Simma lugnt

on 30 maj 2010

av maxell

Idag, den 30e maj för sju år sedan (2003) hade Disney Pixars animerade långfilm "Hitta Nemo" världspremiär i USA och Kanada.

"Hitta Nemo" utspelar sig - som säkerligen redan är bekant - under ytan. Det är en Nemo som förvinner i det stora havet. Hans far Marvin ger sig iväg för att leta reda på honom.

Vi låter oss inspireras av filmen genom att skapar med fisktema. Fiskar förekommer i flera olika sammanhang. Vi ger inspiration på hur vi skapar om, med och av(!) fiskar. Vi använder oss av fiskformen samt fisk som dekoration, mönster eller allmänt tema på det vi skapar.

Fisk!
Vi inleder med ett underbart vackert kort av Dolores där fisken verkligen är i fokus. Hon använder sig av ett fiffigt sätt för att använda upp spillbitar. Se, njut och inspireras!


I samband med detta tema så behövde jag göra två saker. Först och främst behövde jag göra ett födelsedagskort till min svåger och dessutom behövde jag använda upp lite spillpapper ur min överfulla spillpapperslåda. Temat "fisk" visade sig vara perfekt för båda ändamålen, min svåger älskar att fiska och om jag använde mig av PP-metoden (Paper Piecing) skulle jag äntligen kunna använda mig av alla "pyttebitar" papper som jag av någon outgrundlig anledning hamstrat (svårt att slänga, jag vet).

Jag vek ett (slätt) cardstock på mitten och skissade upp en fisk på ena sidan, lät fisken få en "tuppkams-fena" så att kortet höll i hop någonstans i överkant och klippte sen ut hela rasket. Därefter var det bara att klippa ut alla delar och börja "bygga upp" fisken. Till fjällen har jag använt en 1" stans och på fenorna och fiskansiktet är det crackle accent, insidan av kortet är målat med ProMarker - Turquoise. Fisken är ca 15x26 cm och står av sig själv i och med att den är dubbel.

Kort av DoloresFjälliga närbilder
Kort av Dolores


Akvarium i fokus
Vi fortsätter med alla dessa akvarium där fiskar och andra sjölevande djur lever och simmar omkring.

Hemma hos Monica finns ett saltvattenakvarium som inspirerat henne att göra ett underbart kort med en saltvattenmiljö. Det här kortet lyser av skaparglädje.


Eftersom vår familj har saltvattensakvarium blev valet enkelt när jag skulle skapa till temat "fisk". Jag har försökt återskapa en saltvattenmiljö med allt vad det innebär. Ett skeppsvrak t.ex. och ett gammalt kompass. Sjöhästar och fiskar likaså. Sedan har jag lekt lite med hobbyfärger som ram på kortet. Det va första gången jag testade detta och kommer nog göra det igen - för det var riktigt kul! Men oj vad svårt jag tyckte det var... Någon som har några bra tips? För att få fast allt så använde jag decoupagelack, väldigt enkelt, men oerhört svårfotat... Fokus hamnade på lacken istället för på kortet när jag skulle fota så därför har jag tagit kortet lite uppifrån...
Kort av Monica ASaltstänkta närbilder
Kort av Monica A

MiaPuh har sina egna kampfiskar hemma och självklart scrappar hon en av dem - Odd - när det är fisktema. :) Färgglatt och härligt.


Ett av mina favoritteman, fiskar :)

För mig var det ett självklart val att scrappa fina söta Odd min kampfisk. Odd är liksom inte bara en fisk utan han är så mycket mer bland annat värsta inspirationskällan, se så fina färger han har :) Det var väl just hans fina färger jag ville framhäva med denna layouten och att han är vacker. :)

Layout av MiaPuhFärgstarka närbilder
Layout av MiaPuh

MiaPuh har också lånat ut foton på sina kampfiskar. Här scrappar Lilla S dem kärleksfullt - tillsammans.


Lilla S har här fått låna foton av MiaPuh att scrappa Odd och Nodd. Hon satt i flera dagar och pillade med denna och alla ser väl att "hajarna" pussas.
Layout av Lilla S och text av Skberg74

Under en resa till Rhodos besökte Samara akvariet. Där mötte hon en hel rad söta fiskar. Hon råkade även på en "läskig" fisk som troligen håller "fula fiskar" borta... Allt är med i Samaras enastående dokumentation av detta besök.


När vi var på Rhodos 2006 så besökte vi akvariet. Det fanns massor av levande fiskar, inklusive rara sjöstjärnor, men det fanns även en del uppstoppade. Den här hajen borde kunna skrämma slag på eventuella tjuvar som smyger in nån natt.

Rubriken är gjort med QuicKutz Disco. Jag använde ett fiskpapper och ett papper ur en reklambroschyr. 3D-stickers piggar upp lite på en annars rätt enkel layout.

Layout av Samara


Människan som fisk
Skberg74 scrappar en härlig sommarbild där människor simmar som fiskarna i vattnet. Notera det passande digitala kit som hon använder sig av. Det förstärker såväl sommarkänslan som fångar upp vattnet och anknyter till fisktemat på ett självklart sätt.


När jag skulle skapa till detta tema var min första tanke att jag skulle scrappa detta foto med papper men så snavade jag över Annas underbara sea day kit och då kunde jag inte låta bli att göra en digital-layout istället. På bilden är sambon och dottern och simtränar i en sjö i närheten av oss.
Digital layout av Skberg74

Att Milo gillar stämplar är nog välbekant vid det här laget. Här lägger hon fokus på en underbar stämpel med en sjöjungfru för att bygga upp ett havsnära lockande landskap.


Motivstämplar med sjöjungfru, nyckel och sten. Jag har använt en del blingstenar runt sjöjungfrun. I två hörn har jag satt fast öljetter. I mitten på de målade blommorna har jag droppat med grön pearlmaker. Fiskstjärten och snäckorna för brösten har jag först haft lite glitter på, och sen har jag krackelerat dem för att få lite fiskfjälls-effekt.
Kort av MiloSjönära närbilder
Kort av Milo


Fiske
Fiske är något som människan ägnat såg i åt länge - säkerligen sedan tidernas begynnelse.

Cissi passade på att titta igenom sin fotosamling och där hittade hon perfekta foton. Det är sommar, sol och glädje... eller fiskelycka.


Va kul det var att titta igenom gamla foton... här hittade jag några när vi var i Ammerån och fiskade då Simon bara var 2,5 år, jisses vad tiden flyger förbi.

Har rivit och "rullat" kanterna på pappret som är läckert rött på baksidan. Det mindre fototn har jag fäst med några stygn, pappsnöre och hängt en charm-fisk i stygnen. Runt fotona har jag dragit några penseldrag med vit krackeleringsfärg.

Layout av CissiFiskenärbilder
Layout av Cissi

Fiskelycka är bland annat att få napp. Både och finns med i Bollebygdsbos kreativa layout. Här är det äkta Bohuskänsla med finurliga lösning.


En junidag 2007 i Bohuslän.

Någon fisketokig har varit ute och fiskat makrill, samt rensat den. Pojkarna har fångat krabbor med klädnypor dagen innan. Nu kom morfar på att dom kunde ta makrillarna i stjärtfenan med klädnyporna. Det nappade de på direkt! ;) Lillstumpan ville naturligtvis också vara med där det händer kul grejer.

Förutom foton har jag använt mig av "skrotmaterial" så som bubbelplast och skumnät som suttit runt äpplen. Till de urklippta fiskarna tog jag bara pappersrester.

Layout av Bollebygdsbo

Vi avslutar med att uppmärksamma att alla gillar inte fisket i sig. Sam skapar en tänkvärd layout som anknyter till ett sommarnöje där fiskar ingår som en viktig ingrediens utan att nödvändigtvis vara med...


Jag gillar inte att fiska; det är synd om fiskarna, men att håva är kul!

På sommaren brukar jag hjälpa till med att hålla rent i vår guldfiskdamm. Då gäller det att se upp så det inte kommer med någon liten fisk.

Layout av Sam

Efter dessa inspirationsalster av riktiga "fenor" känner i alla fall jag mig mycket sugen på att bena ut något eget alster med fiskar. Gör inte du?

Länkar
Officiell hemsida för "Hitta Nemo" - på engelska


Skrotbokens länkar
Min hemstad - Vi ser klart på en bit svensk historia - Publicerad 6 november 2008. Innehåller ett kort av Henrietta med sjönära tema.
Min Oas - Publicerad 10 augusti 2009. Innehåller en dubbellayout av Samara där fiskar är med.vad?
Jag ska måla hela världen... - Publicerad 5 maj 2010. Uppmärksammar barnens dag och Kodomo no hi där en viss fisk har en viktig betydelse.

0 kommentarer: