av Birgitta/Bi

För något år sedan råkade jag på denna trevliga vikning av minialbum men jag hade inte blivit färdig till att testa - men nu var det dags för det också. Omdömet: Enkelt och effektivt!

I mina angivelser nedan har jag använt mig av ett 12x12" papper men naturligtvis kan du göra modellen mindre, så länge du behåller den kvadratiska formen.

Samtliga foton i detta inlägg av Bi

Du behöver:

1 papper 12 x 12"
skärmaskin
falsben eller liknande att biga med
dubbelhäftande tejp/lim
ev. kartong till ytterpärmBörja med att biga vid 3, 6 och 9" - vrid pappret och gör likadant från det hållet, se bilden.Nu är det dags att skära/klippa. Skär först från ena hållet upp tills en ruta återstår, vänd pappret och gör likadant i mitten (fast från andra hållet), vänd pappret igen och skär det sista snittet. Följ markeringarna på bildenDags att vika ihop albumet. Börja nerifrån högra hörnet och vik som ett dragspel, se bilden.Har du börjat likadant som jag så kommer sista vikningen att göra att "dragspelet" hamnar överst.Vik den delen med "dragspelet" in bakom pappret åt vänster och fortsätt därefter vika den sidan som ett dragspel.Fortsätt på samma sätt tills hela pappret har vikts ihop i dragspelsform. Drag över vecken med falsbenet; eller motsvarande, så att vecken blir "krispiga".Så här skall minialbumet se ut nu. Passa gärna på att göra uttag där man skall kunna greppa tagsen sedan. Observera vilka som skall öppnas uppåt respektive åt sidan, det blir en hel sida främst och längst bak - det är dessa som blir pärmarna.Dags att limma/tejpa. Titta och prova gärna efter ett par gånger så du säkert limmar rätt kant. Den högraste sidan på denna bilden är själva pärmen.Den andra sidan fästs ihop så här. Fortsätt med de följande sidorna växelvis tills du har fått ihop alla fickorna.Så här skall det se ut när det är färdigvikt och limmat. Försättsblad/pärm, öppning uppåt, öppning i sidan, öppning uppåt, öppning i sidan och så vidare.

Det var allt som "krävdes" - förhoppningsvis har du nu fått ihop ett minialbum som du kan börja färga, klä med papper, dekorationer, bilder och så vidare. Variationsmöjligheterna är stora. Vill du se vad som blev av detta album följer du länken här.

Skrotbokens länkar
Idol - ett minialbum på musiktema av Bi

0 kommentarer: