av Birgitta/Bi

Idag firar vi första maj. En riktigt röd helgdag inte minst om man tittar på mängden röda fanor som; världen över, vajar i vinden. Naturligtvis ägnar även vi den röda färgen lite extra uppmärksamhet idag.

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag och den firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen. Skrotboken väljer dock att fira i rött med tanke på Go red-kampanjen.

Go red for women
Go Red for Women startades av American Heart Association 2004 och har sedan tagits till Europa av World Heart Federation.

I Sverige drivs Go Red-kampanjen av Hjärt- och Lungfonden och 1,6 miljonerklubben. Go Red-kampanjen arbetar för att öka kunskapen om kvinnohjärtat och samla in pengar till Forskning.

Visste du att den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar?

Troligen inte eftersom medvetenheten om detta är låg bland människor i gemen.
Det krävs stora resurser till forskning kring kvinnohjärtat. Den forskning som tidigare bedrivits har främst varit inriktad på män och deras symtom.

Go Red är en viktig kampanj och det är två mycket engagerade organisationer som stödjer frågan om kvinnohjärtan och forskning. Följ gärna länken nedan för mer information.

When women goes red ...
... i sitt skapande, ja då kan man få se alster som är skapade helt i rött.
Dagens tema för vårt skapande är monokromatiskt i rött. De av oss som gav oss in i projektet upptäckte att det är inte en helt lätt färg att arbeta med. Jag (Bi) hade all möda i världen att finna ett helt rött mönsterpapper till exempel.
Försök gärna själv!
Vi börjar med några kort.


Kortet är gjort i röd cardstock och ett papper med träådring på. Jag har dekorerat med stämplar och rosor och avslutade det hela med lite glitterstickles.

Kort av Sarateres

Sarateres har arbetat mycket med mönster på sitt kort därför är det extra kul att jämföra med Monica som istället har arbetat mycket med texturen/ytan.


Att skapa monokromatiskt är alltid lika kul och utmanande - men att enbart använda en färg som rött var verkligen svårt, =) men oj så kul!
Kvisten på kortet är en bit från en gammal blomdekoration jag hade hemma. Har lindat rött band runt för att dölja den gröna grenfärgen. =)

Kort av MonicaBevingad närbild
Kort av Monica

Visst får man lust att ta på kortet och följa konturerna med fingertopparna. Det får i vart fall jag. =)
Nästa kort har jag haft glädjen att få hålla och känna på alldeles på riktigt.


Ett kort jag gjorde till min mamma. Jag ville hälsa henne välkommen hem efter att hon varit borta några dagar och för att tala om hur mycket jag älskar henne.
Mum´s the best!

Kort av Sam

Visst blir man varm i hjärtat? Swirlsen är rödare än vad kortet visar.
Så till dagens enda layout.


Jag hade en idé om att jag ville ha ett mönsterpapper helt i rött. Det var inte lätt men till sist fann jag det. Jag har använt mig av mitt favoritmotiv Sam - fotot har helt vit bakgrund och därför valde jag att figurklippa det. Blommorna kommer från slaktade ljusmanchetter och ett rött snöre fick bilda titel och vara en sammanhållande "röd tråd" genom hela layouten.
Layout av Bi

Vi önskar er en skön fortsättning på helgen och hoppas det blir mycket tid till skapande. Följ som sagt gärna länken nedan och bli en av dem som har mer kunskap om hjärt- och kärlsjukdomar hos kvinnor och framför allt, ta väl hand om dig själv.

Länkar
Go red for women, Sverige
Wikipedia om Första maj

2 kommentarer:

milaja sa...

Superfin Layout på Sam :-)

Arvet sa...

Tack snälla! Jag är partisk men gillar ju motivet väldigt mycket. =) /Bi