av maxell
Igår firade vi första advent och tände det första ljuset i adventsljusstaken. Med anledning av ankomsten av advent har vi valt att inspireras av stearin och visar alster som endera inspirerats av och även har anknytning till stearin eller där stearin används på själva alstret. Vi visar också på hela tre tutorials.
Första advent är den fjärde söndagen före juldagen och första dagen i kyrkoåret. Traditionellt sett är första advent en stor kyrkogångsdag där psalmvalet i stort sett alltid inkluderar Hosianna.
Det är också denna dag som vi tänder det första ljuset i adventsljusstaken. Den sedan kom till Sverige först under 1930-talet. Det var då som adventsljusstaken med fyra ljus blev vanlig i de svenska hemmen. Levande ljus har alltid varit viktiga vid jul och i fattigare hem sparades alltid de få ljus som tillverkades till jul. Under andra tider på året fick skenet från den öppna elden räcka för att se i mörkret.
Vi har även de elektriska adventsljusstakarna. Det är speciellt när dessa tänds omkring den första advent. Hela landet förändras och blir såväl gemytligare som varmare och - såklart - ljusare. :) En "vanlig" elektrisk adventsljusstake har sju ljus även om det bara finns fyra adventssöndagar.
Inspireras av stearin
Med anledning av ankomsten av advent har vi valt att inspireras av stearin. Det finns många olika sätt som vi kan inspireras av stearin. Inspiration erbjuds i form av såväl alster som inspirerats av stearin som alster där stearin används på själva alstret. Vi erbjuder också hela tre tutorials med anknytning till stearin. Dessa finns länkade sist i inlägget. Överlag erbjuder det här inlägget bredd i inspiration hämtad från något så "enkelt" som stearin. :)
Alla dessa ljuskort
Ljuskort kommer i flera varianter och är - för tillfället - populära bland många som skapar. Under kortveckan 2010 i oktober visade vi flera ljuskort och presenterade tutorial till två olika varianter av ljuskort. Följ länkarna sist i inlägget för att hitta hur du kan göra en vacker presentförpackning för värmeljus som passar till såväl advent som jul.
Altra ljus genom att dekorera och/eller stämpla dem
Det ligger nog nära till hands för många att altra och göra om ljus. Kanske matchar du med en altrad tändsticksask. Sådana askar visade vi inför julen 2008 och du hittar dem genom att följa länken sist i inlägget.
Ljusen kan i stort sett göras om hur som helst. Blockljus pryds med dekorationer och ges bort som presenter. Du kan också dekorera ljus med stämplade motiv och servetter för att göra dem mer personliga. Pippin har gjort det...
Här är två ljus jag gjort, ett med stämpelmotiv på silkespapper som ovan och det andra ett urklippt motiv från en servett. Tillvägagångssättet är detsamma.
Stämplade ljus av Pippin
... och visar hur det går till i en egen tutorial. Den hittar du via länk sist i inlägget. Notera att det fungerar på samma sätt om du vill dekorera ljus med stämplat motiv på silkespapper som motiv från en servett.
Mer inspiration för stämplade ljus kommer från pysseltjejen som visar två ljus där hon stämplat på olika sätt.
Jag stämplade på 2 olika sätt.
Guldtexten är embossad. Jag stämplade med VersaMark och strödde på embossingpulvret på silkespappret och sen värmde jag fast det på ljuset. Inspire, dream och imagien är ett par stämplar som har legat länge och nu när det är inne att sätta upp en massa ord här och var kunde det ju passa på ljuset :)
Jultexten är en vanlig stämpel och jag har smält fast lite röd silkespapper som kanter. Det finns ett hjärta på sidan som jag har lagt på lite rött glitterlim.
Stämplade ljus av pysseltjejen
Här används återigen silkespapper, men med tillägget av varm embossing. Det är också tillägg av bland annat färgat silkespapper som ram.
Gör en förpackning till ditt altrade blockljus
Ska du ge bort ett altrat blockljus kan det vara roligt att göra en vacker förpackning. Pysseltjejen har gjort det...
... och visar hur i en egen tutorial. Den hittar du via länk sist i inlägget.
Adventsdekorationer för bord och fönster
Självklart kan vi använda scrapmaterial för att göra olika arrangemang med ljus för såväl bord som annan plats. Har du gjort en sådan får du gärna dela med dig genom att lämna en kommentar med direktlänk till ditt alster.
Vi kan också altra ljuslyktor eller kanske göra som stensaxochpase. Hon har byggt en ljuslykta som pryder sin plats i hemmet och berättar hur hon gjorde.
Visst är det underbart nu i mörkret att tända massa levande ljus! Och ljusstakar kan man ju aldrig ha för många av. Här har jag gjort en ljuslykta med hjälp av 4 billiga träramar avsedda för 10x15 fotografier.
Först målade jag dem med guldfärg och lät dem torka. Sedan limmade jag ihop dem till en fyrkant med hjälp av limpistolen. Sedan har jag skurit ut 4 st "kort" i vellumpapper (samma storlek som fotografier 10x15), och satt dessa i ramarna. Vips! Så var ljuslyktan klar :)
När jag testade den så satte jag ett levande stearinljus i en glaslykta i, men jag funderar på om det kanske vore bättre att använda ett elektriskt ljus...? Vellum är ju plastigt så det kanske inte är så säkert med brinnande ljus... Hur som helst - lämna aldrig ett tänt ljus utan uppsikt! :)
Ljuslykta av stensaxochpase
En lykta passar nästan överallt. För ljus i fönstret tänker jag också spontant på den sjuarmade adventsljusstaken. Den kan du gärna förändra så att den passar just dig och ditt hem eller alternativt gör du en som passar att ge bort. Inför julen 2008 visade vi i vår julklappsstuga på tre adventsljusstakar som vi gjort om. Här visar vi återigen min egen adventsljusstake som jag gjorde om till julen 2008.
Jag funderade på det här redan till förra julen (2007), men det tog till nu i november (2008) innan jag tog mig an projektet att göra om en adventsljusstake. Den blev inte alls så som jag först tänkt.
Jag gillar ett slitet och ruffigt utseende och det ville jag ha med. Jag har resonerat fram och tillbaka om vilka färger som ska ge detta ruffiga utseende. Svart och vitt var på tal, men med ljusstaken framför mig valde jag att låta den vara så som den var - röd. Jag slipade bort en del av den röda färgen och blottade på så sätt ett ljust underlag. Resultatet är min önskade patinering.
Ljusmanschetter då? Enkla, stilrena och inte för blänkande. Det närmaste som jag kom på var svart pärlband. Jag snurrade tre varv och fäste ihop dem på baksidan utan några andra hjälpmedel. I år nöjde jag mig med att inte ens kapa tråden utan det som blev kvar lade jag istället under ljusstaken som ett underlag till lämplig dekoration...
Altrad adventsljustake av maxell
Fler bilder och altrade adventsljusstakar hittar du via länk sist i inlägget.
Använd stearinets resistegenskaper i skapandet
Går det att använda stearin direkt i skapandet? Svaret är såklart ja, klart det går. Allt går, men just stearin är också något som används och har använts länge i olika skapande sammanhang. Det handlar om såväl konstnärer som yngre förmågor som använder det för att skapa konstverk. Stearin har nämligen några roliga egenskaper som kan utnyttjas och det handlar främst om stearinets resistegenskaper.
Jag (maxell) har länge önskat att jag haft tid att närmare undersöka dessa resistegenskaper hos sterin. Inför detta inlägg tog jag tag i det hela och gjorde en tutorial med tips och råd (följ länk sist i inlägget). Jag gjorde även två kort varav ett visas här.
Jag målade med stearin direkt på en slät vit kortbas. Det är en ram, en gran, en snödriva och några stjärnor. För granen och stjärnorna kombinerade jag stearinets resistegenskaper med samma egenskaper hos hos vaxkritor. När motiven var klara målade jag över allt med vattenfärger. Resist innebär att färgen inte fastnar där det finns stearin och/eller vaxkritor och på så sätt framträder motivet mot det målade.
Kort av maxell
Länk till tutorial för resist med stearin hittar du via länk sist i inlägget.
Martha provade också stearinresist och gjorde flera kort med mer eller mindre batikinspirerade mönster. Istället för vattenfärg använde Martha distresser och mist.
Jag satt och lekte mig fram lite med en sterainljus och upptäckte att med distresser och lite mist så fick jag ett batikliknande resultat. För att få batikeffekten så är det bättre att dra flera gånger löst med ljuset över pappret istället för att dra en gång hårt. På båda bilderna är det närbild på "batiken".
Eftersom jag är en batiktjej som kommer jag definitivt att göra mer med stearinresist.
Kort av Martha
Även lillylva provade stearinresist. Hon började med att rita, men modifierade det hela till att istället droppa stearin och sedan spraya över med distressfärg. Även det fungerar och ger en cool effekt.
Jag valde att droppa på stearin på cardstocken för att sedan spraya distress över. Provade innan med att "rita" med stearinet innan jag sprayade, men fick inte riktigt till det. Med droppar kan man skapa fina asymmetriska mönster.
Kort av Lillylva
Smält stearin direkt på ett alster
Pysseltjejen ville måla vitt med hjälp av stearin, men det går inte. När hon nu målat över ett papper med stearin fick hon syn på sin värmepistol och började värma. Stearinet smälter och ger en läcker läderlik effekt.
Min ursprungsidé var att måla vitt stearin på blått papper så det såg ut som snövallar, men det visade sig inte gå.
Jag såg min värmepistol i ögonvrån och tänkte att kanske kan man värma kortet! som jag hade heltäckt ritat stearin på.
Det var en överraskning att det blev en snygg läderlook :D
Kort av pysseltjejen
Jag ser hur detta kan användas på såväl stämplade och färglagda motiv som på hela bilder eller också (mönster)papper.
Vi avslutar detta inlägg med något som vi nog kommer att se en del av nu fram till jul. Det behöver inte betyda att det är dåligt stearin när det rinner längs med ljuset och det är alltid vackert med denna effekt. Här visar Kosepute hur hon åstadkom samma effekt på ett kort.
Jag har använt mig av ett stearinljus till detta kortet. Jag har tänt ljuset och droppat ner stearin både över de stämplade ljusen och över hela kortet och lutat det lite för att få stearinet att rinna ner.
Detta blir lite ömtåligare, då stearinet lätt knäcks eller skrapas av, så man får vara lite försiktig när det är klart. Och naturligtvis vara jätteförsiktig med tända ljus bland papper!
Kort av Kosepute
Med det tackar vi för oss... eller... vänta nu. Vi glömde väl något?
Varning
Tänk på att inte lämna tända ljus utan uppsikt. Släck alltid alla ljus innan du går hemifrån.
Tänk också på att varmt stearin är mycket hett. Låt inte barnen leka med eller använda ljus och eld utan uppsikt.
Med det önskar vi lycka till med alla ljus och allt stearin såväl inför jul som i skapandet.
Passa också på att följa länkarna nedan för ytterligare inspiration. Har du gjort något alster med stearin - lämna gärna en kommentar till detta inlägg med en direktlänk till det du skapat.
Skrotbokens länkar
Tutorials med direkt anknytning till detta inläggTutorial - Stämpla på ljus av Pippin - Tutorial och inspirationsalster för att stämpla på ljus
Tutorial - Gör en ljusask av pysseltjejen - Tutorial och inspirationsalster för att göra en ljusask för blockljus
Tutorial - Resist med stearin av maxell - Tutorial och inspirationsalster där resist med stearin används
Ljus i allmänhetVi skapar kring barndop och namngivning av Scräpemma - Ljus förekommer på ett foto på en layout och på ett foto i ett minialbum
Födelsedagsutmaningarna avslutade - Alster med minst ett ljus
Dukningar inför höstens bjudningar av Alien Bling - Ljusarrangemang för bordet
Sjuarmade adventsljusstakar förändras med scrapmaterialJulklappsstugan 14/12 - Gör en personlig adventsljusstake av maxell - Inspiration till tre olika varianter av personliga adventsljusstakar
LjuskortLjuskort för 4 värmeljus - Tutorial och alster av Mahlin78 - En variant av ljuskort från Kortveckan 2010
Ljuskort för valfritt antal värmeljus av Bi - En variant av ljuskort från Kortveckan 2010
Med inspiration från 2010 års Kortvecka - Innehåller ett alster med ett ljuskort som används till annat än värmeljus
Med inspiration från Kortveckan 2010 - del 2 - Innehåller ljuskort i två varianter
Tändstickor och tändsticksaskarJulklappsstugan 8/12 - Altrade tändsticksaskar av Essmo och maxell
Tänt var det här - Alster med tändstickor eller tändsticksaskar
Adventskalender - snart dags för lucköppning av Bi - Flera inspirationsalster för adventskalendrar av tändsticksaskar
Julklappsstugan 16/11 - Gör din egen julkalender av Henrietta - Tutorial och inspirationsalster för att använda tändsticksaskar till en julkalender i form av en kub
Lastbilskalender - Tutorial av Bi - Gör en lastbilskalender av tändsticksaskar
Tävla och utmanas
Translate this page
Pågående serier
Tidigare inläggsserier
Mini Art Journal 2011
Bloggintresserade
Etiketter
- Om Skrotboken
- Vi använder färg
- Vi använder olika material
- Vi berättar
- Vi besöker kreativa rum
- Vi bjuder till bords
- Vi delar med oss och lär av varandra
- Vi dukar
- Vi fokuserar på form
- Vi fokuserar på mönster
- Vi fokuserar på olika dekorationer
- Vi fortsätter med
- Vi ger plats för eftertanke
- Vi gör det själv
- Vi har varit på mässa
- Vi har varit på scrapträff
- Vi inspireras av...
- Vi kliver utanför lådan
- Vi kåserar
- Vi liftar
- Vi låter barn skapa
- Vi lär oss tekniker
- Vi lär oss tekniker Vi använder olika material Vi kliver utanför lådan Vi använder färg Vi gör det själv
- Vi nyhets- och trendspanar
- Vi ordar om
- Vi ordar om ..
- Vi presenterar
- Vi skapar Art Journal
- Vi skapar från samma
- Vi skapar Mini Art Journal
- Vi skapar på uppdrag
- Vi skissar och skapar
- Vi tar datorn till hjälp
- Vi tar fram och delar ut mallar
- Vi tittar på scrapstilar
- Vi tävlar och drar lott
Bloggarkiv
-
▼
2010
(238)
-
▼
november
(20)
- Stearin
- Tutorial - Stämpla på ljus
- Tutorial - Gör en ljusask
- Tutorial - Resist med stearin
- I gamla scrapgömman...
- Adventskalender - snart dags för lucköppning
- Lastbilskalender - tutorial
- Mall till Lastbilskalender
- Hej hej...
- Tutorial - Marmoringsteknik med raklödder
- Tutorial - Bakgrund till tag med hjälp av toalettp...
- Vi är i badrummet...
- TV-spelen i våra hjärtan
- På söndag firar vi Far
- Tutorial - Miniskjorta
- Tutorial - Skjortkort med slips
- Bred dina vida vingar ...
- Med inspiration från Kortveckan 2010 - del 2
- Vi presenterar Carola Vanha/Carola
- Välkommen november!
-
▼
november
(20)
Länkar till Skrotboken
Månadens sponsor
Vi som skapar
Kontakta oss
(snabel-a)gmail.com]
Synpunkter, önskemål, nya kontakter, sponsring av utmaningar osv. Allt är välkommet.
Manifest
Kort sagt: Kreativitet och inspiration är vad Skrotboken är.
Kreativitet som leder till inspiration, inspiration som leder till kreativitet.
Galleri och inspiration
Kommentera med direktlänk
Alla kan kommentera ett inlägg. Om du lämnar en direktlänk till ett blogginlägg eller till en bild i ditt galleri hittar vi igen det just du skapat.
Deadline
Observera att vi har en egen kategori med pågående utmaningar för specifika tillfällen. Där anges slutdatum för att få komma med i planerade framtida inlägg.
I övrigt finns ingen deadline för att lämna in sin tolkning och därmed bidra till Skrotbokens inspirationsbank.
Copyright ©2008
Kopiera inte bilder till din egen hemsida/blogg. Använd heller inget material för annan publicering i samband med utmaningar, bloggar, forum, butiker eller annat utan att först fråga om tillstånd.
Om du inspireras av något som publiceras i Skrotboken vore vi tacksamma om dels länkar till Skrotboken och dels lämnar en kommentar till det inlägg du inspirerats av med en länk till ditt eget alster.
0 kommentarer: