av Mahlin78

I detta inlägg presenteras ordet för vecka 5 i vår årslånga serie Mini Art Journaling.

Mer information om denna serie finner du genom att följa länken nedan.

Under vecka 5 väljer vi att jobba utifrån ordet Vänskap.

Hur du väljer att tolka orden är upp till dig. Nedan får vi hjälp av "Mr Linky" att hålla ordning på de olika bidragen till vår Mini Art Journal serie.

Undrar du över något rörande Mini Art Journaling finns mer information i bloggen följ länk nedan eller i Skrotbokens forum (länkar finns även i högermarginalen).

Har du tolkat ordet Vänskap för vecka 5 och lagt upp det i din blogg länkar du här:




Lycka till!

Skrotbokens länkar
Mini Art Journaling av Mahlin78 och maxell
Ord vecka 1 av Mahlin78
Ord vecka 2 av Mahlin78
Ord vecka 3 av Mahlin78
Ord vecka 4 av Mahlin78

av Mahlin78

I detta inlägg gör vi en uppföljning för vecka 1-4 i vår årslånga serie Mini Art Journaling.

Mer information om denna serie finner du genom att följa länken nedan.

Under de första fyra veckorna har vi jobbat utifrån orden fokus, balans, vinter och längtan.

Vi har alla tolkat orden på olika vis, dels genom formatet på våra kort men även beroende på ordets betydelse för oss. Hur du väljer att tolka orden och i vilket format är upp till dig. Varje vecka har vi haft hjälp av "Mr Linky" att hålla ordning på de olika bidragen till vår Mini Art Journal serie.

Undrar du över något rörande Mini Art Journaling finns mer information i bloggen följ länk nedan eller i Skrotbokens forum (länkar finns även i högermarginalen).

Nedan följer exempel från både Skrotbokens fasta inspiratörer samt gästinspiratörer från de olika veckorna.


Först ut är Snorsk med sitt kort, som baseras på en gammal kortlek. Hon har gjort hål uppe i vänstra hörnet för att kunna sätta samman alla korten i slutet på året.
Mini Art Journal veka 1 av Snorsk



Näst ut är ScrapLinda, gästinspiratör i februari, som gjort en tag i Steampunk-anda.
Mini Art Journal vecka 1 av ScrpaLinda



För vecka 2 är Skberg74 först ut med sitt kort om balans i livet.
Mini Art Journal vecka 2 av Skberg74



Missan78, gästdesigner nu i januari, fokuserar på balansen i livet.
Mini Art Journal vecka 2 av Missan78



För vecka 3 skapade Samara detta kort om vinter.
Mini Art Journal vecka 3 av Samara



Andra alstret för vecka 3 är det Cissi som står för. Hon väljer att göra sina i formatet 6,5 cm x 10 cm.
Mini Art Journal vecka 3 av Cissi



Pippin väljer att göra sina alster som tags med rundad överkant, detta visar hennes tolkning av vecka 4.
Mini Art Journal vecka 4 av Pippin



Pysseltjejens kort kommer blir en KOM (Korten Om Mig) under 2011 med hennes tankar på.
Mini Art Journal vecka 4 av Pysseltjejen


Har du precis hittat hit till oss och detta tema behöver du absolut inte känna någon panik kring att du missat något. Här skapar du i din egna takt och bara de veckor du känner att ordet passar dig. Vill du lägga upp en länk till ditt alster för en tidigare vecka hittar du länkar längst ner i detta inlägg.

Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att maila oss, se nedan, eller hälsa på oss i vårt forum, länk dit finns i högermarinalen.

Lycka till!

Skrotbokens länkar
Mini Art Journaling av Mahlin78 och maxell
Ord vecka 1 av Mahlin78
Ord vecka 2 av Mahlin78
Ord vecka 3 av Mahlin78
Ord vecka 4 av Mahlin78


Skrotbokens mail om du vill nå oss antingen med ditt alster eller sponsring av något slag.

Vi presenterar maxell

on 28 januari 2011

Vi fortsätter vår presentation av Skrotbokens veteraner. Idag har turen kommit till maxell!


maxell


Så här kom jag i kontakt med scrapping och kortmakeri: Jag har dekorerat, skrivit och ritat i alla mina fotoalbum ändå sedan jag fick min första kamera för riktigt länge sedan. Begreppet scrapbooking kom jag av en slump i kontakt med våren 2004. Det var då jag fick reda på att det fanns en hel marknad med produkter avsedda för det jag gjort i alla år.

Mitt bästa scrapminne: Var gång jag tar mig tiden att skapa.

Mitt sämsta scrapminne: Denna ständiga relativa jämförelse som flera gånger sker mellan alster, skapare och ja... allt.

När jag kommer över Alladins lampa ska jag passa på att önska mig: frihet för alla och envar. Jag nöjer mig med en önskan även om det oftast är tre i en sådan lampa. :)

Mitt goda råd till alla som skapar: är att göra och låta det bli som det blir. Det blir aldrig fel och det är alltid du.

I övrigt vill jag säga ... att prova allt en gång. Gillar du det inte provar du minst en gång till. ;)

Gör saker så som du gör dem och som de blir. Vi har alla olika förmåga och möjligheter och det finns inget som är rätt eller fel. Du skapar som du gör och det är bra!

Pysselmässigt faller jag pladask för material av alla de slag, grungeinspirerat, slitet och vädrat, slipklossar, svart, färgstarkt, dovt, rita själv efter bästa förmåga, mycket som rör collage, pennor av alla de slag, typiska grabbiga motiv och teman, alla sorters färger att kladda med, rockersinspirerat i allmänhet och de där detaljerna i synnerhet.

Om mig kan sägas att jag är (ibland mer, ibland mindre) busigare än busigast, charmig som få, duktigt handlingskraftig, ekorre utan svans, full i fan, insnöad akademiker, idéspruta utan dess like, som is, lekman i allmänhet, mamma till ett busfrö, otäckt kreativ när andan faller på, en blyg viol som har en enorm social förmåga, musikkonnesör inom främst rock och punk, lite av en exhibitionist (som alla andra...), envis problemlösare, utan tumme mitt i näven, rastlös i nästan hela kroppen, smutsig om händerna, tråkigt trist för att jag vill, upptagen med att…, vågad och äventyrslysten.

Länk till min blogg: http://maxellexam.blogspot.com/


Denna layout är jag!

Svart bakgrund är en favorit för mig av den enkla anledningen att det ger härliga kontrasteffekter. Sedan är jag svag för roliga, busiga och lekfulla papper och mönster, att blanda saker från olika tillverkare, att ha med något rockigt, att ta med stämpla och - tre favoriter - att lägga till slitna eller slipade inslag (med direkt inspiration från Vintage Scrap), att använda icke-scrapsaker på det jag skapar samt detaljer och återigen detaljer. Det är också jag eller "maxellstyle" då jag är i stort sett över hela sidan och har med tvetydigheter... ;)

Slutligen får jag säga att det enda som saknas är det riktigt färgstarka. Klara lysande färger förekommer ofta på mina alster. Samtidigt kan jag scrappa lite hur som helst. Det finns ingen stil som är främmande för mig. :)

Layout av maxell

Här är karusellen ...

on 26 januari 2011

av Birgitta/Bi

Karusellen var ett radiosänt underhållningsprogram som började sändas 1951. Detta program orsakade luftströmmar som rörde runt i det svenska luftrummet värre än den värsta karusell. Idag skapar vi med och om olika karuseller.

Den 27 januari 1951 sändes första avsnittet av Karusellen i radio. (Ursprungligen hette programmet Lördagkväll) Ett program som engagerade hela svenska folket på ett sätt som Idol eller liknande program aldrig kommer att göra. Utan TV och med endast en radiokanal att tillgå fick det som sändes en enorm genomslagskraft. Programmet bestod av olika utmaningar och tävlingar och idén var att engagera lyssnarna i olika aktiviteter och göra idoler av den "vanliga" människan. Programmet älskades av media som gavs en aldrig sinande ström av artikelmaterial.

Frufridagen
Störst uppmärksamhet i såväl media som i landet överlag rönte dock förslaget att låta den 24 januari år 1954 bli en så kallad "Frufridag". "Bomben" släpptes i slutet av programmet då programledaren Lennart Hyland proklamerade:

Söndagen den 24 januari, så ska i detta landet varenda äkta man sköta allting hemma. Han ska bädda, han ska diska, han ska laga maten, han ska sköta barna. Hon ska få vara alldeles fri och för en gångs skull göra precis det hon vill."
De fjorton dagarna mellan förslag och dagens genomförande kan idag kallas "Fjorton dagar som skakade Sverige". Väldigt mycket intressant information om detta finner du i länken nedan där Martin Kristenson berättar om ett högintressant sammhällsfenomen anno 1954 men som också ger en bra tankeställare om vår nutid.

Mellan dessa bägge januarihändelser väljer vi att skapa alster som antingen har med ordet "karusell" i valfri böjningsform ELLER på något vis har en karusell som dekoration.

Livets karusell
Nog kan vi lite till mans känna att tillvaron både snurrar på alldeles för fort och att det "gungar under fötterna" när vi inte hinner, orkar eller kan möta de krav som vi själva eller andra ställer på oss. Med detta i åtanke ser vi på våra första karusellalster som väl kan sägas handla om åkturen i denna livs-karusell.


Jag satt länge och klurade på ordet karusell, hur man kan böja det och använda det tillsammans med andra ord. På det senaste har mina layouter handlat mycket om mig och min vardag, som avbrott mot semesterbilder och annat. Min vardag är en karusell, en känslokarusell, så titeln var plötsligt given. Sen rullade allt bara på...
Layout av lillylva



Balanserad känslokarusell
Layout av lillylva

Balans - inte helt lätt att uppnå då tillvaron går upp och ner som en karusell, lägger man dessutom till centrifugalkraften då det går runt och runt utan något slut så gäller det verkligen att "hålla fast" sig och medvetet ta tag i tillvaron så att man får en fast punkt att vila i. Kanske genom att göra som maxell och son.


Min layout handlar om att livet med liten man är som en karusell (en traditionell med karusellhästar). Ibland går det upp, ibland ner å alltid går det runt runt medan vi har kul. Ja, det handlar om att fokusera på det som gör oss glada här i livet. Ibland är det att vi tar en (fru)fridag och göra exakt det som faller oss in att göra...

Eftersom jag bor själv med min son blir det inga frufridagar i traditionell bemärkelse. Istället gör vi vad vi kan av de förutsättningar vi har.

Layout av maxell



Detalj - rikedom
Layout av maxell

Att bara stanna upp och släppa allt - lägga kraven åt sidan och ge sig tid och möjlighet att bara njuta nuet. missan78 har funnit sin plats för vila.


Min första tanke när jag såg att temat var karusell var en slänggunga.
Jag gjorde min egen årskarusell, förvisst är det så i bland att livet och året snurrar på som en karusell och man hinner inte riktigt med. Jag skulle i bland vilja stanna karusellen och bara gå ut i naturen och sätta mig på en stubbe och lyssna på trädens viskningar...

Layout av missan78

Visst kan vi vara glada över vår Allemansrätt som ger oss en möjlighet att få komma ut och vara en del av naturen. Ta vara på den - det är något unikt. För den som inte kan ta sig ut i naturen gäller det att hitta oaser på nära håll. Som scrappare ligger kanske vilan och återhämtningen i scraphörnan och väntar. Själv brukar jag försöka avsätta tid som skall vara min egen "frufridags"tid även om det inte blir hela dagar förstås. =) Men en timma nu och då där jag får ägna mig åt bara det jag själv vill.

Med en doft från förr ...
Om man skall tänka mer konkret på karuseller så är vi nog många som för sin inre bild ser en karusell av gammalt snitt - du vet de rikt utsirade trähästarna som sakta och makligt gungar upp och ner medan karusellen går runt, runt, runt.
Dolores gör det i alla fall.


Temat karusell för mina tankar till dåtidens tivoli, med skäggiga damer, spågummor, starka män, motorcykelvelodromer och musik som vevas fram på positiv. Männen mäter styrkan så att gong-gongen ljuder, kvinnor i hatt och frasande kjolar går i armkrok med varandra och barn med stora ögon springer mellan stånd med kanderade äpplen och tält med omtjuserskor, men det är karusellen som får deras ögon att tindra. Det är karusellen som är tivolits magkittlande höjdpunkt och med andakt väljer man den allra vackraste häst som ska ta en med på en hisnande färd. Om och om igen.

Texten på kortet är en replik från en av mina favoritfilmer - West Side Story - men kanhända att uttrycket ursprungligen kom till på just ett tivoli. Kanske var det en karusellskötare som lockade till sig besökare, och som med en mässande röst överröstar tivolits larm - ´round and ´round it goes, where it stops, nobody knows!

P.S. Kan hända att min ytterst romantiska bild av dåtidens tivoli mycket väl kan vara kontentan av allt för mycket filmtittande. Och så gillar jag sagor.

Kort av Dolores

Vem gillar inte den romantiska bilden av ett tivoli. Känner du dofterna?
Barnens förväntan när de kommer in på tivoliområdet och ser allt som blänker och tindrar. Det är nog en förväntan som hållit i sig från sekel till sekel även om själva åkattraktionerna blivit fler och mer och mer utmanade genom åren. Minns du din första åktur?


Jag hittade ett gammalt foto på pappa när han var ung, vet inte hur gammal han kan vara här, yngre tonåren kanske. Det är han i mitten. Jag tror bilden är tagen på Liseberg någon gång på 50-talet. Den här layouten höll jag ganska stilren, men bara några få detaljer.
Layout av Cissi



Nostalgisk detalj
Layout av Cissi

Den första åkturen jag minns riktigt väl är inte den i en karusell utan i en berg- och dalbana, tror det var på Liseberg. En hisnande och omskakande upplevelse i den ganska hårt skumpande träbanan.

Karusellerna fortsätter snurra ...
Även idag tindrar barnaögon och både barnen och vi själva får utmana modet och kittla våra sinnen lite extra. Till vårt förfogande finns olika nöjesfält; både små och stora, med åkattraktioner av olika slag.


I julas var jag, min kompis och hennes pojkvän på Jul på Liseberg. Eftersom jag lätt blir åksjuk passade jag på att fota när de skulle åka istället. Jag har bland annat använt en biljett som inte blev uppåkt som dekoration på min layout
Lyout av Kosepute

Här har Kosepute tagit vara på en oanvänd biljett - glöm inte att samla på dig skatter när du är ute på olika aktiviteter. Programblad, kvitton, servetter ja, vad som helst kan komma till användning på din nästa layout. Något som förstärker känslan av den händelse du skildrar.


September varje år går Ulrika marken av stapeln här i Östergötland. Barnen och jag var där i höstas och vi hann knappt parkera bilen innan dottern började fråga när vi skulle gå till tivolit. Tänk att det kan vara så roligt att åka karusell!
Layout av snorsk

Visst är det roligt! Kanske inte den sedvanliga karusellen kan erbjuda en så hisnande upplevelse som den erbjöd förr (då häst och vagn satte tempot) men det finns andra turer som kan sätta fart på adrenalinet så mycket mer. Att för en stund få släppa loss och möta både oron, skräcken och sedan den befriande lättnaden och glädjen. Att få känna sig fri som en fågel. Precis som dekorationerna på snorsks layout. Själv håller jag mig numer till de mer stillsamma turerna, här håller jag med Cajaba.


När vi var i Göteorg i somras åkte vi hjulet och såg utsikten över stan. Rätt häftigt med tanke på att jag blir åksjuk av karuseller och sånt. men hjulet snurrade inte så fort, det blev bara högt upp i luften.
Layout av Cajaba


Var dags karusell ...
Som barn har du en upptäckarglädje och påhittighet som vi som vuxna bör försöka återupptäcka och ta vara på. När vi ser en lekplats kanske de ser ett fullskaligt Tivoli fullt av utmaningar. Tänk va roligt det kunde bli att jobba om man samtidigt utförde ett hemligt uppdrag eller var tvungen att gå på skattjakt bland datorns filer, butikens hyllor eller vad du nu finner lämpligt. Testa, vem vet det kanske kan rädda den tristaste januaridagen från att få bli just trist!


Vi lekte med tanken "karusell" och kom fram till att vi inte ville att det skulle vara "självklart" med karusellen, därför valde vi att använda bilder på mina barn när dom är på en lekplats och leker där det finns en sådan där "snurra". Tänkte att det kan ju liknas med en karusell.
Eftersom det inte var en självklar karusell så lade vi till rubriken "Runt, runt, runt, karusellen går"

Layout av Eva och Annett



Vi använde oss av värmembossing och genomskinligt embossingpulver i grunden som vi sedan drog med Tim Holtz dristress stämpeldyna över, så framträdde motivet lite grann. Därefter sprayade vi vatten på det för att kunna dra ut färgen lite till =) Sedan är vi lite blomfantaster både jag (Eva) och Annett som ni antagligen lagt märke till =) och helst egna blommor. =)
Layout av Eva och Annett

Detta tämligen ordrika inlägg har alltså kommit till just på grund av att gänget bakom radioprogrammet Karusellen för 57 år sedan bestämde sig för att utmana svenska folket i att tänka annorlunda och våga göra det oväntade, att gå utanför normerna för det normala.

Oro i nationen
Läs som sagt gärna lite mer om Frufridagen i Kaptens Stofils blogg som du hittar om du följer länken nedan. Medan jag arbetade med detta inlägg råkade jag få en Hemmets Journal i handen det berättas även i den; nummer 4 2011, om denna sensation.

Reaktionerna på det uppdrag som Karusellens redaktion med Lennart Hyland i spetsen gav de svenska männen kom som en fullständig överraskning för dem, ingen av dem anade att det skulle bli två veckor med medial bevakning av sällan skådat slag.

Det började med små oroliga kommentarer i lokalpressen men så småningom målades olika skräckcenarier upp. Dessa kom både från kvinnligt och manligt håll.

En kvinnlig insändarskribent skrev i Aftonbladet:
"Allt kommer i fel lådor och fel skåp och porslinet går all världens väg. Utom det att vi fruar på den fria frusöndagen skulle få oätbar middag och utsätta oss och barnen för magpumpning m m. Obehagligt." - Allt till följd av Hylands "galna påhitt""
För att undvika de värsta av dessa katastrofer visades journalfilmer på biograferna där männen undervisades i den ädla konsten att diska. Restauranger erbjöd speciella menyer och Karusellenredaktionen tog sitt ansvar genom att utse en "Frufridags-konsulent" som kunde svara på frågor om städning och matlagning m m.
Så var karusellen igång! Hur det gick? Följ länken. =)

Har du skapat om karuseller eller blev du inspirerad att göra det? Lämna en kommentar med direktlänk till ditt alster så kan den "åkturen" få glädja fler.

Länkar
Wikipedia om Karusellen
Blogg: Kapten Stofil 14 DAGAR SOM SKAKADE SVERIGE av Martin Kristenson


Skrotbokens länkar
Tivoli och cirkus av Samara 2009
Tutorial - Artist trading card med waterfall av Alien Bling

Vi presenterar Marie/missan78

on 25 januari 2011

Varmt välkommen Marie som gästar Skrotboken under januari månad 2011.


Marie/missan78


Så här kom jag i kontakt med scrapping och kortmakeri: 2005 började jag med scrapbooking, jag och min kollega gick på en nybörjar kurs på scraproom i Helsingborg. Vi var fast och ordnade scrap träffar på jobbet, vi var också ute i en annan församling och lärde ut hur man scrapar.

Mitt bästa scrapminne: När jag var med på en scrap kväll på scraproom...

Mitt sämsta scrapminne: Har inget

När jag kommer över Alladins lampa ska jag passa på att önska mig: Ett helt rum med bara pysselsaker, såg det på Bygglov att en familj fick ett helt pysselrum, fyllt med alla möjliga pysselsaker.

Mitt goda råd till alla som skapar: Var nöjd med det du gör, få inspiration av andra men gör sedan på ditt eget sätt. Det du gör är fint för att det är just du som gör det.

I övrigt vill jag säga ... Jag är mycket ute i naturen och använder gärna kameran. Jag älskar mitt jobb och trivs hemma med min sambo. Jag vill helst ha något att göra med händerna hela tide, för mig är det avkoppling.

Länk till min blogg: http://scraparen.blogspot.com/


Här kommer en layout som jag tycker om. Jag använder mig ofta av foto på blommor eller av naturbilder över huvud taget. Något som jag också tycker om är att brodera förhand på papprena vilket jag har gjort här och det kan man se på den förstorade bilden i vänster hörn.
Layout av missan78

Vi presenterar Birgitta/Bi

on 24 januari 2011

Vi fortsätter vår presentation av Skrotbokens veteraner. Idag har turen kommit till Bi!


Birgitta/Bi


Så här kom jag i kontakt med scrapping och kortmakeri: 2007 blev barnen i Sams klass bjudna på Nobelfest. Eftersom jag var högst medveten om att jag varit slarvig med album och dokumentation från andra tillfällen så bestämde jag mig för att detta var ett gyllene dokumentationstillfälle. Sagt och gjort, här skulle samlas på intryck och bilder från första stund till sista. Samtidigt med övriga festplaneringen började jag plöja nätet för att få ideér, hittade scrapbooking, hamnade på ett forum och blev fast.
Nepp, albumet är inte klart än =( - innan det hann bli färdigt så "fastnade" jag här i Skrotboken i stället. Jag har dock mycket god dokumentation och skisser över tänkta sidor kvar, så endera dagen ... =D

Mitt bästa scrapminne: De dagar jag har tillbringat på Hellidens folkhögskola omgiven av scrappande vänner. De sommarkurser de ger vart år är en sann oas för en scrappare!

Mitt sämsta scrapminne: Det skulle möjligen vara något av de tillfällen då jag ägnat timmar åt att placera ut papper och dekorationer för att få det så helt i balans som jag har velat ha det, bara för att sedan lyckas flytta någon liten detalj någon millimeter fel vid monteringen. Det kan reta gallfeber på mig. Inte alltid jag är så petnoga men när jag är det skall det fungera även vid monteringen.

När jag kommer över Alladins lampa ska jag passa på att önska mig: Privat - allt det bästa för min familj med Sam i spetsen. Scrappigt - skulle inte vara helt tokigt att ha tillgång till en digital skärmaskin.

Mitt goda råd till alla som skapar: Läser man presentationerna här inne så ser man att svaren på denna fråga ofta är inne på samma spår, nämligen - "skapa som du själv vill", "kika på andra för att få inspiration, men inte som måttstock" osv osv. Jag vill därför tillfoga - var inte så rädd för att be om kritik eller smakråd. Sakliga och justa synpunkter kan föra ditt skapande till nya nivåer. Kom dock ihåg att det inte finns rätt eller fel - bara olika! Det krävs lite mod både för att ge och ta emot kritik, men det är berikande!

I övrigt vill jag säga ... Att jag är en stolt mamma som gillar alla former av pyssel om det så gäller inne med till exempel papper eller ute i trädgården. Vad som helst som fungerar; beroende på dagsformen, med tanke på den skruttiga kropp jag envisas med att släpa runt på.

Länk till min blogg: http://arbets-bi.blogspot.com/


Mycket av det jag skapat har ju förr eller senare hamnat här i bloggen men det får väl bli en repris. Denna layout är gjord till ett eftertanken - inlägg. Det är en av kanske fyra Layouter som jag ofta återkommer till - som inte lämnar mig oberörd trots att åren gått.
Information om layouten finns i detta inlägg.

Layout av Bi

av Mahlin78

I detta inlägg presenteras ordet för vecka 4 i vår årslånga serie Mini Art Journaling.

Mer information om denna serie finner du genom att följa länken nedan.

Under vecka 4 väljer vi att jobba utifrån ordet Längtan.
Hur du väljer att tolka orden är upp till dig. Nedan får vi hjälp av "Mr Linky" att hålla ordning på de olika bidragen till vår Mini Art Journal serie.

Undrar du över något rörande Mini Art Journaling finns mer information i bloggen följ länk nedan eller i Skrotbokens forum (länkar finns även i högermarginalen).

Har du tolkat ordet Längtan för vecka 4 och lagt upp det i din blogg länkar du här:



Lycka till!

Skrotbokens länkar
Mini Art Journaling av Mahlin78 och maxell
Ord vecka 1 av Mahlin78
Ord vecka 2 av Mahlin78
Ord vecka 3 av Mahlin78

Vi presenterar Annett/Ehnberg

on 23 januari 2011

Varmt välkommen Annett!


Annett/Ehnberg


Så här kom jag i kontakt med scrapping och kortmakeri: Det började när jag skulle gifta mig 2007. Vi hade bestämt att göra vårt bröllop så billigt som möjligt och då bestämde vi oss för att göra våra tackkort själva, vilket jag också gjorde. På den tiden visste jag dock inte att industrin var så stor som den var och scrapbooking och kortmakeri hade jag aldrig hört talas om. Jag hade även två vänninor som höll på med scrapbooking i liten skala och jag följde med dem till en butik och efter det var jag "hooked". Jag anmälde mig till en nybörjarkurs i scrapbooking och sen dess är det kortmakeri som är min stora passion.

Mitt bästa scrapminne: Mitt bästa minne är faktiskt två. Det första var upplevelsen att få vara med under Scrapevent i Helsingborg 2009. Hela den helgen var extremt inspirerande och rolig att jag sent glömmer den. Att få träffa så många likasinnande var helt fantastiskt och våra kursledare från hela världen var fantastiska. Det var en helg full med lärdom och roligheter. Mitt andra minne var när jag träffade min "partner-in-crime" här på Skrotboken EvaJ. Det var under ett scraplopp som en butik anordnade under sommaren 2010. Vi satt brevid varandra och det tog nog inte 5 min innan vi hade "funnit" varandra och kunde inte sluta prata. Sen dess har vi skapat tillsammans och vi sprudlar alltid av idéer när vi träffas.

Mitt sämsta scrapminne: Ett sämsta minne har jag faktiskt inte. Jag har alltid lika roligt när jag skapar.

När jag kommer över Alladins lampa ska jag passa på att önska mig: Obegränsat med pengar så jag och Eva hade kunnat starta en egen butik med egen stämpeltillverkning. Det hade varit den stora drömmen, men om man ska vara lite mer realistisk så hade jag velat ha ett hobbyrum enbart för min scrapping-saker så jag hade kunnat bli mer organiserad än vad jag redan är idag ;)

Mitt goda råd till alla som skapar: Bli inte för ivriga när nya produkter kommer ut, utan prova först på (om man har möjlighet) och se om den metoden är något för dig. Det är lätt att köpa på sig massa saker som sedan bara blir liggandes. Och glöm att det är inget tvång när man skapar, det ska vara en avkoppling och framförallt roligt. Man behöver inte skapa "perfekt" utan man ska följa sina egna idéer och inte jämföra sig med andra.

I övrigt vill jag säga ... Jag är en tjej från Skåne som snart ska påbörja mitt 30:e år (var tiden tar vägen vet jag inte). I skrivande stund är jag nybliven singel efter ett 7-årigt förhållande med ett 3-årigt äktenskap. Jag arbetar för tillfället som ekonomiassistent på ett grossistföretag i Höör, Limex AB som tillverkar katt- och hundartiklar. Jag bor i en liten etta tillsammans med en vännina till mig i centrala Höör. Jag är en kortmakare i botten och älskar att göra mina egna dekorationer, speciellt då egna blommor. Jag är ofta ute på nätet för att söka inspiration och mina kort är ofta baserade på scraplifter. Just nu går jag igenom en "Tim Holtz-period" och en "Magnolia-period" och det kommer ni nog att upptäcka i mina uppdrag. Jag är även en perfektionist så mina kort tar oftast väldigt lång tid ;) Eva brukar bli lite tokig på mig när jag sätter igång ett "Magnolia-kort" ;) då hon vet om att jag är fast vid ett kort i flera timmar! Men jag börjar bli bättre på att inte låta allt bli helt "perfekt" i mina ögon. Jag hoppas även att kunna få utveckla mina layouter nu när jag ska gästa Skrotboken.

Länk till min blogg: Saknar blogg


Ett bröllopskort där jag använde mig av många olika vikningar för att få med så mycket som möjligt.
Kort av Annett

Vi presenterar Samara

on 21 januari 2011

Vi fortsätter vår presentation av Skrotbokens veteraner. Idag är det Samaras tur!


Samara


Så här kom jag i kontakt med scrapping och kortmakeri: Det var på våren 2004. Jag läste en artikel i en veckotidning om en tjej som scrappade. Jag hade aldrig hört talas om den här hobbyn förr, men fastnade direkt. Fast först samlade jag inspiration och material i cirka ett halvår innan jag kom i gång på allvar.

Mitt bästa scrapminne: är alla pysselträffar jag varit på. När man är så många samlade och kan lära sig av varann och får prova nya tekniker och produkter.

Mitt sämsta scrapminne: Jag har inget exakt, men stickers som inte fastnar är ju oerhört irriterande eller när de fastnar först och lossnar sen, så man plötsligt har en layout med 4-5 bokstäver i rubriken borta.

När jag kommer över Alladins lampa ska jag passa på att önska mig: mer förvaring så jag kommer åt mina pysselsaker lättare. Får jag önska mer så skulle en ny Skoda inte vara fel heller ;)

Mitt goda råd till alla som skapar: Du skapar för din egen skull, strunta i trender och måsten, gör som du vill. Vill du skapa enkelt så gör det. Vill du ha 10 olika papper på en layout så ha det. Det viktiga är att det ska vara roligt att skapa.

I övrigt vill jag säga ... att jag gillar att jag kan kombinera scrapping med mina andra hobbies, resa, fota, samla frimärken. Först reser jag och fotar, sedan scrappar jag och hittar jag trasiga frimärken i min samling så blir de perfekta dekorationer.

Jag är en 37 årig kvinna från Norrland som mest scrappar om mina resor och min familj som består av man, son och katt.

Länk till min blogg: http://sasha-samara.blogspot.com/


Det här är en sida jag är nöjd med för att det känns som att jag har lyckats fånga känslan av Liseberg; färger, glass och biljetter.
Layout av Samara

Vi presenterar Sam

on 19 januari 2011

Vi fortsätter vår presentation av Skrotbokens veteraner, idag har turen kommit till Sam, vår yngsta inspiratör!


Sam


Så här kom jag i kontakt med scrapping och kortmakeri: Via mamma, tror jag. Vi har alltid pysslat mycket tillsammans. ;P

Mitt bästa scrapminne: När jag vann första vinsten med min första scrap. Det var gulliga Elsamaja som utsåg mig till vinnare.

Mitt sämsta scrapminne: När mamma åker till Helliden för att scrappa och jag inte får följa med för att jag är för ung och när man inte får till ett kort som man kommit halvvägs med.

När jag kommer över Alladins lampa ska jag passa på att önska mig: Alladins lampa ... måste innebära tre önskningar. 1) Fred i världen! 2) Rättvisa för alla. 3) Oändligt med önskningar 4) (Eftersom jag fick oändligt med önskningar) En redigt massa pengar så jag kan köpa ett hus som det Miley Stewart har i Hannah Montana Forever!!

Mitt goda råd till alla som skapar: Hmmm, ha kul och följ din egen stil!

I övrigt vill jag säga ... att jag går i femman, älskar mamma, pappa, mina två kaniner och att spela teater och rollspel (på nätet)!

Länk till min blogg: http://samspysseloscrap.blogspot.com/ Fast där har inte hänt någonting sedan 2008. =)


Det här är min första layout som jag gjorde när jag var 8 år. Jag gjorde den efter en skiss som jag själv ritat.
Layout av Sam

Mosaik - en konstform med anor

on 18 januari 2011

av maxell

Här använder vi en konstform med anor. Det är mosaik i någon form på våra alster.

Detta inlägg är inspirerat av denna anrika konstform i kombination med att en mosaik från 100-talet hittades den 17e januari år 2005 på Colle Oppio i Rom. Vi skapar alltså med mosaik i någon form på våra alster.

De senaste dagarna har vi, med undantag för ett inlägg med veckans ord i vår pågående Skrotbokens Mini Art Journal 2011, publicerat två tutorials där mosaik spelar en central roll. Länkar till dessa och fler relaterade inlägg finns sist i detta inlägg. Här visar vi än fler alster med mosaik och berättar om mosaik.

Använd dina personliga relationer och associationer i skapandet
Vi inleder med Essmo som gjort ett kort med inspiration från en direkt relation som hon har till mosaik. Hon kom tidigt i kontakt med mosaik då hennes mormor arbetade på ett företag som tillverkade mosaik för badrum.



Mosaik får mig å tänka på min mormor, hon jobbade på ett företag som tillverkade mosaik att ha i badrum. Vi barn fick en hel del att leka med å låtsades att det var diamanter.. *ler* I allafall blev det ett kort med inspiration från dessa mosaikplattor i blåa toner. =)

Gjorde även några rutor inne i kortet för att följa upp temat.. Brukar vara ganska slarvig med att dekorera insidan, men nu blev det med gjort ;)

Kort av Essmo



Mosaiken återkommer på insidan av kortet.
Kort av Essmo

Essmos tolkning är personlig enligt konstens alla regler. Tänk själv på vad du kan ha för relation till något och använd det som inspiration när du skapar.

Samara har gjort just det. Hon har en relation till Turkiet och kom därför att tänka på turkiskt porslin som hon gillar. Här har hon scrappat en layout om det hela. Självklart är mosaiken med och hon berättar hur hon tolkat var mosaikdetalj och även andra dekorationer som hon använder som symboler på sin layout.


Turkiskt porslin är väldigt vackert. Det är så många detaljer att titta på. Affärer med massor av tallrikar och vaser är nästan hypnotiserande, jag vet inte var jag ska titta nånstans.

Jag valde ett papper med fyrkanter för att få in mosaiktemat redan där. Sedan dekorerade jag med utstansade fyrkanter som blev prydda med djur, så det verkligen ska se ut som porslinsbitar. En pingvin har nog aldrig förekommit på turkiskt porslin, men den får symbolisera mig från det kalla Norden. ;) En vacker spets får föreställa det spröda och känsliga i porslinet.

Layout av Samara

Mosaiken är, som vi redan nämnt, en konstform i sig och någon som verkligen gillar denna konst är Missan78. Hon tog med denna personliga association och relation och scrappade en layout.


Mosaik för mig är någon av de vackraste konstformer jag vet. Jag har bara använt mig av olika papper för att skapa det mönster jag ville, en blomma och kanske är det längtan till sommaren som gjorde att det just blev en blomma.

Det finns en fantastisk mosaiktavla i Lunds domkyrka, längst fram i koret. Vissa dagar i Augusti; när solen lyser på tavlan från rätt vinkel, blir den tredimentionell.

Layout av Missan78

Här kommer vi in på mosaik med former. Missan78 gjorde en mosaikblomma. Generellt sett går det att forma vilket mönster med mosaik. Våga leka med bitar - regelbundna eller oregelbudna. Vänd, vrid och flytta om bitarna tills du ser det mönster som passar för just dig. :)

Mosaik av papper som dekoration eller mönster för ett alster
Oavsett hur din mosaik ser ut kan den användas som såväl dekoration eller mönster på det du skapar. Tänk inte minst på att det är ett utmärkt sätt för att använda upp spillbitar. Här visar vi några exempel på hur det kan gå till.

Skberg74 grävde i sin spillbitslåda, tog ut "mosaikplattor" från olika papper och arrangerade dessa som en dekoration för sin layout.


Jag har dykt ner i spillbitslådan och gjort ett mosaikmönster som dekoration till min layout som visar mig och mina kusiner en sommardag 1983.
Layout av Skberg74

Skberg74 använde regelbundna bitar - kvadrater med raka kanter - och dessa är lätta att arrangera i ett intressant mönster. Vill du ha lite mer utmaning använder du oregelbundna bitar för din mosaik.

Som variation till raka kanter rev EvaJ och hennes väninna sina bitar innan de arrangerades i ett mönster.


När vi; jag och min väninna, satt och spånade kring denna layout höll vi på fram och tillbaka om hur vi skulle göra med mosaikmönstret för att få med det.

Det blev ett julfoto på min dotter och sedan utgick vi från färgerna till jul och tyckte att det skulle bli en annorlunda effekt med rivet papper som mosaik =) Så det fick det bli och vi blev väldigt nöjda med slutresultatet ... eller vad säger ni?

Layout av EvaJ med väninna



Lite detaljer som gjorde det hela så mycket juligare =)
Layout av EvaJ med väninna

Rivna kanter ger helt enkelt variation. Du noterade väl också att bitarna inte behöver ha perfekt passning med varandra eftersom du kan fylla ut mellanrummet med något?

Det där mellanrummet. Det kan fyllas ut på flera olika sätt. Här visar Martha två kort där hon använt två olika "fyllnadsmaterial" för sina mosaiker.


Här har jag gjort två kort med mosaik. Till vänster har jag använt silverembossingpulver och till höger microbeads.

Du hittar en tutorial för dessa mosaikmönster via länk sist i inlägget.

Kort av Martha

I ett separat inlägg visar hon hur hon gjort. Följ länken sist i inlägget för att se hennes tutorial om att skapa egen mosaik.

Från raka kvadratiska bitar via rivna kanter har vi nu landat i de oregelbudna bitarna med raka kanter. De förekommer på Marthas två kort och här visar stensaxochpase hur det går att ta ytterligare ett steg. Hennes kort är prytt med ett mönstrat papper som hon klippt och delat i stort sett hur som helst.


Första gången jag testar att göra något mosaikpyssel och det var riktigt kul! Utgick från ett mönstrat papper och skar helt enkelt detta i olika bitar. Så här i efterhand funderar jag på om ett papper med mindre detaljer skulle varit att föredra kanske? Men helt klart något roligt värt att göra igen. :)
Kort av stensaxochpase

Principen för såväl Marthas som stensaxochpases mosaik är enkel. Ta valfri bit av ett mönsterpapper. Dela det mer eller mindre slumpmässigt i mindre bitar. Montera var bit där den var, men med ett litet mellanrum till intilliggande bitar. På så sätt återskapas papprets mönster. Lämna mellanrummet som det är eller fyll det med något.

Här är det på plats att tipsa om att det blir enklare om du håller reda på var bit ska vara genom att lägga upp bitarna i samma mönster allteftersom du delar pappret. Har du en hög med bitar blir det lurigare att återskapa bilden. :)

Mosaik av foton
Här ovan har vi använt papper för att skapa mosaik, men det stoppar inte där. Vi tar steget och gör mosaik av våra foton.

Jag själv (maxell) skapade denna layout för några år sedan. Här förstärker mosaiken temat för layouten.


Det här är en layout som har några år på nacken. Här har jag scrappat med ordet "stressa". Vanligen brukar jag inte stressa, men jag kan känna mig splittrad emellanåt samtidigt som jag kör hårt med devisen "Divide & Conquer" i den mån jag orkar och kan.

Jag minns att jag kom att tänka på alla de omslag till rock- och punkskivor jag sett genom åren. Där är ofta foton delade i delar och utspridda över en yta. Jag bestämde mig för att dela ett foto på mig själv. Med saxen i hand klippte jag isär och återskapade mig själv. :) Minns att jag fick klippa några extra bitar för att det skulle passa ihop bättre. Jag hade klippt lite för oregelbundet och vänt saxen mitt i klippen. Det gjorde att det gick inte att montera alla bitar med samma mellanrum överallt. Med några till klipp var det löst. Sedan underlättade det att jag för ovanlighetens skulle använde en fotomatta.

När jag ser på denna layout idag inser jag att jag än mer splittad och stressad idag jämfört med när jag gjorde denna layout. Tokigt, men tyvärr tar livet på... ibland!

Layout av maxell

Bi har också delat på sitt foto och skapat om den splittrade känslan som vi alla nog känner av från och till. Bi berättade för mig att hon tänkte montera ihop fotot på ungefär det sätt som jag gjort här ovan, men det blev inte så. Vi tackar Bis dotter och Skrotbokens inspiratör Sam för att hon kom förbi och råkade riva omkring fotot där det låg omonterat på layouten. Det mönster som uppstod är det mönster som finns i slutresultatet.


Jag antar att jag inte känner mig ensam om att ibland känna mig oerhört splittrad av att det är så mycket som drar i en hela tiden. En massa måsten som bör och behöver göras men även sådant man vill göra för sin egen skull; som att skapa tex. Det kan bli väldigt stressande och man känner det som om man höll på att sprängas!

Detta tog jag fasta på i min layout "Splittrad". Splittrad likt de olika bitarna i en mosaik. Bitar som ändå hör ihop och som hålls ihop av livets egen mosaik.

Layout av Bi

Tillsammans med temat, titeln och de extra mosaikbitarna i form av papper ser vi verkligen vad Bi vill förmedla med sin layout.

Mosaik med hjälp av andra material samt verktyg
Vi har nu kikat på papper och foton för att skapa mosaik. Ibland har något mer lagts till för att fylla ut mosaiken. Här kikar vi vidare och ser till såväl annat material i sig för att skapa mosaik och verktyg för att hjälpa till att skapa mosaik.

Från att dela foton kommer jag osökt att tänka på att bygga upp bilder med hjälp av pixlar, det vill säga små olikfärgade rutor. Det är mosaik. Titta också efter om du inte har en funktion för att skapa mosaikmönster av eller över dina foton. Det ingår i de flesta foto- eller bildredigeringsprogrammen. Annars finns motsvarande applikationer på Internet. Använd ett sådant foto för din layout och du har med mosaik i det du skapar.

Annars har vi såklart mosaikplattor i sig. De kommer i olika storlek och det finns mosaik för mindre projekt än golv, väggar och tak. Det finns till och med mosaik för scrapping och kortmakeri. :)

Har du inte tillgång till delarna för att pyssla mosaik på dina alster kan du använda det du har. Här visar Lillylva, som för tillfället har begränsad tillgång till sitt pysselmaterial, hur hon använd glitterlim och Perfect Pearls för att skapa mosaik baserat på fyra minicanvas.


Då jag ligger mitt i en flytt med pyssel både nedpackat och uppackat tog jag lite det som fanns att skapa med. En både nyttig och rolig utmaning!

Så här kommer mina minitavlor, ett set om fyra som tillsammans bildar ett mönster, precis som mosaik. Relativt enkla att göra, så även barn kan bemästra detta. Glitterlim och Perfect Pearls var det jag använde, samt då fyra minicanvaser.

Minicanvas i serie av Lillylva



Mosaik som bokstavligen glittrar
Minicanvas i serie av Lillylva

Jag vet inte om Lillylva gjorde det eller inte, men spontant känner jag att det kan vara en bra idé att skissa upp mosaiken när den görs på det här viset. Rita på fri hand eller använda mallar. Glöm inte att oavsett om du är bra på att rita eller inte kan du skapa mosaik. :)

Jag själv (maxell) tänkte kring verktyg för att skapa mosaik. Jag kom att tänka på dies för att stansa ut så kallade "mosaic tiles". När jag letade efter dem hittade jag en embossingdie och valde att använda den istället. Den ger ett mönster som är snarlikt ett - för mig - klassiskt mosaikmönster. Ser du vilket?


En kvadrat i en inte alltför stor storlek kombineras med en annan kvadrat och så pågår det till ett mönster uppstår. Det är utgångspunkten för mitt kort.

Dock valde jag något större kvadrater och totalt är de endast tre stycken. Jag tänkte först stansa ut så kallade "mosaic tiles" och sedan torrembossa dem. Dock kände jag att denna torrembossing med kvadrater i kvadrater passade bättre utklippta som de är efter att jag dragit med färg över de delar som är upphöjda. Monterade på rad tillsammans med en vit spets och en handskriven hälsning blir det ett vinterkort eller, om det föredras, en liten vintertavla.

Kort eller minitavla av maxell



Mosaik i dimension som påminner om ett klassiskt mosaikmönster
Kort eller minitavla av maxell

Jag valde tre rutor i samma färgsättning för mitt kort. Det går såväl att välja fler rutor, använda olika färg som att använda dem på annat än kort. Sätt till exempel ett antal olikfärgade rutor som dekoration eller "fotomatta" på en layout med ett foto i svartvitt. Det torde vara effektfullt.

Sedan tog jag (maxell) äntligen tag i en del av de rester jag sparat sedan jag monterat stämplar. De blev en egen stämpel - en mosaikstämpel.


Jag använde rester från stämpelmontering för att montera en mosaik på en akrylkloss. Med denna egentillverkade stämpel stämplade jag fyra rutor. Dessa embossades och färgades in var sin färg innan de monterades på ett kärleksfullt kort.
Kort av maxell



För var "mosaikplatta" används varm embossing för att skapa såväl mönster som en gnistrande mosaikkänsla.
Kort av maxell

När jag visat detta för Bi blev hon inspirerad och gjorde en egen variant av mosaikstämpel.


Inspirerad av maxells egentillverkade mosaikstämpel gjorde jag en egen. Jag använde Tack`n Peel istället för EZ-foam och det fungerade. :)

Min stämpel fick bli lite som en blomma för att passa till det tilltänkta kortet. Nu hann jag inte göra färdigt något kort utan du får gissa dig till det färdiga resultatet. =) Bilden visar inte så tydligt att det är en mosaik men om du tänker dig motivet beskuret till ett fönster med mosaik så blir det tydligare.

Mosaikstämpel av Bi

Du noterade väl hur hon använt en grundform i kombination med variation i färgerna för att skapa en annan form? Det är detta som är grunden i i stort sett alla större mosaik (se mer nedan).

Jag (maxell) och Bi skrev en tutorial för att göra dessa egna mosaikstämplar. Du hittar den via länk sist i inlägget.

Här nedan kan du läsa vidare om mosaik i allmänhet. Det finns sannerligen mycket mosaik att inspireras av. Detta inlägg är våra tolkningar. Hur ser din tolkning ut? Lämna kommentar med direktlänk till ditt alster.

Vad är en mosaik?
De flesta är nog bekanta med begreppet som vanligen förklaras som att olikfärgade, och ibland även olikmönstrade, små bitar av material som till exempel porslin, sten eller glas (så kallad tesserae) som fästs i ett dekorativt mönster på ett underlag med hjälp av någon form av murbruk, cement eller kitt. I ett bredare perspektiv kan i stort sett vilket material som helst användas för såväl bitarna som bindemedlet mellan dem.

Det dekorativa mönstret kan bilda en bild, men det är inte nödvändigt. För en mosaik räcker det med att det är en dekorativ komposition på någon skala för dekorativ. :)

Tidiga mosaiker utgörs vanligen av abstrakta mönster av olikfärgade (kisel)stenar som monterats på eller som golv. Troligen var det en äldre form av inredningsdetalj - en matta. Bland de första tydbara mönstren eller figurerna ses slingor av olika växter samt motiv från havet som fiskar och snäckor. Med tiden blev mönstren och figurerna mer detaljerade för att avbilda verkligheten.

En intressant aspekt är att mönstret i en mosaik oftast är perodiskt, det vill säga att mönstret upprepar sig. Därför går det vanligen att beskriva en mosaik med en matematisk formel. Generellt sett finns det otaliga enheter som kan användas för att bygga upp en annan större enhet. Det är kvadrater, rektanglar, romber, parellellogram, trianglar, ränder (långa och smala rektanglar), cirklar samt exagoner, oktagoner och andra "stjärnformer". Detta experimenterande med matematiska mönster har sannolikt sin grund i att det handlade om att hitta en optimal användning av material inklusive minsta möjliga användning av bindningsmaterial för en given yta.

Mosaik genom tiderna
Det är troligt att alla kända kulturer över hela världen har skapat mosaiker och konstformen har anor. De äldsta kända mosaikerna är gjorda för minst 5 000 år sedan. Som den allra första mosaiken brukar den som finns vid templet i Ubaid, Mesopotamien räknas. Denna mosaik är daterad till den andra halvan av 3000-talet före Kristus och utgörs av en blandning av färgade stenar, snäckskal och elfenben. Den första förekomsten av glas i en mosaik sägs vara de mosaiker som hittade under utgrävningar i Susa och Choqa Zanbil. Dessa mosaiker har daterats till omkring 1500 före Kristus. Bland de riktigt kända äldre mosaikerna räknas Alexandermosiken i Pompeji. Denna kommer från samma tidsperiod som den mosaik som hittades för sex år sedan, den 17e januari 2005, på Colle Oppio i Rom - 100-talet före Kristus.

Bevisligen förekom mosaiker tidigt i historien, men det var var först med Sassanidiska imperiet - det sista förislamiska persiska imperiet 224-651, och romarnas inflytande som mosaiker började användas i större omfattning. Det finns flera bevarade mosaiker från romarriket.

Senare började kristna konstnärer använda mosaik. Kring Ravenna; Venedig låg centrum för glastillverkning och de kristna mosaikerna tillverkades vanligen i glänsande glas. Mosaikerna i Roms kyrkor anses av många vara bland de vackraste och hantverksmässigt skickligaste mosaikerna som finns. Där användes guld och det smyckades från golv till tak. I taken finns imponerande och detaljerade takmosaiker av kristna motiv.

Från att ha varit en exklusiv konstform har mosaiken i modern tid delvis blivit en dussinkonst. Idag hittar vi mosaiker i stort sett överallt och de är vanliga i till exempel tunnelbanestationer samt som utsmyckning av offenliga byggnader. Samtidigt noterar vi också att mosaiken idag kan återfinnas i var hem och det handlar om såväl badrum som andra rum.

Kända svenska mosaiker
Bland de svenska kända mosaiker räknas "Mälardrottningen" som finns i den Gyllene Salen i Stockholms Stadshus (i guld efter skisser av Einar Forseth), "Yttersta domen" som pryder insidan av absidens tak i Lunds domkyrka (av Joakim Skovgaard), koret i Kila kyrka som ligger nära Nyköping (av Bengt Olof Kälde) samt mosaiken som sitter ovanför huvudingången i Linköpings domkyrka (av Bengt Olof Kälde). Alla dessa mosaiker är skapade under 1900-talet.

Skrotbokens länkar

Relaterade tutorials
Tutorial - Att göra en mosaik av Martha
Tutorial - Egen mosaikstämpel av Bi och maxell

Övriga mosaikinlägg
Knappmosaik av Bi - En tutorial för att göra mosaik av vanliga skjortknappar
Älskar - älskar inte av Alien Bling - Innehåller alster med knappmosaik

Prenumerera på: Inlägg (Atom)