av Birgitta/Bi

Biobesök är ofta intimt förknippade med popcorn och då ska de naturligtvis dessutom serveras ur boxar. Jag har tagit fram en mall som går att använda till den egna biokvällen därhemma eller varför inte till det alternativ min make föreslog - en enkel ytterkruka när du vill ge bort en vacker blomma men hellre lägger pengarna på själva blomman än på en ytterkruka (som säkert redan finns hemma hos mottagaren).

Du behöver papper av ett stabilt slag. Till maxells inlägg Filmtajm använde jag mig av kraftigt mönsterpapper, men det går lika bra att använda annat stadigt papper. Här har jag använt vanliga vita albumblad som jag snabbfärgat med distresser.

Till albumsidorna fick jag lov att kapa mallen lite på höjden för att den skulle få plats på pappret.

Så här går du tillväga
Börja med att skriva ut mallen. Jag har gjort den på 2 A4-sidor för att det skall vara lätt att skriva ut.
Klipp ut mallarna och tejpa/limma ihop de två bitarna så de ser ut som nedan.


Tejpa/limma ihop de två delarna A och B enligt markeringen på mallen.
Observera att fotot visar min prototyp.

Foto av Bi

Nu är själva grundmallen klar och du kan markera och klippa ut två likadana bitar ur ditt mönstrade papper. Tänk på att inte vända mallen; båda bitarna skall se likadana ut, det är viktigt för att botten skall passa ihop sedan.


Ta de två färdigklippta delarna och vik kanterna. Biga gärna så vecken blir skarpa och bra.

Tänk på åt vilket håll vikningen skall göras.

Foto av Bi

Prova passformen och gör eventuella justeringar. Nu är det dags att limma ihop de båda delarna med varandra. Långsida mot långsida.


Limma fast sidan Y på sidan X enligt mallen.

När du har limmat ihop båda delarna har du en "öppen" box.

Foto av Bi

Nu är det dags att limma ihop bottendelarna så att boxen dels går att vika ihop och dels fälla ut så att botten blir hel.


Vik den lilla biten C så att den ligger rätsida mot rätsida. Det är alltså "insidan" av del C som skall bestrykas med lim. Lägg gärna något under så det inte kladdar ner övriga botten.

Vik ihop boxen enligt bilden och tryck till.

Gör likadant på motsvarande sida.

Foto av Bi

Boxen är färdig och klar att fylla med popcorn eller annat snacks, ladda en film och hoppa upp i soffan för en mysig hemmabiokväll.


Färdig box.
Foto av Bi

Det finns, som sagts ovan, även andra användningsområden för denna ihopvikbara lilla box - nu är det bara fantasin som sätter gränserna.

Lycka till med ditt skapande.

Skrotbokens länkar
Filmtajm - inspireras av filmens underbara värld av maxell
Mall till popcornbox av Bi

0 kommentarer: