Bilar, bilar, bilar

on 3 september 2012

av Pia/Pippin

Detta inlägg är det första i september där hela månaden kommer att ägnas åt infrastruktur. Just detta inlägg behandlar bil- och vägrelaterade händelser. Den 3 september 1967 genomfördes Högertrafikomläggningen i Sverige. Med anledning av detta har vi gjort alster med minst en bil på.

Högertrafikomläggningen skedde som jag skrev ovan den 3 september 1967 kl 05.00, alltså för 45 år sedan. Tankar på högertrafik hade dock funnits långt tidigare och den första högertrafikförordningen kom redan 1718, men Sverige gick snabbt tillbaka till vänstertrafik. Förslag till högertrafik kom dock upp 1927, 1934, 1939, 1941, 1943,1945 och 1953. Men det var först 1967 som det blev verklighet.

Annat månadsaktuellt på bilfronten ...
Under september månad har även många andra trafikrelaterade händelser ägt rum. Här nedan följer exempel på några sådana:

- 8 sept 1953 - Sveriges första motorväg (17 kilometer lång Malmö-Lund) invigs av Prins Bertil. Under -60 och -70-talen fanns endast snuttar av motorvägar som gick i närheten av storstäderna. Från -90-talet började utbyggnaden rejält och nu finns motorvägar över hela landet.
- 16 sept 1908 - General Motors bildas av William Durant. Han började sin karriär inom bilbranschen genom att köpa Buick som hade ekonomisk kris. Senare köpte han även deras underleverantörer och 1908 samlade han företagen i GM (General Motors). Läs mer om hans turer kring bolagen via länken till honom.
GM står bakom flera kända bilmärken vilka haft en betydande inverkan även i Sverige. Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Hummer (sålt till Tengzhong 2009), LaSalle, Pontiac, Saturn (sålt till Penske 2009) och Oldsmobile. Samt... numera även svenska Saab.
- 22 sept - Internationella bilfria dagen. En temadag som funnits sen år 2000, där man uppmanar folk att låta bilen stå för klimatets skull.
- 27 sept 1908 - Ford Motor Company levererar sin första «model T» (Thin Lizzy) från fabriken Piquette Plant i Detroit, Michigan. Detta datum är det datum då den första T-forden lämnade fabriken. Henry Ford som grundade Ford Motor Company var en av de första att satsa på löpande bandet. Henry Ford lär ha sagt när han tillfrågades vilka färger Forden skulle finnas i: "Vilken färg som helst, bara den är svart."
- 30 sept 1972 - Ölandsbron över Kalmarsund invigs av Sveriges kronprins Carl Gustaf. Bron som blev klar 1972, är med sina 6 070 meter, Sveriges och Europas längsta bro. Över 50 000 personer följer invigningen. I år, 2012 fyller bron 40 år. Som kuriosa kan nämnas att vid byggandet av bron så användes saltvatten från Östersjön för att blanda betongen, vilket har inneburit att armeringen i bron har rostat. Omfattande renoveringar av bron har behövts.

Flera av de ovanstående händelserna har redan fått ge inspiration till inlägg, se länklistan nederst i detta inlägg.

Här kommer våra bilfyllda alster. Vi börjar med cri_kee som har gjort en härlig layout med en liten kille och en bil på.


Redo och klar för en tur med bilen ...
Eddie i favoritkepsen och sin rosa vän bredvid sig! Undrar var det bär hän denna gång?

layout av cri_kee

Även Kosepute har gjort en layout men här handlar det om en annan kille: skrotnisse.


Min bror äger en hel del bilar, de flesta i ganska risigt skick. Så jag tyckte att det passade bra med lite kugghjul på sidan. De har jag gjort genom att rita runt en stencil, och sedan fylla i.
Fem gamla frimärken med bilar på fick också vara med som dekoration.

Layout av Kosepute

Chruss har gjort ett härligt kort med en riktig veteranbil.


Gamla bilar - de gillar jag!
Här har jag stämplat klockor o kuggar på en bakgrund och svept Distress Vintage Photo över samt sprayat lite glitter över det hela.
Stämplat bilen, målat den och även här svept över med Vintage Photo. Klippte ur den och monterade på distanskuddar.
Perfekt till någon som gillar gammelbilar!

Kort av Chruss

Här kommer ett kort till med en bil som ser gammaldags ut.


Gjorde ett kort till temat Bil och då fick det helt enkelt utformningen av en bil. Passar bra nu när en släkting precis tagit körkort.
Kort av Hozzan

Nu kommer vi till ett par födelsedagskort med den riktiga racerbilsfärgen, röd.


Jag har gjort ett födelsedagskort till en bilintresserad kille.
Bakgrundspappret har motiv av bilar och sen har jag stämplat och färglagt en Ferrari, drömbil för många.

Kort av Pippin

Även Spacegirl har en röd racerbil som huvudmotiv på sitt kort, plus en hel mängd bilar till.


Jag har gjort ett födelsedagskort till en kille som fyller nio år, hittade ett roligt bilpapper i mina gömmor, stansade ut röda bilar som jag sen satte 3d-lack på. Några bitar washitape använde jag också som dekoration.
Kort av Spacegirl

Detta var det första infrastrukturinlägget för september och som handlade om vägar. Följ oss under denna månad och se vad mer vi har hittat på.

Länkar
Här kan du läsa mer om högertrafikomläggningen 1967.
Trafikverket.se - Här finns massor med information om våra vägar i Sverige


Skrotbokens länkar
-Bilar och (h)jul av maxell - Inlägg om bilar med fokus på cirklar och runda former
-Påskfordon av maxell - Innehåller alster med ett påskfordon ritat av Bi
-Bilfritt? av maxell - Innehåller alster med fri association till bilfritt och med dekorationer som kan förknippas med bilar
-Rallykurvor av maxell - I detta inlägg inspireras vi av rally och skapar med minsta möjliga antal raka kanter/linjer på våra alster - I detta inlägg finns även fler länkar till andra bilrelaterade inlägg.
-Som en bro över mörka vatten ... av Bi - Inlägg där vi skapat om och kring broar
-Skrotboken uttrycker kärlek av maxell - Innehåller en layout med bilar
-Money, money, money av maxell - Innehåller en layout med bil
-Ovan molnen där av maxell - Innehåller ett kort med bil
-Bilfritt? av maxell - Ett bilfritt inlägg från 2009
-Gården där hemma av maxell - Innehåller en layout med veteranbilar
-Bilar och (h)jul av maxell - Ett bilinlägg från 2008
-Fristajlad fars dag - att hitta scrapskatter i vardagen av ScräpEmma- Innehåller en tavla med bil

0 kommentarer: