av Birgitta/Bi
Chokladboll, Negerboll, Kokosboll, "Kalla den vad du vill" med flera namn används om den godsak som vi vill uppmärksamma lite extra idag på den inofficiella Negerbollens dag.
Kärt barn har många namn och det finns grupper som förespråkar det ena framför det andra, det finns bland annat flera facebookgrupper där diskussionen om namnet debatteras. Jag vill inte lägga mig i den debatten utan föredrar att låta den godsak som ställer till dessa namnförvecklingar få tala för sig själv. Den är oavsett namnet värd sin egen dag. Så fram med ingredienserna och kladda loss.
En nyttig terapi efter en jobbig dag med den omedelbara belöningen att få slicka fingrarna innan de tvättas på riktigt - fråga vilket barn som helst om det stämmer eller ej! =)
Glöm inte ta fram kameran så du kan föreviga ditt eller barnens kladdiga godisbak. Fotografera och skapa - skicka sedan in bild på ditt alster via vår mail så vi får anledning att uppmärksamma denna delikatess fler gånger.
Chokladbollar med oändlig variation
Det finns en uppsjö varianter på receptet till dessa chokladbollar. Med och utan kaffe eller andra starkvaror, kryddor och andra smaksättningar. Idag skall jag bjuda på ett par varianter. Först ut är favoriten Chokladbollskaka.
Sam har en klasskompis som glädjande nog av och till bjuder på denna läckerhet. När den kommer med till skolan - ja, då är det fest!
Chokladbollskaka
Egentligen är det inget annat är chokladbollar utplattade till en kaka. Använd dig av receptet nedan eller använd ditt vanliga favoritrecept, då går nog åt 2 -3 satser av det.
Lika gott som bollarna men med fördelen att här kan du ta så stor bit du vill. =)
Ingredienser
2 1/2 dl strösocker
8 dl havregryn
3/4 dl kakao
225 g smör (eller margarin)
3-4 mak starkt kaffe
Glasyr
100 gram mörk blockshoklad
några droppar rapsolja
1/2 dl kokosflingor eller pärlsocker
Rapsoljan (eller motsvarande) gör att glasyren inte blir så hård utan att det går att skära i kakan utan att glasyren krackelerar.
Blanda de torra ingredienserna till kakan och tillsätt det rumsvarma smöret i mindre bitar. Knåda till en tjock smet och blanda därefter ner kaffet. Smaka av om du vill ha mer av till exempel kaffe eller kakao.
Tryck ut smeten i botten av en form med löstagabar kant (ca 21 cm i diameter) och jämna ut den så gott det går.
Låt stå kallt medan du förbereder glasyren.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad. Tillsätt lite olja för smidigare konsistens.
Ta loss formens kant och bred chokladen över kakan. Strö över kokosflingorna/pärlsockret.
Låt stå i kylskåpet att stelna och servera den sedan kall.
Chokladöverdragna chokladbollar ca 8 stycken
Smeten bereds på samma sätt som ovan. Om man vill kan man vispa, köra i mixer eller förstås blanda för hand - allt efter tycke och smak.
Ingredienser
100 g mjukt smör
3 dl havregryn
1 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk O´boy
1 msk kakao
2 msk kallt kaffe
Glasyr
100 g mörk choklad
2 msk O´boy
1 tsk vaniljsocker
Kokosflingor
Strössel
Chokladbollar utan glasyr cirka 30 stycken
Detta är en variant där man smälter smöret vid beredningen.
Ingredienser
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
Pärlsocker, strössel eller kokos att rulla bollarna i
Tillagning
Smält smöret och låt det puttra en kort stund. Rör ihop socker, kakao, havregryn, kaffe och smör. Använd gärna elvisp med degkrokar, men det fungerar bra utan elvisp också. Ställ in smeten i kylskåpet cirka en timme så att smeten stelnar. Forma bollar av smeten. Rulla varje boll i någon form av garnering, till exempel kokos.
Fitnessinspirerade Chokladbollar cirka 6 stycken stora
Det här receptet bör kunna passa den som vill tänka på vikten. Har inte provat det själv (fast jag kanske borde) =) så den som testar får gärna lämna en kommentar om hur det blev. En av dessa chokladbollar sägs innehålla mindre än 100 kcal och mindre än 2 gram fett.
Ingredienser
1 dl Kesellalätt
1,5 dl Sötningsmedel
1 tsk Vaniljsocker
1,5 – 2 msk kakao
2 krm salt
3 dl fiberhavregryn
2 msk mjölk
1 msk kaffe
Garnering:
2 msk kokosflingor
Blanda ihop alla Ingredienser i en bunke och dela sen upp smeten i sex jämnstora delar och rulla i garneringen. Läg i kylen över natten.
Näringsvärde:
557kcal
32,4g protein
12,8g fett
76,8g kolhydrater
17,3g kostfiber
Tips för variation
- Vill man få en chokladboll som mer liknar de färdigköpta kan man med fördel köra havregrynen i mixer innan så de blir finfördelade
- Byt ut havregrynen helt mot mariekex eller andra kaksmulor.
- Smaksätt smeten med kanel eller andra kryddor
- Smaksätt smeten med apelsin eller andra frukter
- Smaksätt med farinsocker eller sirap
- Smaksätt med ett kraftfullt te istället för kaffe
- Tillsätt lite grädde eller mjölk för en mer mjölkchokladaktig smak
Länkar
Wikipedia om chokladboll
Tävla och utmanas
Translate this page
Pågående serier
Tidigare inläggsserier
Mini Art Journal 2011
Bloggintresserade
Etiketter
- Om Skrotboken
- Vi använder färg
- Vi använder olika material
- Vi berättar
- Vi besöker kreativa rum
- Vi bjuder till bords
- Vi delar med oss och lär av varandra
- Vi dukar
- Vi fokuserar på form
- Vi fokuserar på mönster
- Vi fokuserar på olika dekorationer
- Vi fortsätter med
- Vi ger plats för eftertanke
- Vi gör det själv
- Vi har varit på mässa
- Vi har varit på scrapträff
- Vi inspireras av...
- Vi kliver utanför lådan
- Vi kåserar
- Vi liftar
- Vi låter barn skapa
- Vi lär oss tekniker
- Vi lär oss tekniker Vi använder olika material Vi kliver utanför lådan Vi använder färg Vi gör det själv
- Vi nyhets- och trendspanar
- Vi ordar om
- Vi ordar om ..
- Vi presenterar
- Vi skapar Art Journal
- Vi skapar från samma
- Vi skapar Mini Art Journal
- Vi skapar på uppdrag
- Vi skissar och skapar
- Vi tar datorn till hjälp
- Vi tar fram och delar ut mallar
- Vi tittar på scrapstilar
- Vi tävlar och drar lott
Bloggarkiv
-
▼
2010
(238)
-
▼
maj
(20)
- Simma lugnt
- Mor, lilla Mor, vem är väl som du?
- Säg det med toner ...
- Hänryckningens tid är inne - Bröllopsspecial del 3...
- Mustaschkampen
- Hänryckningens tid är inne - Bröllopsspecial del 2...
- Med fokus på lås
- Syttende mai och Norges nationaldag
- Hänryckningens tid är inne - Bröllopsspecial del 1...
- Ovan molnen där...
- Kärt barn har många namn
- En dag ...
- Vi presenterar Milo Lilja
- Vi presenterar Mia Olsson/MiaPuh
- Jag ska måla hela världen...
- Vi presenterar Åsa/Dolores
- Vi presenterar Ulrica Jonsson/Mysmumlan
- Vi presenterar Monica /Stensaxochpase
- Go red - det är första maj
- Välkommen, sköna maj ...
-
▼
maj
(20)
Länkar till Skrotboken
Månadens sponsor
Vi som skapar
Kontakta oss
(snabel-a)gmail.com]
Synpunkter, önskemål, nya kontakter, sponsring av utmaningar osv. Allt är välkommet.
Manifest
Kort sagt: Kreativitet och inspiration är vad Skrotboken är.
Kreativitet som leder till inspiration, inspiration som leder till kreativitet.
Galleri och inspiration
Kommentera med direktlänk
Alla kan kommentera ett inlägg. Om du lämnar en direktlänk till ett blogginlägg eller till en bild i ditt galleri hittar vi igen det just du skapat.
Deadline
Observera att vi har en egen kategori med pågående utmaningar för specifika tillfällen. Där anges slutdatum för att få komma med i planerade framtida inlägg.
I övrigt finns ingen deadline för att lämna in sin tolkning och därmed bidra till Skrotbokens inspirationsbank.
Copyright ©2008
Kopiera inte bilder till din egen hemsida/blogg. Använd heller inget material för annan publicering i samband med utmaningar, bloggar, forum, butiker eller annat utan att först fråga om tillstånd.
Om du inspireras av något som publiceras i Skrotboken vore vi tacksamma om dels länkar till Skrotboken och dels lämnar en kommentar till det inlägg du inspirerats av med en länk till ditt eget alster.
2 kommentarer:
Härligt!
Det här får jag å grabben ta å utforska!
Tack!
Mumsigt värre