Med fokus på franska

on 31 mars 2010

av maxell

Det brukar sägas att det är något speciellt med våren i Paris... och i det här inlägget skapar vi med fokus på "franska"...

Den 31a mars 1889 invigdes Eiffeltornet på världsutställningen. Vi låter detta inspirera oss genom att skapa med "franska". Vi använder ordet "franska" eller ord på franska.

Vi börjar med en layout av Miss E där rubriken är just ordet "franska". En finurlig tolkning med ljuvliga inslag som i mina ögon påminner om så kallad fransk lantstil. :)


Denna utmaningen var lite svår för jag hade ingen idé vad jag skulle göra med något på franska eftersom jag inte har någon kontakt med frankrike alls. Efter att ha tänkt en del kom jag på att en av mina närmsta vänner läser franska. Därför fick layouten handla om det.

Layouten går i ljusa färger och med en drös blommor och dekorationer vid ena hörnet på fotot så är det klart!

Layout av Miss EBlomstrande närbilder
Layout av Miss E

Skberg74 har scrappat om ett besökt i Paris när hon upplevde kärleken på plats.


Jag har gjort en digital layout med mig och min älskling (=mon amour). Fotot togs när vi var på en weekendresa till Paris med några vänner 2002.

Credits till Stacey som designat digikitet jag använt.

Digital layout av Skberg74

Jag själv (maxell) tog också fasta på romantiken och gjorde ett kärlekskort på franska.


Ett välkänt uttryck som vi kan på mer än ett språk är utgångspunkten för detta kärlekskort.

Det mönstrade pappret som ligger längst bak har franska ord på sig. Alla stygn är handmålade med brun penna. Ramen är en egengjord overlay och hjärtana är urklippta på fri hand från en tapetbit som jag färgade in lite.

Kort av maxell

Avslutningsvis har vi Samara som scrappat om en - för henne betydelsefull - sång med anknytning till Paris.


Jag valde att scrappa en av mina favoritsånger som handlar om en resa till Paris, Lilla Sofie, med Eldkvarn. Det är en så vacker sång som alltid gör mig avslappnad.

Jag har tyvärr ingen aning om vad papperna heter. Textstämplarna ingår i ett set med tema Paris. Papperskanterna är chalkade och ett pärlband fick bli pricken över i.

Layout av Samara

Av någon anledning går alla alster som vi skapat i dova färger. Kanske är det så vi ser på saker som anknyter till franska och Frankrike? Shabby chic i sann fransk lantstilsanda...

Vad kommer du själv att tänka på för att skapa franskt? Jag kommer själv att tänka på halvfranska band och alla dessa underbara boksidor med fransk text. De är minst sagt användbara, inte minst för till exempel kommande bröllopskort... :) Eller varför inte skapa något med fokus på det franska köket och alla dessa franska viner samt cognac? Lämna gärna en kommentar om du skapar med fokus på "franska".

Om Eiffeltornet
Eiffeltornet (franska: La Tour Eiffel), som är ett torn byggt av järn, är beläget på Champ de Mars i Paris. Eiffeltornet är troligen Paris mest välkända byggnad och ett av världens mest kända landmärken.

Tornet uppfördes mellan 1887 och 1889 med avsikt att bli en storslagen entré till världsutställningen "Exposition Universelle" som anordnades 1889 i Paris för att fira hundraårsjubileet av den franska revolutionen. Konstruktörer var Gustave Eiffel och hans medhjälpare; ingenjörerna Maurice Koechlin och Émile Nouguier samt arkitekten Stéphen Sauvestre. För tornets konstruktion och byggande krävdes att ett femtiotal ingenjörer och designers tog fram 5 300 ritningar, ett hundratal personer som byggde fler än 18 000 olika delar och 132 personer som monterade tornet på plats. Grunden som grävdes med enbart spade tog 5 månader att få klar.

Den officiella invigningen var den 31a mars 1889 och då var tornet 312 meter högt. Höjden ökades till 324 meter 1959 när en TV-mast placerade i toppen. Tornet väger totalt imponerande 10 100 ton. Av dessa utgörs 7 300 ton av själva metallkonstruktionen i form av ungefär 12 000 järnbalkar som är sammanfogade med hjälp av 2,5 miljoner nitar. Tornets konstruktion är mycket stabil och som en jämförelse ryms motsvarande mängd solitt stål i en kub med en sida på knappt tio meter. Tornet rör sig i vinden och under stormen 1999 flyttade det sig 13 centimeter. Tornet påverkas också av värme och den del som utsätts för sol expenderar mer än den del som är i skugga. Totalt handlar det om att tornet kan luta upp till 18 centimeter under en solig dag.

Eiffeltornet har 1 665 trappsteg - inte 1 792 som flera fransmän påstår för att få talet synonymt med den franska republikens införande. Tornet har även en hiss och det behövs för att komma högst upp då den tredje och sista avsatsen är stängd för allmänheten. Kliver du på alla trappsteg som finns i Eiffeltornet och räknar rätt får du siffran till 668 trappsteg.

Apropå höjd utförde 1987 A.J. Hackett ett av sina första bungyjump från toppen av Eiffeltornet. Han använde en specialkonstruerad kabel som han själv varit med om att utveckla och Parispolisen arresterade honom när han nådde marken.

Eiffeltornet, som kostade 7,8 miljoner franc av 1889 års penningvärde att bygga, var fram till 1929 världens högsta konstruktion. Tornet är öppet varje dag året runt. På tornets första våning finns sedan 2004 en isrink öppen för allmänhetens skridskoåkning under vintertid. Drygt sex miljoner personer besöker årligen Eiffeltornet och den 31a december 2007 hade drygt 236 miljoner människor hunnit besöka tornet. I tornet finns två restauranger varav den ena ingår i Michelinguiden.

Tornet målas om vart sjunde år med hjälp av 60 ton färg, 25 målare med pensel och 15 månaders tid. Hittills har tornet målats om 18 gånger. Initialt var tornet mörkrött. I början av 1900-talet var tornet blekt ockragult. Numera är färgen ljust chokladbrun. Den senaste ommålningen började i december 2001 och pågick till juni 2003. Intervallen för ommålning är numera bestämda till vart femte år från första avsatsen till toppen och vart tionde år för hela tornet. Mellan åren 1925 och 1934 hade tornet, på tre av sina fyra sidor, lysande reklam för bilmärket Citroën och var den tidens största reklampelare. Reklamen, som gick i den populära stilen art déco bestod av 250 000 elektriska lampor i olika färger.

Länkar
All you need to know about the Eiffeltower - Information på engelska som också inkluderar filmer, musik, konstverk mm där tornet förekommer.
Eiffeltornets officiella hemsida


Skrotbokens länkar
Costume à la Nation - Skrotboken uppmärksammar Frankrikes nationaldag 2009 genom att skapa i de franska färgerna rött, vitt och blått.

0 kommentarer: