På söndag firar vi Far

on 11 november 2010

av Birgitta/Bi

På söndag får vi åter möjlighet att fira våra fäder. Idag skapar vi inför detta genom att använda oss av skjortrelaterade tekniker och material.

För den som vill veta mer om bakgrunden till fars dag finns det länkar i slutet av detta inlägg till exempel till mitt inlägg från 2008 där jag bland annat tittar lite på bakgrunden till detta firande.

Idag skapar vi inför söndagens firande genom att göra skjortkort eller använda oss av en egentillverkad/vikt skjorta på vårt alster eller genom att använda något från en skjorta på det vi skapar.

Idag bjuder vi på "manlig" inspiration och vi har hela två härliga tutorials, dessa presenteras i egna inlägg, se nedan.


En skjorta till far har jag gjort här. Jag valde att göra ett skjortkort. Det var lite pilligt först men när jag väl kommit på tekniken var det inga problem.

Jag valde att dekorera skjortan med en plastdel som jag sparat från något av familjens klädinköp (gissar på att det kommer från någon av sambons skjortor).

Skjortkort av Skberg74Kort med miniskjorta.

Se separat inlägg med tutorial - länk finns sist i inlägget.

Kort av PippinSkjortkort.

Se separat inlägg med tutorial - länk finns sist i inlägget.

Skjortkort av Mahlin78Jag känner igen båda vikningarna av skjortor, men jag kunde inte bli på det klara vilken som är mest lik en gammal sysselsättning vi hade när 20-sedlarna kom. Någon som minns?

Jag lyckades tyvärr inte få ihop en skjorta av en tjuga till detta inlägg så jag fick göra en i mönstrat papper istället. Jag följde Pippins tutorial om att vika en miniskjorta och la till en slips från Mahlin78s tutorial med skjortkort. Dock kunde jag såklart inte låta bil att modifiera både skjorta och slips. :)

För slipsen valde jag att forma slipsen och sedan klippte jag inte bort på ovansidan. Istället stack jag ned det som blev över i knuten. På så sätt fick jag lite dimension - som en slipsknut bör ha.

För skjortan valde jag att lämna den öppningsbar och klädde insidan med papper med uppruggade och infärgade kanter. Det ger plats för att skriva en hälsning och ja... det kan vara en utmaning för mottagare att hitta denna hälsning. ;)

Annat skjortrelaterat är på sätt och vis mönstret på några av mönsterpappren och såklart de tre knapparna som kommer från skjortor...

Kort med miniskjorta och slips av maxellNärbilder med ritade och skrivna detaljer.
Kort med miniskjorta och slips av maxellÖppningsbar miniskjorta med plats för att skriva en "dold" hälsning
Kort med miniskjorta och slips av maxellNär jag ändå knutit ihop en slips knöt jag tre till av bara farten. Alla är enligt Mahlin78s beskrivning i tutorial för skjortkort med modifieringen att de är formade samt att jag vek in överskottet på ovansidan i knuten istället för att klippa av det. Var slips är klippt på fri hand.

Alla slipsarna monterades med 3D-kuddar på en bakgrund som i sin tur är monterad med 3D-kuddar på en kortstomme. Slipsarna hänger i en formad guldtråd av metall och under "motivet" är en handskriven hälsning.

Här är det skjortrelaterade i mönstret på mönsterpappren och vad vore väl en skjorta utan slips?

Kortet passar till far på fars dag, men jag tänker mig att det också passar till - till exempel - en kontorsnisse som fått nytt jobb, en gentleman som ska gratuleras av någon anledning eller en ny företagare.

Kort med slipsar av maxellKnutna och hängda närbilder...
Kort med slipsar av maxell


Skrotbokens länkar
Tutorial - Skjortkort med slips av Mahlin78
Tutorial - Miniskjorta av Pippin

Fars Dag av Birgitta/Bi - inlägg från 2008 där vi berättar mer om fars dag och firandet av denna dag
Alternativ Fars dags tårta av Birgitta/Bi inför fars dag 2008
Blinga farsan - av maxell inför fars dag 2008
Fristajlad fars dag - att hitta scrapsaker i vardagen av Scräpemma inför fars dag 2008
Ahoj alla landkrabbor och sjögurkor- här har Bi använt skjortknappar till dödskallen på piratflaggan.
Älskar - Älskar inte - En ask med knappmosaik av Bi
Knappmosaik - Tekniktutorial av Bi
Varuhuset- här har maxell använt tags eller klädeslappar från någon skjorta för att göra ett minialbum

4 kommentarer:

Heila sa...

Tack för påminnelsen! Får genast rusa in i pysselrummet och göra 3 st kort. Kortet med slipsarna är en klar favorit och ska liftas!

Heila sa...

Och här är resultaten
http://heilas.blogg.se/?tmp=12124624

Anonym sa...

Jag blir så glad när jag ser alla fina inlägg- Vilka underbara farsdagskort. Går de att köpa?

skrotboken sa...

Jag tackar å alla inspiratörernas vägnar. =)
Det går inte att beställa några kort via Skrotboken idag men du kan ju alltid gå till respektive inspiratörs personliga blogg; se länkar i högermarginalen, och där ställa frågan om möjligheten att köpa kort.