av maxell
Här använder vi en konstform med anor. Det är mosaik i någon form på våra alster.
Detta inlägg är inspirerat av denna anrika konstform i kombination med att en mosaik från 100-talet hittades den 17e januari år 2005 på Colle Oppio i Rom. Vi skapar alltså med mosaik i någon form på våra alster.
De senaste dagarna har vi, med undantag för ett inlägg med veckans ord i vår pågående Skrotbokens Mini Art Journal 2011, publicerat två tutorials där mosaik spelar en central roll. Länkar till dessa och fler relaterade inlägg finns sist i detta inlägg. Här visar vi än fler alster med mosaik och berättar om mosaik.
Använd dina personliga relationer och associationer i skapandet
Vi inleder med Essmo som gjort ett kort med inspiration från en direkt relation som hon har till mosaik. Hon kom tidigt i kontakt med mosaik då hennes mormor arbetade på ett företag som tillverkade mosaik för badrum.
Mosaik får mig å tänka på min mormor, hon jobbade på ett företag som tillverkade mosaik att ha i badrum. Vi barn fick en hel del att leka med å låtsades att det var diamanter.. *ler* I allafall blev det ett kort med inspiration från dessa mosaikplattor i blåa toner. =)
Gjorde även några rutor inne i kortet för att följa upp temat.. Brukar vara ganska slarvig med att dekorera insidan, men nu blev det med gjort ;)
Kort av Essmo
Essmos tolkning är personlig enligt konstens alla regler. Tänk själv på vad du kan ha för relation till något och använd det som inspiration när du skapar.
Samara har gjort just det. Hon har en relation till Turkiet och kom därför att tänka på turkiskt porslin som hon gillar. Här har hon scrappat en layout om det hela. Självklart är mosaiken med och hon berättar hur hon tolkat var mosaikdetalj och även andra dekorationer som hon använder som symboler på sin layout.
Turkiskt porslin är väldigt vackert. Det är så många detaljer att titta på. Affärer med massor av tallrikar och vaser är nästan hypnotiserande, jag vet inte var jag ska titta nånstans.
Jag valde ett papper med fyrkanter för att få in mosaiktemat redan där. Sedan dekorerade jag med utstansade fyrkanter som blev prydda med djur, så det verkligen ska se ut som porslinsbitar. En pingvin har nog aldrig förekommit på turkiskt porslin, men den får symbolisera mig från det kalla Norden. ;) En vacker spets får föreställa det spröda och känsliga i porslinet.
Layout av Samara
Mosaiken är, som vi redan nämnt, en konstform i sig och någon som verkligen gillar denna konst är Missan78. Hon tog med denna personliga association och relation och scrappade en layout.
Mosaik för mig är någon av de vackraste konstformer jag vet. Jag har bara använt mig av olika papper för att skapa det mönster jag ville, en blomma och kanske är det längtan till sommaren som gjorde att det just blev en blomma.
Det finns en fantastisk mosaiktavla i Lunds domkyrka, längst fram i koret. Vissa dagar i Augusti; när solen lyser på tavlan från rätt vinkel, blir den tredimentionell.
Layout av Missan78
Här kommer vi in på mosaik med former. Missan78 gjorde en mosaikblomma. Generellt sett går det att forma vilket mönster med mosaik. Våga leka med bitar - regelbundna eller oregelbudna. Vänd, vrid och flytta om bitarna tills du ser det mönster som passar för just dig. :)
Mosaik av papper som dekoration eller mönster för ett alster
Oavsett hur din mosaik ser ut kan den användas som såväl dekoration eller mönster på det du skapar. Tänk inte minst på att det är ett utmärkt sätt för att använda upp spillbitar. Här visar vi några exempel på hur det kan gå till.
Skberg74 grävde i sin spillbitslåda, tog ut "mosaikplattor" från olika papper och arrangerade dessa som en dekoration för sin layout.
Jag har dykt ner i spillbitslådan och gjort ett mosaikmönster som dekoration till min layout som visar mig och mina kusiner en sommardag 1983.
Layout av Skberg74
Skberg74 använde regelbundna bitar - kvadrater med raka kanter - och dessa är lätta att arrangera i ett intressant mönster. Vill du ha lite mer utmaning använder du oregelbundna bitar för din mosaik.
Som variation till raka kanter rev EvaJ och hennes väninna sina bitar innan de arrangerades i ett mönster.
När vi; jag och min väninna, satt och spånade kring denna layout höll vi på fram och tillbaka om hur vi skulle göra med mosaikmönstret för att få med det.
Det blev ett julfoto på min dotter och sedan utgick vi från färgerna till jul och tyckte att det skulle bli en annorlunda effekt med rivet papper som mosaik =) Så det fick det bli och vi blev väldigt nöjda med slutresultatet ... eller vad säger ni?
Layout av EvaJ med väninna
Rivna kanter ger helt enkelt variation. Du noterade väl också att bitarna inte behöver ha perfekt passning med varandra eftersom du kan fylla ut mellanrummet med något?
Det där mellanrummet. Det kan fyllas ut på flera olika sätt. Här visar Martha två kort där hon använt två olika "fyllnadsmaterial" för sina mosaiker.
Här har jag gjort två kort med mosaik. Till vänster har jag använt silverembossingpulver och till höger microbeads.
Du hittar en tutorial för dessa mosaikmönster via länk sist i inlägget.
Kort av Martha
I ett separat inlägg visar hon hur hon gjort. Följ länken sist i inlägget för att se hennes tutorial om att skapa egen mosaik.
Från raka kvadratiska bitar via rivna kanter har vi nu landat i de oregelbudna bitarna med raka kanter. De förekommer på Marthas två kort och här visar stensaxochpase hur det går att ta ytterligare ett steg. Hennes kort är prytt med ett mönstrat papper som hon klippt och delat i stort sett hur som helst.
Första gången jag testar att göra något mosaikpyssel och det var riktigt kul! Utgick från ett mönstrat papper och skar helt enkelt detta i olika bitar. Så här i efterhand funderar jag på om ett papper med mindre detaljer skulle varit att föredra kanske? Men helt klart något roligt värt att göra igen. :)
Kort av stensaxochpase
Principen för såväl Marthas som stensaxochpases mosaik är enkel. Ta valfri bit av ett mönsterpapper. Dela det mer eller mindre slumpmässigt i mindre bitar. Montera var bit där den var, men med ett litet mellanrum till intilliggande bitar. På så sätt återskapas papprets mönster. Lämna mellanrummet som det är eller fyll det med något.
Här är det på plats att tipsa om att det blir enklare om du håller reda på var bit ska vara genom att lägga upp bitarna i samma mönster allteftersom du delar pappret. Har du en hög med bitar blir det lurigare att återskapa bilden. :)
Mosaik av foton
Här ovan har vi använt papper för att skapa mosaik, men det stoppar inte där. Vi tar steget och gör mosaik av våra foton.
Jag själv (maxell) skapade denna layout för några år sedan. Här förstärker mosaiken temat för layouten.
Det här är en layout som har några år på nacken. Här har jag scrappat med ordet "stressa". Vanligen brukar jag inte stressa, men jag kan känna mig splittrad emellanåt samtidigt som jag kör hårt med devisen "Divide & Conquer" i den mån jag orkar och kan.
Jag minns att jag kom att tänka på alla de omslag till rock- och punkskivor jag sett genom åren. Där är ofta foton delade i delar och utspridda över en yta. Jag bestämde mig för att dela ett foto på mig själv. Med saxen i hand klippte jag isär och återskapade mig själv. :) Minns att jag fick klippa några extra bitar för att det skulle passa ihop bättre. Jag hade klippt lite för oregelbundet och vänt saxen mitt i klippen. Det gjorde att det gick inte att montera alla bitar med samma mellanrum överallt. Med några till klipp var det löst. Sedan underlättade det att jag för ovanlighetens skulle använde en fotomatta.
När jag ser på denna layout idag inser jag att jag än mer splittad och stressad idag jämfört med när jag gjorde denna layout. Tokigt, men tyvärr tar livet på... ibland!
Layout av maxell
Bi har också delat på sitt foto och skapat om den splittrade känslan som vi alla nog känner av från och till. Bi berättade för mig att hon tänkte montera ihop fotot på ungefär det sätt som jag gjort här ovan, men det blev inte så. Vi tackar Bis dotter och Skrotbokens inspiratör Sam för att hon kom förbi och råkade riva omkring fotot där det låg omonterat på layouten. Det mönster som uppstod är det mönster som finns i slutresultatet.
Jag antar att jag inte känner mig ensam om att ibland känna mig oerhört splittrad av att det är så mycket som drar i en hela tiden. En massa måsten som bör och behöver göras men även sådant man vill göra för sin egen skull; som att skapa tex. Det kan bli väldigt stressande och man känner det som om man höll på att sprängas!
Detta tog jag fasta på i min layout "Splittrad". Splittrad likt de olika bitarna i en mosaik. Bitar som ändå hör ihop och som hålls ihop av livets egen mosaik.
Layout av Bi
Tillsammans med temat, titeln och de extra mosaikbitarna i form av papper ser vi verkligen vad Bi vill förmedla med sin layout.
Mosaik med hjälp av andra material samt verktyg
Vi har nu kikat på papper och foton för att skapa mosaik. Ibland har något mer lagts till för att fylla ut mosaiken. Här kikar vi vidare och ser till såväl annat material i sig för att skapa mosaik och verktyg för att hjälpa till att skapa mosaik.
Från att dela foton kommer jag osökt att tänka på att bygga upp bilder med hjälp av pixlar, det vill säga små olikfärgade rutor. Det är mosaik. Titta också efter om du inte har en funktion för att skapa mosaikmönster av eller över dina foton. Det ingår i de flesta foto- eller bildredigeringsprogrammen. Annars finns motsvarande applikationer på Internet. Använd ett sådant foto för din layout och du har med mosaik i det du skapar.
Annars har vi såklart mosaikplattor i sig. De kommer i olika storlek och det finns mosaik för mindre projekt än golv, väggar och tak. Det finns till och med mosaik för scrapping och kortmakeri. :)
Har du inte tillgång till delarna för att pyssla mosaik på dina alster kan du använda det du har. Här visar Lillylva, som för tillfället har begränsad tillgång till sitt pysselmaterial, hur hon använd glitterlim och Perfect Pearls för att skapa mosaik baserat på fyra minicanvas.
Då jag ligger mitt i en flytt med pyssel både nedpackat och uppackat tog jag lite det som fanns att skapa med. En både nyttig och rolig utmaning!
Så här kommer mina minitavlor, ett set om fyra som tillsammans bildar ett mönster, precis som mosaik. Relativt enkla att göra, så även barn kan bemästra detta. Glitterlim och Perfect Pearls var det jag använde, samt då fyra minicanvaser.
Minicanvas i serie av Lillylva
Jag vet inte om Lillylva gjorde det eller inte, men spontant känner jag att det kan vara en bra idé att skissa upp mosaiken när den görs på det här viset. Rita på fri hand eller använda mallar. Glöm inte att oavsett om du är bra på att rita eller inte kan du skapa mosaik. :)
Jag själv (maxell) tänkte kring verktyg för att skapa mosaik. Jag kom att tänka på dies för att stansa ut så kallade "mosaic tiles". När jag letade efter dem hittade jag en embossingdie och valde att använda den istället. Den ger ett mönster som är snarlikt ett - för mig - klassiskt mosaikmönster. Ser du vilket?
En kvadrat i en inte alltför stor storlek kombineras med en annan kvadrat och så pågår det till ett mönster uppstår. Det är utgångspunkten för mitt kort.
Dock valde jag något större kvadrater och totalt är de endast tre stycken. Jag tänkte först stansa ut så kallade "mosaic tiles" och sedan torrembossa dem. Dock kände jag att denna torrembossing med kvadrater i kvadrater passade bättre utklippta som de är efter att jag dragit med färg över de delar som är upphöjda. Monterade på rad tillsammans med en vit spets och en handskriven hälsning blir det ett vinterkort eller, om det föredras, en liten vintertavla.
Kort eller minitavla av maxell
Jag valde tre rutor i samma färgsättning för mitt kort. Det går såväl att välja fler rutor, använda olika färg som att använda dem på annat än kort. Sätt till exempel ett antal olikfärgade rutor som dekoration eller "fotomatta" på en layout med ett foto i svartvitt. Det torde vara effektfullt.
Sedan tog jag (maxell) äntligen tag i en del av de rester jag sparat sedan jag monterat stämplar. De blev en egen stämpel - en mosaikstämpel.
Jag använde rester från stämpelmontering för att montera en mosaik på en akrylkloss. Med denna egentillverkade stämpel stämplade jag fyra rutor. Dessa embossades och färgades in var sin färg innan de monterades på ett kärleksfullt kort.
Kort av maxell
För var "mosaikplatta" används varm embossing för att skapa såväl mönster som en gnistrande mosaikkänsla.
Kort av maxell
När jag visat detta för Bi blev hon inspirerad och gjorde en egen variant av mosaikstämpel.
Inspirerad av maxells egentillverkade mosaikstämpel gjorde jag en egen. Jag använde Tack`n Peel istället för EZ-foam och det fungerade. :)
Min stämpel fick bli lite som en blomma för att passa till det tilltänkta kortet. Nu hann jag inte göra färdigt något kort utan du får gissa dig till det färdiga resultatet. =) Bilden visar inte så tydligt att det är en mosaik men om du tänker dig motivet beskuret till ett fönster med mosaik så blir det tydligare.
Mosaikstämpel av Bi
Du noterade väl hur hon använt en grundform i kombination med variation i färgerna för att skapa en annan form? Det är detta som är grunden i i stort sett alla större mosaik (se mer nedan).
Jag (maxell) och Bi skrev en tutorial för att göra dessa egna mosaikstämplar. Du hittar den via länk sist i inlägget.
Här nedan kan du läsa vidare om mosaik i allmänhet. Det finns sannerligen mycket mosaik att inspireras av. Detta inlägg är våra tolkningar. Hur ser din tolkning ut? Lämna kommentar med direktlänk till ditt alster.
Vad är en mosaik?
De flesta är nog bekanta med begreppet som vanligen förklaras som att olikfärgade, och ibland även olikmönstrade, små bitar av material som till exempel porslin, sten eller glas (så kallad tesserae) som fästs i ett dekorativt mönster på ett underlag med hjälp av någon form av murbruk, cement eller kitt. I ett bredare perspektiv kan i stort sett vilket material som helst användas för såväl bitarna som bindemedlet mellan dem.
Det dekorativa mönstret kan bilda en bild, men det är inte nödvändigt. För en mosaik räcker det med att det är en dekorativ komposition på någon skala för dekorativ. :)
Tidiga mosaiker utgörs vanligen av abstrakta mönster av olikfärgade (kisel)stenar som monterats på eller som golv. Troligen var det en äldre form av inredningsdetalj - en matta. Bland de första tydbara mönstren eller figurerna ses slingor av olika växter samt motiv från havet som fiskar och snäckor. Med tiden blev mönstren och figurerna mer detaljerade för att avbilda verkligheten.
En intressant aspekt är att mönstret i en mosaik oftast är perodiskt, det vill säga att mönstret upprepar sig. Därför går det vanligen att beskriva en mosaik med en matematisk formel. Generellt sett finns det otaliga enheter som kan användas för att bygga upp en annan större enhet. Det är kvadrater, rektanglar, romber, parellellogram, trianglar, ränder (långa och smala rektanglar), cirklar samt exagoner, oktagoner och andra "stjärnformer". Detta experimenterande med matematiska mönster har sannolikt sin grund i att det handlade om att hitta en optimal användning av material inklusive minsta möjliga användning av bindningsmaterial för en given yta.
Mosaik genom tiderna
Det är troligt att alla kända kulturer över hela världen har skapat mosaiker och konstformen har anor. De äldsta kända mosaikerna är gjorda för minst 5 000 år sedan. Som den allra första mosaiken brukar den som finns vid templet i Ubaid, Mesopotamien räknas. Denna mosaik är daterad till den andra halvan av 3000-talet före Kristus och utgörs av en blandning av färgade stenar, snäckskal och elfenben. Den första förekomsten av glas i en mosaik sägs vara de mosaiker som hittade under utgrävningar i Susa och Choqa Zanbil. Dessa mosaiker har daterats till omkring 1500 före Kristus. Bland de riktigt kända äldre mosaikerna räknas Alexandermosiken i Pompeji. Denna kommer från samma tidsperiod som den mosaik som hittades för sex år sedan, den 17e januari 2005, på Colle Oppio i Rom - 100-talet före Kristus.
Bevisligen förekom mosaiker tidigt i historien, men det var var först med Sassanidiska imperiet - det sista förislamiska persiska imperiet 224-651, och romarnas inflytande som mosaiker började användas i större omfattning. Det finns flera bevarade mosaiker från romarriket.
Senare började kristna konstnärer använda mosaik. Kring Ravenna; Venedig låg centrum för glastillverkning och de kristna mosaikerna tillverkades vanligen i glänsande glas. Mosaikerna i Roms kyrkor anses av många vara bland de vackraste och hantverksmässigt skickligaste mosaikerna som finns. Där användes guld och det smyckades från golv till tak. I taken finns imponerande och detaljerade takmosaiker av kristna motiv.
Från att ha varit en exklusiv konstform har mosaiken i modern tid delvis blivit en dussinkonst. Idag hittar vi mosaiker i stort sett överallt och de är vanliga i till exempel tunnelbanestationer samt som utsmyckning av offenliga byggnader. Samtidigt noterar vi också att mosaiken idag kan återfinnas i var hem och det handlar om såväl badrum som andra rum.
Kända svenska mosaiker
Bland de svenska kända mosaiker räknas "Mälardrottningen" som finns i den Gyllene Salen i Stockholms Stadshus (i guld efter skisser av Einar Forseth), "Yttersta domen" som pryder insidan av absidens tak i Lunds domkyrka (av Joakim Skovgaard), koret i Kila kyrka som ligger nära Nyköping (av Bengt Olof Kälde) samt mosaiken som sitter ovanför huvudingången i Linköpings domkyrka (av Bengt Olof Kälde). Alla dessa mosaiker är skapade under 1900-talet.
Skrotbokens länkar
Relaterade tutorials
Tutorial - Att göra en mosaik av Martha
Tutorial - Egen mosaikstämpel av Bi och maxell
Övriga mosaikinlägg
Knappmosaik av Bi - En tutorial för att göra mosaik av vanliga skjortknappar
Älskar - älskar inte av Alien Bling - Innehåller alster med knappmosaik
Tävla och utmanas
Translate this page
Pågående serier
Tidigare inläggsserier
Mini Art Journal 2011
Bloggintresserade
Etiketter
- Om Skrotboken
- Vi använder färg
- Vi använder olika material
- Vi berättar
- Vi besöker kreativa rum
- Vi bjuder till bords
- Vi delar med oss och lär av varandra
- Vi dukar
- Vi fokuserar på form
- Vi fokuserar på mönster
- Vi fokuserar på olika dekorationer
- Vi fortsätter med
- Vi ger plats för eftertanke
- Vi gör det själv
- Vi har varit på mässa
- Vi har varit på scrapträff
- Vi inspireras av...
- Vi kliver utanför lådan
- Vi kåserar
- Vi liftar
- Vi låter barn skapa
- Vi lär oss tekniker
- Vi lär oss tekniker Vi använder olika material Vi kliver utanför lådan Vi använder färg Vi gör det själv
- Vi nyhets- och trendspanar
- Vi ordar om
- Vi ordar om ..
- Vi presenterar
- Vi skapar Art Journal
- Vi skapar från samma
- Vi skapar Mini Art Journal
- Vi skapar på uppdrag
- Vi skissar och skapar
- Vi tar datorn till hjälp
- Vi tar fram och delar ut mallar
- Vi tittar på scrapstilar
- Vi tävlar och drar lott
Bloggarkiv
-
▼
2011
(222)
-
▼
januari
(24)
- Skrotbokens Mini Art Journal 2011 - Ord vecka 5
- Skrotbokens Mini Art Journal 2011 - Uppföljning ve...
- Vi presenterar maxell
- Här är karusellen ...
- Vi presenterar Marie/missan78
- Vi presenterar Birgitta/Bi
- Skrotbokens Mini Art Journal 2011 - Ord vecka 4
- Vi presenterar Annett/Ehnberg
- Vi presenterar Samara
- Vi presenterar Sam
- Mosaik - en konstform med anor
- Tutorial - Egen mosaikstämpel
- Skrotbokens Mini Art Journal 2011 - Ord vecka 3
- Tutorial - Att göra en mosaik
- Vi presenterar Sofia/Skberg74
- Ett nytt år erbjuder såväl reflektion som nystart
- Lager på lager - som en tårta
- Skrotbokens Mini Art Journal 2011 - Ord vecka 2
- Skrotbokens Mini Art Journal 2011 - Ord vecka 1
- Skrotbokens Mini Art Journal 2011
- Gläns över sjö och strand ...
- Vi presenterar Karin/ essmo
- Gott Nytt År - i sliver och vitt
- Välkommen till januari och ett Nytt År!
-
▼
januari
(24)
Länkar till Skrotboken
Månadens sponsor
Vi som skapar
Kontakta oss
(snabel-a)gmail.com]
Synpunkter, önskemål, nya kontakter, sponsring av utmaningar osv. Allt är välkommet.
Manifest
Kort sagt: Kreativitet och inspiration är vad Skrotboken är.
Kreativitet som leder till inspiration, inspiration som leder till kreativitet.
Galleri och inspiration
Kommentera med direktlänk
Alla kan kommentera ett inlägg. Om du lämnar en direktlänk till ett blogginlägg eller till en bild i ditt galleri hittar vi igen det just du skapat.
Deadline
Observera att vi har en egen kategori med pågående utmaningar för specifika tillfällen. Där anges slutdatum för att få komma med i planerade framtida inlägg.
I övrigt finns ingen deadline för att lämna in sin tolkning och därmed bidra till Skrotbokens inspirationsbank.
Copyright ©2008
Kopiera inte bilder till din egen hemsida/blogg. Använd heller inget material för annan publicering i samband med utmaningar, bloggar, forum, butiker eller annat utan att först fråga om tillstånd.
Om du inspireras av något som publiceras i Skrotboken vore vi tacksamma om dels länkar till Skrotboken och dels lämnar en kommentar till det inlägg du inspirerats av med en länk till ditt eget alster.
0 kommentarer: