World Poetry Day

on 21 mars 2010

av Birgitta/Bi

I dag firas World Poetry Day runt om i världen och vi deltar i firandet genom att presentera ett par alster med dikten i fokus.

Världspoesidagen instiftades av Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) 1999. Dagen instiftades för att befrämja läsande, skrivande, publicering och undervisandet av posei bland annat genom att stärka den muntliga traditionen, synliggöra poesin i media och öka kontakterna mellan poesin och andra konstarter. Idag skildrar Skrotboken mötet mellan konstarterna scrapbooking och posei.

Vi inleder med Samara som berättar om ett författarmöte som inte bara bjöd på minnen utan som också gav tillgång till en dikt fylld av längtan.


Jag brukar ofta välja foton först och dekorationer sen, men den här gången började jag med att välja en dikt,och sen foton som passar till.
Fotot är taget för ca 10 år sen, jag var väldigt trött och nyvaknad när min pappa fotade mig i köket.
Den andra bilden föreställer Templet i Västerhaninge, varje sommar åker jag dit en vecka för att få frid och koppla av, hela Västerhaninge är för mig en symbol för semester och fridfullhet.
Jag valde en dikt av Solja Krapu för att fira att hon fyllde 50 år i tisdags, jag träffade henne för några år sen, hon är en väldigt fin människa.

Papperet är American traditional designs - Blue dot.
Jag använde vitt papper runt fotona, och chalkade kanterna med ceriserosa för att få lite liv i en annars lugn sida.
Det är blandade stickers köpta på Ica som dekorationer.
Trollsländan fick kamerans blixt på sig,den är annars mer färggrann.

Layout av Samara

Jag har valt en dikt som jag har älskat sedan mycket unga år. Min tolkning av dikten då var i och för sig en helt annan än den är idag. Karin Boyes Ja, visst gör det ont när knoppar brista


Från början hade jag tänkt mig att använda en hel del bilder till denna layout men efterhand som jag arbetade med den så försvann den ena bilden efter den andra och kvar blev istället enbart dikten och de känslor den idag får representera - fästa på det mönsterpapper jag till sist fastnade för istället för originalidén. Så kan det gå. =)
Trots sin enkelhet innehåller den många symboler för mig. Huset som står för det som är idag, Vänstersidan med farhågor och blomman som spirar ur huset de förhoppningar som finns. Insmuget bland mönstret finns det små handskrivna notat.

Layout av Bi

Det var alla inspiration vi hade att bjuda på idag. Hoppas du också tar tillfället i akt och firar dagen med lite poesi. Antingen som ovan genom att använda något poetiskt på ett skapat alster, uppkrupen i soffan med en bok i knät eller varför inte som deltagare på ett av alla de evenemang som hålls med anledning av Världspoesidagen.

0 kommentarer: