av maxell

Häromdagen presenterade vi analoga färger, det vill säga färger som är grannar med varandra (se länk sist i inlägget). Här visar vi kort skapade med fritt valda färggrannar.

Att vi väljer att publicera detta inlägg just idag, den 31a oktober, är att dagen är - utöver att det är Halloween - Grannens Dag. Läs mer om detta längre ner i inlägget.

Det finns flera begrepp som rör färger och variationer i färger. Analoga färger är ett sådant begrepp. Kort sagt betyder det två eller tre färger som är grannar med varandra på en färgcirkel. Detta är, som TinaStina upptäckt, inte samma sak som monokromatiska färger...


Eftersom jag aldrig insett skillnaden mellan monokromatiska och analoga färger så blev detta tema en ögonöppnare.

Det var jättekul att botanisera bland alla mönsterpapper och försöka hitta några som stämde in på en färg med dess grannar. Jag valde lila med blålila och rosa som grannar. Hittade en vintagebild som passade bra i sammanhanget och därför fick hela kortet bli i vintagestil. Till och med bladen går i rätt färg och inte i grönt som vore naturligt för mig. Men jag blev väldigt nöjd med resultatet. Det blev harmoniskt och lugnt på något vis. Jag kommer nog att använda mig av färgcirkeln fler gånger. :)

Kort av Tinastina

Lila som sedan går mot blått (blålila) och/eller rött (rosa) är en läcker färgkombination som fler nappade på.

Carola började sitt kort med lila och sedan flöt det på i en oljig historia med de två färggrannarna.


Min första färg blev lila, och dess grannar blev således blå/lila och rosa. Kompletterade med lite vita och svarta detaljer.

Tjejen blev lite smutsig när jag målade henne med promarkers. De svarta linjerna läkte. Men hon jobbar ju med bilar säger vi, så det är bara lite olja. ;)

Kort av Carola

Ja, det är olja. Jag vet hur det är att meka... ;)

Samma färgkombination med utgångspunkt från lila och dess två grannar rosa och blålila används också av AnnaÖ för sitt kort - en stilren romantisk historia.


Jag har använt mig av lila som huvudfärg, röd (rosa) och mot det blåa som analoga färger.Just nu är jag inne i en lila period. Jag tycker om att jobba med färger som går i ton i ton med varandra, så därför valde jag att göra ett kort i lila med rosa som inslag och hålla det så stilrent som möjligt.

Har använt mig av vanlig cardstock samt ett mönstrat papper från en Maja Design. Stämpeln kommer från Roxstamps. Mina favoriter är Martha Stewart stansar och den här som jag har använt mig av här, är en utav mina favoriter. Jag gillar att man kan stansa ut fina bårder/kanter för det kan göra en stor skillnad på ett kort, kanske rent av "pricken över i:et" och därför inte behöva så mycket dekorationer, men på det här kortet har jag använt mig av rätt många blommor.

Kort av AnnaÖ

Dessa tre kort har alla sin utgångspunkt i en så kallad kall färg. Som kontrast till detta kommer kort med utgångspunkt i varma färger.

Cajaba valde två färger som är grannar - orange och rött - för sitt kort.


Jag har valt att göra ett kort i färgerna orange och röd. Jag är ingen älskare av rött men dessa två tycker jag passar så bra ihop. Jag har jobbat med Distress Stain, dessa färger är så roliga att jobba med. Det är lätt att blanda ihop färgerna på ett bra sätt tycker jag. På detta har jag stämplat med olika motivstämplar för att få lite mer liv i det jag gjort. På den ena blomman har jag blandat Gesso med röd akrylfärg. På så sätt fick jag en annan struktur på blomman och en annan färg.
Kort av Cajaba

Elin utgår också från orange och lägger till rött samt detaljer i den andra grannen, det vill säga gult.


Jag har använt mig av olika nyanser orange som huvudfärg och detaljer av grannen röd. Lite gult som är granne på andra sidan kom också med. Ibland använder jag färgcirkeln för att hitta färger som passar fint ihop. Men lika ofta blandar jag färger som jag tycker om huller om buller och tycker ändå att det passar bra ihop. Men med färgcirkeln blir känslan lite mer lugn och harmonisk på nåt sätt.
Kort av Elin

De flesta känner nog till att brunt ofta har mycket rött i sig. Det utnyttjas av Kicken som kombinerar orange och rött samt ja, brunt.


Jag har valt att använda mig av brun/orange/röda nyanser. Rubriken "fika?" passar enligt mig in väldigt bra, för färgerna påminner om höst och vad passar bättre på hösten än en fika med en vän? :)
Kort av Kicken

En annan varm färgskala är den gröna som går mot gult. Jag (maxell) valde den för mitt kort och smet även med den något kallare blågröna färgen för några detaljer.


Jag har gjort ett Halloween- eller spoklikt inbjudningkort baserat på grönt och dess grannar blågrönt/turkost och gulgrönt/limegrönt.

Mitt kort har passande dramatiska svarta effekter vilka i mina ögon gör att färgerna samtidigt skiljer sig från varandra som de också håller ihop.

Kort av maxell

Med det har vi gått igenom en del av färgtoncirkeln vad gäller färggrannar. De som är över lämnar vi som utmaning till dig att skapa med och kanske är någon färg din favorit att utgå ifrån. :)

Om Grannens Dag
Grannens Dag firades för första gången den 31a oktober år 2000 i Köping efter ett initiativ av Kenneth Eneroth. Han ville hedra regionens alla grannar. Idag är temadagen en av Sveriges symboliska dagar som återkommer var år.

Under Grannens Dag uppmärksammar vi och värnar om våra grannar. Det finns trots allt flera olika sorters grannar. Några är vi såta vänner med, andra kan vi vara i fejd med. En dag per år, den 31a oktober, bör alla i alla fall kunna anstränga sig och vara snälla mot alla sina grannar och visa hänsyn.

Gå nu ut och gör något bra för och med din granne eller dina grannar.


Skrotbokens länkar
Analoga färger - Färggrannar av Bi och maxell - Presentation av analoga färger, det vill säga färggrannar

Kontraster - som dag och natt av maxell - Ett annat inlägg med färglära och hur det kan användas i skapande. Med information och alster.

0 kommentarer: