av Birgitta/Bi

Lapp på lapp men ingen söm - känns gåtan igen? Svaret brukar vara sallads- eller kålhuvud men idag blir svaret något helt annat då vi fortsätter vår kortvecka med att presentera ännu en teknik och dessutom minnas och hylla sångerskan Anna-Lisa Öst.

Att vi valt att presentera lapptäckesteknik idag är helt och hållet sångerskan Anna-Lisa Östs förtjänst. Läs mer nedan så förstår du säkert varför. =)

"Lapp-Lisa"
Den 8 oktober 1889 föddes Anna Lovisa Vikström mer känd som Anna-Lisa Öst eller Lapp-Lisa, i Mark i Vilhelmina kommun.
Lapp-Lisa var det namn som skivindustrin gav henne i samband med att första skivan spelades in (1929 eller 1931). Det var dock inte ett namn helt i enlighet med hennes egen önskan då hon i och med det blev den senare av de två sångerskor som framträtt under namnet Lapp-Lisa, Anna-Lisa tyckte att hennes eget namn dög bra. Skivindustrin fick dock sin vilja igenom och Lapp-Lisa blev sedermera det namn som med tiden blev helt förknippat med Anna-Lisa Öst.

Sångerska och frälsningsofficer
Som barn år 1904 var Öst nära att drunkna under en båtfärd och lovade då Gud att ge sitt liv åt honom. År 1911 började hennes utbildning till officer i Frälsningsarmén. Hon verkade som frälsningsofficer under tolv år.

År 1924 gifte sig Anna-Lisa Öst med Johan "Jonte" Öst i Hedemora och slutade som frälsningsofficer. År 1927 tog paret adoptivdottern Gun och 1935 föddes dottern Siw.
Under sin livstid gjorde hon 450 grammofoninspelningar och många framträdanden i radio samt TV, bland annat 2 januari 1963 hos Lennart Hyland i TV-programmet Hylands hörna.

Med sången Barnatro blev Öst känd i två världsdelar, och hennes grammofoninspelning av sången såldes i mer än hundratusen exemplar.
Hennes repertoar omfattade närmare åttahundra sånger.

Kuriosa ur det privata minnesarkivet
Som barn har både jag och min lillebror fått sitta i Anna-Lisa Östs knä. Mamma kan berätta om hur Anna-Lisa en gång sa till henne: "Nu är du allt väldigt rik - du har fått den störta rikedomen på jorden." Sagt med hänvisning till att mamma då blivit mor för tredje gången. Att sedan mamma just då kände sig materiellt fattigare än någonsin är en annan sak. =)

Lapptäckesteknik
Idag får vi möjlighet att ta till vara på alla spillbitar nästan oavsett hur stora eller små de är. Resultatet är fantastiskt och jag är övertygad om att har du en gång provat - ja, då kan du inte låta bli att göra om det. =)

Nedan presenteras tre varianter och i ett separat inlägg presenterar Pippin en tutorial över hur hon går till väga. Läs, njut och låt dig inspireras.


Jag brukar göra en annan variant av lappteknik (Red anm: än den som presenteras i Pippins tutorial nedan) när jag gör kort. Lite samma princip som när man flätar julkorgar till granen, de som ser ut som små hjärtan.

Först letar jag fram en spillbit med cardstock, något större än vad jag tänkt mig att den färdiga cardtoppern skall bli. Sedan rotar jag fram spillbitar av papper som jag vill använda. Dessa skärs sedan i ca. 1 cm breda remsor. Nu lägger man en remsa med dubbelhäftande tejp längs ena ytterkanten av cardstocken.

Sedan är det dags att lägga ut remsorna bredvid varandra så att de täcker hela den kanten. Se till att spara en bit längs ena kanten bara, för där skall vi lägga en ny remsa med dubbelhäftande tejp. Nu lägger vi ut resten av remsorna fast åt andra hållet. (vågrätt istället för lodrätt etc.)

Sen kommer det kluriga, att väva samman remsorna så att de bildar en "matta" av papper.. Med lite tålamod brukar det gå bra. Se bara till att du "packar dem" tätt utan mellanrum.

När allt är sammanvävt är det dags att häfta fast alla remsor i cardstocken. Jag brukar använda en minihäftapparat, då de klammrarna är lite mindre. Jag sätter helt sonika en klammer i varje remsas ytterkant, hela vägen runt om. Vill man kan man alltid dölja klammrarna med en bit band, men jag valde att ha dem synliga på mitt alster.

Tada!

Kort av lillylva



En uppMUNtrande uppmaning
Kort av lillylva

Ett väldigt praktiskt och smart sätt att använda sig av lapptäckestekniken har Bollebygdsbo tillämpat på följande layout/kort. Även här handlar det om sammanflätade "lappar".


Skapartext
Layout/kort av Bollebygdsbo



Sammanflätade närbilder
Layout/kort av Bollebygdsbo

Jag själv (Bi) har valt att använda mig av ett traditionellt mönster till mitt lapptäckes kort.


På mitt kort har jag använt mig av ett mönster som jag starkt förknippar med lapptäcken. Det blev "bara" en stjärna på detta kort men man kan naturligtvis göra flera mindre stjärnor också.
Kort av Bi

En bild för att visa själva tekniken ...


Till detta exempel (som fick bli med småbitar som ändå fanns framme) och till kortet ovan har jag använt mig av en bottenplatta till själva quilten som är 3" x 3". Jag har skurit ut 5 rutor av samma färg som är 1"x1" och 1 ruta med samma mått som är i avvikande färg = centrumrutan.
Placera och fäst en bit i vardera hörnet på bottenplattan samt fäst centrumbiten.
Klipp den kvarvarande biten i diagonal tvärs över rutan samt dela de båda delarna ytterligare en gång till mitt itu. Dessa bitar placeras in emellan hörnbitarna. Klart att montera på ett kort eller en layout.
Observera att dessa bitar ligger lösa för att lättare visa hur de skall monteras.

Kort av Bi

En tolkning av lapptäckesteknink som vi kanske inte i förstone tänker på visar maxell exempel på. En friare tolkning där; liksom i Bollebygds alster, inte hela ytan är täckt av lappar.


För mig och fler med mig inkluderar lapptäckestekniker alla former av lager på lager eller kant i kant av olikmönstrade detaljer. Allt från diverse mer eller mindre regelbundna geometiska mönster till i stort sett helt fria upplägg. Det händer att jag får för mig att bygga upp hela landskap för såväl layouter som kort ned hjälp av olika mönstrade papper. För layouter väljer jag till exempel papper med färger som ligger nära färgerna på fotots detaljer och bygger vidare. Det är en fri, men ändå styrd, lapptäckesteknik. För det här kortet valde jag också ett fritt upplägg utan att täcka hela ytan.

Med små lappar har jag byggt upp en gran med stam och stjärna som står på en grön mark (gjord av två pappersbitar) och ett paket med snören. Visst är det snarlikt så kallad Paper Piecing. Hade det varit tyg skulle det istället ha kallats applikation. Å ja applikation är en form av lapptäckesteknik. :)

Kort av maxell

Efter dessa alster och en titt på Pippins tutorial nedan hoppas jag du känner inspiration att uppsöka din låda med spillbitar. Det finns inget bättre sätt att ta till vara dem.
Lämna gärna en kommentar med en fungerande direktlänk till din blogg eller motsvarande där du presenterar ditt alster. Ha kul och lycka till. =)

Länkar
Wikipedia om Anna-Lisa Öst


Skrotbokens länkar
Skrotboken firar WCMD 2010 - Presentation av Skrotbokens kortvecka 2010 med länkar till alla inlägg under veckan
Lapptäcke - tekniktutorial och alster av Bi
Filmtajm ... En layout av maxell med hexagoner; en form som starkt förknippas med lapptäcken
Idag firar vi med Danmark En layout av maxell med papperscollage liknande lapptäcke
Välkommen Linda/Kosepute Koseputes presentationsalster har rutor i lapptäckesvariant
Vi rutar in ... Ett helt inlägg om rutor
Mamma (Mia) En layout av maxell med rutor på snedden

2 kommentarer:

snorsk sa...

Wow så läcker julgranen blev!! Ska jag komma ihåg! :-D

maxell sa...

Tack snorsk. Jag gillar den där lite ojämna effekten som blir.

Å jag ser att vi missade att länka ett annat julkort med samma idé. Det finns här Julens färger del 3: Vitt och (ljus)blått och går i... som länken säger... vitt och ljusblått.