av maxell
Idag uppmärksammar vi en svensk kung - Magnus LaduLÅS - genom att använda minst ett lås på det vi skapar.
Efter fadern Birger Jarls död följde stridigheter med bland annat brodern Valdemar innan Sveriges biskopar till slut accepterade Magnus (Ladulås) som den nye Svenske kungen. Han kröntes den 24e maj 1276 i Uppsala Domkyrka i Gamla Uppsala. Och den 18e maj år 1284 utfärdade denne svenske kung stadsprivilegier till Jönköping. Detta privilegiebrev är det äldsta bevarade som en svensk stad fått.
Kung Magnus står idag staty i Jönköping. Inför Jönköpings 700-årsjubileum, den 18e maj 1984, skänktes en bronsstaty föreställande Magnus Ladulås till staden. Denna staty kan ses vid Skolgatan.
Med anledning av dessa händelser under maj månad i Sveriges historia har vi valt att fokusera på lås. Alla alster innehåller därför minst ett lås. I vanlig ordning är det fri tolkning som gäller.
Gamla lås eller känslan av gamla lås
Vi börjar med vintageinspirerade och romantiska tolkningar där lås spelar en central roll.
Monica A har gjort ett kort där hon använder ett utskuret nyckelhål tillsammans med en låsplatta från en sekretär och lägger till fler intressanta detaljer.
Finns det något vackrare än gamla nycklar och rostiga lås? :)
Här har jag försökt skapa en vintagekänsla över mitt kort med hjälp av en gammal nyckel, ett utskuret nyckelhål och en gammal låsplatta från en sekretär. Spetsen bakom "låset" är från en BH som hade gått sönder - man tager vad man haver brukar det ju heta. :)
Och eftersom jag valde texten "love me" till kortet (och med tanke på att spetsen är från en BH) så får ju detta bli ett kort till min man. :) Tycker att det är extra kul när man kan hitta oväntat material till pysslet. :)
Kort av Monica A
Milo fortsätter med ett kort där vintagekänslan är närvarande i alla detaljerna. Låset här är en finurlig stängning - eller låsanordning - för kortet.
Utsidan ville jag skulle se gammal och sliten ut, och eftersom jag älskar detaljer, så är det en hel del sådana. Jag har rivit lite i kanterna på pappren och chalkat en del av pappren med brun distress.
Låsanordningen är två öljett-"loops" och ett floss-snöre.
Kort av Milo
Insidan gjorde jag lite mer åt det enkla, slitna hållet. Jag har rivit i papperskanterna även här, men jag ville behålla det ljusa runt kanterna. Fjärilen har jag haft glitterlim på, och på kanterna runt hjärtat har jag en hel del frosted lace-stickles. Jag har haft sepialack på urtavlorna.
Kort av Milo
Mysmulan använder ett låsbeslag för att altra en anteckningsbok till en dagbok med vintagekänsla. Låset tillsammans med nyckel har här en betydande kärleksfull symbolik.
Jag har altrat en anteckningsbok på ett sätt som representerar den "stil" jag oftast skapar med. Lite vintage, gammeldags, slitet och romantiskt.
En rolig idé och ett sätt att skapa med är att använda folie målat med akrylfärg som jag har gjort till bakgrunden. Något som för mig är väldigt typiskt är att använda swirls, tyll, spets, slitet och gärna loppisfynd. Tanken med boken är kärleksfull då den är till min dotter, därav texten "XOXO" samt låset och hjärtnyckeln. Jag tänkte att den kan användas lite som en dagbok där nyckeln & låset symboliserar "nyckeln till mitt hjärta" & där kan hon skriva sina små kärlekstankar.
Altrad anteckningsbok av Mysmumlan
Lås som dekoration
MiaPuh valde också en romantisk och vintageinspirerad känsla över sitt kort. En låsberock (med nyckel) passar perfekt som dekoration. I det här fallet ger placeringen av låset även en känsla av att det är en låsanordning för kortet ifråga.
Jag började med att välja ut en stämpel som jag inte hunnit leka med än, sen blev det lite som det blev. :)
Valde att använda en berlock med hjärtlås och nyckel som dekoration. På berlocken står det made with love, berlocken satte jag fast med en söt vintage säkerhetsnål. Försökte få fram en lite sliten gammeldags look på kortet, rivna kanter, chalk och distresser, jag tycker det passar bra till denna stämpel.
Text på kortet har jag inte satt på än, det kanske kommer någon text längre fram när jag bestämt mig för vad jag skall göra med kortet.
Blommorna är utstansade med en dies, sen är det en mullberryros ditlimmad i mitten.
Lite spets, halvpärlor, knappnål, sidenband samt ett skeletonblad fick också plats. :)
Kort av MiaPuh
Kickens miniablum dekoreras med ett lås eftersom - som hon själv säger - det är en underbar dekoration. Visst stämmer det och här passar låset ihop med den stil som albumet går i.
Jag gjorde ett minialbum på detta temat, i form av ett hjärta. Jag har ingen speciell anledning att sätta på nyckeln och låset mer än att ha det som dekoration. Lås är en underbar dekoration!
Minialbum av Kicken
Mahlins kärleksfulla ljusa layout med ett foto på bröllopsringarna kompletteras med en liten silverfärgad låsberlock och visst är symboliken solklar?
Tidigare i våras hade jag lite fotosession här hemma i min hemmabyggda studio. Antingen har jag en vägg eller ett vitt lakan som bakgrund. Den här gången ville jag testa något jag sett på många bröllopsfotografers bloggar - hänga våra ringar i en floristnål i en blomma.
Har provat flera olika färger på rosorna, men just den cremefärgade fick en speciell plats hos mig. Valde även att göra om fotot till svart/vit och sedan skriva ut det i mindre format ihop med fotot i färg.
Layout av Mahlin78
Jag själv (maxell) ritade ett lås (nyckelhål) på ett av alla de motiv jag ritade för denna layout och kompletterade med en "passade" text. :)
Min layout är en i raden av alla dessa som jag gör. En layout om mig med rockkänsla i någon form. Just här har jag lagt fokus på - utöver mig själv och mina tankar - på en känd tatuerare (om numera även är känd i andra sammanhang).
Jag letade reda på några av hans mest kända motiv och ritade dem samt la till några egna. Bland annat är korset med låset (nyckelhålet) och omgivande detaljer ritad av mig. Texten bredvid är typisk mig. Symbolik och tvetydighet. Å ja, svaret på den frågan finns också med på layouten. :)
Layout av maxell
Lås kommer i fler utföranden
Bollebygdsbo tog fasta på ordet "lås" och landade i att använda ett lås av ett något annorlunda utförande - ett blixtlås. Här är det en finurlig och funktionell användning av blixtlåset för att gömma eller säkra fast en present.
Jag har ingen enda nyckel på mitt alster. ;) Nappade på ordet "lås".
Eftersom jag skulle göra något till makens syster som fyller jämna år så valde jag att kombinera dessa saker.
Jag har utgått från ett material jag fick för några månader sedan från Creative Club.
Där fanns "nyckelfärdiga" askar. (ser ni att det blev lite nyckel i alla fall *ler*)
Altrad ask av Bollebygdsbo
Denna ask är som en tändsticksask. Jag ville kunna lägga några sedlar inuti och då använde jag mig av ett lås - ett BLIXTLÅS - som jag sydde fast i ett papper.
I botten på asken har jag gjort små, små strutar där sedlarna ska läggas.
På undersidan har jag sedan satt fast hälsningen till födelsedagsbarnet.
Nu kan jag tala om att denna gåva blev uppskattad av födelsedagsbarnet. ;)
Altrad ask av Bollebygdsbo
Nu är du väl inspirerad att skapa med fokus på lås? Hör gärna av dig om du skapat eller skapar om och/eller med lås. Nedan ges information om Jönköping som stad samt koppling till kung Magnus och bakgrunden till uppkomsten av namnet Magnus Ladulås. Allra sist är länkar till tidigare publicerade inlägg där lås förkommer.
Om Jönköping
Jönköping som ortnamn dyker för första gången upp i skrift år 1278 (in castro Junakøpung). Namnet anses allmänt komma från den bäck som en gång rann genom staden - Junebäcken. Exakt vad ordet June står för är inte säkert, men det kan komma från det fornnordiska ordet ýr vilket betyder idegran. En annan tolkning är att namnet Jönköping troligen i sin förled använder det gamla namnet på Junebäcken. Förleden kommer då från æwinn, det vill säga 'ständig, permanent'. I denna tolkning skulle det då betyda 'den aldrig sinande bäcken'. Efterleden "köping" anger att det var en handelsplats. Jönköping har, tack vare sitt strategiska läge vid Vättern, haft stor betydelse för transporter och handel under hela Sveriges historia och är än idag en viktig knutpunkt för Sveriges transport och handel. Två alternativa tolkningar av namnet Jönköping är, enligt ovanstående, "handelsplatsen vid Junebäcken" eller "handelplatsen vid idegransbäcken".
I stadens äldre historia spelade dåvarande Sveriges konung Magnus (Ladulås) en viktig roll. Den 18e maj 1284 gav han Jönköping lov att hålla två återkommande marknader. Priviligiebrevet är det äldsta bevarade som en svensk stad fått.
I ett brev från den 14e februari 1614 kallade Gustav II Adolf staden, som då flyttades till "sanden" mellan Vättern och Munksjön, Adolfsborg. Det namnet kom dock aldrig i bruk.
Om Magnus Ladulås
Magnus föddes som omkring 1240 som Magnus Birgersson. Till utseendet var Magnus "något svart och mager", vilket föranledde ett mindre känt öknamn "ketlaböter" (kittelflickaren) som han fick av svägerskan Sofia. Den tidigaste kända källa där kung Magnus kallades "ladulås" är den så kallade Visbykrönikan daterad till 1412. Fem år senare - 1417 - förekommer tillnamnet "ladulås" också i samband med Brynjolf Algotssons kanonisationsprocess. Franciskanernas kapell vid Uppgränna i Hålaveden utfärdades till ära för "heliga konung Magnus Ladulås".
Det finns många tolkningsförsök till detta tillnamn. Det första finns i Lilla Rimkrönikan daterad till cirka 1450. Där står att läsa "Allmogen mig Ladulås kalla, jag fridade rika och fattiga alla och bad dem sätta knapp för lada". Denna tolkning bör syfta på Alsnö stadga. Magnus Ladulås regeringstid karakteriserats som "tiden för privilegiesamhällets definitiva etablering". Magnus utlovade redan vid sin kröning 1276 ett generellt befrielsebrev till kyrkan från alla statliga pålagor. Detta löfte infriades vid drottning Helvigs kröning i Söderköping den 29e juli 1281. Vid ett herremöte på Alsnö utfärdades motsvarande privilegiebrev, Alsnö stadga, för det världsliga frälset. Detta skedde sannolikt den 27e september 1280 en dryg månad efter att det sista stora upproret under 1200-talet mot Magnus slagits ner och dess ledare halshuggits i Stockholm den 20e augusti samma år.
Det är klart att tillnamnet inte är samtida med kung Magnus. Ännu 1385 kallas Magnus Ladulås för "konung Magnus gamle" för att undvika förväxling med sonsonen Magnus Eriksson. Utomlands kallas han för Magnus III.
Det finns också en teori om att Magnus också hette Ladislaus som är den latiniserade formen av det slaviska Vladislav. Detta namn anses han möjligen ha ärvt av sin mammas förfäder som hade rötter i slavisktalande områden.
Skrotbokens länkar
Vi tar vad vi har för att fira Halloween - Publicerad inför Halloween 2008. Innehåller en layout av AlienBling med ovansidan på en burk (inkl "låset") och en layout av Scräpemma med ett låsbeslag.
Dekorera ditt hem med höstliga dekorationer - Publicerad 2008. Innehåller ett byggt hus för häxan av maxell och son där ett utstansat nyckelhål förekommer.
Tävla och utmanas
Translate this page
Pågående serier
Tidigare inläggsserier
Mini Art Journal 2011
Bloggintresserade
Etiketter
- Om Skrotboken
- Vi använder färg
- Vi använder olika material
- Vi berättar
- Vi besöker kreativa rum
- Vi bjuder till bords
- Vi delar med oss och lär av varandra
- Vi dukar
- Vi fokuserar på form
- Vi fokuserar på mönster
- Vi fokuserar på olika dekorationer
- Vi fortsätter med
- Vi ger plats för eftertanke
- Vi gör det själv
- Vi har varit på mässa
- Vi har varit på scrapträff
- Vi inspireras av...
- Vi kliver utanför lådan
- Vi kåserar
- Vi liftar
- Vi låter barn skapa
- Vi lär oss tekniker
- Vi lär oss tekniker Vi använder olika material Vi kliver utanför lådan Vi använder färg Vi gör det själv
- Vi nyhets- och trendspanar
- Vi ordar om
- Vi ordar om ..
- Vi presenterar
- Vi skapar Art Journal
- Vi skapar från samma
- Vi skapar Mini Art Journal
- Vi skapar på uppdrag
- Vi skissar och skapar
- Vi tar datorn till hjälp
- Vi tar fram och delar ut mallar
- Vi tittar på scrapstilar
- Vi tävlar och drar lott
Bloggarkiv
-
▼
2010
(238)
-
▼
maj
(20)
- Simma lugnt
- Mor, lilla Mor, vem är väl som du?
- Säg det med toner ...
- Hänryckningens tid är inne - Bröllopsspecial del 3...
- Mustaschkampen
- Hänryckningens tid är inne - Bröllopsspecial del 2...
- Med fokus på lås
- Syttende mai och Norges nationaldag
- Hänryckningens tid är inne - Bröllopsspecial del 1...
- Ovan molnen där...
- Kärt barn har många namn
- En dag ...
- Vi presenterar Milo Lilja
- Vi presenterar Mia Olsson/MiaPuh
- Jag ska måla hela världen...
- Vi presenterar Åsa/Dolores
- Vi presenterar Ulrica Jonsson/Mysmumlan
- Vi presenterar Monica /Stensaxochpase
- Go red - det är första maj
- Välkommen, sköna maj ...
-
▼
maj
(20)
Länkar till Skrotboken
Månadens sponsor
Vi som skapar
Kontakta oss
(snabel-a)gmail.com]
Synpunkter, önskemål, nya kontakter, sponsring av utmaningar osv. Allt är välkommet.
Manifest
Kort sagt: Kreativitet och inspiration är vad Skrotboken är.
Kreativitet som leder till inspiration, inspiration som leder till kreativitet.
Galleri och inspiration
Kommentera med direktlänk
Alla kan kommentera ett inlägg. Om du lämnar en direktlänk till ett blogginlägg eller till en bild i ditt galleri hittar vi igen det just du skapat.
Deadline
Observera att vi har en egen kategori med pågående utmaningar för specifika tillfällen. Där anges slutdatum för att få komma med i planerade framtida inlägg.
I övrigt finns ingen deadline för att lämna in sin tolkning och därmed bidra till Skrotbokens inspirationsbank.
Copyright ©2008
Kopiera inte bilder till din egen hemsida/blogg. Använd heller inget material för annan publicering i samband med utmaningar, bloggar, forum, butiker eller annat utan att först fråga om tillstånd.
Om du inspireras av något som publiceras i Skrotboken vore vi tacksamma om dels länkar till Skrotboken och dels lämnar en kommentar till det inlägg du inspirerats av med en länk till ditt eget alster.
1 kommentarer:
Jättesnygga alster!!!!
Kraaaam <3