Film och tv

on 26 september 2012

av maxell

I detta inlägg inspireras vi av film som även finns som tv-serie.

Den fjärde delen av septembers infrastrukturtema inspireras av TV- och filmhändelser under september. Just dagens datum, den 26e september, år 1956 hade Filmkrönikan premiär på svensk tv. Programledare då var Arne Weise.

Genom åren har Filmkrönikan haft flera olika programledare med mer eller mindre filmvetenskaplig kunskap. Den mest kända programledaren är troligen Nils-Petter Sundgren, som ledde programmet 1963-1991. Året efter, 1992, lades programmet ned ett par år för att återuppstå 1994.

Under 1990-talet och 2000-talet avlöstes programledarna och recensenterna flera gånger för att 2007 heta Navd Modiri och Andrea Reauter. Denna duo ledde den 7e maj 2008 den, som de antog vara, allra sista Filmkrönikan. Då hade programmet sänds, med ett par års uppehåll under 1990-talet, alltsedan de första reguljära tv-sändningarna började i Sveriges Television den 4e september 1956.

Ett av de äldsta svenska tv-programmen gick i graven 2008 genom att programformen blivit alltmer omöjlig. Förr hade filmmediet en given roll som kommunikationsmedium och då kunde du också säga i stort sett vad som helst eftersom det ändå handlade om film. I praktiken var programmet ett av de viktigaste serieprogrammen i svensk tv-historia. Filmkrönikan har många gånger lyckats identifiera och förmedla filmtrender, fånga upp kändisar och även pekat ut riktningen och presenterat framtidsvisioner för såväl mediet som samhället. Huruvida programidén kommer åter igen återstår att se. Så länge får vi hålla tillgodo med skriftliga filmrecensioner eller helt enkelt gå och se den film vi tycker verkar intressant utan att ha hört något mer djupgående om densamma.

Några andra dagar med händelser relaterade till TV, film och framförallt filmer som även finns som tv-serier under september är:

- 4 sept 1956 - Officiell start för de första reguljära svenska tv-sändningarna.
- 7 sept 1927 - Det första helt elektroniska televisionssystemet uppfinns av Philo Taylor Farnsworth. 85 år sedan 2012
- 8 sept 1962 - Serien Alla vi barn i Bullerbyn, som har spelats in två år tidigare, börjar för första gången visas i svensk tv. Alla vi barn i bullerbyn finns som film och tv-serie. 50 år sedan 2012.
- 8 sept 1966 - Första avsnittet av Star Trek sänds på tv i USA. Star Trek finns som film och TV-serie.
- 10 sept 1983 - Det första avsnittet av X-files sänds på tv. X-files finns som film och TV-serie.
- 15 sept 1990 - Den svenska tv-kanalen TV4 har sin premiärsändning. Kanalen sågas skoningslöst i kvällspressen som ett fiasko.
- 18 sept 2009 - Det absolut sista avsnittet av den amerikanska tv-serien The Guiding Light visas. Sedan starten i tv 1952, har 15 762 avsnitt sänts. Serien är världens längsta tv-serie.
- 19 sept 1946 - För första gången genomförs Cannes Film Festival. Filmfestivalen var då försenad i sju år på grund det andra världskriget.
- 22 sept 1986 - Komediserien ALF om utomjordingen med samma namn har premiär på NBC. ALF finns som film och tv-serie.
- 28 sept 2008 - Den tjugonde säsongen av Simpsons börjar sändas på FOX. Simpsons finns som film och tv-serie.
- 29 sept 2004 - Filmen Svensson, Svensson ges ut på dvd. Svensson, svensson finns som film och tv-serie.
- 30 sept 1955 - Filmstjärnan James Dean omkommer endast 24 år gammal i en bilolycka.

I ovanstående lista återfinns flera filmer som också finns som tv-serier. Några av dem kom först som film medan andra kom först som tv-serie. Några är riktigt bra var för sig, andra är mindre bra. Överlag är det många tv-serier som filmatiserats och filmer som spelats in som tv-serier. I detta inlägg låter vi oss inspireras av just denna kombination.

Vi inleder med två välkända tecknade barnfigurer som finns som film, tv-serie och en del annat. :) Först är det Pysseltjejen som har gjort en tavla med Nalle Puh och ett klokt citat av honom...


Jag älskar Nalle Puh och hans musik, både i filmerna och serierna.

Jag hittade ett väldigt bra citat som Nalle Puh sagt, om musik, och tyckte det passade som en tavla.

Jag stämplade hans siluett och lade på glitterlim för att det skulle bli lite gladare stämning när man tittar på tavlan och läser.

Tavla av Pysseltjejen

... följt av Chruss som inspirerats till ett kort av den härliga katten Gustaf.


Katten Gustaf är en omtyckt filur i vår familj, både som seriefigur och som serie/film.

Jag blev inspirerad av Katten Gustaf i London till det här enkla kortet.

Kort av Chruss


Det är mycket vanligt att det finns såväl barnfilmer som tv-serier för barn med samma huvudfigurer/huvudpersoner. Samtidigt finns det också flera exempel för mer vuxna människor. Det är inte ovanligt att en tv-serie som går bra även filmatiseras eller tvärtom.

Här har jag (maxell) valt att göra en layout med inspiration från en kultförklarad tv-serie som även gavs ut som en film. Det är "Twin Peaks" som inspirerat mig att scrappa om ett biobesök för att se och uppleva "Mästerkatten".

Som boende i staden mellan de tu bergen och innehavare av ett foto från ett kärt biobesök i staden var mitt val enkelt. Kultserien, och den senare filmatisering, "Twin Peaks" har inspirerat mig att skapa denna layout om nämnda biobesök.
Jag har tagit med detaljer från "Twin Peaks", filmen som sågs på bio - "Mästerkatten" och från staden där filmen sågs. För de som sett kultserien bör det vara enkelt att hitta detaljerna från den... :)

Layout av maxellNärbilder med "twin peaks"...
Layout av maxell

En mer nutida riktigt populär och framgångsrik tv-serie som också filmatiserats är "Sex and the City". Det är inspirationen för Pillans glittriga, glamourösa och romantiska layout.


Jag älskar sex and the city - både serien och filmerna - så mitt val var enkelt.

Glitter, glamour och romantiskt!!!

Layout av Pilla

Vi har alla nästan uteslutande valt att inspireras av favoriter bland filmer och tv-serier. Det är ett smidigt och bra drag att göra så då du lär känna till attributen och detaljerna som representerar denna film och serie.

Annars kan du välja valfri film och tv-serie. Titta på filmaffischer och foton för att sedan göra din egen tolkning. Framöver, i slutet av oktober, presenterar vi ett inlägg där vi gör just så. Väljer en bild från något som film som såväl film, tv-serie som bok och skapar med inspiration från denna bild.

Skrotbokens länkar

Inlägg med anknytning till tv-händelser
- Bingo av Mahlin78 -Med anledning av Bingolottos nationella debut presenteras alster där minst en bingobricka finns med
- Det glada färgstarka 80-talet av maxell - Inspirerade av TV-serien Dallas följer vi trenden och skapar med färgstarka och grafiska mönster
- Mars månads sponsor - inspirationsalster del 2 av Bi - Med anledning av melodifestivalen och premiären av den TV-sända såpoperan Glamour skapar vi alster med glitter och glamour. I detta inlägg finner du länkar till fler tv-relaterade inlägg.
- TV-spelen i våra hjäran av Bi - Alster skapade med inspiration från tv-spel.
- Säg det med toner ... av Bi - Med anledning av den TV-sända melodifestivalen visar Skrotboken alster med noter eller notblad
Inlägg med inspiration från filmhändelser
- Aliens och andra rymdvarelser av Pippin - Alster inspirerade av filmer med rymdtema
- Det finns en sång om allt av Pyssellina - Innehåller en layout av Kicken som delvis är inspirerad av en film
- STENrunda former av Mahlin78 - Ett inlägg med inspiration från filmen "Livet är stenkul".
- Inspirerat från film och med “censurerad” journaling av maxell - Med anledning av flera olika filmhändelser skapar vi alster inspirerade av film och använder dold journaling" - Vi skapar om Disneys filmer och figurer av Sofia/Skberg74 - , Vi skapar om Disneyfigurer och använder något av plast på våra alster
- Filmtajm - Inspireras av filmens underbara värld av maxell - Inlägg där vi skapat om och kring film samt använt filmrelaterade dekorationer och minst en stämpel
- Filmtajm - Vi gör en box till våra popcorn av Bi - Mall till Popcornbox av Bi

0 kommentarer: