av maxell

Ursprunget till scrapbooking är så kallade klippböcker där vi samlar tidningsurklipp. Oftast är tidningspapper inte avsedda för att bevaras i evigheter. De gulnar och förstörs med tiden. I det här inlägget ges tips på hur vi kan bevara tidningsurklipp och även använda dem i vårt skapande.

Allmänna tips för att bevara och förvara tidningsurklipp och papper
De största bovarna för alla papper är sol, fuktighet och extrema temperaturväxlingar. Undvik att förvara eller spara tidningsurklipp och papper i till exempel direkt solljus eller kallförråd.

Om möjligt, vik inte pappret. Det ger extra slitage i vikningen samtidigt som två ytor kommer mot varandra och reagerar med varandra.

Förvara tidningsurklipp var för sig i plastfickor eller ziplocpåsar. Förvara dem platt utan gem, häftklamrar eller jungfruben som ger permanenta märken.


Rubrik stämplad på tidningspapper
Foto av maxell

Att använda tidningsurklipp i skapandet
Du kan gärna fästa tidningsurklippet på cardstock eller styvare papper innan du börjar arbeta med det.

Som backup scannar du tidningsurklippet och sparar det på din hårddisk.

Kopiera eller skriv ut det scannade tidningsurklippet på (syrafast) papper. Om du saknar egen möjlighet att scanna eller kopiera kan till exempel en fotobutik hjälpa dig.

Välj vilken färg du vill för utskriften eller håll dig till vitt eller offwhite papper. Skriv gärna ut flera exemplar av viktiga tidningsurklipp.

Om du önskar kan du föråldra pappret genom att använda till exempel edge scraper eller sax, sandpapper samt te, kaffe eller distresser.

Fäst den färdiga kopian av artikeln på det du skapar.

Om artikeln är stor kan du dela kopian i flera delar och fäst delarna något överlappande varandra. För extra effekt och dimension använder du 3D-kuddar eller motsvarande.

Att använda originalurklippet
Ibland vill vi använda originalurklippet och här ges två alternativ för hur vi kan gå tillväga för att säkra urklippet för framtiden.

1. Försegla urklippet genom laminering. Det går även att täcka urklippet med genomskinligt kontaktpapper eller självhäftande bokplast. Detta gör att urklippet behåller sitt ursprungliga utseende. Tänk dock på att vissa tryck och papper inte tål hetta varför kall laminering är att föredra. Tänk även på att samlarvärdet för ett papper minskar när du laminerar det.

2. Neutralisera urklippet med så kallad Archival Mist Spray som är en speciell spray för att syrasäkra för scrapbooking. Sprayen neutraliserar syran i pappret. Det finns fler fabrikat på marknaden av motsvarande spray. Sprayen hittar du i en välsorterad scrapbutik eller kanske i en boklåda.

Använd urklippet som du önskar på det du skapar.

Här nedan finns länkar till inlägg med alster som har tidningspapper som ingrediens.

Skrotbokens länkar
Astrid Lindgren i våra hjärtan av maxell - Kort med tidningspapper av Henrietta
Dekorera ditt hem med höstliga dekorationer av Alien Bling - Korp klädd i tidningspapper av maxell
Spalta upp av maxell - Alster som innehåller något från en tidning

0 kommentarer: