Kunskapens frukt - ett äpple?

on 6 oktober 2011

av Birgitta/Bi

Igår den 5 oktober firades internationella lärardagen. Vi uppmärksammar detta genom att skapa med fokus på lärare, kunskap och lärande och använder minst ett äpple på våra alster.

Internationella lärardagen är instiftad av Unesco och firas den 5 oktober varje år sedan 1994. Temat för i år är Lärare för jämställdhet, se mer nederst i detta inlägg.

När gav du en lärare ett äpple sist?
Troligen har det inte hänt särskilt många gånger och ändå tycker vi oss veta att en lärare bör få ett äpple på katedern. Var denna tradition kommer ifrån vet man inte säkert. En vanlig teori har sitt ursprung i att lärarna förr i tiden, utöver att de oftast var väldigt dåligt betalda, delvis betalades in natura och då fick lön i form av livsmedel. Ur detta föddes traditionen att ge läraren ett äpple - framför allt på skolårets första dag.
Det är en tradition som mest kan härledas till Sverige, Danmark och USA.


En frukt som förknippas med lärare är äpplet. Det jag ser framför mig är ett äpple på katedern där läraren satt. Jag minns inte att jag själv varit med om det, men på film har jag sett det och jag har ofta hört kommentaren att man ska ta med sig ett äpple till läraren.

Jag klippte ut ett äpple i limegrönt papper, så stort att det skulle täcka en hel kortsida. Kortet gjorde jag i brunt papper för jag tyckte de passade till det limegröna äpplet. Och så ett vitt papper under äpplet för att det skulle synas bättre. På det har jag stämplat med brunt för att få lite färg på det pappret.

Kort av Cajaba

Kunskapens träd
- Äpplet med sin vackra form, blanka skal och goda smak är nog den mest frestande av alla frukter. Det finns till och med de som säger att det är frukten framför andra frukter; själva prototypen för frukt.
Därför är det naturligt att tänka på kunskapens frukt som ett äpple.

Du minns väl Bibelns skapelseberättelse om Edens lustgård och Kunskapens träd - trädet som Adam och Eva inte fick äta utav. Frågar man så svarar nog de flesta att det var ett äppelträd men faktum är att det inte finns något belägg för det svaret. I Bibeln omnämns bara en frukt.

Att vi så villigt väljer att tolka kunskapens frukt till ett äpple kan bero på att äpplet är en frukt som följt människan i många tusen år. Varifrån äpplet kommer, eller när man började äta det är okänt. Bevis finns dock för att ympning av äpplen har skett i minst 2000 år.
Det äldsta funna äpplet i Sverige är daterat till 2500 år f.Kr. Det är ett förkolnat äpple som man fann vid utgrävningar i Alvastra nära Omberg i Östergötland.

En annan förklaring som presenterats av professor Karl Heisig är att den grekiska mytologien influerade de första kristna, så att paradiset kom att sammanblandas med Hesperidernas trädgårdar. I dessa trädgårdar skördade man gyllene äpplen.

Vara hur det vill med den saken - en som i alla fall tillägnade sig kunskap av ett äpple var Isaac Newton då ett fallande äpple fick honom att tänka ut tyngdlagen.
Chruss vänder blicken mot kunskapens källa.


Äpplet står för mej för kunskapens källa, minnen sedan skoltiden. Vi hade aldrig fruktstund på den tiden men lärarna uppmuntrade oss alltid att äta frukt på rasterna. Så äpplet kommer nog alltid att vara förknippat med skolan och lärare för min del.
Hämtade texten från Wikipedia - målade ett äpple och klippte ut det och monterade med 3D-kuddar på texten.
''Mumsig text'', en bit wellpapp med snöre om och det var klart.
Man kan även klistra texten inne i kortet också så kan mottagaren läsa hela.

Kort av Chruss

Äpplet i kulturen
I nästan alla eurasiska folkgrupper förekommer äpplet i kulturen. Äpplet används som symbol för kärlek, sexualitet och fruktsamhet samt allmänt om livet.
Äpplet står även som en symbol för upplysning och rikedom. Skörden som ger rikedom och makt. Ett exempel som förtydligar denna förbindelse är riksäpplet.

Frukten förekommer också i ett flertal sagor och mytologier.
Nog så spännande och viktiga inspirationskällor för en bokmal. =)


Min fröken i första klass var så rar och snäll, jag älskade henne och jag älskade skolan.
Nu när jag tänker tillbaks så inser jag att det var tack vare henne och att hon uppmuntrade mig att läsa, som jag älskar böcker och att skriva.

Jag har som oftast ett diskret papper som bakgrund.
Istället för mönstrat papper använde jag en stor rubon, med lite blingstenar på. Jag letade fram ett foto med henne från skolan, och ett när vi träffades senast för 2 år sen.
Jag skrev ganska mycket journaling , och för att piffa upp texten satte jag dit ett äpple.
3 st 3D stickers som blivit liggandes länge, passade bra till en lite enklare layout där fokus trots allt ligger på texten.

Layout av Samara

Guldäpplet
Guldäpplet är ett lärarstipendium. Det utdelas årligen till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

Även om IT-satsningen var minimal (eller som i mitt fall - noll) när de flesta av Skrotbokens inspiratörer gick i grundskolan vet jag en som väldigt gärna hade förärat en älskad lärare ett guldäpple.


Jag har gjort en layout om min favoritlärare från mellanstadiet. Han jobbade hos oss ett år bara, och när han slutade grät alla floder...
Jag hittade gamla chipboardäpplen i mina gömmor, de passade väldigt bra här. Och så har jag dold journaling på tagsen som sticker upp bakom mönsterpappret.

Layout av Kosepute

Internationella lärardagen
Färsk statistik från Unesco visar att två miljoner nya lärare kommer att behövas för att möta millenniemålet om global tillgång till grundskola år 2015.
– Tillgången på grundskolelärare möter inte efterfrågan. Det gäller särskilt Afrika söder om Sahara, säger Inger Davidson, ordförande i Svenska Unescorådet.
Brist på jämställdhet inom utbildning är ett globalt problem. Trots tidigare löften är majoriteten av de barn som aldrig får gå i skola flickor och två tredjedelar av vuxna analfabeter är kvinnor.
Ett stort antal kvinnor och flickor förvägras alltså full och jämställd tillgång till utbildning.
Balansen mellan män och kvinnor i lärarkollektivet är också av avgörande betydelse. Länder med många kvinnliga grundskolelärare har sannolikt fler flickor i gymnasieskolan.
– Självklart ska världens alla flickor ha samma rätt till utbildning som pojkar. Det är ett av de viktigaste milleniemålen och något som Unesco ständigt arbetar med, säger Inger Davidson.
Missade du att visa en lärare i din närhet uppskattning igår - det är inte för sent! Ta med ett äpple imorgon istället! =)

Länkar

Svenska Unescorådet om Världslärardagen
Lärarförbundet om Världslärardagen

Wikipedia om äpple


Skrotbokens länkar
Frukt är trendigt godis av maxell
Safta och sylta av höstskörden av Birgitta/Bi

Välkommen åter till skolan av Birgitta/Bi, 2011
Skolstart och arkeologi av Birgitta/Bi, 2010
Sommarlovet är slut - nu är det dags för skolstart! av Samara, 2009

0 kommentarer: