detaljer i svartvitt/gråskala. maxell visade på det klassiska vi suddar, det vill säga blyerts. Bi visade att vi även kan använda något som vi i första taget kanske inte tänker på som färg. Grillkol ger ifrån sig färg som kan suddas. Samtidigt använder konstnärer så kallat ritkol. Utöver blyerts och kol finns det självklart fler torra färger som kan suddas i svartvitt/gråskala.

Avslutningsvis visade Lillylva, som en komplettering till de torra färgerna, på en effektfull teknik där blöt färg suddas - fadening med stämpeldyna. Hon rekommenderar en oljig stämpeldyna för denna teknik.

Vår teknikutmaning denna månad blir att skapa ett valfritt alster där du suddar något i svartvitt. Använd detta inlägg som inspiration och släpp fram leklusten.

Lämna in ditt alster genom att lämna en kommentar med direktlänk eller e-posta till skrotboken(snabel-a)gmail.com märkt “Sudda svartvitt”. Skriv gärna något om vad du använt för färg och hur du gick tillväga. Senast tisdag den 11e oktober klockan 23.59 vill vi ha ditt alster för att det - om en månad - ska kunna visas upp i uppföljningen till detta inlägg.

Skrotbokens länkar
Art Journal och relaterade tekniker
Art Journal - Introduktion
Tutorial - Färga in papper med hjälp av snö av Bi och maxell
Collage - en teknik för Art Journal och annat
Collage - Alster - Innehåller alster där vi skapat med inspiration från ovanstående inlägg och gör collage på våra alster
Tutorial - sugrörsblåsning av Bi och maxell - Tutorial för att blåsa färg med sugrör, det vill säga det inlägg som är grund för detta inlägg
Sugrörsblåsning - Alster - Innehåller alster där vi skapat med inspiration från ovanstående inlägg "Tutorial - Sugrörsblåsning" och blås färg med sugrör på våra alster

1 kommentarer:

Mikaela sa...

ohh så läckert!! tackar för inspirationen!