Gör egna små bokstavslappar

on 14 oktober 2009

av maxell

Här tillverkar vi egna små bokstavslappar.

Jag har alltid varit förtjust i att använda lappar med bokstäver eller ord på det jag skapar. Numera finns det ett stort utbud av de mindre varianterna av bokstavslappar, men när jag började scrappa fanns det nästan inga sådana på marknaden. Jag fick istället göra mina egna och sedan har jag fortsatt av bara farten. :)

Det finns självklart flera tillvägagångssätt för att göra egna bokstavslappar. Metoden i det här inlägget är den jag förfinat och som underlättar för mig. Kanske passar den också för dig. Du kan naturligtvis anpassa den efter dina förutsättningar, behov och önskemål. Lämna gärna kommentarer med dina egna tips och råd som alla kan ha användning av. Framöver kan vi återkomma till egna bokstavslappar med en uppföljning där vi tar upp fler tips och råd samt ytterligare inspiration.

Vad behövs?

- En eller flera pappersremsor i valfri färg
- Eventuellt en sax, annars fungerar det att använda händerna för att riva ;)
- Små bokstavsstämplar
- Stämpeldyna i valfri färg för att stämpla bokstäverna
- För distressade kanter behövs någon form av färg för att distressa kanterna. Jag använder nästan uteslutande Fluid Chalks, men det går lika bra med vilken färg som helst (Torra chalks, distresser, akrylfärg och så vidare).
- För ritade ramar behöves en penna av valfri sort
Konsten att få lika stora lappar
Jag har provat flera metoder för att få lapparna lika stora och det här är den metod som jag fastnat för. Visst går det att mäta, markera och sedan skära, klippa eller riva. Den metod som presenteras här är dock enklare och snabbare.

Jag utgår från en lagom lång remsa papper i lämplig färg som är lika "bred" som jag vill att varje bokstavsruta ska vara. Vilken bredd och höjd rutorna ska ha bestämmer jag i stort sett på känsla numera. Jag har stämplat så många gånger med mina mindre bokstavsstämplar att jag kan se med blotta ögat hur stora lapparna ska vara. Övning, övning och återigen övning och anpassning till vilka bokstavsstämplar som du har tillgängligt. Det finns också en poäng i att ta hänsyn till var lapparna ska användas, det vill säga hur stor plats de får ta.

Om jag vill ha rivna kanter upptill och nedtill på varje ruta river jag bort en liten bit i var ände. Annars får de vara jämna och raka.

Jag räknar hur många lappar jag behöver och börja vika. I det här fallet behöver jag sex stycken lappar för att skriva "god jul". Jag börjar med att vika remsan på mitten. Sedan viker jag två gånger för att totalt få sex rutor.

Det är inget krav att vika perfekta bigade veck. Huvudsaken är att vecken kommer på lika avstånd från varandra.


Utgå från en pappersremsa av lämplig bredd och längd. Vik för lika höjd på alla lappar.
Foton av maxell

Om jag behöver ett udda antal lappar brukar jag ändå vika med jämna antal och sedan kasta bort en lapp eller eventuellt ha den som reserv om jag stämplar, distressar, ritar eller limmar fel.

Räcker det inte med en remsa för att skriva det du vill skriva? Fortsätt med en till remsa. :) Tänk på att inte använda för långa remsor eftersom det är enklare att få vecken jämt fördelade över remsans hela längd med färre vikningar.

Klipp eller riv loss varje ruta
När jag är klar med vikandet vecklar jag ut remsan så att jag ser alla vecken. Om jag vill ha raka kanter på lapparna klipper jag med en sax. Annars river jag loss lapparna en i taget.


Klipp eller riv lapparna.
Foton av maxell

Sätt en bokstav på varje lapp
Nu har jag ett gäng lappar och kan börja sätta dit bokstäverna. Här visar jag hur jag stämplar med små bokstavsstämplar, men det går lika bra att skriva varje bokstav för hand. Ett tips om du vill skriva dina egna bokstäver är att först limma fast dem där de ska sitta och sedan skriva. Det är nämligen inte helt enkelt att hålla små lappar på plats medan man skriver på dem.

Tidigare stämplade jag innan jag delade lapparna. Mina erfarenheter och goda råd från min ömma moder säger att det är bättre att riva lapparna innan bokstäverna stämplas. Det är enklare att placera en bokstav rätt när du har lappen klar. Eftersom de flesta typsnitt har olika bredd för olika bokstäver finns risken att du annars kommer att få olika storlek på lapparna samt att någon bokstav sitter snett. Sneda bokstäver har i och för sig också de sin charm, men var sak har sitt tillfälle. Här försöker vi placera bokstäverna i mitten.

Jag stämplar var bokstav för sig med lämplig stämpelfärg. Här kan jag passa på att till exempel variera färgerna eller embossa om jag vill. I det här exemplet håller jag mig dock till en och samma färg utan embossing genom hela texten.


Stämpla en bokstav på var lapp.
Foton av maxell

Distressa kanterna eller rita en ram för att lyfta lapparna mot bakgrunden
Personligen föredrar jag att bokstäverna står ut från och samtidigt smälter in i den bakgrund där de monteras. Ett sätt att åstadkomma den effekten är att distressa kanterna med lämplig färg. Här har jag valt en brun nyans på Fluid Chalk. Det går att använda valfri färg som matchar det man skapar. Det går även att blanda flera färger. Lapparna är små, men med lite tålamod och övning går det att få in mer än en färg.


Distressa kanterna för att få bokstäverna att passa in med den bakgrund de monteras på.
Foton av maxell

Ett annat sätt för att få lapparna att stå ut från bakgrunden är att rita en ram - endera med heldragna linjer eller delade linjer - på varje lapp. Vanligen ritar jag dessa ramar efter att jag monterat lapparna.


Rita en ram en bit in från kanten på varje ruta för att få bokstäverna att passa in med den bakgrund de monteras på.
Foto av maxell

Ibland kombinerar jag distressade kanter med ritade ramar för extra effekt. Då väljer jag vanligen en mörkare färg för den ritade ramen jämfört med färgen eller färgerna på den distressade kanten.

Det går även att färga in hela lappen med en eller flera färger. Jag återkommer om det i ett eget inlägg framöver.

Tips vid montering
Jag låter vanligen färgerna torka innan montering. Annars riskerar jag att smeta ut såväl stämpeltryck som eventuell ram.

Vid monteringen är det sedan enklare om jag anpassar ordningen när jag fäster bokstavslapparna där de ska sitta utifrån hur jag vill att bokstäverna ska sitta. Om jag till exempel vill högerjustera och sätta bokstäverna på höjden monterar jag - så som bilden nedan visar - baklänges och nerifrån och uppåt. Genom att tänka till innan jag påbörjar monteringen blir det rätt från början och enklare i längden. :)


Välj vilket håll du ska montera bokstäverna. Ibland är det enklare att börja bakifrån.
Foto av maxell

Inspiration
Några känner säkert igen slutresultaten. Båda har publicerats under kortveckan i samband med olika teknikinlägg. Jag visar dem här igen för att samla allt om de egna små bokstavslapparna på ett och samma ställe.


Ett färdigt julkort med egna små bokstavslappar - stämplade bokstäver och chalkade kanter.
Kort av maxell



Ett färdigt gratulationskort med egna små bokstavslappar - stämplade bokstäver och ritade ramar.
Kort av maxell


Skrotbokens länkar
- Skrotboken uppmärksammar WCMD 2009
- Split Negative Stamping av Bi och maxell - Tutorial för att skapa bakgrunden för julkortet.
- Varm embossing - Dubbel embossing och Överembossing av maxell - Tutorial för embossing av stjärnan på gratulatonskortet.

Resten av länklistan uppdateras med länkar till andra alster med egna bokstavslappar
- Nästa inlägg där bokstavslappar använts

3 kommentarer:

Morfen sa...

Snyggt och personligt!!

Johanna sa...

Var har ni köpt de där väldigt gotiska stämplarna? Att kunna göra sånadär kort med gotisk skrift hade varit fantastiskt.

maxell sa...

Oj, det var länge sedan jag kom över dem från landet på andra sidan havet. Det var under en period när jag investerade i en del bokstavsstämplar och de här kom med för att de var små och söta. Minns tyvärr inte märke... Men de kommer ihop med bakgrundsstämpeln som används på samma kort. Det är något slags ATC-kit.