Säg det med toner ...

on 24 maj 2010

av Birgitta/Bi

Idag hakar vi på det stora musikjippo som melodifestivalen har kommit att bli, eftersom det var idag den 24 maj, fast år 1956 som den första Eurovision Song Contest sändes. Med bara några dagar kvar till den stora finalen, som i år går av stapeln i Norge, skapar vi med toner. =) På våra alster har vi med noter och eller notblad.

Eurovision Song Contest premiärsändning gick av stapeln i Lugano i Schweiz. Vinnaren Lys Assia (från Schweiz) sjöng Refrain. I den första festivalen; som är en samproduktion mellan TV-bolagen i den internationella samarbetsorganisationen Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) deltog enbart sju länder. Utöver vinnande landet Schweitz deltog Belgien, Frankrike, Västtyskland, Italien, Luxemburg och Nederländerna som samtliga hamnade på en delad andra plats. =)

Noter och notblad i skapandet
Även om användandet av noter och notblad nu har några år "på nacken" så är det fortfarande populärt som mönster eller dekoration när vi skapar och då inte nödvändigtvis om just musik. Notpapper har fått användningsområde som ett vackert och användbart mönster också. På olika sätt kan ett notblad få vara med och förmedla en känsla. Våra alster är skapade utifrån lite olika vinklingar vilket jag ska försöka visa idag.

Noter som dekoration
Idag inleder Monica/Stensaxochpåse med sin kärleksförklaring till noter.


Noter måste vara något av det vackraste ett papper kan ha! Jag älskar notpapper i alla dess former, från vintagebruna till färgglada. På detta kort har jag försökt kombinera ihop båda stilarna. Tumstocken har blivit slaktad här hemma så en liten bit av den fick agera gren på detta kort Fågeln har jag skrivit ut på det rödmönstrade notpappret efter en clipart bild.
Kort av StensaxochpåseKvittrande närbild
Kort av Stensaxochpåse

Här är mönsterpappret använt just för sin skönhet och i ett dekorativt syfte enbart. Det passar utmärkt till fågeln som gör att man genast tänker på hur fågeln kvittrar och drillar sina melodier.

Även MiaPuh har använt sig av notpapper för att förstärka motivet på sitt kort.


Ett lite "sletet" kort.

Jag har försökt "moffa" till det så att de skall se lite "sletet" och gammalt ut
Pojken som dirigent är en stämpel som jag stämplat på glossypapper sen har jag duttat på lite distress för att få en gammeldags look. Spets, pärlfloss, hjärtpins och en berlock tyckte jag passade bra till. =)

Kort av MiaPuh

Sarateres har tagit fasta på skönheten och känslan som notpappret i sig själv ger då hon skapade sitt kort.


Ett enkelt kort med notpapper och dekorationer i form av rubons.
Kort av Sarateres

I Milos alster tolkar jag mönsterpappret mer som ett sätt att ge karaktär åt helheten. Kan det möjligen vara ett kort till en rocker på väg på turné, eller till tonårskillen på väg till första egna bostaden? =)


Motiven med en tatuerad kille, en sten och en husbil kombineras. Jag har sedan dels använt mig av papper med noter på, ett band med noter på, och en liten not i metall. Istället för killens ditritade kedja i byxorna, valde jag att sätta dit en egen kulkedja. Samma kulkedja har jag hängt en metalltag i. Jag har lackat detaljer med glossy glaze, som tex killens skor och fönsterrutorna i husbilen.
Kort av MiloNärbilder med attityd
Kort av Milo

Musiktema för att förstärka känslan har även Dolores använt sig av då hon skapade sitt bokmärke. Hon ger också ett användbart tips för alla som brukar använda band på sina alster.


Noter, och speciellt notpapper, tycker jag är så fint att ha på sina alster. Jag hittade en liten bit notpapper i mina gömmor och bestämde mig för att göra ett bokmärke. Texten lyder "Time... flies when you´re having fun" och det gör den verkligen när man krupit upp i soffan eller ner i sängen med en god bok, helt plötsligt är klockan mycket mer än man trodde.
Jag gjorde även ett litet fodral till bokmärket så det blir en perfekt liten gåva att ge bort vid tillfälle.

Observera att även blommorna är utstansade ur notpapper!

Tips: När jag klipper band är det så lätt att de börjar fransa sig och det är jag inte speciellt förtjust i. Därför doppar jag ändarna i genomskinligt lim (i det här fallet glossy accent) ett par millimeter, låter torka och klipper därefter den form jag vill ha så nära "limkanten" som möjligt.

Bokmärke av DoloresTidlösa närbilder
Bokmärke av Dolores

Noter som associerar till tillfället
Ofta låter man tillfället där ens alster skall användas styra pappersvalet. På det viset har Kicken i sitt kort associerat när hon valde att använda just ett notpapper till detta kort.


Flera av mina kompisar konfirmerar sig nu i Maj, och då är det tid för konfirmationskorten. När jag tänker konfirmation tänker jag på kyrka och sedan på psalmbok, i en psalmbok är det noter. Därav tyckte jag att noterna passar så otroligt bra till ett konfirmationskort. =)
Konfirmationskort av Kicken

Noter i kombination med text
Helt naturlig passar det att använda notpapper och noter som dekoration när man använder sig av en textslinga från en sång för att förmedla känslor med mera i scrappandet både av kort och layouter.

Maxell parafraserar en känd barnvisa för att beskriva känslan just den dagen då ...


För ett par år sedan var det blåsigt under tidig vår och en hel del träd ramlade åt alla håll och kanter. Jag och liten man tog en promenad i skogen och det här fotot visar en del av det som hänt där. För att förstärka kaoset med träden som ramlat fäste jag riktiga pinnar på layouten ungefär så som de ligger på fotot.

Musiktemat kommer in genom att jag parafraserade en känd barnvisa för att beskriva hur härlig denna vårdag var. För ja, liten man riktigt sken i mammas gamla knallgula overall... å jag är tacksam för fotot i sig eftersom jag verkligen gillar kombinationen av vitt, svart och gult. ;)

Layout av maxellSolgula närbilder
Layout av maxell

Mahlin78 låter sångens text få bilda titel på hennes layout. Och vad faller sig väl mer naturligt med tanke på motivet.


Vid mitt besök i Solliden Slottspark augusti 2009 hade jag turen att träffa på 2 st fjärilar som var på spexhumör. De jagade varandra och landade slutligen på en otroligt färgglad blomma som jag inte vet namnet på. Så titeln har varit ganska klar länge i mitt huvud - den klassiska vårsången "Fjäril vingad syns på haga" som jag själv sjunit oräkneliga gånger genom åren.
Layout av Mahlin78Bevingade närbilder
Layout av Mahlin78

Även Mysmumlan hämtar titeln till sin layout i musikens värld. En sångtext som får ackompanjemang av lite notskrift.


Tanken bakom denna layout är att visa att jag är tacksam över livet och vill ta vara på tiden, att jag lever här och nu.

Eftersom temat denna gång var noter så använde jag notpapper tillsammans med en sångtext som passade bra till mig och min tid "One moment in time" med Whitney Houston.

Layout av MysmumlanBlommande närbilder
Layout av Mysmumlan

En alltigenom musikalisk hälsning bjuder Bollebygdsbo på. Här är det både noter och strofer av välkända texter som står i centrum.


Jag har stansat ut retroblommor i två olika storlekar från tjockt papper med noter. Har skrivit ned strofer från två olika melodier.

I detta lilla häfte tänker jag lägga in texter med olika visor som jag tycker om.

Kort av Bollebygdsbo

Noter och artister
Ingen musik utan att det finns en artist som kan framföra den. En mer naturlig koppling än den mellan artisten och noten är väl svår att finna.

Samara har gjort just den kopplingen på sitt alster ...


Amy Diamond är en av mina favoriter, hon är så rar och naturlig. När jag träffade henne var det mest barn i autografkön och så jag. Det var en lång kö, och Claes hamnade en bit bort därför blev bilden på oss lite dålig eftersom han fick zooma så mycket. Hur det blå ljuset hamnade i vårt hår kan jag inte förklara, måste ha varit nån strålkastare som kom snett.

Alfabetet jag hade till rubriken är QuicKutz Enjoy. Istället för att skriva ut hennes efternamn så satte jag dit en blingsten, en "diamond" :) Jag dekorerade med QuicKutz noter, chipboardcirklar och en cirkeloverlay. Jag scannade in hennes autograf och skrev ut. Ett trasigt frimärke med en fågel får symbolisera att hon är en "sångfågel".

Layout av Samara

Till helgen är det dags igen för den största musikfesten av dem alla. I alla fall från TV-soffan sett. =)

Passa på att hämta inspiration till ditt skapande då, om det så är barnens engagemang från soffhörnan, artisterna på TVn, musiken, texterna, färgerna eller showen som sådan. Nog skall det gå att hitta inspiration till olika musikinspirerade alster alltid så duka fram i din scraphörna och plocka fram notpapper och not-dekorationerna och skapa loss!

Jag önskar dig en trevlig kväll i musikens tecken.

Om du vill läsa på lite mer om Eurovision Song Contest så finns det mängder av information och kul fakta att hitta om du följer länken nedan.

Länkar
Wikipedia om Eurovision Song Contest

4 kommentarer:

Sara/snorsk sa...

Jättefina alster allihop! Gillar särskilt din LO med pinnarna maxell! Underbar!!

Miapuh sa...

Snyggt jobbat :)


Mysmumlan, WOW underbar LO rådiggar :D så himla vacker

maxell sa...

Visst är det härliga alster allihopa och så varierade och underbara!

Tack Sara! Jag får ge credits till min ömma moder. Jag frågade henne - "nu gör jag så där igen. Råkar sätta för många papper å för lite dekorationer. Vad kan jag sätta fast på den här då?" Hon svarade att jag skulle ha haft pinnar på. Å det vart det. :)

Ulrica... sa...

Superduktigt tjejer! Helt fantastiska alster! =)