Lastbilskalender - tutorial

on 24 november 2010

av Birgitta/Bi

Paketkalendrar är alltid lika populära hos mottagaren och lika kul är de att göra. Denna lastbil är inget undantag även om den har ganska många moment att följa så är den inte särskilt svår att göra.

All text och alla bilder i detta inlägg är av Bi


Den färdiga lastiblkalendern

Den färdiga lastbilen är 10,5 cm bred och 30 cm lång och ca 14 cm hög.

Du behöver
⋅ Tjock kartong (baksidan till ett akvarellblock eller liknande) till bilens underrede ca 10,5 x 30 cm samt till bilens hjul
⋅ 2 Cardstock; eller annat papper av motsvarande tjocklek, till bilens chassi
⋅ Mönsterpapper
⋅ Tjockare papper/kartong i metallic
⋅ Plast till fönsterglas
⋅ 24 Tänsdsticksaskar
⋅ Bling till ljuslyktor
⋅ ev. Hörn stans
⋅ ev. Cirkelpunch
⋅ Dekorationer efter önskemål, knoppar till lådorna
⋅ Skärmaskin/skalpell eller liknande
⋅ Sax
⋅ Bonefolder eller liknande (smörkniv i mitt fall)
⋅ 3-D Kuddar
⋅ Lim/dubbelhäftande tejp

Så här gör du:

Börja med att ladda ner och skriva ut mallen.

Lägg ut mallen på cardstock eller motsvarande och rita, klipp/skär ut två st sidor till förarhytten.


Klipp hack i hörnen; se bilden, för att kunna forma chassit lagom runt i fronten.
Markera också hur stort fönster du vill ha. Jag har lämnat en ram på ca 0,7 cm runt om.
Klipp/skär ut hål för fönster.
Vik alla kanter.
Motorhuv och frontparti mäter 10,5 x 13cm. Skär ut denna del ur cardstock eller motsvarande. Biga vid 5,5cm, 6cm och vid 6,5cm. Vik och forma den enligt bilden.Mittenpartiet mäter 10,5 x 30 cm. Skär ut denna bit ur cardstock eller motsvarande. Biga vid 7cm, 16,5cm, 22cm och vid 27,3cm. Vikningen återkommer jag till.Framrutan mäter 4 x 8 cm. Gör en mall med dessa mått. Runda hörnen i ovansidan antingen med en hörnstans eller genom att klippa ena sidan på frihand och sedan använda den avklippta biten som mall för motsvarande sida.Placera din mall på mittenpartiet enligt bilden och rita, skär/klipp ut ett hål för fönster. Det är alltså i fältet mellan 22 och 27,3 cm som rutan skall placeras.Nu är det dags att vika mittenpartiet enligt bilden. Den främre ”fliken” har också försetts med dubbelhäftande tejp inför nästa steg.Nu är det dags att montera ihop mittenpartiet med front- motorhuvspartiet. Se bild.Sätt tejp/lim på sidostyckenas flikar och limma ihop dessa med mittenpartiet så du får en färdig förarhytt.
Observera att det skall bli en flik ”över” på baksidan.
Nu är det dags för den tjockare kartongen som skall bli lastbilens underrede. Den skall som sagt mäta 10,5 x 30 cm. Baksidan av ett akvarellblock eller liknande räcker i tjocklek. Klipp/skär också ut en bit på 10,5 x 13 cm (se nedan) i cardstock eller motsvarande, biga och vik vid 5 cm.
På bilden har jag redan monterat dit denna bit. Om du inte är ”rädd om material” så skulle jag nog råda till att ta 10,5 x 19 cm istället för att golvförstärkningen skall täcka hela ”golvet” inne i bilen framför allt om du som jag har olika färger på kartongerna det ger ett mer genomarbetat slutresultat.
Fäst förarhytten på underredet. Låt den främre uppvikta fliken på underredet fästa ordenligt i fronten av förarhytten, se bilden.Se till att trycka till kanterna ordentligt så förarhytten fäster ordentligt i underredet, jag tar min trogna smörkniv till hjälp. =)Nu är det dags för flaket till lastbilen.
Skär till en bit cardstock eller motsvarande som mäter 20,5 x 22 cm. Biga från kortsidorna vid 1 och 3 cm. På långsidorna bigas vid 3 och 5 cm.
Klipp/skär upp i hörnen och ta bort hörnen så som det visas på bilden ovan. Sätt dubbelhäftande tejp eller limma enligt markeringen.
Vik ihop ”lådan” och se till att alla kanter blir jämna. Kontrollera så den stämmer med underredet.Tejpa/limma fast flaket på underredet.Dags att förbereda alla små delar.
Hjulen (4 st) skärs ut ur riktigt kraftig kartong eller så gör du dubbla eller tredubbla lager av den kartong du har. Hjulen bör vara tämligen tjocka för att dels balansera tyngden av lastbilen samt för att ge ett bättre visuellt intryck.
Fälgar (4 st) skärs ut ur metallicpappret/-kartongen likaså stänkskärmarna (2 st). Tänk på att klippa många små hack i stänkskärmen för att lättare kunna forma den runt hjulen sedan.
Till bilens stötfångare används en bit som är 2 x 15 cm. Biga och vik denna 2 cm in från kanten på bägge sidorna. Runda gärna av det nedre hörnet på var sida.
Till hjulmuttrar stansas 5 små cirklar per hjul.
Du kan även passa på att göra backspeglar både ute och inne och en ratt.
Dags att montera ihop de tomma tändsticksaskarna.
Gör två likadana block med tre i höjd och fyra i bredd.
Mät ut (använd din gamla fönstermall) och klipp ut de olika fönsterglasen i den transparenta plasten.
Tänk på att plasten behöver vara något större än hålen.
Montera först in backspegel, ratt och eventuell annan dekoration innan du monterar
fast fönsterplasten.
Klipp/skär ut motsvarande delar som tidigare fast nu i mönsterpapper och montera dessa på bilen.
Enklast är att börja med flaket. Till detta behöves två remsor som tillsammans ger flakets längd x 2 + bredd. Höjden skall vara så pass att du får lagom mycket papper för att få till ett litet invik under bilen och ett något större till ovansidan. Tänk på att flaket skjuter ut en bit bakom tändsticksaskarna så där behöver fliken som viks över vara så mycket större. Mät och kontrollera att de mått du tänkt dig fungerar innan du klipper.

I övrigt är måtten de samma som du använt dig av tidigare förutom att eftersom flaket bygger med ca 2 cm på höjden så blir första vecket på mittenbiten vid 7 cm istället för vi 5 det vill säga biga vid 7 cm, 16,5 cm, 22 cm och vid 27,3 cm.

Klä även in tändsticksaskarna genom att lägga ”blocken” rygg mot rygg och därefter klä in dem i mönsterpapper på ovansida och kortsidor. Tänk på att inte spänna pappret för hårt för då blir det svårt att öppna askarna sedan.

Montera fast askarna på den färdigklädda bilen. Tänk på att de sticker ut en bit i vardera sidan.
Montera hjulen på bilen. Det är enklast om man sätter fast stänkskärmen på hjulet före montering.
Stötfångaren monteras lämpligen fast med distanskuddar för att bli lite mer realistisk. Vill du ha en ”grill” så bör den monteras innan du sätter dit stötfångaren.

Dekorera vidare. Smycka bilen efter tycke och smak med stämplar och olika dekorationer. Sätt till exempel dit nummerplåt, lyktor, knoppar (brads eller liknande) på var låda. Klä eventuellt även lådorna med mönsterpapper invändigt.Lycka till och kör försiktigt i jultrafiken. =)

Skrotbokens länkar
Adventskalender - snart dags för lucköppning av Bi
Mall till lastbilskalender av Bi

2 kommentarer:

Yvonne sa...

JÖSSES vilket jobb!
CANONläckert men absolut inget för mig, skulle bli fullständigt galen efter bara en liten stund,hihi
Du får applåder för den av mig
Kram//Y

skrotboken sa...

Niger och tackar. Som sagt inte särskilt svår men visst - lite pillig är den ju. Inget man smäller ihop på några minuter inte. =)
/Bi