av maxell

Söker du efter ett plånbokskort med plats för flera meddelanden eller tags och ännu mer inklusive pengar. Detta inlägg ger tutorial för en variant som rymmer mycket.

I slutet av förra månaden utgick 50-öringen som betalningsmedel i Sverige och igår presenterade vi väskkort i form av ryggsäckar. Behöver du någonstans att stoppa dina kvarvarande 50-öringar eller något att stoppa i ryggsäcken? Idag presenterar vi två varianter av plånbokskort. Den första varianten i det här inlägget är ett kort med sedelficka och flera fack. Sist i inlägget finns länk till ett annat plånbokskort.

Information: All text och alla foton för den första delen med tutorial är av maxell. Text och foton för övriga inspirationsalster är av av den som gjort respektive plånbokskort. Eventuell övrig text är av maxell.

Vi börjar med en bild på hur ett färdigt plånbokskort kan se ut.


Så här ser det färdiga kortet ut - här med innehåll.
Plånbokskort av maxell


För att göra detta kort behöver du
  • Ett ark enfärgad cardstock i storlek 12*12” eller papper efter tycke och smak (inkl mönstrade papper). Använd tjockare papper som tål att vikas och hanteras.
  • OH-plast eller motsvarande
  • Skärmaskin samt sax/skalpell
  • Bigare eller motsvarande
  • Linjal och blyertspenna
  • Eventuellt en penna eller en symaskin för sömmar.
  • Dubbelhälftande tejp (det går med lim, men dubbelhäftande tejp underlättar vid monteringen)
  • Dekorationer
  • Tags (färdiga eller egentillverkade
Alla mått i denna tutorial anges i milimeter med bredd*höjd. Om det står 210*120 mm avses en liggande rektangel med måtten 210 mm (21 cm) på bredden och 120 mm (12 cm) på höjden.

Börja med att göra alla delar till plånboken
För alla delar gäller att bigningen ska placeras så att framsidan av pappret hamnat utåt när pappret viks ihop enligt bigningarna.

Tips. Lägg ihop plånbokens alla delar allteftersom för att se hur de ska monteras ihop.

En stomme: Skär ut en rektangel med måtten 210*120 mm. Biga vid 70 mm och 140 mm, det vill säga att rektangeln delas in i tre lika stora delar.

En sedelficka: Skär ut en rektangel med måtten 140*115 mm. Biga vid vid 70 mm, det vill säga dela rektangeln i två lika stora delar. Använd en hörnrundare för att runda av de två hörnen längs med den ena långsidan av rektangeln.

En uppvikningsbar del: Skär ut en rektangel med måtten 65*125 mm. Biga 10 mm in från överkanten.

En “plastficka”: Denna del kräver mest handpåläggning och här visas hur en “plastficka” tillverkas steg för steg.

Tips: Använd denna del för att göra “plastfickor” för andra sammanhang. Gör till exempel en
plastficka” för foton på en layout.

Skär ut en rektangel med måtten 95*80 mm.


Markera 5*5 mm i hörnen på ena långsidan och 5*10 mm i hörnen på den andra långsidan. Biga enligt markeringarna. Skär eller klipp bort hörnen enligt markeringarna. Det ger tre smalare flikar och en bredare flik. Snedda hörnen på de tre smalare flikarna - se bilden.

Nu är det dags att skära ut ramen.


Skär ut ramen 15 mm in från den sida som har en korare och sneddad flik - se bilden. Spara (minst) 10 mm från varje vikning.

Tips: Skär inte ända ut om du inte är säker på att du får det hela exakt rätt. Det är enklare att för hand klippa eller skära loss ett hörn än att reparera ett hörn som är för långt skuret. :)
Vänd pappret. Skär ut ramen 20 mm in från den sida som har en lång (eller bred) och rak flik (se bilden). Spara (minst) 10 mm från varje vikning - se bilden.Fortsätt att skära att skära ut ramen 15 mm in på de resterande två sidorna med kortare flikar och sneddade hörn (se bilden). Spara (minst) 10 mm från varje vikning.

Ta loss innanmätet från ramen. Spara denna del då vi använder den längre ner. Trimma eventuellt till kanterna på ramens insida.
Vänd ramen så att baksidan hamnar uppåt. Lägg en limsträng eller dubbelhäftande tejp på baksidan av ramen längs med ramens utskurna kant. Lägg en OH-plast (eller motsvarande) med måtten 62*82 mm i ramen.

Först monteras de tre smalare flikarna med sneddade hörn - se den vänstra bilden. Lägg på lim eller dubbelhäftande tejp längs med ramens yttre kanter och vik in.

Avsluta med att montera den bredare fliken med raka hörn - se den högra bilden. Lägg på en limsträng eller dubbelhäftande tejp längs med ramens yttre kant och vik in.

Den raka fliken kommer att vara öppningen på plastfickan. Att den monteras sist innebär att innehållet glider lättare in och ut ur fickan.
Torka bort eventuellt överflödigt lim och “putsa” fönstret”. “Plastfickan” är nu klar för montering i plånboken.

Tips: Se till att ramen fäster ihop bra. Lägg eventuellt ramen i press medan limmet torkar.Två kreditkortshållare: Plocka fram biten som skars ut från “plastfickan” och skär ut en till lika stor bit. Måtten på dessa två
rektanglar är 65*45 mm. Använd en hörnrundare för att runda ett hörn på varje rektangel. Välj samma hörn på båda rektanglarna Vilket hörn beror på var i plånboken de ska monteras. Regeln är att det hörn som är öppningen ska rundas.

En stängningsanordning: Skär ut en remsa med måtten 160 * 20 mm. Biga 25 mm in längs med remsans längd.

Gör alla delar klara för montering


Alla delar klara för montering

Eventuellt...


... kan alla delar förses med maskinsöm innan montering. Sy med maskin eller strecka med en penna.

Tips: Jag föredrar att strecka med en penna av den enkla anledningen att sömmens baksida inte kommer att täckas på alla ställen.


Montera ihop plånboken

Steg 1 - Montera sedelfickan


Fäst dubbelhäftande tejp längs med tre sidor på sedelfickan.

Observera: De två hörn som rundats ska vara uppåt enligt bilden.

Tips: Det gör inget om tejpen går över kanterna. När skyddsplasten dras bort är det enkelt att vika in eventuellt överflöd och samtidigt säkerställa att tejpen verkligen når hela vägen ut.

Montera sedelfickan åt det ena hållet av den uppvikta plånboken - självklart på insidan. Välj själv sida. Jag valde vänster för denna plånbok - se den nedre bilden.


Steg 2 - Montera “plastfickan”


Plastfickan ska vara öppningsbar. Fäst därför dubbelhäftande tejp längs med tre sidor på baksidan av fickan.

Observera: Fäst inte på den sida som har en “längre” (bredare) flik - se den övre bilden.

Montera “plastfickan” längst ner i det ena hörnet av sedelfickan. Jag valde det högra. Montera så att den öppna delen av fickan kommer inåt mot mitten av sedelfickan - se den nedre bilden.


Steg 3 - Montera de två kreditkortshållarna


Fäst dubbelhäftande tejp längs med två sidor av de båda kreditkortshållarna.

Observera: Lämna de rundade hörnen lediga från tejp - se bilden.
Börja med att montera den översta kreditkortshållaren på motstående sida jämfört med “plastfickan” - på sedelfickan. Använd något som hjälpmedel så att du får överkanten kant i kant med överkanten på “plastfickan” - se den vänstra bilden.

Montera den nedre kreditkortshållaren kant i kant med övriga fickor - se den högra bilden.


Steg 4 - Montera den uppvikbara delen


Fäst dubbelhäftande tejp på den lilla delen som bigats. Var gärna noga att tejpen kommer kant i kant med såväl ytterkant som bigning - se bilden.

Tips: Vill du, som jag gjorde, fästa brads under uppvikningsdelen - se bilderna på den färdiga plånboken i slutet på denna tutorial - ska de fästas nu.
Vik in delen med tejp och montera på den lediga sidan av den uppvikta plånboken. För mig är höger sida ledig - se bilden.Prova att vika upp. För handgjorda sömmar - gärna med penna - kan vi lägga in extra sömmar under utviket genom att följa befintliga sömmar.

Färdigmonterad plånbok viks ihop


Nu är plånbokens detaljer färdigmonterade. Bilden visar plånboken i uppvikt läge.
Plånbokskort av maxellPlånboken viks ihop genom att först vika in delen med sedelfickan - se den vänstra bilden. Nästa del viks sedan rakt över - se den högra bilden.

Dekorera
Nu är plånboken klar att dekorera och fyllas efter tycke och smak.


Så här ser min färdiga plånbok ut.

Jag gjorde tags och lappar med olika teman varav tre är dolda i sedelfacket. Dessutom monterade jag ett egentillverkat skrivblock under och en shakerbox ovanpå den uppvikningsbara delen.

Plånbokskort av maxellMin plånbok innehåller så här många tags. Bilderna visar fram- och baksidor.

Tips: Det kan vara svårt att stänga plånboken om den fylls med många tags och framförallt om det är tags i tjockt papper. Prova dig fram vad som passar för just din plånbok.

Tags till plånbokskort av maxell


Avsluta genom att montera stängningsmekanismen
Det är bäst att göra klart denna del först när plånboken är dekorerad och fylld.


Börja med att lägga remsan med bigningen mot den ihopvikta plånboken - se den vänstra övre bilden. Tänk på att spara lite utrymme mellan bigningsvecket och plånboken. Vi vill nämligen kunna dra på och av remsan på den fyllda plånboken och samtidigt ska det fungera som en låsanordning som håller plånboken stängd.

Böj försiktigt över den lösa änden av remsan - se den högra delen i den övre vänstra bilden. Måtta in mot den andra änden av remsan så att det blir rakt genom att låta den korta bigade biten ligga överst - se den övre bilden till höger. Markera var den andra bigningen ska vara - till höger i den övre högra bilden - och biga.

Observera: Se till att ingen ande av remsa inte når ända fram till bigningen. Vi vill undvika att skarven hamnar precis i bigningen eftersom det försvårar när vi ska dra på och av låsmekanismen.

Fäst dubbelhäftande tejp kant i kant med skarvarana - se den nedre vänstra bilden.

Tips: Ska stängingsmekanismen dekoreras med en brads ska den sättas fast nu. Vi vill inte ha bradsben som ska träs över plånboken vid öppning och stängning

Klistra ihop stängningsmekanismen och dra den över plånboken för att stänga - se den nedre högra bilden.


Avslutande tips: Jag valde en stilren utsida på min plånbok. Om du önskar dekorera utsidan bör du hålla dig till låsningsmekanismen.

Vill du ladda ner denna tutorial i pdf-format klickar du här.

Fler plånbokskort med sedelficka
Mahlin78 gjorde hela två varianter av detta plånbokskort. Ett med ett vackert passande mönstrat papper som grund och med ett knutet band som låsningsmekanism.


Jag hittade en underbart mönstrat papper som passade perfekt till detta kort. Otroligt kul kort att göra. Har inte satt i så många tags ännu, då jag har en tanke att det ska stå något personligt på just tagsen om mottagaren. Och eftersom jag än så länge velar mellan vilka som ska få det, blir det svårt... :)
Plånbokskort av Mahlin78Uppslagen plånbok.
Plånbokskort av Mahlin78

Hon gjorde även ett med cardstock som grund och med inslag av mönstrade papper.


Ett kort som endast är gjort utifrån cardstock och ett par smala remsor mönstrat papper. Jag valde ett lite annorlunda upplägg inuti, med 3 st småfack. Alla "sömmar" är ritade för hand.

"Bandet" runt kortet är gjort med cardstock och mönstrat papper. Stansade ut den biten som jag stämplat med grattisstämpeln.

Plånbokskort av Mahlin78Uppslagen plånbok.
Plånbokskort av Mahlin78http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=8092699691295387948&postID=8834053885919987944

Lycka till med ditt eget plånbokskort och var inte rädd för att variera. Lägg till eller dra ifrån fickor, gör som Mahlin78 och använd band för att stänga plånboken och så vidare.

Det finns fler varianter av plånbokskort. Sist i inlägget anges länk till ett plånbokskort som Bi gjort samt - självklart - länk till dagens andra variant av plånbokskort med tutorial av Pippin.

Du kikar även sist i inlägget för att hitta länk till en sammanställning av alla inlägg under Skrotbokens kortvecka 2010.

Skrotbokens länkar
Skrotboken firar WCMD 2010 - Presentation av Skrotbokens kortvecka 2010 med länkar till alla inlägg under veckan
Plånbokskort för C6-kuvert - Tutorial och alster - av Pippin.
Madame Butterfly - Innehåller ytterligare en variant av plånbokskort gjord av Bi

0 kommentarer: