av maxell

Idag ägnar vi oss åt något som en del gör, medan andra tvärvägrar. :) Vi doodlar eller (telefon)klottrar på våra alster.

Dagens datum, den 7e mars, år 1876 anges som den dag då Alexander Graham Bell fick patent på telefonen. Med anledning av detta (telefon)klottrar eller doodlar vi på våra alster.

Doodling kom stort för några år sedan. Det var swirls hit och dit samtidigt som det ibland förekom mer eller mindre utmaningar att använda sin egen handstil på sina alster. Att rita var under denna period vanligen förknippat med så kallad freestyle. För mig som alltid ritat och skrivit för hand i mina fotoalbum kändes det rätt knepigt. För mig var det en självklarhet att fatta en penna i handen och rita, skriva och helt enkelt klottra. Samtidigt insåg jag att det inte var så för alla.

Vi börjar med att kika på vad doodling egentligen är. Att doodla avser att du ritar utan plan samtidigt som du håller på med något annat. Typexempel på doodling återfinns i marginalerna på skolböcker och på lappar som ligger vid en telefon (tänk på den tiden vi hade stationära telefoner). Det är streck och prickar som tillsammans bildar mönster - abstrakta eller konkreta. En annan form av doodling är de animerade scener som kan ritas genom att rita en bild på var sida i en bok. Jag är nog inte ensam om att ha gjort alla tre varianterna. :)

Sedan kom doodling till scrapping. Jag kan själv tycka att det trycktes lite väl mycket på swirls som doodling på den tiden det begav sig. Hade du ritat dit en swirls hade du doodlat på ditt alster. Men det finns så mycket mer att doodla. Kort sagt kan allt - såväl mönster, figurer som bokstäver doodlas.

Här bör noteras att alla är inte bekväma med att varken skriva eller rita med en penna på fri hand. Dock kan alla doodla. För den som verkligen inte vill låta penna gå på fri hand finns hjälpmedel. Två av dem ser vi i detta inlägg - stämplar respektive mallar. Men vi börjar med det som är gjort utan några sådana hjälpmedel.

Doodla och klottra på fri hand
Jag skrev att jag alltid har ritat och skrivit i mina fotoalbum. Nu har jag inga bilder på hur det kunde bli när jag innan jag vart tonåring började med mina fotoalbum. Jag överlåter åt den intresserade å fantasifulla att föreställa sig det. ;) Istället visar jag en av mina första layouter som jag gjort.


Det här är en av mina allra första layouter. I början hade jag just inget scrapmaterial varför jag fortsatte som jag alltid gjort i mina fotoalbum, det vill säga att rita och klottra.

Just denna layout är gjord för en utmaning som handlade om att doodla. Det syns själv hur jag tolkade det hela. ;)

Layout av maxell

Vad säger man? Såväl telefonen som klottret eller - för den som föredrar det - doodlingen är med. En del av detta är sådant som jag hämtat upp från när jag en gång i tiden satt i telefon eller alternativt på en trist lektion i skolan. :)

Någon som också klottrat eller doodlat i sina dagar är snorsk. Detta hämtar hon upp igen här för sin layout.


I början av mitt scrappande doodlade jag ofta och gärna på mina alster. Tyvärr har det fallit lite i glömska hos mig. Därför tyckte jag den här utmaningen var jätterolig och gick in för det med liv och lust! Jag började lite lätt med ramen runt fotot, snurklorna och kvisten. Sen bara flöt det på och bredde ut sig... Jag färglade lite här och där med mina promarkers för att pigga upp lite. Avslutningsvis sprayade jag lite glimmermist i olika färger över hela layouten.

När jag var yngre var jag en riktig telefonklottrare och jag märkte att jag återupptog vissa figurer från förr!

Layout av snorsk



Doodlade närbilder
Layout av snorsk

Visst syns det att snorsk ritat en del i sina dagar? Hon får även de där böjda böljande linjerna som jag själv i stort sett aldrig ger mig in på då jag föredrar de geometriska linjerna och mönstren. :)

Vi fortsätter med kombinationen att skriva och rita. Här är det Missan78 som fångat upp något som vi hade för något decennium sedan, men som vi i stort sett aldrig ser idag - fasta telefoner i form av telefonkiosker.


Jag fick titta runt lite på nätet för att få koll på vad Doodling är för något, min första tanke var att ha med en riktigt gammal telefonkiosk på min layout. I dag finns det ju inte så många telefonkiosker kvar. Jag försökte att få min layout att se lite gammal ut, Det är första gången jag använder mig av distress ink. Detta fick bli min tolkning.
Layout av Missan78

Visst är det relevant för dagens tema?

Nästa alster är en layout från Skberg74. Hon har plockat upp en sak som var bland det första jag minns från när jag träffade på Bi. För några år sedan hade hon en utmaning om att scrappa sina vardagslappar och jag minns att jag gillade idén med att fånga vardagen på detta vis. Sannolikt omedveten om denna gamla utmaning visar Skberg74 hur det hela kan bli.


Jag är en list människa jag skriver listor till det mesta som ska göras eller kommas ihåg, när jag sitter och fnular på mina listor blir det en hel del klotter så doodlandet på min lista är mitt sätt att använda doodling på den här layouten.
Layout av Skberg74

Färgglatt och personligt!

Nästa alster är gjort av eagesson. Hon har passat på att utmana sig själv genom att rita på sin layout.


Ja detta är inget jag gör så ofta, eller det är nog första gången som jag ritat/målat/färglagt på detta sätt. Har använt mina promarkers för att kladda lite.

Det här temat skull annars passa min mamma perfekt. Inte för att hon scrappar men hon ritar alltid små krumelurer och figurer när hon pratar i telefonen.

Layout av eagesson

En ypperligt exempel på hur en doodlad layout kan se ut. Ramar och färg. Mer behöver det inte vara för att doodla. :)

Allt som är skrivet eller ritat för hand är doodlat när det kommer till scrapping. Nästa alster av Pysseltjejen visar ytterligare ett exempel på hur du "enkelt" kan doodla på ett alster.


Jag älskar att göra dessa löv, som många säkert ser som fjädrar. :)

Nu när jag fick tillfälle att göra dem till detta tema var jag inte sen att doddla dem. Höstfärger är något jag älskar och blir glad av, kanske för att jag själv är född på hösten.

Layout av pysseltjejen

Kanske har du någon figur eller ett mönster som du gärna ritar. Rita det om och om igen och låt det vara med i ditt scrappande.

Innan vi går över till hjälpmedlem för den som av någon anledning inte vill rita själv kommer min egen tolkning av klotter.


Inför denna utmaning med att doodla och klottra på ett alster fick jag, som vanligen ritar och klottrar på i stort sett alla alster jag gör, för mig att göra klotter om klotter.

Fotona är tagna inne i stan på en enkel "tag" som vi passerade när vi flanerade runt. Liten man fick agera framför de mjuka runda formerna och samtidigt skymma det första tecknet i "tagen". Äntligen kom ett bra tillfälle att scrappa dem. Jag började med att göra en grungeinfluerad bakgrund och på den ritade eller klottrade jag en del... Klart!

Layout av maxell



Klottrade närbilder
Layout av maxell

Om man jämför denna med min layout här ovan syns det att det är olika stuk. Vi behöver dock inte gå in närmare på det för detta inlägg utan går istället för till hjälpmedlen.

Mallar
För mindre barn finns vanligen mallar som används för att rita olika figurer, bokstäver och siffror. Dessa kan vi såklart använda. Sedan finns det speciella doodlingmallar för scrap. Det är vanligen plaststenciler som vi lägger på ett alster för att rita i hålet eller hålen som är. Som kuriosa kan nämnas att jag vann en sådan doodlingmall för det första alstret i detta inlägg. Intressant vinst. ;)

Här visar Mahlin78 hur hon använt en sådan mall för sin layout.


För något år sedan kom jag över en doodlingmall som jag haft mkt glädje av sedan dess. För att rita utan mall är något jag sedan länge insett att jag inte behärskar, inte heller känner mig helt nöjd med mina resultat. Men mallen, som innehåller många olika former, gör mig nöjd!

Jag valde att jobba med 2 st olika former och göra flera av båda två, lite eko-känsla.

Layout av Mahlin78



Snirkliga närbilder
Layout av Mahlin78

Visst är det en finurlig lösning att återanvända samma mönster flera gånger? Överlag rekommenderar jag att du vrider, vänder och grejar med mallarna för att skapa ett sammanhållet mönster.

Tips: Har du inga doodlingmallar kan du göra dina egna. Kanske får du be någon annan rita eller så använder du någon doodlad bild som du hittat på nätet. Glöm inte att kontrollera att det är ok att du använder bilden ifråga. Skär eller klipp ut det hela i en kartong. Använd som mall och rita efter. Eller så stansar du ut mönster med hjälp av såväl punchar som dies.

Stämplar
Stämplar som doodling har nog de flesta tillgång till. Så snart någon annan ritat din stämpel är det en doodlad stämpel. De kommer i olika former även om kanske snirklarna och swirlsen är de som många först kommer att tänka på.

Dessa stämplar kan stämplas stand-alone som Chruss visar på sitt kort...


Jag tillhör de som definitivt kan klottra MEN jag hejdar mig aldrig när det är lagom utan jag fortsätter tills det ser gräsligt ut helt enkelt. Inte sällan hittar jag det jag har skrivit i klottret heller så jag är tacksam för att det finns snygga swirlar. ;)

Här har jag stämplat swirlen och eftersom det står lite kärleksord i den så beslöt jag mig även för en liten stickers på kortet.

Lagom stort, lagom mycket och väldigt enkelt.

Kort av Chruss

... eller i kombination som Samara visar på sin layout...


Jag har aldrig varit bra på att doodla snyggt, men nån som är bra på det är Ardy Strüwer, han har till och med doodlat sin autograf. :)

Jag har alltid gillat honom, redan när jag var barn blev jag alltid så glad när det var en bild på honom i en tidning, och för lite mer än 2 år sen hade han utställning av sina tavlor i Umeå. Jag svävade på moln efter att ha fått träffa honom, tavlorna var tyvärr inte i min prisklass, så jag nöjde mig med att köpa en bok med massor av bilder på hans tavlor.

De här doodlestämplarna har jag haft i flera år, men aldrig kommit mig för att använda, men nu när jag invigt dem inser jag att man kan ju göra eget mönsterpapper med dem, och kombinera som man vill.

Förutom den inscannade och utskrivna autografen så är de runda chipboardsen de enda dekorationerna. Journalrutan har jag fått i nån swapp nån gång. Jag använde ett papper som jag annars tycker är för mönstrat, till att göra diskreta fotomattor.

Layout av Samara

Lägg märke till de viktiga insikterna som Chruss och Samara delar med sig av.

Chruss använder stämplarna för att hejda sig själv innan det går över styr med ritandet och klottrandet. Det är en insikt som jag själv inte alls kan ta till mig, men kanske just du har nytta av den? ;)

Samara använde sina swirls för första gången på denna layout. Hon delar med sig av insikten att de går att använda i stort sett överallt och inte minst för att göra egna mönsterpapper med. Kombinera, vänd och vrid. Lek och ha skoj.

Ytterligare doodling
Det finns såklart ett otal fler sätt för att inkludera doodling på sina alster.

Ett konkret och bra tips som dyker upp på en del alster här och där är att sy. Skissa ett mönster eller använd en mall. Gör hål och sy ett doodlat mönster med valfri tråd eller valfritt garn.

Ett annat tips är att använda mönsterpapper, overlays och dekorationer med doodlade mönster. Det finns ett flertal såna produkter på marknaden.

Ytterligare ett tips är att kika på något som kallas Zentangle doodling. Här handlar det om att rita med ett streck i taget. Upprepa mönster och bygg upp figurer. Det sägs att vem som helst kan göra zentangle doodling. För mer information följer du länken sist i inlägget.

Avslutningsvis uppmanar vi alla att våga använda alla slags pennor och färger för doodling. Några varianter förekommer i det här inlägget. Se det som inspiration och kika vad du själv har hemma som du kan använda.

Lycka till!

Om doodling
Ordet "doodling" eller "doodle" sägs ha haft sin första förekomst under det tidiga 1800-talet. Då avsåg det "en dåre". Denna betydelse är den som avses i en mer eller mindre välkänd sång (och ett uttryck) - "Yankee Doodle".

Denna sång som sjöngs av de brittiska trupperna i samband med det amerikanska inbördeskriget sägs också vara ursprunget till verbet "to doodle", det vill säga att lura någon eller göra någon till åtlöje.

Den moderna betydelsen av "doodle" uppkom under 1930-talet när endera en form av ovanstående betydelse eller från betydelsen av verbet "to dawdle. Sedan 1800-talet har "to dawdle" avsett att slösa bort sin tid eller att vara lat.

Ordet "doodle" kan också ha anknytningar till tyskans "dudeln" som betyder att leka.

Eventuellt är det engelska och amerikanska ordet "dude" en variant som kommer från ordet "doodle".

Oavsett ursprung har det via forskning bevisats att doodling hjälper människan att minnas. Samtidigt främjar det kreativiteten. Tänk på det nästa gång du kommer i kontakt med en penna och ett papper och eventuellt har lite tid över (att slösa bort)... ;)

Länkar
Zentangle doodling


Skrotbokens länkar
Det finns en hel mängd alster med doodlat på i Skrotbokens blogg. Här nedan följer några - av många - exempel.

Mosaik - En konstform med anor - Innehåller ritade och färglagda minitavlor av Lillylva
Vi komma, vi komma - Innhåller flera alster med doodlade detaljer på pepparkakor
Stearin - Innehåller kort med doodlade mönster som gjort med stearin och resist
CAPS LOCK - Innehåller alster med doodlade detaljer på bokstäver i rubrikerna med mera
Rita och måla din egen jul - Innehåller alster med handritat

1 kommentarer:

Linapyssel sa...

Jäklar i min låda vilka coola doodlings tolkningar...ni rockar tjejer!!
kram Kram Lina