Höstskörd

on 1 oktober 2011

av ElinÅ

Idag den 1 oktober firas den Vegetariska Världsdagen (World Vegetarian Day) på olika sätt världen över. Med anledning av det skapar vi med så kallat rotfruktstryck på våra alster.

Den första Vegetariska Världsdagen inleddes 1977 av North American Vegetarian Society. Varje år uppmärksammas den Vegetariska Världsdagen för att lyfta fram, öka medvetenheten och visa fördelarna med en vegetarisk kost. Nederst i inlägget presenterar jag lite personliga reflektioner samt fakta om vegetarianism.

Rotfruktstryck
Idag är det fokus på grönsaker och vi vill visa hur du kan använda höstens rotfrukter i ditt skapande. Att tillverka egna stämplar är enkelt och du kan få en väldig variation och detaljrikedom beroende på vad du använder för verktyg att skapa dina stämplar med. Sam och Bi använde en kålrot som grund för sina stämplar. Till hjälp för att göra mönster användes olika köksredskap och ett löv för att få en fin form.


Mamma (Bi) och jag gjorde några stämplar av kålrot. Så här såg de ut (fast nu har de hunnit ligga och torka lite).
Jag gick ut och hämtade ett löv som jag använde som mall till min stämpel. Mamma använde dels några formar dels använde hon olika köksgrejer.
Rotfruktsstämplar av Sam och Bi

Sam skapade ett vackert kort med sin detaljrika lövstämpel.


Ett höstigt kort. Jag har stämplat med min lövstämpel av kålrot. Jag klippte ut den och använde den som dekoration på mitt kort.
Kort av Sam

Medan Bi använde sina stämplar för att göra ett härligt bakgrundspapper till en layout.


Ett år fick barnen i uppdrag att göra fina djur för att dekorera kyrkan vid firandet av Tacksägelsedagen.
Många spännande djur blev det, då de fick fria händer med frukt och grönsaker.
För en grönsaksälskare bär det emot att "leka" med maten men vi hade en kålrot hemma som hade hunnit bli gamma och mjuk. Den fick det bli. =)
Först hade jag tänk att det skulle bli ett kort och därför delade jag utan någon större bakomliggande tanke in pappret i olika fält som jag stämplade. När det var klart bestämde jag mig dock för att det faktiskt funkade som det var.
Pappret fick helt enkelt bilda bakgrund till en layout istället. Ett lagom lekfullt papper.
Den stämpling som är till vänster fick jag genom att dra/skåra med ciseleringsjärnet över kålrotens yta. När jag var klar skar jag bort den delen och gjorde nästa stämpelmodell som blev hål urgröpta med kuljärn.

Layout av Bi


Grönsaksdjur i närbild.
De små pappersdekorationerna är urklippta från en av de vackraste grönsakspåsarna jag fått i en affär.

Layout av Bi

Pyssellina använde sig av morot och potatis att stämpla med. Att skära ut former eller motiv på frihand får ofta kreativiteten att flöda och här blev resultatet fina blommor.


Jag gick loss ordentligt med flera olika sorters potatis- och morotstryck och akrylfärg. Använde mig av höstiga färger då hösten verkligen är på väg nu.
När jag gjorde själva stämplarna skar jag på fri hand i rotfrukterna.
Ett tryck var som ett litet kors (moroten + gul akrylfärg), ett annat var en blomma (potatis + röd och gul akrylfärg), ett var som en oregelbunden bakgrund (potatis + mörkgrön akrylfärg) och den sista var rader (potatis + ljusgrön akrylfärg).
Blommorna och raderna klippte jag ut och gjorde blommor med stjälkar av. De fästes med 3D-kuddar för att ge lite djup i kortet, eftersom det inte finns några andra dekorationer.
De andra två trycken tryckte jag direkt på bakgrunden.
Kunde inte låta bli att glittra till de gula kryssen på bakgrunden.
Bokstäverna limmade jag fast lite slarvigt så att de inte heller blev helt platta mot bakgrunden.

Kort av Pyssellina



Blommande närbild
Kort av Pyssellina

Oavsett om du äter lite eller mycket grönsaker så tycker jag att du ska testa rotfruktstryck, en billig, enkel och framför allt kul teknik!

Personliga reflektioner om vegetarianism
De positiva effekterna är många.
Genom att äta mer vegetariskt bidrar vi till en bättre miljö och en ekologisk medvetenhet. Just nu är det mycket diskussioner och debatter om hur vi kan bli mer "klimatsmarta", och genom att äta mer vegetariskt kan vi göra stor skillnad för klimatet.

Otaliga studier visar att även för hälsan har en vegetarisk kost positiva effekter. Något som jag (ElinÅ) håller med om. Jag är inne på mitt 17:e år som vegetarian och känner mig oftast pigg och frisk. Dock har jag legat däckad i feber/influensa nu i några dagar men det måste ju drabba alla någon gång;) Men om jag jämför med övriga familjemedlemmar som alla äter en icke vegetarisk kost så är dom sjuka och förkylda mycket oftare än mig. Kan kosten vara en bidragande orsak tro?!

Sedan har vi den etiska aspekten och medkänslan för djuren. För min del är just den biten en stor bidragande orsak till mitt val att äta vegetariskt. Just det året jag bestämde mig för att bli vegetarian såg jag flera otäcka filmklipp och tidningsartiklar om hemska djurtransporter och ohuman djurhållning som fick mig att drömma mardrömmar och som jag kan se framför mig än idag. Men som tur är så finns det många djur som har det väldigt bra och inte behandlas illa, och som säkerligen smakar alldeles utmärkt om man föredrar att äta en köttbit då och då!

Vegetariska koster
Det finns flera olika typer av vegetarianism där vissa grupper utesluter allt som kommer från djurriket medan vissa andra grupper äter t.ex. ägg och mejeriprodukter. Nedan följer en lista på några av de vegetariska kostvarianterna.

Lakto-ovo-vegetarian
Lakto-ovo-vegetarian är den vanligaste typen av vegetarian. Det innebär att man förutom vegetarisk kost också äter mjölkprodukter, Lakto kommer från latinets lac som betyder mjölk. Ovo betyder ägg så en lakto-ovo-vegetarian äter alltså även ägg.
Lakto-vegetarian äter som lakto-ovo-vegetarian men utesluter även ägg.
Ovo-vegetarian äter som lakto-ovo-vegetarian men utesluter mjölkprodukter.
Veganen äter inget som kommer från djurriket.

Frukterianer
Veganer som låter växterna genomleva hela sin växtcykel. De äter endast växternas egen skörd som frukt, bär, cerealier och nötter även grönsaksfrukter som tomater, paprika, ärter och gurka.

Levande föda
Heter det för att all mat äts oupphettad. Anhängarna menar att upphettad mat förlorar sin näring. De är veganer och äter alla slags vegetabilier, speciellt groddar av olika slag. Exempel på levande föda är energidrycker och - soppor. Protein och stärkelse blandas inte i samma måltid. Frukt ätes för sig och man blandar inte syrliga och söta frukter.

Makrobiotisk kost
Bygger på principen om yin och yang och att få balans mellan dem genom kosten. De anser säd vara det mest balanserade födoämnet. En makrobiotisk kost består till 40-50 procent av kokt säd och fullkornsprodukter och till 25-35 procent av grönsaker och rotfrukter samt till 10-15 procent av baljfrukter och en mindre mängd ca 5-10 procent av frukt, alger och för en del fisk.

Ayurvedisk kost
Enligt ayurvediskt tänkande föds vi med en viss grundkonstitution. Det finns tre grundtyper. Beroende på vilken grundtyp eller blandning av grundtyper man är behöver kosten se olika ut för att vi ska må bra.

Alla är vi olika...
...och vissa trivs bra med att äta enligt någon av ovan nämnda koster medan andra älskar kött, fisk och fågel och absolut inte kan tänka sig ett liv utan det inslaget i maten. Huvudsaken är att man äter det man tycker om och som man mår bäst av!

Länkar
Wikipedia om World Vegetarian Day
World Vegetarian Day - officiell hemsida


Skrotbokens länkar
Vi skapar om och med årets skörd av Bi
Safta och sylta av höstskörden av Bi

0 kommentarer: