Spår

on 15 september 2012

Marie/missan78

Detta inlägg handlar om spår. Vi skapar om valfritt spår och använder ordet "spår" i valfri ordkombination och/eller böjningsform.

Tredje delen av septembers infrastrukturtema inspireras av järnvägsrelaterade händelser under september. Den 15e september år 1830 invigdes världens första järnvägsstation, Liverpool Road Station, Storbritannien. Man började bygga linjen Liverpool and Manchester Railway på 1820-talet och meningen var att sammanbinda hamnen i Liverpool med den industriella delen av Manchester. Vid invigningen den 15e september 1830 avgick tågen i tid. Det uppstod dock lite problem under resan, men tågen skadades inte nämnvärt utan resan kunde fullföljas.

I år det också 25 år sedan det populära TV-programmet "På spåret" premiärsändes, den 5e september 1987. "På spåret" har blivit ett av SVTs mest framgångsrika program. Programmet som gått i hela 22 säsonger, går ut på att kändisar tävlar i frågesport som handlar om olika städer. De första som ledde programmet var Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg och de senaste säsongerna har letts av Kristian Luuk och Fredrik Lindström.

Några andra dagar med spår- (och järnvägs)händelser under september månad:

- 2a sept 1967 - Sträckan Östermalmstorg-Ropsten på den röda linjen öppnas i Stockholms tunnelbana. Det är alltså 45 år sedan i år 2012.
- 4e sept 1990 - Det första x2000-tåget sattes i trafik på linjen Stockholm - Göteborg
- 15e sept 1830 - Världens första reguljära tåglinje, The Liverpool to Manchester railway line, invigs. Se även ovan i inlägget.
- 27e sept 1825 - The Stockton and Darlington Railway invigs och därmed börjar världens första passargerartransporter med tåg (dragna av ånglok). Loket "Active" som byggts av George Stephenson, kör en sträcka på 27 miles och ångloket kan dra 32 vagnar med en hastighet av 10 miles i timmen. Vid invigningen sker även den första tågolyckan då en minister som närvarade vid invigningen gick rakt ut på spåret och blev påkörd av loket "The Rocket".
- 29e sept 1885 - Den första publika elektriska spårvägen i världen öppnas i Blackpool, England.

Spår
Det finns olika typer av spår, inte bara järnvägsspår. Vi börjar med spår från djurriket. Vilket djur har gått fram här tro...


På vintern finns det spår överallt här. På min bild finns spår både av människor och djur. Någon har kört snöskoter över isen och sedan har älgen kommit och gått jämte.
Layout av Pippin

Nästa layout är också från djurriket och samma djur, ett stort djur kallat "skogens konung".


Alla foton är till för att scrappa enligt mig. Hade problem med skrivaren ett tag och då skrev jag ut dessa foton, från en älgjaktsmorgon. Det blev spår i dubbel bemärkelse, det vill säga både från en älg och en skrivare.
Layout av Hozzan

Jag undrar om jaktlyckan blev god med dessa spår av älg. I nästa layout hittar vi spår från en något mindre gynnare i djurriket.


Jag tycker om att vara ute i skogen och gå. En dag gick jag liksom över en ekorres spår...
Kort av cri_keeEn snabb liten ekorre är inte det lättaste att fånga på bild, men om man tittar riktigt noga så kan man allt se ekorren springa uppför trädets stam! Ekorren lämnar alltid kottefjäll och de avgnagda kottar på marken. Jag tog med mig en avgnagd kotte hem och en bit bark som dekoration till denna layout.
Layout av cri_kee

Från djurriket till människornas värld. Vi kan också lämna spår av olika slag. Här har Mahlin78  lämnat ett träningsspår.


Jag tränar ganska mycket, vilket genererar mycket träningskläder. Lite för ofta hamnar dessa i en hög på hallgolvet... 

Tyckte det var dags att jag uppmärksammade mig själv på de spår jag lämnar hemma...

Layout av Mahlin78

Nu över till tåg och olika spår man kan lämna där.


Jag och min syster åker tåg till vår pappa varannan helg, och har gjort det i snart 10 år. Det blir ganska mycket tågfarande, även om vi har åkt tåg i många år ställer vi fortfarande varandra samma frågor när vi står på perrongen: "Är vi på rätt spår?" "Vilken vagn och plats?" eller "kan vi köpa något att äta på tåget?"

Fotot på layouten är tagen när vi sitter på tåget och har photobooth öppet på datorn. Jag tar ett kort på oss i datorn med min mobil samtidigt som vi tar kort på oss från datorn. Ganska rolig effekt!

Layout av Kicken

Nästa layout är av maxell och handlar om att pendla. Även här finns en undran om att vara på rätt spår.


En layout som handlar om tågpendling och livet.

Mina spår är i form av tågspåret och spårmarkeringen på det ena fotot, spårtavlan på det andra fotot, det handritade spåret uppe till höger, dold journaling i form av trackrecord och livets spår... Det röda vågiga wellpappveckade pappret på layouten kommer från en matförpackning. Jag passar bra här då den påminner om de värmekurvor som kan uppkomma på spåret när det hettar till..

Layout av maxell


Detaljbild på de olika spåren.
Layout av maxell

Nästa spår är på ett kort och kommer från ett däck.


Bilar och speciellt "gammelbilar" har vi alla en förkärlek för här hemma... Dessutom finns det många i bekantskapskretsen som gillar det!
Kort av Chruss

Ja, spår kan lämnas och finnas på olika sätt och bland spåren är järnvägsspåren viktiga. Vi borde alla åka mer tåg och spara på naturen, men det kräver att infrastrukturen fungerar. Vill du läsa mer om de två huvudtemana kan du gå in på länkarna här nere.

Länkar
- Världens första reguljära tåglinje (på engelska)
- ”På spåret”
Skrotbokens länkar
- På spåret av maxell - Detta inlägg bjuder på silhuetter av tåg, ånglok, räls, biljetter, bagage med mera.
- Vi komma, vi komma av Bi - I detta inlägg visar maxells son en interaktiv tavla med ett tåg på.
- Lucia med glitter och bling av maxell - Innehåller alster med luciaTÅG...
- Lucia - Ljusets drottning av Bi -Innehåller alster med luciaTÅG...
- Ovan molnen där av maxell - Innehåller ett kort av maxell med tåg och spår
- Måla med fingerfärg av maxell - Ett inlägg inspirerat av spår i form av fingeravtryck. Innehåller en layout av Livethososs-Anna där det finns spår i form av ett handavtryck

0 kommentarer: