Som ett brev på posten...

on 21 februari 2010

av maxell

Den 20e februari 1636 beslutade Axel Oxenstierna att Sverige skulle ha ett postverk.Idag skapar vi med saker som förknippas med posten.

Sverige får rikstäckande postgång
Efter förslag av rikskanslern Axel Oxenstierna beslutar riksrådet att 1636 anta en förordning om postbåden (postbuden). Denna förordning innebar inrättande av ett postväsen byggt på stafettsystemet i rikets alla provinser. Postlinjerna skapades genom att på varje två eller tre mil efter landsvägarna tillsattes en postbonde med skyldighet att vidarebefordra posten. För detta fick bonden vissa lättnader när det gällde skjutsskyldigheter och andra pålagor. Efter en tid fick bönderna även viss kontant ersättning.

Praktiskt skulle postbondens postdrängar springa med posten och stränga straff utdömdes om de blir försenade på vägen. När drängen närmade sig nästa posthemman skulle han blåsa i posthornet så att nästa postdräng kunde göra sig klar att ta hand om postsäcken (postsäckarna) och springa vidare.

Posten av idag...
Idag ser posten helt annorlunda ut. Några hävdar att det svenska postväsendet nästan har försvunnit, men visst kan vi fortfarande skicka såväl brev som paket... till hela världen. Faktum är att Posten AB är Sveriges dominerande postoperatör och det enda företag som erbjuder posttjänster över hela landet.

Många är vi som skickat och mottagit post. I följande alster anknyter vi till detta genom att använda oss av saker som förknippas med posten.

Martina har använt stämplar med posttema och tillverkat en egen bunt med kärleksbrev på denna valentinlayout.


Här har jag använt mig av det härliga Bo Bunny Love bandit pappret och gjort en riktig valentinelayout!!

Klippte med min mönster sax runt ett vitt papper för att få en effekt av ett frimärke, har även gjort en liten 3d effekt med små brev ner i högra hörnet av kortet.

Layout av Martina

Bi och Sam fortsätter med en layout som tar upp en av de mest intensiva perioderna i postens verksamhet - julen. På deras layout hittar vi såväl kuvert som frimärken och poststämplar.


Ganska otroligt men faktum är att alla de år Sam har skickat in sin önskelista till Tomten så har hon också fått ett svarsbrev från honom.

Detta är ett av de kuvert vi har kvar. Det är nog 5 brev nu. =)

Fotot visar Tomteparaden på Strøget i Köpenhamn i samband med att all världens tomtar träffades för årsplanering på Tomtekongressen "Jul i Juli".

Layout av Bi och Sam



Julpost i närbild
Layout av Bi och Sam

Avslutningsvis visar Bi och Sam på något som jag själv gillar mycket - att använda gratismaterial för att skapa till exempel ett kort.


Till detta kort har jag förutom cardstocken och hjärtat inte använt något annat än gratismaterial från posten.

"Mönsterpappret" är ifrån den stora portotabellen och texterna kommer från den lilla ficktabellen.

Kort av Bi och Sam



Dekorerad insida
Kort av Bi och Sam

Vad har du själv tänk använda eller använt som kommer från eller förknippas med posten? Lämna gärna en kommentar och vi följer upp med mer och postar fler inlägg med anknytning till posten. :)

Sist i inlägget ges länkar till tidigare publicerade alster med "posttema".

Axel Oxenstierna och hans omfattande brevväxling
Oxenstierna, som var svensk greve och statsman, utsågs från år 1612 till rikskansler. Han hade en betydande roll i ledningen av Sverige under 1600-talet och låg bakom flera lagförslag, främst inom handel och industri. Efter kung Gustav II Adolfs död i slaget vid Lützen 1632 blev han i praktiken landets regent, då drottning Kristina var omyndig. Han ingav protestanter nytt hopp och omorganiserade regeringen i Sverige.

Axel Oxenstierna betraktas som det svenska Postverkets skapare. Oxienstierna blev 1936, i samband med Postverkets 300-årsjubileum, den förste svenske icke-konung som avbildats på ett svenskt frimärke. Han är också den förste svenske icke-kungliga svenska person att få sitt porträtt på ett mynt, en thaler myntad i Würzburg efter Gustav II Adolfs död 1632.

Axel Oxenstiernas var en flitig användare av postgången och efterlämnade betydande arkiv. Idag finns det, efter att staten förvärvat arkivet i två omgångar, cirka 500 arkivvolymer i Riksarkivet. Oxenstiernas omfattande brevväxling gavs mellan åren 1888 och 1977 ut i 28 band. Sedan avstannade projektet för att återupptas 1999. Brevväxlingen publiceras nu i form av en databas och en textedition - båda tillgängliga via Riksarkivets webbplats.

Händelser i postens historia
1686 införde Sverige, som tredje land i världen, poststämplar. Detta för att ingen skulle stjäla breven. Postkassören stämplade breven med F för fribrev och B för betalda brev.

1698 var det möjligt att skicka inrikes post till Finland och Baltikum.

1855 infördes enhetsporto oavsett avstånd och de första svenska frimärkena - skilling banco-märkena - introducerades.

1863 blev det möjligt för kvinnor att arbeta på Posten. Endast ogifta kvinnor fick anställas eftersom en gift kvinna var omyndig och således inte kunde ansvara för pengar.

1870-talet var den hästdragna postdiligensens storhetstid. Mot en kostnad på en riksdaler per mil var det möjligt att åka med och mot halv avgift fick man sitta bak på kofferten utan skydd mot väder och vind.

1888 upphörde den sista hästanspända postdiligensen då järnvägarna tagit över.

1891 introducerades vykorten i Sverige. Bilden på de första illustrerade - så kallade - brevkorten framställdes med hjälp av trästick, kopparstick eller litografiskt tryck. Våra tidiga vykort var alltså tecknade bilder som utfördes i olika tekniker.

Före 1905 användes, på vykort (brevkort), hela adressidan för adressen. Meddelanden fick alltså samsas med illustrationen på bildsidan. Vem har inte sett skrivna hälsningar på bildsidan i arkiv över gamla vykort?

1906 grundades ett Postmuseum i Stockholm. Det anses vara ett av världens förnämsta postmuseer med unika posthistoriska och filatelistiska samlingar

1907 inträffade Sveriges enda tågrån på linjen Malmö - Simrishamn. De två rånarna sköt postiljonen Johan Almén med tre skott i ansiktet och kom undan med 5000 kronor. Rånarna greps en månad senare. Almén överlevde och fortsatte arbeta vid Posten. När han 42 år senare dog efter att ha levt med kulorna i huvudet, skänktes dessa till Postmuseet.

1928 startade nattpostflyg till kontinenten. På dessa turer sorterades posten ombord vilket visade sig vara meningslöst för så fort det kom en luftgrop var allt i oordning. Postsäckarna var omslutna av kork eftersom om en olycka skulle hända och de hamnade i vattnet flöt de och kunde hämtas av fartyg.

1968 infördes en helt ny sorterings- och transportorganisation efter att Statens Järnvägar beslutat lägga om sin tågföring i marknadsvänlig form. Det svenska postverket genomförde snabbt en total revolution av sorterings- och transportorganisationen och delade in landet i sorteringsområden med centralorter. Vidare indelades transporterna i uppsamlingstransporter till centralorterna, transporter mellan områdena och spridningstransporter inom adressområdena. Landsvägstransporter och flygbefordran började användas i mycket större utsträckning än tidigare.

1974 gick Postbanken i graven när PK-banken föddes. Efter flera års förhandlingar beslutade Riksdagen på regeringens förslag att den statsägda Sveriges Kreditbank och Postbanken skall sammanföras till en ny bank, med namnet Post- och Kreditbanken, PK-banken. Banken blev en självständig, juridisk enhet, men den köpte bokföringstjänster och kassatjänster av Posten. Postgirot förblev fortfarande en enhet inom Posten.

1987, den 28e mars, upphörde lördagsutbärning.

1994 ombildades Posten till aktiebolag. Posten AB blev koncern och ett antal dotterbolag för skilda marknadssegment bildades. Den nya koncernen fick rätt att besluta om samtliga postavgifter. Sedan Posten under många år föreslagit åtgärden, upphörde nu Postens monopol på brevbefordran. En postlag fastställdes och en fristående myndighet, Post och Telestyrelsen, infördes för att bevaka lagens efterlevnad.

1996 startade Torget, Postens stora websatsning. Satsningen påskyndade hela Internetutvecklingen i Sverige. På kort tid blev Torget Europas största marknadsplats på Internet.

Under 2000-talets första år genomförde Posten en omfattande förändring av servicenätet. Det var då som de traditionella postkontoren lades ner och ersattes av Företagscenter och Postombud för brev och paket (till exempel bensinstationer och livsmedelsbutiker). Samtidigt flyttades Postens kassatjänster till dotterbolaget Svensk Kassaservice. Även Postens logotyp, brevlådor, brevbäraruniformer och fordon fick ny utformning och färgsättning.

Skrotbokens länkar
ATC - Kort med tema - ATCkort av Bi med frimärken
Från en svunnen tid... - Layout av Bi med gamla kuvert
Gården där hemma... - En layout med frimäken av Samara
75 år sedan Gagarin föddes..- - En layout med frimärken av Samara
Födelsedagar - ett tema som klistrar sig fast - En layout av Samara med gratis klistermärken från posten
Älskar - Älskar inte - Kort av Carola med motivstämpel där ett kuvert förekommer
Lucia - ljusets drottning - Kort av Alien Bling utformat som ett vykort
Alfred Nobel och jag - Layout av Bi med kuvert samt länk till en layout av maxell med frimärken och ett gammalt brev
Julklappsstugan 28/11 - Vi gör en julpostförvaring - Tutorial av Bi för att göra en egen julpostförvaring
Akrivera mera - Vi använder arkivmaterial - Altrad gummibandsmapp av Carola och Akrivkort av Bi med arkivmaterial (som används inom postens verksamhet)

4 kommentarer:

Arvet sa...

Oj, så mycket intressanta fakta. Hade ingen aning om att vi haft ett tåg-postrån. Här i syd dessutom.

maxell sa...

Det har hänt en del i postens historia. :) Å jag vet vilket museum som bör besökas inom någon framtid. De har barnavdelning...

Cicci sa...

Min dotter skickade iväg ett brev till tomten, alldeles själv utan frimärke, och sen dagarna innan jul kom det, ett brev till henne från tomteboda!det var ett pussel och ett brev från tomten :) Hon var överlycklig och stolt att hon kunde minnsan skicka brev och tomten finns! /Cicci

Arvet sa...

Ja, visst är det häftigt med tomteposten! Det är många barn som blir glada över den vart år! Härligt. =)