Smileys eller smilgubbar

on 31 oktober 2010

av maxell

I det här inlägget använder vi så kallade smileys eller smilgubbar på ett eller annat. En enkel och mångsidig symbol.

I oktober månad infaller flera viktiga årsdagar som rör datorer och Internet. En av de saker som flera av oss använder vid datorkommunikation via Internet är smileys eller smilgubbar... ;)

Med anledning av det skapar vi alster som innehåller minst en smilgubbe.

Vi inleder med Pysseltjejens alster där hon har med flera olika smilgubbar. Hon kompletterar det hela med några tänkvärda ord.


Man använder jättemycket dessa figurer när man skriver på datorn.

Jag fann texten hos en livscoauch och tyckte de var väl valda och bra ord som jag ville ta med.

Digitalt alster av Pysseltjejen

Den glada smilgubben är nog den mest välkända. Den förekommer i flera olika sammanhang och den sprider glädje. Här har maxell använt den för att göra en glad hälsning.


Jag har dessa runda och glittriga smilgubbar i olika storlek på ett klisterark. Här använde jag tre av alla färgerna som de kommer i och skapade ett kort med en glad hälsning.

Jag återanvände färgerna på klistermärkena för var ruta. Samtidigt flyttade jag ramarna ett steg till höger för en intressantare effekt. Alla tre rutorna sitter sedan på en bit mönstrat papper i en härlig glad grön nyans och allt sitter mot en vit bakgrund. Enkelt och färgglatt som gör en glad. :)

Kort av maxellGlittrande färgglada närbilder
Kort av maxell

Lillylva har också använt den glada smilgubben för sitt kort. Hon har skapat mönstret med en intressant teknik och lagt till några passande detaljer. Se själv...


Jag valde att göra något enkelt. En gammal hederlig smiley med små vingar..,

Själva smileyn är först ritad efter en äggkopp i blyerts, sedan lade jag ut lim efter randen och hällde på små, små glaspärlor. Tror de är inköpta på Panduro, väldigt roliga att arbeta med. MEN, de har en tendens att hamna precis överallt, så jag brukar köra samma teknik som med embossingpulver, ett vikt A4papper under.

Kort av LillylvaGlittrande "glasklara" närbilder
Kort av Lillylva

När vi fick se Lillylvas kort kom Bi med ett annat tips vid användande av dessa små glaspärlor. Vi delar med oss här. Trä en nylonstrumpa över dammsugare när du ska städa upp. De har verkligen en tendens att rulla iväg exakt överallt. ;)

En till som använt smilgubben är Kosepute. Här är det en traditionell "datorskriven" smilgubbe som sitter på en layout med en uttrycksfull individ. Troligen kan ingen som ser denna härliga layout låta bli att dra på smilbanden...


Då jag ser smileys som något modernt ville jag göra en modern layout med mycket färg. Så det blev pappersrullar, egengjorda blommor och mist över layouten som dekorationer.
Layout av Kosepute

Dagen till ära, Halloween, avslutar vi detta inlägg med ett... ja, just det... Halloweenkort.


På detta kort förekommer två figurer som kan härledas till smilgubbar. Det är dels motivet som jag ritat själv. Visst ser vi likheterna med en vanlig leende smilgubbe? :) Det är också solen som sitter där och ler... :)

Jag gillar hur det vita som sitter i bakgrunden på en övre delen av kortet föll ut. Jag kommer för mitt liv inte ihåg vad det brukar kallas, men ja... det passar bra på ett Halloweenkort. Notera bör också att trädet och facklan är icke-scrapsaker. Det är klistermärken som jag en gång i tiden fått av Samara - TACK! De är underbar till det här temat!

Kort av maxellKusligt färgglada närbilder
Kort av maxell

Tänk nu på vad glädje en liten glad gubbe kan sprida och denna gubbe passar in i hur många sammanhang som helst. Låt därför smilgubbarna ta plats i ditt skapande.

Avslutningsvis önskas en kusligt glad avslutning på Halloweenkvällen.

Önskar du läsa mer om de händelser som inspirerat oss till detta inlägg läser du vidare nedan. Längst ner ges länk till ett inlägg där smilgubben förekommer på ett alster. Med största sannolikhet har vi publicerat fler sådana alster, men det här vad vi hittade igen just nu... :)

Betydelsefulla händelser i oktober månad relaterade till datorer och Internet
Den 29e oktpber 1969 föds Internet. Det var den dagen som en dator kopplades till en annan dator för första gången. Det hela är det som räknas som en föregångare till dagens världsomfattande nätverk Internet och således är det den dagen som Internet föddes.

Den 25e oktober år 2001 släppte Microsoft operativsystemet Windows XP. XP kommer från det engelska ordet "Experience". Operativsystemet har utsatts för hård kritik för bland annat instabilitet och säkerhetshål. Ändå är det ett operativsystem med enorm genomslagskraft - många känner till det och flera använder Windows XP på sina datorer.

Den 22a oktober 2009 släpptes en efterföljare till Windows XP - Windows 7 - för företagsanvändare och samma operativsystem släpptes, en vecka senare, den 29e oktober 2009, för privatpersoner.

Vad är då ett operativsystem? Jo, det är en samling datorprogram som används för att underlätta kommunikationen med och användandet av en dator. Det utgör helt enkelt länken mellan datorns maskinvara eller hårdvara och de tillämpningsprogram eller applikationer som en användare vill köra och använda på sin dator. Operativsystemet ansvarar för hantering av maskinvaran så att var program får tillgång till det som behövs för att köra programmet ifråga. Operativsystemet koordinerar också alla aktiviteter som körs på en dator och fördelar datorns resurser mellan alla dessa aktiviteter och program.

Många använder små gubbar vid kommunikation med hjälp av datorer och gärna över Internet. Det är de så kallade smileys eller smilgubbarna. De användes ursprungligen till att uttrycka känslor. Var teckenkombination motsvarade en specifik känsla och mottagaren förstod vad sändaren ville säga med just den symbolen. Med tiden har dessa smilgubbar tolkats olika och idag är det inte säkert att en viss symbol tolkas exakt så som du avser. Dock kan vi alltid veta att kombinationen :) förmedlar en glad och positiv känsla...

Skrotbokens länkar
Kontraster - som dag och natt - maxell använder en smilgubbe som detalj på en layout

0 kommentarer: