Barnens påskpyssel 2010

on 27 mars 2010

av maxell

Påsken erbjuder ett ypperligt tillfälle att involvera barnen i pysslandet. Här ger vi inspiration till olika påskpyssel av och med barn i olika åldrar.

Tuppen
Vi börjar att kika närmare på några olika tuppar.


Vad vore påsk utan tuppar? Här skapas de med utgångspunkt från en tom pappersrulle (till exempel toa- eller hushållsrulle) som täcks med filt. Rullen kan också målas och/eller täckas med papper - enfärgat eller mönstrat. En tuppkam görs av piprensare. Övriga detaljer av filt och papper/kartong eller kanske till och med rullögon.

Ett påskpyssel som passar även för de allra yngsta barnen.

Påsktuppar av maxellRita eller ta en färdig utskriven bild på något påskigt, som till exempel en tupp. Här har vi lagt den på en bricka för att slippa kladd på bordet. Placera en overheadfilm eller liknande plast över bilden och tejpa fast plasten och bilden på underlaget så det inte kan flytta sig under arbetets gång.

Börja rulla/knöla ihop bitar av silkespapper och limma fast med limstift. Det gör inget om det kommer lim utanför kanterna det går lätt att ta bort med en fuktig trasa sedan.

Påsktupp av SamDen färdiga bilden kan sedan antingen sättas upp på ett fönster så som den är eller ev. klippas ut. Det är vackrast om den hänger på ett fönster så ljuset kan sila igenom men det går så klart att sätta upp den var helst man önskar.
Påsktupp av SamRedan förra året visade vi denna klassiska tupp som skapas genom att måla barnens händer och låta dem trycka på papper för att sedan måla i detaljer. Just den här varianten piffas upp genom att fingrarna målas i olika färger varav några färger även innehåller glitter.

Ett påskpyssel som passar även för de allra yngsta barnen.

Påsktupp av maxell

Kycklingen
*pip* *pip* :)


Flirtkulor minns jag från min egen barndom. Här kommer de i modernare tappning genom att de träs med gul "stickad strumpa".

Ett påskpyssel som passar även för de allra yngsta barnen.

Påskkycklingar av maxellTumtryck i gult blir vackra kycklingar om du ritar dit detaljer som näbb, ögon och ben. Här är en påsktavla med en hel kycklinggård. :)

För upphängningen används en tavelhängare av mindre format som klistras fast på baksidan av ramen och "döljs" med en knuten rosett. Dessa tavelhängare kommer i färdigt format eller kan tillverkas av en hängare, papper och lim.

Ett påskpyssel som passar även för de allra yngsta barnen.

Påsktavla med fingertryckta kycklingar av maxellGarnbollar kan vara pillriga, men är ändå enkla att få ihop. Här är en garnkyckling ute på grönbete omgiven av naturen.

Gör en gul garnboll (eller två gula garnbollar i två olika storlekar - montera den mindre ovanpå den större). Lägg till detaljer som ögon, näbb och annat. Täck en bit kartong med grön filt och sätt fast kycklingen. Avsluta med att lägga dit eller limma fast en kvist med små kottar.

Garnkyckling av maxell

Påskharen
Påskharen är kanske inte så utbredd i Sverige, men visst förekommer den.


Har du inte introducerat påskharen i ditt påskfirande än kan du enkelt skapa din egen med relativt enkla medel. Haren tillverkas på liknande sätt som påsktuppen här ovan.

Ett påskpyssel som passar även för de allra yngsta barnen.

Påskhare av maxell

Påskgumman
Ja, det handlar om hon som åker till Blåkulla...


En påskgumma som jag har sytt i slöjden. Hon får fungera som dekoration nu men efter helgen kommer jag att använda den som värmekudde - praktiskt va?

Börja med att klippa ut en rektangel i ett tyg. Vik tyget på mitten så att rätsidan är vänd inåt och ligger mot varandra. Sy ihop långsidorna och en bit in på kortsidan men lämna ca 8 cm öppet i mitten på kortsidan.

Vänd tyget så rätsidan kommer utåt. Dekorera "påsen" med lite små lappar.
Klipp ut en stor cirkel i hudfärgat tyg och tråckla runt om. Drag ihop tråden så att det bildas ett huvud. Innan tråden dras ihop helt måste huvudet fyllas med antingen ull eller tygspillbitar. När du fått fram rätt form drar du ihop tråden helt och syr ihop i botten.

Fyll "påsen" med vetekorn eller liknande (som går att värma i micro). Sy fast huvudet och sy samtidigt ihop påsen så inte fröna kan trilla ut.

Sätt på en sjal eller dekorera som du tycker passar bäst.

Klart och som sagt får du ont i magen av allt påskgodis kan du bara värma gumman i micron i ca. 1 - 1½ minut så blir hon varm och go att lägga på magen.

Påskgumma av Sam

Ägget!
Vi avslutar detta inlägg med tips från en gäst som har stor vana av att pyssla tillsammans med barn i olika åldrar. Jag ger ordet till Emy som arbetar som förskollärare.


Här kommer en bild på ett av mina favoritpyssel, själva pysslet har ett par år på nacken och dottern har gjort detta på sin förskola men jag har också gjort det på mitt jobb med barn 1-2 år gamla. Det blir superfina ägg!

Så här gör man: Ge barnen lite tjockare papper och fina färger. Flaskfärger brukar fungera bra för detta ändamål och gärna blanka färger, men man kan också blanda i lite marwin medium för samma effekt, dock ej nödvändigt denna gång om du avser lacka målningen, den blanka effekten får du då.... När målningen torkat så är det dags att lacka med marwin medium eller liknande, strö på glitter och paljetter och placera också ut fjädrar, pappersremsor och dylikt. Låt torka, klipp ut stora ägg och lacka en sista gång med till exempel spraylim. När ägget torkat monteras det på ett svart papper (typ hobbykartong) och vill man så skriver man glad påsk med en snygg penna!

Fler pysseltips finns på min blogg (se länk nedan).

Påskägg av Emy

Vad brukar du själv skapa tillsammans med barn inför påsken. Lämna en kommentar med tips och idéer.

Ytterligare tips hittas om du följer länkarna nedan.

Länkar
Förskollärare - Emys egen blogg fullmatad med pyssel för barn i olika åldrar


Skrotbokens länkar
Barnens påskpyssel av Skberg74 - Barnen pysslar inför påsken 2009
Barnen pysslar med händer och fötter av Skberg74 - barnen pysslar med händer och fötter inför påsken 2009
Vi skapar påskris med vas tillsammans med barnen av Skberg74 - Vägledning inför påskpysslet 2010

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad många härliga påskpyssel !! sånt har inte vi här nere och det saknar jag lite !!!
xx Tina

Mahlin78 sa...

Vilka härliga påskdekorationer! :-)