Min plats på jorden

on 20 april 2011

av maxell

I detta inlägg använder vi något som tinar fram så här vid vårkanten. På var alster har vi använt oss av sand, jord och/eller lera.

Den 22a april, det vill säga om två dagar från idag, firas sedan 1970 "Jordens dag" på det norra halvklotet. Dagen, som firas under hösten på det södra halvklotet, heter på engelska "Earth Day" och uppmärksammar världens miljöproblem. Om du undrar är svaret ja på frågan om Earth Day är relaterad till Earth Hour som inföll nu i mars. Båda rör något som rör oss alla - vår miljö. Vi håller nog alla med om att vi ska ta tillvara och vara rädda om de resurser vi har att tillgå så att de håller generation efter generation. Vill du veta mer om Jordens dag och vad du själv kan göra för miljön och framtiden kan du läsa vidare på den officiella hemsidan, följ länk sist i inlägget.


Inofficiell flagga för Jordens dag
Bild som är public domain

Skrotboken väljer att uppmärksamma Jordens dag genom att använda något som jorden har att erbjuda. Vi använder oss av jord, lera och/eller sand på valfritt alster.

Alla dessa tre naturliga resurser har länge använts av konstnärer och andra som målar för att blanda med färg. Med sand i färgen erhålls struktur på den målade ytan. Detta används inom inredning för att dölja ojämnheter eller skapa intressanta skiftningar på en målad yta. Konstnärer använder samma sand i färgen för att bygga struktur och skapa dimensioner på sina alster.

Jag själv (maxell) kände att det var läge att prova detta väl beprövade målningssätt och skapade en layout.


Jag blandade sand med akrylfärg och började måla. Visst smulade det en del och jag fick borsta bort lös sand. Resten sitter förhoppningsvis kvar.

Min layout är "naturnära". Färgvalet, fotot och flera av dekorationerna inklusive färgen som blandats med sand används för att påminna om vikten av att vara naturlig. Att alltid vara sig själv och stå för den person som du är. För mig är detta en självklarhet. :)

Layout av maxellLayout av maxell

Sam har också använt sig av sand och med hjälp av sin mor, Bi, har hon hittat en säker förankring av sanden. En lösning som ger personliga associationer och som väl passar in i temat hon valt att skapa kring.Så här i påsktider satte jag mig för att dekorera ett påskägg med en del av det sponsorsmaterial som jag fått från SkaparLusten denna månad.

Jag klädde ägget med boksidor och sprayade med olika blå mister. Eftersom misten har olika hav inspirerade färgnamn flög mina tankar iväg till den plats på jorden där jag kopplar av och njuter för fullt. Stränderna i Los Christianos på Teneriffa.
Då fick jag plötsligt för mig att använda en del av de snäckor jag genom åren samlat på mig därifrån och de ena gav det andra och så behövdes det en sandstrand. Mamma hjälpte mig med idén att använda sand och lim för att forma den. Det syns inte så bra på bilden men de supersmå fina sandkornen gör att det gnistrar som diamanter. Jag sprayade ett par lager med sandfärgad mist över den delen. Det gav en kul effekt att det vid kanten till "vattnet" blev en rand som är mer kopparfärgad. Jag tänker på skummet av vågorna när jag ser det. Att sanden är limmad gör att det ser ut som om vattnet just spolats ut över sanden och sjunkit tillbaka igen. Web-bandet påminner mig om fiskenäten som hänger på tork i hamnen. =)

Nu har jag ett ägg att minnas med - har man tur kanske påskharen lägger några euro i den. Euro som jag kan använda nästa gång jag kommer dit.

Påskägg av Sam

Vi håller tummarna att påskharen fyller Sams ägg med det hon önskar och längtar efter.

Från ett s(tr)andnära tema till ett annat. Alex har gjort en layout med foton från en resa till en plats som har en speciell jord - en jord som passande nog har kärlekens färg.


Vi var i Sydafrika på vår bröllopsresa. Detta vackra land har lämnat många starka intryck på mig.

Jag önskar att jag hade tagit med mig lite av den röda jorden hem, men jag fick det i alla fall i digital form. :) Den här layouten handlar om just det - Afrikas röda jord.

Jag har riktig sand på layouten, men det syns knappt. :( Jag mistade cirklarna med Shimmerz Concrete och medan färgen var blöt pudrade jag över lite fin sand med en borste. Så här i efterhand kan jag tycka att jag borde ha öst på lite mer, men jag var nog lite feg. Försökte ta en närbild men det gav inget ...

Layout av AlexLayout av Alex

Visst går det att limma fast sand på detta vis. Täck med lim eller något annat klistrigt och ös på sand. Låt torka och borsta bort det som inte fastnat.

Själv har jag en gång i tiden gjort en layout med ett foto från en sandstrand på varmare breddgrader. Då limmade jag sanden på ett papper och sydde ovanpå detta fast en overlay med plats för journaling. På så sätt säkerställde jag att den sand som eventuellt lossnar med tiden ändå är kvar där den placerades. :)

Ett annat sätt att lösa detta är att göra som Samara har gjort på sin layout. Återigen är vi ute och reser till platser med soliga sandstränder.


Första gången jag var utanför norden var när vi åkte till Lanzarote 1986. Det var en otroligt lång backe från hotellet ner till stranden. Och ner gick väl an, men när man skulle upp, då var det inte så kul. Vi pratar än i släkten om den hemska backen. ;)

Jag har dekorerat med stickers och en zippåse med sand i. Jag sparade sand från stranden i en filmrulleburk och sen dess har jag sparat sand från mina resor.
Fotona från stranden är lite mörka, så för att ljusa upp dem har jag vit fotomatta under två av dem. Den översta bilden har en fotomatta med att härligt papper som ser ut som vattendroppar.

Jag har ingen rubrik, för min layout är en av många i samma album så det räckte med en liten journalingtag tycker jag.

Layout av Samara

Det är väl härligt att hon löst hur hon kan få med den sand som hon sparat i alla dessa år. En memoriabilia som sitter på dess rätta plats.

Det var det sista alstret i detta inlägg. Alla använde sand på sina alster och ingen valde jord eller lera. Jag kan i alla fall berätta att jag en gång stämplat en layout med lera. Jag tog på mig mina kängor, klev ut i leran och sedan på det papper som jag skulle scrappa på för att göra ett avtryck. Det gick någorlunda. Leran ville inte riktigt som jag ville och jag skarvade lite genom att fylla på med stämpelfärg på kängan ifråga. En dag borde jag prova igen. En lerig dag. Kanske jag borde passa på nu när det är vårlerigt i stort sett överallt? :)

Länkar
Officiell hemsida för Jorden Dag - på engelska


Skrotbokens länkar
Sommar, sommar, sommar... - Innehåller en layout av Skberg74 där hon använt sand

1 kommentarer:

snorsk sa...

Superfina alster allihop! Nästa gång jag är p en fin strand ska jag ta hem sand och ha på en LO!!