av maxell

I detta inlägg inspireras vi av endera "reflektion" eller "nystart" och använder ett valfritt årtal på det vi skapar.

Vi har nyligen avslutat ett år och påbörjat ett nytt. Ett nytt år brukar förknippas med några traditionella möjligheter. Det är tid för reflektion av året eller åren som gått. Tänk bara på alla dessa årskrönikor som kring nyår. Det är bland annat sport, nyheter, kungaåret, ekonomi inklusive årsrapporter och kulturåret. Det är också scrapåret eller åtminstone året för de som scrappar. :) En annan möjlighet med ett nytt år är nystart. Eventuella nyårslöften ska infrias. Med eller utan nyårslöften kanske du förändrar eller önskar förändring av något i ditt liv. En skapande person kan med fördel dokumentera detta för att dels påminna sig själv och - någon gång - följa upp om det blev som du tänkte eller ville. :)

Att vi valt att ta tag i detta just idag är för att vi - förhoppningsvis - också nyligen har städat städat ut julen. Var år, tjugo dagar efter julafton, den 13e januari infaller den så kallade tjugondedagknut. I flera länder räknas julen vara slut vid trettondedag jul. I några länder slutar julen vid Kyndelsmässodagen den 2a februari i enlighet kyrkoåret. I Sverige och i några fler länder slutar dock julen mittemellan dessa datum - på den dag då Knut har namnsdag. Som med mycket annat tvistas det om varför just detta datum valts och orsaken är egentligen inte intressant. Vi följer detta och firar julens avslut med bland annat julgransplundring. Vi klär av granen, "kastar ut" julsakerna, leker och ställer till med kalas. Denna tradition kommer sig av att förr i tiden kläddes granen med bland annat äpplen och dessa samt eventuella andra godsaker plundrades från granen och åts upp. Kortare sagt är tjugondedagknut också en dag för avslut och förnyelse.

När vi skapat har vi valt att låta oss inspireras av endera "reflektion" eller "nystart". Vi behöver inte använda oss av respektive ord på våra alster, men vi har alla med ett (valfritt) årtal.

Nystart med en "ny" almanacka
Närmast till hand ligger, med tanke på att vi använder ett årtal, att inspireras av "nystart" och altra eller göra en almanacka. Pippin, Mahlin78 och Cissi visar på några olika varianter.

Först är det Pippin som gjort en (vägg)almanacka för 2011. Hon har använt sig av egna foton och matchande dekorationer.


Som en nystart på det nya året 2011 har jag gjort en almanacka med ett blad för varje månad. Jag har använt mina egna foton och sen dekorerat bladen efter fotot.
Almanacka av Pippin

Mahlin78 brukar alltid ha en filofax, men 2011 kommer den inte att användas. Istället har hon gjort en egen personlig almanacka som säkerligen ger henne ett leende på läpparna i stort sett var dag under detta år.


2011 är året då jag för första gången inte ska använda min Filofax som almanacka. Hjälp - vad har jag gett mig in på. :) Att bara ha en almanacka i datorn/telefonen funkar inte för någon i vår familj, vi måste ha en i papper att kolla i. Men eftersom jag inte var sugen på att köpa någon, så valde jag istället att göra en egen!

Stommen är gjord av vanliga albumblad som jag satt ihop med dubbelhäftande tejp. Därefter har jag skurit till mönstrat papper i rätt storlek och skrivit ut almanacksblad från nätet och slutligen satt ihop allt med min Bind-it-All. Kul var det och jag har fått en almanacka som ingen annan har heller. :)

Almanacka av Mahlin78Skapartext
Almanacka av Mahlin78

Visst är det finurligt att skriva ut egna almanacksblad? Gör dina egna eller skriv ut färdiga. Det finns flera varianter. Några är gratis och några kostar en (liten) slant.

En annan variant av almanacka är att göra en med fokus på skapande och kreativitet. Här kanske kanske du inte behöver almanacksblad utan du kommer troligen långt med att altra valfri anteckningsbok eller ett fotoalbum med blanka blad för att ha en plats att skriva ner allt som rör ditt skapande under året. Det har Cissi tagit fasta på när hon gjorde sin "Nyckeln till min inspiration 2011" av ett fotoalbum hon länge haft stående oanvänt i bokhyllan.


Jag har altrat ett spiralbundet fotoalbum som jag haft stående ouppackat och inplastat i bokhyllan sedan låååångt tillbaka... tror det är bland det första jag köpte när jag började scrappa 2003. Nu fick jag idén att använda det som en kreativ anteckningsbok och kalender för mitt skapande. "Nyckeln till min inspiration 2011".

Albumet är i lettersize-format, ungefär som A4, sidorna är i lite kraftigare papp och ger gott om plats att fylla med inspiration. För att lättare klä pärmarna tog jag bort dem från spiralen och stansade igenom hålen med en håltång innan jag satte tillbaka dem. Här i kommer det finnas almanacka med viktiga datum för scraphändelser, utmaningar och uppdrag. Jag kommer också att fylla på med skisser och kreativa idéer osv... osv. I slutet av året kommer jag att ha en härlig samling med inspiration som jag samlat på mig.

Inspirationsbok för 2011 av CissiSkapartext
Inspirationsbok för 2011 av Cissi

Den här idén tilltalar mig. Jag har inte gjort någon för i år, men jag gjorde en ifjol - en inspirationsbok med fokus på teknik. Jag minns också att Bi gjorde en kombinerad inspirations- och planeringsbok för scrapåret 2010. Länk till dessa hittas sist i inlägget.

Reflektion av året som gått...
Ibland ser vi så kallade årslayouter. Det är är en sammanställning av ett helt år på en och samma - vanligen - layout. Ibland är den enkel - ibland dubbel. Tar du för vana att göra sådana alster kommer du efter några år att ha en bra dokumentation över ditt liv.

En som har för vana att göra årslayouter är Kosepute. Här kommer hennes för 2010.


I början på varje nytt år brukar jag göra en layout över föregående år där jag summerar vad som har hänt månad för månad. Här har jag helt enkelt delat in pappret i 16 rutor, då har jag även fått lite plats över för foto, mönsterpapper och årtal.
Layout av Kosepute

Även Martha har skapat med reflektion. Här är det en sida i hennes så kallade "tänkarbok" om och kring ett stort beslut som hon tog under 2010.


Jag har valt att scrappa om ett stort beslut jag tog 2010 - att börja läsa igen.

Remsorna under fotot har jag sytt fast och sen har jag låtit trådändarna hänga kvar som dekoration. För att böja upp ändarna på remsorna rullade jag dem runt ett penselskaft.

Scrappad sida av Martha

Kanske har du inte en egen tänkarbok. Eller så har du en utan att veta. Den kan i en del sammanhang nämligen kallas för BOM (Boken Om Mig). Ett perfekt ställe för såväl reflektion som nystart.

Nystart under det "nya" året...
Nyårslöften i alla ära, men det behövs egentligen inga löften för att komma dit vi vill. I mångt och mycket handlar det istället om saker som förväntningar, önskningar, drömmar och så vidare. Det kan vara såväl kortsiktiga som långsiktiga "mål" och alltid handlar det om att agera i en riktning som gör att vi går mer framåt än bakåt. :)

Här visar vi våra "nystarter" för 2011.

Skberg74 har gjort en layout och... ja läs hennes egen text.


Nyårsafton 2009 satte vi oss i min familj och pratade om vad vi ville satsa på inför det nya året. Vi gjorde varsin mindmap och det är den jag använt som grund till denna layout. Jag har i nederkanten på layouten skrivit hur jag lyckats med mina mål.
Layout av Skberg74

Visst är det underbart? Såväl mål att satsa på som planen för att komma dit. Klockrent!

Alla nystarter innebär troligen någon form av förändring. En förändring kommer i olika storlek och vad som är en liten respektive stor förändring är individuellt. En sak har de dock gemensamt. Reslutatet är vanligen stort.

I Samaras hem införs en ny rutin under 2011. En rutin som kan te sig liten, men den är allt annat än det...

Det är inte ofta vi har det så här snyggt i vardagsrummet, soffan och bordet invaderas av pysselsaker, filmer, saker som hamnar där "tills vidare", men nu ska vi ta nya friska tag och plocka undan varje kväll.

Bilden föreställer visserligen vår gamla soffa, men vi städade undan i går, så det ser lika prydligt ut som på bilden.

Det här är en enkel layout, för att jag ville att det skulle vara lika rent från saker på sidan som på bilden. Jag använde ett mönstrat papper,och ett annat mönstrat papper som fotomatta. Rubriken blev lite för rörig mot för papperet, men jag ritade en svart kant runt bokstäverna så framträder den lite mer. Tagen med journaling har chalkade kanter och bandet är den enda dekorationen.

Layout av Samara

Någon som genomgått stora förändringar under 2010 är Essmo. De har byggt ett hus som de ska flytta in i nu. 2011 är med andra ord en nystart för hela famlijen.


Större delen av förra året byggde vi på vårt blivande hus som vi kommer att flytta in i nu i år. I å med vår flytt blir det många saker som blir nya för hela familjen; jobb, dagis å så själva huset såklart. Jättekul å skapa en layout om detta å se allt "svart på vitt" . Det är ju en nystart för hela familjen.

Fotot är på badbryggan bara en liten bit från vårt hus. Jag har byggt upp layouten med lite lager på lager... En kanske inte så scrappig sak är den halva kakservett-liknande saken ovanför fotot. Den har jag klippt ut från en förpackning med Primablommor. =)

Layout av Essmo

Jag själv (maxell) har skapat om en nystart som jag hoppas på att den kommer under året. Ja, jag gör vad jag kan för att få den till stånd och hoppas att jag kan ro det i land. Det vore stort - för mig och andra.


Det var ett tag sedan som jag kände att jag verkligen frossade loss i äkta "maxellstyle", det vill säga att vara över hela ytan och ha med såväl dolda som dubbla budskap på ett alster. Jag kan ibland tycka att jag skapar vardagligt utan min egen finess även om jag vet att jag alltid har med mig själv i allt jag skapar samt att det vanligen även syns. För temat med nystart kändes det helt rätt att ändå aktivt ta tag i detta och göra en layout som är jag.

Jag valde såklart lekfulla, busiga och färgglada papper och dekorationer. Det är också färg och stämplar. Jag gillar att använda båda på layouter. I dekorationsväg har jag varit mer sparsam än vad jag brukar vara, men det kompenseras av alla detaljer jag hämtat från mönsterpapper, stämplade motiv och handskriven text både här och där.

Layouten har har ett viktigt innehåll för mig och var sak har - som det brukar vara i mina alster - en betydelse i fråga om såväl utseende och innehåll som placering. Förhoppningsvis blir det (ny)start på mer än ett plan under året efter att jag snodde ihop denna layout...

Layout av maxellNärbilder i sann maxellanda :)
Layout av maxell


Gåvor med tanke på reflektion eller nystart
Det sägs ibland att det är tanken med en gåva som räknas. Jag har inte riktigt köpt detta, men jag gillar gåvor som baseras på tanke och reflektion samt också kanske ger en viss form av (ny)start. En genomtänkt gåva är helt enkelt en gåva given med kärlek. Här kommer två genomtänkta gåvor med tanke på såväl reflektion som nystart.

Cajaba har ordnat en gåva till sina kollegor för visa sin uppskattning och tacka för det gågna året, 2010. Här ser vi det tillhörande kortet.


Jag har världens underbaraste personal på ett demensboende jag ansvarar för. Till dom har jag fyllt en korg med frukt, ost och kex som jag tänker ge dom tillsammans med detta kort. Jag kände att jag ville visa min uppskattning för året som gått och för det fina samarbete vi har haft.
Kort av Cajaba

Nästa alster visar på nystart i form av det valda temat och reflektion i form av ett intressant och uppenbarligen givande samarbete mellan två skapare. Det är en flasktag skapad av EvaJ och hennes väninna.


När jag/vi satte oss och börja klura på vad jag skulle skapa på detta tema så var jag först inne på en layout men sedan kom jag/vi på att det skulle vara lite roligare om det inte var något man förväntade sig att det skulle vara, som till exempel ett Flaskkort.

Där började en liten idé ta form ... sen var det bara att sätta igång för att försöka få ihop något av det. Min väninna tyckte att det kunde vara kul med något ordinärt, som ett hus som inte är perfekt =) Detta hus ritade hon till mig på fri hand =) Jag gillade stilen och sa ja, det är bra, det kör vi på. =)

Flasktag av EvaJ med väninnaDetta är mer min stil, med taggen och "blommorna". Jag ville ha lite bling på kortet men inte för mycket... när jag berättade det för henne tyckte hon att det skulle passa riktigt bra =)

Taket blev en kluring, först skar jag ut en trekant i vitt och tog min MS stans och stansade, det såg ut som tegelpannor. Men vi slog våra kloka huvuden ihop och sa " men tänk vad häftigt taket skulle bli om man stansade ut en massa sånna "tegelpannor" och sedan limmar fast det på taket" =) Så fick det det bli, med röd botten och oranga pannor ...

Det är en touch av oss båda, vi gillar båda att använda blommor på våra layouter och Kort så det kunde vi inte bara vara utan ...

Flasktag av EvaJ med väninna

Det blev även några "nystarter" i skapandet. Saker blir inte alltid som det är tänkt eller som man vill att det ska bli, men det blir och du kan lära dig saker på vägen. Tänk på det nästa gång du skapar. Unna dig tid till såväl reflektion av ditt skapande som en eller några "nystarter" under skapandeprocessen. Med detta avses inte att du ratar det du gjort för att göra om från början. Det handlar mer om att tänka om det du redan har gjort och fortsätta tills det blir klart. :)

Eller... har du någon annan tolkning av "reflektion" respektive "nystart"? Lämna då en kommentar.

Skrotbokens länkar
Tjugondedagknut - Nu ska granen ut - "Julgransplundring" 2009
Har du gett nyårslöften? - Presenterat i början av januari 2009
Med inspiration från ett nytt år - Presenterat i början av januari. I detta inlägg innehåller alla alster något som förknippas med år, dagar, almanackor eller kalendrar. Bland annat presenteras här maxells inspirationsbok med fokus på teknik samt Bis inspirations- och planeringsbok för scrapåret 2010 (se kommentar ovan i detta inlägg).

1 kommentarer:

annmari sa...

Gillade Kosepute layout. Den idén kommer jag att lifta