Våra vita högtider ...

on 24 juni 2011

av Birgitta/Bi

Idag på Johannes Döparens dag tar vi fasta på dopets vita färg och skapar om alla våra "vita" högtider då vi skapar monokromatiskt i vitt och använder spets på våra alster.

Johannes Döparens dag är en katolsk helgdag som infaller den 24 juni, till minnet av Johannes Döparens födelse. Att Johannes Döparen föddes vid denna tid på året anses grundat på ett stycke i Lukas evangelium där det nämns att Johannes föddes sex månader före Jesus. Seden att fira denna högtid upptogs på 400-talet, 100 år efter det att man börjat fira Jesu födelse i juletid.
Idag firar vi även midsommarafton och även om den långt ifrån alltid kan ses som en "vit" högtid passar vi på att fira även den.

Från vaggan till graven
Från det vi föds till det vi dör firar vi olika högtider där den vita klädedräkten känns väsentlig. Kyrkliga traditioner spelar här en central roll. Att klädedräkten är just vit beror på att den vita färgen inom den kristna tron är festens färg. Vitt är också förknippat med renhet och oskuld.
Den vita klänningen är en symbol som påminner oss om hur vi från det att vi föds tills vi dör finns i Guds kärlek, omsorg och gemenskap.

Dop
Dopklänningen är lång eftersom det vid ett barndop (inom Svenska kyrkan) är föräldrarna som vill att deras barn ska döpas. För barnet innebär detta att dopet blir något att växa in i och den långa dopklänningen vill just visa på detta och på hur Guds kärlek och nåd är större än vad vi kan förstå. Dopet; som inte behöver vara ett spädbarns dop, är också en bekräftelse på att man ingår i en större gemenskap, församlingen, kyrkan i världen och Guds stora familj.

Vi börjar väl från början och låter ett spädbarn kläs i vitt. Chruss skickar ett kort väl lämpat för barndop.


För mej blev det en barnvagn och texten Ett barn är ett mirakel - för ett dop. Runt den stansade mallen har jag svept med en rödgulds-dyna för att lyfta upp de från botten så att säga. Vagnen och texten är embossat i en glittrig gulvit färg, rent vitt embossingpulver går också, det blir en härlig effekt!
Kort av Chruss

Även Miapuh har gjort ett dopkort.


Ett dopkort i olika nyanser och strukturer av vitt. Jajadå, fick bli minimalt med rosa på med.
Jag har använt vit cardstock, embossat cardstock med en hjärtbakgrundsembossplatta sen har jag lagt glossy accent på hjärtana.
Jag har även använt nåt "pärlemopapper" samt ytterligare en annan variant på cardstock med struktur.
I en liten vit kedja hänger en babyberlock .
Vita blommor, bling, pärlstrån och en hjärtformad pins fick med plats =)
I håret på lilla Tilda /figuren satte jag en satinrosett =)

Kort av Miapuh

Samara har gjort en layout om sonens dop. Här har vi lämnat spädbarnsåren och kommit upp i skolålder.


I den kyrka vi är med i så får barn inte bli döpta förrän de fyller 8 år.
Elis var otroligt ivrig att få bli döpt, och vi tog många bilder med släkten.
Den här sidan ingår i ett album med flera andra sidor på samma tema, därför har jag ingen rubrik.
Jag är glad att den här utmaningen kom, för jag har fortfarande många oscrappade bilder från dopet, och det är nu 6 år sen.

Jag har vit cardstock som grund, och ett ljusblått mönstrat papper som fotomatta. Den vita spetsen nertill är inte sned, det är bara jag som är dålig på att fota rakt ;)
Blingnyckeln symboliserar att dopet är nyckeln till medlemskap i kyrkan, 3 blommor satte jag dit för att det var på midsommardagen han blev döpt.

Layout av Samara

Den lägsta åldern för att låta döpa sig skiljer sig en hel del åt mellan olika kyrkor och samfund däremot finns det inte någon övre åldersgräns. =)

Konfirmation
Konfirmation kommer från latinets confirmare som betyder bekräftelse. Konfirmationen är en bekräftelse av ditt dop. Inom Svenska kyrkan får man lov att konfirmeras från det år man fyller 15 år. Ofta inleds konfirmationsläsningen när man går i åttonde klass. För den som inte blivit döpt som spädbarn är det vanligt att man blir döpt i samband med konfirmationsläsningen då dopet är en förutsättning för konfirmationen.

När man sedan konfirmeras i konfirmationsgudstjänsten som avslutar läsningen tar man på sig dopklänningen (konfirmandkåpan) igen. Då är den i rätt längd. Vid konfirmationen får den döpte säga ja till sitt dop. Konfirmanden bekräftar sitt dop och Gud bekräftar konfirmanden.
Sista gången en människa klär sig i den vita dopklänningen är vid svepningen när man är död men det ligger utanför de vita högtider vi uppmärksammar idag.

Lillylva har gjort ett Konfirmationskort.


Vitt är ju också en färg, bara det att man aldrig ser den som det. Oftast kladdar vi över det med distresser eller annat färgat för att kunna skapa den nyans vi själva vill. Att arbeta bara med vitt var en utmaning! Embossing var den väg jag valde att ta.
Kort av lillylva



Embossade detaljer
Kort av lillylva

När jag var liten brukade musikern och låtskrivaren Ingemar Olsson gästa vårt hem då och då. Han har skrivit en av de psalmer som ofta framförs i samband med både dop och konfirmation. Psalm 791, Du vet väl om att du är värdefull.
Många är de konfirmander jag träffat genom åren som älskar den texten. Eftersom även Sam älskar den gjorde jag en canvas med texten på.


En canvas till Sam med en älskad text som kan behövas som en påminnelse då och då när det känns mörkt i sinnet.
Med på min canvas finns även symbolerna för tro, hopp och kärlek.
Där jag konfirmerades var det tradition att konfirmanderna själva smyckade kyrkan med blommor, både i vaser men även på annat sätt. Med hjälp av blommor och blad formade vi dessa tre symboler i fönstersmygen till de tre främsta kyrkfönstren på vardera sidan av kyrkorummet.

Canvas av Bi



Glittrande närbilder.
Canvasen har målats med gesso och akrylfärg. Tro, hopp och kärlek symbolen är utskuren ur kartong och därefter ett lager med vit embossing.

Canvas av Bi

Student
Ytterligare några år passerar och det är dags för nästa milstolpe i livet. Studenten! Här önskar jag att jag kunde tala om varför det är tradition med vita kläder men jag har gått bet i mina efterforskningar. Sitter du inne med kunskapen? Vet du varför? Tveka då inte att kontakta oss genom att lämna en kommentar.
Nu är det återigen dags för ett gratulationskort.


Efter några år med många studenter i släkten är det dags för den sista på några år, min kusins sambo tar studenten den 10 juni och då kommer hon få detta kort av oss.
Kort av Skberg74

Studentfirandet ger möjligheter till många fototillfällen. Det är baler och middagar och så själva utsparken förstås. Många framtida layouter blir det. =)


1997 tog jag studenten, jag gick i Malmö på industriprogrammet gren textil och konfektion. Min student klänning som jag har på bilden sydde jag själv. Det har varit en utmaning att göra en layout i mestadels vitt. Men om man laborera med material kan det bli riktigt snyggt.
Layout av Missan78



Detaljbilder
Layout av Missan78

En väldans vacker klänning blev det också. Själv är jag svag för skärningen av urringningen.
Även Kosepute har valt att skildra studenter på sin layout men här är det inte henne själv vi får se.


Det var faktiskt ganska svårt att få till en layout helt i vitt, men det gick. Men för att layouten inte skulle bli för platt har jag använt mig av en blomma i tyg, spetsband, akrylfärg med rock candy-crackle paint som jag strösslat lite glitter över på hjärtanen.
En kul utmaning, och passande till fotot på min farbror och fru som jag har haft liggande i säkert 20 år.

Layout av Kosepute



Utstansade bokstäver som är täckta med 3D-lack.
Layout av Kosepute


Bröllop
Ett av de tidigaste exemplen på vit bruddräkt är den klänning som Maria de Medici bar år 1600. Under slutet av 1700- och början av 1800-talet blev vit brudklädsel sed bland överklassens flickor i Europa. År 1840, när Drottning Viktoria gifte sig var vitt etablerat som bröllopsfärg i Europas högre stånd.
Det förekom dock att en något bättre bemedlad brud även kunde bära en starkt färgad eller mönstrad klänning. Fördelen med en sådan klänning var att den kunde användas igen som aftonklänning eller balklänning.

Allmogen gifte sig däremot traditionellt i folkdräkt eller i de bästa kläder man ägde. Bruket av vit klänning blev allmänt utbrett i modekretsar först på 1880-talet och efter första världskriget slog det igenom i befolkningen som helhet.

Den kristna kyrkan ville framhålla den kristna aspekten på äktenskapet, att bruden skulle förbli kysk och oskuldsfull. Dessutom ville den allt mer välbärgade borgarklassen visa upp sin rikedom genom att bland annat utrusta bruden med en klänning som bara kunde bäras en gång.
Det anses dock inte vara något etikettsbrott att bära klänning i annan färg. =)

Ytterligare några år har passerat och det är dags för bröllop. Precis som till de tidigare högtiderna finns det möjlighet att skapa både inför, till själva högtiden och dessutom minnena av dem. Håll kameran redo för att föreviga det du får se och vara med om. Vi inleder med ett bröllopskort av Pillan.


Jag har använt mig av vit cardstock som jag sprayat med perfect pearl för lite lyster, vilket syns dåligt.
Stämplat en ram runtom i silver med ett clearstampmotiv. Brudparet är embossat i silver, liksom textstämpeln.
Runtom motivet har jag satt vit spets, och som en ytterligare effekt duttat liquid pearls runtom som en ram.
Några vita halvpärlor/hjärtan och ett band med blommor i organza, lite silverchalk och silverstickles lite här och där…

Kort av Pillan

Även Martha har gjort ett kort till ett brudpar.


Jag har gjort ett kort till ett brudpar.
Hjärtat är målat med vitt pärlemorskimrande färg och fjärilen är stämplad och embossad med en glittrig vit färg på vitt papper innan jag stansade ut den.

Kort av Martha



Närbild på olika ytstrukturer
Kort av Martha

Vi fortsätter med ännu ett par kort. Härnäst är det Cajaba som verkligen satt finmotoriken på prov.

Jag har gjort ett bröllpskort i övervägande vitt. Jag ritade ett hjärta på kortet som jag sedan fyllde med små blommor med en aning mönster på pappret för att få en lite brytning. I varje blomma har jag klistrat en halvpärla i vitt. Ett riktgt pillergöra, men jag tror jag kommer att göra om det någon gång...
Kort av Cajaba

Aj, aj så pilligt men snyggt blev det. Även nästa kort innebär en del pillande men det är en tacksam kortmodell att arbeta med.


Jag bestämde mig för att återigen prova på att göra ett ramkort, men utan några accentfärger. Nu blev det förvisso det på stämpeln och texten, det är embossat i silver. Men att ha ett färdigt bröllopskort i gömmorna är ett måste då jag har en känsla av att det kommer ske ett hemligt bröllop i vår omgivning innan året är slut!
Ramkort av Mahlin78

På Ninas kort är det spetsen som har fått bilda bakgrund.


På julavdelningen på Maxi i vintras fyndade jag denna trevliga spets. Jultider är guld för scrappare! =D
Jag klippte till spetsen i tre lika långa delar och limmade fast istället för att använda mönsterpapper o dyl.
Spetskanterna blev lite grova och fula, så de täckte jag med organzaband, stämpel och lite pynt.
Tårtan är gjord med "3D Snow Effect" som kommer i en tub, så det var ganska lätt att spritsa "grädden".
Massa glitter med hjälp av Mod podge och stickles fick hjälpa till att skänka glamour till kortet. Texten lyder: Det är för er solen går upp.

Kort av Nina

En väldigt fiffig detalj att låta snön få bilda grädde på tårtan. Kul effekt.
Slutligen har vi en layout att visa också för nu skall äntligen brudparet själva få stå i centrum. Var så god snorsk ...


Jag har scrappat ett foto från vårt bröllop -07. Tog en bit av ett gammalt lace-cardstock och skar hål så pappret låg utanpå fotot lite. Bitar av spets fick rama in fotot på de två andra hållen. Som dekoration tog jag chipboardfjärilar och sprayade med vit chalkboardmist. De glittrar snyggt i verkligheten och är mindre bruna än vad de ser ut på fotot...
En ensam bling-stickers i form av en ring och några pins fick utgöra resterande dekorationer. Mina thickers i rubriken fick ett lager av vit pearlmaker för att göra dem lite mer festliga! Bra sätt även om man har bokstäver i fel färg kanske!?

Layout av snorsk



Bokstäver med överdrag av pearlmaker
Layout av snorsk

Där avslutar vi vår vandring från vaggan - mot graven med de vita högtider som förgyller inte minst våren och sommaren.

Genomgående för dessa alster är den vita färgen och användandet av spets. Titta gärna en gång till och lägg märke till hur man har arbetat med olika material, ytstruktur och så vidare för att få fram en spännande helhet trots att allt (i princip) har gått i vitt. Spetsen har använts på olika sätt, som dekoration men också som bakgrund. Många tips om användande av embossing och peralmaker har vi också fått med oss på färden. =)

Med det önskar jag er en fantastiskt skön och härlig Midsommarhelg. Glad Midsommar!

Länkar
Svenska kyrkans hemsida -med information om flera av livets högtider


Skrotbokens länkar
Här kan vi skriva en lång lista med länkar till inlägg där vi har använt vitt i kombination med andra färger eller till exempel i vårt gräddvita inlägg. Spets används också det flitigt. Vi väljer istället att hänvisa till hela Skrotbokens blogg. Gör gärna en sökning på ord som spets eller vitt så får du en hel massa träffar att inspireras av.

0 kommentarer: