av maxell

Det finns flera sätt för att färglägga motiv. I det här inlägget presenterar jag den metod som jag oftast använder - pigmentrika färgpennor och vatten.

Sedan barnsben har jag provat flera olika tekniker för färgläggning. Jag hade ingen favorit. Ärligt talat föredrog jag som barn ofta att inte färglägga mina teckningar. :) När jag nu börjat med scrapping har jag ändå börjat att färglägga och jag har provat flera tekniker för att hitta den som passar mig.

Varje teknik har sina för- och nackdelar. För tillfället har jag fastnat för att använda pigmentrika färgpennor och vatten. Färgpennor har länge varit något av en favorit hos mig. De kommer i många nyanser och många fabrikat. Kvaliteten såväl som priset är varierande. Av praktiska skäl använder jag en billigare variant av färgpennor som fungerar för det ändamål jag använder dem. Märket är Staedtler och ett paket med 24 färger kostar runt sextio kronor. Varje penna räcker länge eftersom de är så pass pigmentrika som de är.

För denna metod är det mycket viktigt att pennorna innehåller mycket färgpigment. Vi behöver färg att dra ut med hjälp av vatten och därmed tona motivet. Vissa likheter finns med akvarellpennor och akvarellfärger som också använder vatten för att tona ut färgerna över motivet. Jag tycker själv att de färgpennorna är enklare att använda även för den som inte är mästare på färgläggning. Jämfört med den så kallade MCP-tekniken är en fördel att de flesta har tillgång till förtunning (vatten istället för lösningsmedel). En annan fördel är att vi inte behöver gnugga lika hårt för att sprida ut färgen (vattenpensel istället för stompf). Det gör det här till en skonsam och även något billigare färgläggningsteknik.

Nedan följer en bildserie över hur jag färglagt ett stämplat motiv.


Material som behövs för denna färgläggning är ett stämpelmotiv, ett antal pigmentrika färgpennor och en vattenpensel. Ett stabilt och plant underlag är att föredra och jag använder en skärmatta.

Pigmentrika färgpennor kommer i olika kvalitets- och prisklasser. Jag använder mig av Staedtlers färgpennor, men det går bra med vilka pigmentrika pennor som helst.

Foto av maxell



Börja med att måla grundfärg. Måla runt kanterna på hela motivet. Färglägg också alla detaljer i stämpelmotivet - i det här fallet är det katternas ränder samt runt nos och ögon. Tänk på hur ljuset faller in mot motivet och lägg mer och mörkare färg där det ska vara skuggor.

Det behöver inte vara en perfekt målning. Tänk dock på att försöka måla en bit in i motivet med en mjuk kant. Se fotot för exempel.

Om fler nyanser önskas målar vi med fler färger innan vi går över till vattenpenseln. Använd gärna mörkare nyanser längst ut och arbeta med ljusare nyanser inåt motivet.

Foto av maxell



Med vattenpenseln drar vi ut färgen över hela motivet. Använd cirkulära rörelser. Resultatet blir ett tonat motiv.

Tänk på att inte trycka ut för mycket vatten ur penseln. Det väter pappret vars struktur kan luckras upp. Tänk även på att inte gnugga för hårt. Mjuka rörelser räcker.

Rengör penseln genom att skölja den i vatten innan du stryker och gnuggar nästa färg.

Om vi vill lägga på fler färger bör motivet torka innan vi målar med en färgpenna. Om motivet är blött eller fuktigt finns risk att det helt enkelt inte fungerar.

Foto av maxell



Skugga motivet och skapa dimension genom att måla runt utsidan med lämplig färg. Här valde jag en blå nyans.

Måla även runt eventuella detaljer i bakgrunden. Här är det snöflingor och noter som jag skuggat.

Foto av maxell



Jag valde att måla runt hela kanten på stämpelmotivet. Med denna färgläggning kan jag arbeta med vattenpensel från två håll för att skapa en tonad bakgrund.
Foto av maxell



Fortsätt med att färglägga detaljer på samma sätt som ovan tills du är klar med färgläggning av hela motivet.

Den som vill kan måla in så kallade högdagrar med en vit penna eller skuggor med en svart eller mörk penna. Jag hoppade över det steget för det här motivet.

Foto av maxell



Fäst motivet på det du skapar. Här valde jag att göra ett kort med en vinterhälsning.

Notera att jag använt samma metod för att skugga den stämplade texten.

Kort av maxell


Avslutningsvis bör vi notera att alla färgläggningstekniker passar varken alla människor eller alla motiv. Varje person bör experimentera och hitta sin egen teknik. Variera gärna mellan flera tekniker beroende på vad eller vilket motiv du färglägger och vilken effekt du eftersträvar.

Ha roligt och lycka till!

0 kommentarer: