Hej hej...

on 21 november 2010

av maxell

Idag, den 21a november firas världshejardagen. Dagen går i fredens tecken och uppmanar oss alla att säga hej till minst tio personer som vi inte känner sedan tidigare. I detta inlägg säger vi hej på våra alster - som är fler än tio nyskapade... :)

Världshejardagen (engelska: World Hello Day) firas för den 38e gången den 21a november 2010. Vem som helst kan delta i denna dag genom att säga hej till minst tio personer som vi inte träffat förut. Dagen infördes 1973 som respons på konflikten mellan Egypten och Israel. Idag firas dagen i cirka 180 länder världen över och flera lyfter fram frågan om världsfreden just denna dag. Att använda en sådan enkel fras som "hej" till okända personer visar på vikten av personlig kommunikation för att upprätthålla ett fredligt och vänligt samhälle.

Som kuriosa om dagen kan nämnas att 31 vinnare av Nobels fredspris har uttryckt sitt stöd för världshejardagen. De ser hur viktig dagen är för att bevara fred samtidigt som det är ett tillfälle för vem som helst att bidra till arbetet med att skapa fred i världen.

Skrotbokens säger hej
Ordet "hej" är vanligt förekommande i scrapsammanhang. Hur många kort har vi inte sett med just denna hälsning? Och fler ska vi få se...

Med anledning av världshejardagen

använder vi oss av ordet "Hej" på valfritt språk, i valfri böjningsform och i valfri kombination med andra ord till ett valfritt alster som inte är ett kort

alternativt

använder en hej-hälsning på minst 3 kort som görs i en serie (med serie avses här att korten görs utifrån samma grundläggande skiss, med samma mönsterpapper osv)

Så löd vår utmaning och i detta inlägg får vi inspiration för båda delutmaningarna.

Vi börjar med korten i serie. Har du många kort att göra kan det vara idé att göra dem på liknande sätt, det vill säga i en serie. Det förenklar något och även om det är lika så är de olika och på sitt sätt unika. Se bara på korten här nedan.

Pippin har gjort fyra kort i serie där hon tagit fasta på hälsningen "hej", använt samma mönsterpapper och samma design eller grundläggande skiss.


Det är en bra idé att göra flera kort i samma serie, om man behöver ha ett antal relativt snabbt.

Jag har gjort 4 kort med samma mönsterpapper och samma design. Sen har jag varierat cardstockfärgen och 2 i en färg och 2 i en annan. Därmed har jag också haft olika färg på pappret under mönsterpappret. För att variera lite mer har jag olika stämpelmotiv och en bild från Internet som motiv. Jag har också olika färg på bandet och knappen. Texten är densamma på alla korten.

Serie om fyra kort av Pippin

Pysseltjejen har provat att göra tre kort och tycker att det var kul och lite klurigt. Hon satsade på samma hälsning "hej", samma färger och samma upplägg eller underliggande skiss för sina kort. Det är inte alltid helt lätt att följa en skiss, men det är också en del av tjusningen. En skiss bör ses som en vägledning och beroende på vad du tycker passar bäst kan du variera den - till exempel så som Pysseltjejen gjort. För visst ser vi att hennes kort utgår från samma underliggande skiss som hon sedan varierat på ett finurligt sätt?


Kul grej att prova på! Men det var lite svårt att hålla sig till ett gemensamt upplägg eller att följa samma skiss.

Figurerna har jag ritat själv.

Serie om tre kort av Pysseltjejen

Nästa serie av kort är signerade Martha. Hon använde sig av tre matchande papper, samma dekorationer och - självklart - samma hälsning "hej" för sina kort. Här kan vi fascineras hur samma material kan varieras. Se själv, notera detaljer, njut och låt dig inspireras.


Ibland känns det befriande att göra kort i serie.

Jag valde ut tre matchande papper och texten var ju redan given. Jag använde även samma typ av dekorationer på korten för att förenkla lite. Blinget på alla är från samma karta och blommorna kommer från min påse med vita blommor. På det ena kortet har jag dock sprayat lite färg på blommorna.

Serie om fyra kort av Martha

Hälsningen "hej" passar också för andra kort. Här visar Lillylva ett flaskkort som garanterat piggar upp och skänker glädje och kanske också fredlig vänskap till mottagaren. :)


Jag valde att göra en flaskhängare. En trevlig present om man ska gå bort såhär runt jul kan ju vara en flaska med glögg, och vad är då trevligare än att göra flaskan lite personlig på ett enkelt sätt?

Jag stansade ut ett hål med en cirkelstans som jag sedan klippte skåror i för att få "flikar" som lätt böjer sig mot flaskans hals. Resterande utformning kan se ut i princip hur som helst.

Flaskkort av Lillylva

Från korten till andra alster. Ordet "hej" förkommer i en hel rad uttryck - mer eller mindre kända - som vi använder oss av. Ordet passar såklart för att lägga in som en del av såväl titel som journaling på en layout.

Här har snorsk passat på att använda "hej" som en del av titeln för sin layout om och med en speciell händelse som väcker allas nyfikenhet...


Fotot är från i somras då vi väntade på vårt försenade Kreta-plan på flygplatsen. Sonen var väldigt fascinerad över aktiviteten!

Chipboardhjärtat var från början i några konstiga osnygga färger. Jag kladdade helt enkelt på en massa akrylfärg som passade mitt syfte. Bra sätt om man vill förvandla dekorationer som inte riktigt passar!

Layout av snorsk

Du noterade väl snorsk tips om att förändra chipborddekorationer så att de passar in. Chipboard känns som en sådan där sak som de flesta har hemma och som glöms bort - kanske för att det är svårt att använda. Att kreativt kladda på färg löser allt. ;)

Du kan också vara kreativ med själva ordet - "hej". Beroende på bland annat sammanhang och betoning går ordet att använda på olika sätt och då pratar vi också om annat än som en hälsningsfras. Det har Samara scrappat om.


Min kusin Frida har lärt hela familjen att använda ordet HEJ på ett kreativt sätt, beroende på hur man uttalar det så kan det betyda många olika saker.

Jag har ett mönstrat papper som fotomatta, rubriken och dekorationerna är chipboards, men det kändes lite färglöst så jag satte till blommor med glitterlim i mitten. Journalingen är handskriven som jag oftast gör på mina sidor. Lövbandet nertill har jag satt fast med häftklamrar.

Layout av Samara

Vi fortsätter "hejandet" och här är det en söt tjej som säger "hej, hej" till moster.


Efter mycket velande fram och tillbaka vad gällde just språket så fick det bli på finska.

Frågade pappa och en go vän hur man skulle skriva "Hej hej Moster"...fick olika svar och stavningar så jag förlitade mig på google translate istället. Tillräckligt rätt är det nog iaf. =)

Layout av Carola

Jag gillar att hon valde att använda det finska språket med tanke på dagens tema med världsfred och allt. Detta fina budskap finns också i nästa alster.

Vi avslutar detta inlägg med en underbar världshälsning som spänner över vida landsgränser. Det är extra glädjande att det är en av våra något yngre inspiratörer - Kicken - som inspirerar...


Detta är en layout om mina grannar som är 5 och 7 år som flyttade till Kina i somras. Det kändes som ett perfekt tema på en layout där det står "hejdå" på svenska och "hej" på kinesiska (på pappret under blommorna nere i vid vänstra hörnet av fotot står det hej på kinesiska).
Layout av Kicken

... till skapande och förhoppningsvis även ett bättre och även öppnare samhälle - i hela världen.

Länkar
Officiell hemsida för värlshejardagen

1 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Underbara alster med mycket inspiration. Tack och hej!