av Birgitta/Bi


Så här ser det färdiga ryggsäckskortet ut.
Ryggsäckskort av Bi

Längst ner i detta inlägg visar Pysseltjejen en omarbetad version av detta kort - missa inte det!

Du behöver:
 • Mall till Ryggsäckskort, 2 delar
 • 1 cardstock eller mönsterpapper 12” x12”
 • 1 cardstock eller mönsterpapper 5,5” x 8” (vid mönsterpapper – tänk på mönstrets ledd – kan behövas större papper)
 • Ev. stämpel och stämpeldyna; om du vill fixa ditt eget mönsterpapper
 • Ev. chalk
 • Skärmaskin/sax/skalpell
 • Bigare eller motsvarande
 • Blyertspenna
 • Håltagare/öljettsättare
 • 8 st öljetter
 • 2 magnetlås eller kardborrband
 • ca 60-65 cm band
 • Dubbelhäftande tejp (eller lim)


Ladda ner och skriv ut mallen, länk till pdf nedan.
Rita upp och skär/klipp ut de olika delarna i de papper du önskar använda. Om du använder mönsterpapper så tänk på att du lägger de olika delarna i samma riktning. Glöm inte markera var öljetterna skall sättas. Biga samtliga markerade veck.


Alla delar utklippta och bigade. Prova gärna hur den skall vikas ihop och chalka eventuellt i kanterna.Gör hål för öljetterna, enligt mallen.

Om du använder cardstock och vill stämpla på dina papper är det dags för det nu.
Fäst den dubbelhäftande tejpen på baksidan av ryggsäckens lock, enligt bilden.
Om du har dubbelhäftande tejp med skyddspapper så kan du även sätta dit tejp på ryggsäckens långsida, enligt markering på mallen (observera att här skall den sitta på rätsidan).
Fäst locket på ryggsäckens baksida. Se till att baksidan/ovansidan på ryggsäcken placeras rätt i förhållande till den vikta kanten på locket.
Gör de översta hålen på ryggsäckens baksida genom att passa in i de hål som locket redan har.Sätt i alla de åtta öljetternaDags att montera ihop framsidesfickan. Börja med att tejpa den yttersta fliken på vardera sidan, enligt bild.Vik in flikarna på sidorna och fäst ordentligt. Tag gärna hjälp av din bigare (i mitt fall en smörkniv i plast) för att trycka till kanterna ordentligt. Var noga när du passar in sidorna så du får ett jämnt och fint resultat.Kontrollera passformen på lockdelen. Gör eventuella justeringar och tejpa/limma sedan fast locket på asken/fickan. Se till att baksidan/ovansidan på fickan placeras rätt i förhållande till den vikta kanten på locket. Dags att använda bigaren igen. =)


Den färdiga fickan.


Nu är det dags att trä in banden i ryggsäcken.


Trä in banden från rätsidan i de översta hålen på ryggsäckens lock. Se bilden.
Kontrollera att snöret är lika långt på bägge sidorna och att handtaget blir ungefär så stort att din tumme får plats i öglan.
Knyt en knut på insidan av väskan (avigsidan på pappret) – håll koll på att bandet fortfarande är jämt och att det finns ett lagom stort handtag kvar på rätsidan.Trä banden igenom det nedre öljettparet så att banden kommer ut på baksidan av ryggsäcken.Trä sedan bandet in genom öljetterna i nederkanten av ryggsäcken och gör en knut på avig-/insidan. Se till att båda axelremmarna är lika långa och klipp av ev. överskott av band.Fäst tejp/limma på fliken på ryggsäckens långsida.Montera ihop ryggsäcken. Tryck till ordentligt på kanterna. Här kan du även se hur jag har förberett tejpningen/limningen av botten.Vik in undersidans båda sidoflikar och fäst bottenplattan mot dessa, se bild. Var noga med passformen.Vik slutligen in den sista fliken i öppningen som bildats. Du får böja lite på pappret för att få fliken att passa in.Tryck försiktigt in sidokanterna på ryggsäckens ovansida, enligt bild. Kontrollera passformen gentemot det nedfällda locket och gör eventuella justeringar.Montera fast magnetlåset genom att sätta ihop den negativa och positiva delen med varandra med den klistriga sidan utåt (alternativt tejpa/limma själv) – fäst dem i locket ovanför öljetten och vik sedan ner locket över ryggsäckens framsida; kolla passformen, för att fästa fast den andra magneten. När de fäst ordentligt kan du åter öppna låset.
Du kan också limma/tejpa fast små bitar med kardborrband. Låt även dessa sitta ihop medan du monterar dem.
(Låt dig inte luras av bilderna - det är rätt tidpunkt att göra detta. =) Jag hade inga lås hemma och var tvungen att fixa lås och foto i efterhand)
Vik ner locket för att se på vilken höjd du skall montera framsides fickan och montera fast den, se bilderna. Nu underlättar det att kunna hålla emot med handen inuti ryggsäcken. Se till att fickan fäster ordentligt.

Montera fast magnet- eller kardborrbandslås även på fickan.
Knyt band genom lockens öljetter och ryggsäcken är klar!
Glöm inte göra ett litet kort att lägga i fickan på framsidan eller för den delen en tag att fästa i handtaget på ryggsäcken beroende på vad du i övrigt vill fylla ryggsäcken med.Extra tips...

Om du vill göra ryggsäcken i en annan storlek än grundmallen men samtidigt vill använda dig av samma modell av stängning i botten så vill jag ge dig följande tips om hur du ritar upp de olika botten flikarna.
Om man tänker sig botten som en rektangel (sedd underifrån) så skall långsidornas flikar vara något mindre djupa än själva ryggsäckens gaveldjup. På min bild är kortsidan/gaveln 4 cm det innebär att jag låter fliken vara något kortare – jag väljer 3,5 cm. Uttaget på den u-formade fliken (baksidan) skall motsvara halva gavelns bredd i mitt fall blir det 2 cm räknat från den vikta kanten. Hur brett uttaget skall vara är valfritt. Viktigt är dock att se till att uttaget och fliken på framsidan motsvarar varandra. Se bild för beräkningen.För att mäta ut de två kortsidesflikarna. Se bilden nedan.


Rita in baksidans uttag på kantfliken och rita sedan ut hur du skall klippa, se bild.


Vill du ladda ner denna tutorial i pdf-format klickar du här.
För att ladda ner mall till ryggsäckskort del 1, klicka här
För att ladda ner mall till ryggsäckskort del 2, klicka här

Pysseltjejen erbjuder här bevis på att man inte skall vara så rädd utan våga gå på och förändra i de mallar man möter på ens surfrundor. En mall är bara en förlaga med oändliga möjligheter till förändring. Se och njut!


När jag fick utmaningarna så föll inte väskan mig i smaken så där direkt, jag har ändå gått och grunnat en hel del och helt plöstligt var jag eld och lågor och "bara" måste göra en.
Jag kom på en sak från när jag var liten; jag fick titta i min mammas skolsaker som hon sparat. Många av hennes teckningar hade hon sparat i just sin gamla skolväska, som nog liknar den som jag nu har gjort väldigt mycket .
Det skulle inte förvåna mig om det var tack vare denna väska och mammas alla fina teckningar som blev startskottet för min kreativa bana, som lett mig till den jag är i dag; Pysseltokig!
Jag har ändrat lite på höjden och breddat hela väskan och fickan, men annars är det samma mall.

Ryggsäckskort av PysseltjejenMed enkla medel kan en mall förändras för att ge ett högst personligt resultat
Ryggsäckskort av Pysseltjejen

Visst är det läckert att så små förändringar kan lyfta ett alster till sådanan höjder. =) Jag är definitivt sugen att testa även denna modell.
Våga gå på och förändra efter eget tycke och smak - resultatet kan i värsta fall bli si så där medan det i bästa fall blir outstanding och personligt.
Lycka till med din modell.

Skrotbokens länkar
Ryggsäck i form av kort av Bi
Mall till ryggsäckskort - platt modell av Bi
Mall till Ryggsäckskort - väskmodell av Bi

2 kommentarer:

Emma sa...

Fiiiiiina väskor! Gillar din smörkniv.. ;D

Arvet sa...

Ha ha ha, ja den kniven har hängt med ett tag nu. =) Gör du en egen väska vore det kul om du kommenterade igen och la en länk till ditt alster. Alltid kul att se när inspirationen sprids. =)
/Bi