av maxell

Imorgon är årets sista dag. Det firar vi genom att skapa receptkort inför Nyår där vi inspireras av raketer genom att använda minst en rektangel och minst en triangel på det vi skapar.

Vi har nog alla några maträtter som vi gör om och om igen. Det är såväl vardagsfavoriter som rätter för speciella tillfällen - som en nyårsfest.

Det senare har Kosepute tagit fasta på när hon gjort ett receptkort med en stående rätt för nyårsfirandet.


På nyårsafton äter vi alltid skaldjur här hemma, och då är aiolin ett självklart tillbehör. Jag har dekorerat mitt kort med en raket och glitter som ska se ut som glitterregn från raketer.
Receptkort av Kosepute

Här passar det bra med en rektangel och en triangel monterade i form av en raket. Glittret är festligt helrätt. :)

Jag själv brukar ofta tolka om utmaningar liknande den ovan. En klassisk raket är en triangel ovanpå en rektangel. Det finns också annat som ser ut så... Här är det ett hus på mitt receptkort med det bröd som vi gör allt som oftast i vårt hem.


Husets bröd är ett filmjölksbaserat bröd som är enkelt och framförallt gott. Det bakas i tid och otid i vårt hem och nu har jag äntligen gjort ett receptkort med standardreceptet. Vanligen varierar vi mjölsorterna efter vad som faller oss in just den dagen och jag har väl några varianter som ger riktigt bra bröd. Får väl notera dem på baksidan så de också finns med. ;)

Jag valde att tolka om raketformen som ett hus. Detta gjorde jag i målad wellpapp med detaljer. Träden, fågeln och stjärnorna är stämplar. I stort sett alla färger som jag använt för att måla och för att färga in papper med är vattenbaserade. Här har jag lekt och provat att kombinera dem i olika varianter och på olika papper. Det gav olika finish och på vägen har jag förhoppningsvis lärt mig något om vad jag gillar mindre bra och vad jag gillar bra. Dock glömde jag smeta på filmjölk då vi inte har någon sådan hemma just nu... :)

Receptkort av maxell



Måla(n)de närbilder
Receptkort av maxell

Dessa två receptkort kommer i olika format och form. Vad har du för egen favoritform för dina receptkort? För... du gör väl sådana? :)

Skrotbokens länkar
Vi bjuder in till nyårsmiddag - Ett inlägg med fokus på mat inför nyårsfirandet
Vi bjuder in till nyårsmiddag - del 2 - Ett till inlägg med fokus på mat inför nyårsfirandet
Gott Nytt År! - Inlägg med alster inför nyår 2009
Länk till alla inlägg med recept

God Jul!

on 24 december 2010

av Birgitta/Bi

Från oss alla till er alla en Riktigt God Jul!

Idag önskar vi God Jul med en kortkavalkad där den minsta gemensamma nämnaren är att det skall finnas minst en stämplad detalj på kortet.

Vi låter yngste inspiratören inleda idag - hon har tyvärr glömt det där med stämpeln - i och för sig så finns det stämplat God Jul på insidan men den finns det ingen bild på så trots det, varsågod Sam ...


Till detta kort har jag valt att använda en vit fjäder som snö - den blir som fluffig nysnö.

Jag tycker att mitt julkort påminner lite om en julkrubba. Jag tror det beror på wellpappret som ligger bakom snögubbarna tillsammans med deras placering och stjärnan - tja helheten helt enkelt. Därför väljer jag att använda detta kort för min julhälsning till er alla idag på julafton.

GOD JUL!

Julkort av Sam



Jag har en kompis som ritar underbara änglar som jag haft äran att få några. Dom är helt underbar och denna tycker jag passar till ett julkort. Ett enkelt kort med en annorlunda vikning och inte så mycket dekorationer. Jag önskar er alla en riktigt God Jul! Carina
Julkort av Cajaba



Ett julkort där jag letade reda på lite äldre favoritjulpapper som jag valde att sy på för lite mer effekt. Kvistarna uppe till vänster blev en snabb favorit när jag började med årets julkort, precis som stämpeln och halvpärlorna.
Julkort av Mahlin78



Ett kort med en annorlunda vikning som påminner om "loppan" man vek som barn. Julhälsning inuti i kortet och låsning med ett band av wellpapp och sidenband genom öljetter. En liten dekoration även på baksidan.
Önskar er alla en riktigt God Jul!

Julkort av Cissi



Julkort av Cissi



Jag har valt att göra ett ganska enkelt kort. Texten har jag stansat ut i dekorgummi med min Cuttlebug. Sen har jag fäst bokstäverna på ett akrylblock och stämplat med dem som vanligt.
Julkort av Kosepute



En riktigt God Jul önskar jag er med ett kort där jag har lekt med färger. Alla papper har jag färgat in själv. Jag har lekt med resistteknik och både torrembossat och värmeembossat.
Julkort av Martha



Mitt julkort har flera julstämplar som är maskade. Framsidan är utskuren och granarna sitter fast inuti kortet. Allt har fått "snökräm" och glitter på sig.
Med detta kort vill jag önska alla Skrotbokens läsare och inspiratörer en riktigt GOD JUL!

Julkort av Pippin



God Jul önskar jag och lilla S alla er som läser här!

Julkort av Skberg74



Här jag har gjort ett kort som visar varför julen egentligen firas : Jesu födelse.
Jag har kombinerat stämpeln med födelsescenen, med ett papper som har julkulemönster,så det blir båda kyrkligt och modernt samtidigt.
En remsa randigt papper och några blommor med glitterlim i mitten fick vara de enda dekorationerna, jag ville ha kortet enkelt med fokus på motivet.

Julkort av Samara

Slutligen även en hälsning från undertecknad ...


Med en önskan om en välsignad och God Jul med lagom mycket god mat, besök av Tomten, många kul fototillfällen och framför allt gemenskap med nära och kära!

För dig som är lyckligt lottad att ha allt detta - glöm inte bort dina olycksbröder och -systrar, de som inte har turen att ha det lika väl förspänt som oss, det är väl ändå i grunden det som julen handlar om.

Julkort av Bi

av Mahlin78

En julstjärna som ser väldigt avancerad ut, men som är relativt lätt att vika trots allt. Det gäller att vara noggrann med alla momenten så flyter allt på bra.

Du behöver:
2 st dubbelsidigt mönstrade papper om 30 x 30 cm vardera

Samtliga foton i denna tutorial av Mahlin78


Den färdiga julstjärnan



Skär till 8 st bitar som vardera är 15 x 15 cm stora.



Vik varje pappersbit på diagonalen, se bilden.



Vik sedan varje papper på diagonalen ytterligare 1 gång.



Nu ska du klippa 4 st flikar i varje 3-kant. Var noga med att lämna en bit papper oklippt!



När du klippt alla 8 bitarna vecklar du upp varje 3-kant. Vrid så du har de oklippta bitarna klockan 3 och 9.



Nu tar du de innersta flikarna och böjer dom mot varandra och limmar ihop dom. Jag har jobbat med Strong & Precise Glue – var dock medveten om att det gärna biter sig fast i fingrarna och risken finns att det drar med sig papper när man släpper taget!



När de första flikarna är ihoplimmade vänder du på hela pappret och böjer de 2 nästkommande flikarna mot varandra. De ska alltså bli varannat håll på böjarna.



Här kan du passa på att göra hål i ena änden av varje pappersbit – se till så du sätter hålet i den delen av biten som det INTE är klippt i, se högra bilden.



Sen fortsätter du att böja flikarna åt vartannat håll tills alla flikar är böjda. När alla är färdigböjda och ihoplimmade ska varje del se ut enligt följande. Alltså ska du ha 8 st likadana när du vikt alla 8 delar.



Nästa steg är att limma ihop alla 8 delarna med varandra. Du limmar varje del på mitten, enligt bilden ovan tills alla delarna bildar en cirkel. Se till så du får hålen åt samma håll!



När alla delar är ihopsatta trär du en bit band/snöre genom hålen du gjorde tidigare och drar åt stjärnan ganska tight. Här får man vara mjuk på handen så ingenting går sönder!

Det sista du gör är ett hål i överkant så du kan trä igenom ett snyggt band och sedan hänga upp din stjärna!



Skrotbokens länkar
Lager på lager - "Jultårta" till drottningen och julen kommande publicering

Tävlingsdags!

Denna tävling handlar om att göra

valfri sistaminutenklapp där något rött ingår


Några av Skrotbokens inspiratörer bjuder på sina tolkningar av denna utmaning.

Först ett par vackra sätt att förpacka din sistaminutengåva.


För att pigga upp mitt svart-vita paket bestämde jag mig för att använda min röda, snyggt juliga washitejp. Efter en stunds funderande bestämde jag mig för att helt enkelt tejpa washin på vanligt paketsnöre för att få lite styrsel och förhoppningsvis kunna krulla den lite. Det blev inte jättelockigt, men jag kan tycka att det nästan är snyggare med blandningen av krulligt och inte lika krulligt, det händer liksom lite mer då!
Dekorerat paket av snorsk



Krulliga närbilder
Dekorerat paket av snorsk



Den trogne Skrotbokenbesökaren minns att jag för några veckor sedan presenterade en tändsticksaskadventskalender. (Lägg det ordet på minnet inför julens omgångar i Alfapet/Scrabble.) De är kul att göra men lämnar en mängd tändstickor som behöver "åtgärdas" på lämpligt sätt. Jag har valt att göra en snabb sistaminutengåva med dessa.
Lägg helt enkelt ner dem i en vacker glasburk - smycka burken och packa den tillsammans med ett ljus (de finns att få tag på under nästan alla dygnets timmar) och vips har du en utmärkt sistaminuten gåva. Observera - glöm inte sätta fast en bit plån också. Förhoppningsvis har du någon bit "över" som du kan använda dig av. =)
Jag har fäst mitt plån på tagen.

Julgåva av Bi

Nu är det din tur att tolka utmaningen. :)

Vinsten till denna tävling sponsras av




Vill du delta i denna tävling ska du registrera dig i Skrotbokens forum och läsa aktuell tävlingstråd. Tävlingsbidrag lämnas in via forumet.

Tävlingen pågår till imorgon den 22e december klockan 23:59.

Med det önskar vi lycka till i tävlingen.

Länkar
Mollys scrapbooking


Skrotbokens länkar
Skrotbokens forum

Tävlingsdags!

Denna tävling handlar om att göra

valfri paketinslagning där
minst en sorts tejp

och

minst ett snöre används


Några av Skrotbokens inspiratörer bjuder på sina tolkningar av denna utmaning.


Här har jag slagit in ett paket i vanligt trist papper (sånt som man gör dagstidningar av) och sen pimpat det med massa olika tejp och lite garn, en utstansad snöstjärna och sen stämplat snöflingor runt om.
Dekorerat paket av Skberg74



Jag slog in min lilla bok i fina pappret med pepparkaksgrisar. Runt paketet lindade jag först washitejp och sedan vanligt snöre på rulle som fanns hemma i städskåpet. Sedan tog jag washitejp i två färger och gjorde en rosett av. Lite skojigare paket med enkla medel!
Dekorerat paket av snorsk



Dekorerat paket av snorsk

Nu är det din tur att tolka utmaningen. :)

Vinsten till denna tävling sponsras av




Vill du delta i denna tävling ska du registrera dig i Skrotbokens forum och läsa aktuell tävlingstråd. Tävlingsbidrag lämnas in via forumet.

Tävlingen pågår till imorgon den 22e december klockan 23:59.

Med det önskar vi lycka till i tävlingen

Missa inte övriga utmaningar som Skrotboken presenterat inför denna tredje uppesittarkväll den 21a december 2010. Följ länken sist i inlägget för mer information.

Länkar
Mollys scrapbooking


Skrotbokens länkar
Skrotbokens forum
Välkommen till tredje och sista uppesittarkvällen - Allmän information om uppesittarkväll nummer 2 med utmaningar och annan matnyttig information

Tävlingsdags!

Denna tävling handlar om att

Skapa en (present)tag i vintagestil med egeninfärgat papper.

Vi fortsätter skapa i vintagestil och tagen relaterar självklart till uppesittarkvällens tema "Paketinslagning, tags, presentkort mm samt rimstuga".

Några av Skrotbokens inspiratörer bjuder på sina tolkningar av denna utmaning.


Jag började med en vit tag som jag färgade in med beige distresser. Jag stämplade sen med en ängelstämpel och en textstämpel och brun distresser, som jag även använde för att färga in kanterna med. Satte en liten spets längst ner och lite spets, band och fibers i hålet längst upp tillsammans med en liten julstjärna.
Tag av Pippin



Jag färgade in ett craftcardstock med glimmermist, sedan stämplade jag det med en textstämpel. När färgerna torkat stansade jag en tag som jag sedan stämplade God Jul på och gjorde hål och satte i lite olika band.
Tag av snorsk



Vintage förknippas ofta med murriga bruna nyanser, svart, grått och vitt. Jag tycker dock att alla färger passar för vintage. Det handlar inte om färg utan om hur du gör och vad som används. :)

Här har jag först stämplat snöflingor på en tag och embossat dem i silver och svart. Efter det målade jag över med blå och vit akrylfärg samt torkade av färgen från de embossade flingorna. De ytor på tagen som inte täcktes av akrylfärg färgade jag in med blå distress. Så var grunden till tagen klar.

Sedan på med en matchande vintagebild, några filtdekorationer, en öljett (som inte används som öljett), en lite pappersremsa och en handskriven hälsning.

Tag av maxell

Nu är det din tur att tolka utmaningen. :)

Vinsten till denna tävling sponsras av




Vill du delta i denna tävling ska du registrera dig i Skrotbokens forum och läsa aktuell tävlingstråd. Tävlingsbidrag lämnas in via forumet.

Tävlingen pågår till imorgon den 22e december klockan 23:59.

Med det önskar vi lycka till i tävlingen.

Missa inte övriga utmaningar som Skrotboken presenterat inför denna tredje uppesittarkväll den 21a december 2010. Följ länken sist i inlägget för mer information.

Länkar
Arkivets webshop
Arkivets blogg


Skrotbokens länkar
Skrotbokens forum
Välkommen till tredje och sista uppesittarkvällen - Allmän information om uppesittarkväll nummer 2 med utmaningar och annan matnyttig information

Under kvällens uppesittarkväll önskar vi precis som till de tidigare veckorna att vi får ha så stor interaktivitet som möjligt med dig vår läsare. Du är därför välkommen in till Skrotbokens forum (länk nedan) där vi kan samtala, utmana och utmanas samt tävla om fina vinster.

Självklart blir det en träffpunkt där kreativiteten spelar en central roll och där vi träffas för att prata och pyssla tillsammans.

Välkommen till Skrotbokens forum!

Forumet
Har du ännu inte blivit medlem så är det dags nu. Välkommen in så ses vi där. Alldeles strax startar vår tredje och sista uppesittarkväll men det går ju bra att börja värma upp redan nu. Kvällens tävlingar kommer att presenteras efter hand.

Minns du våra utmaningar inför kvällen?
Här kommer en påminnelse ...

Uppesittarkväll 3 den 21 december har övergripande tema: Paketinslagning, tags, presentkort mm samt rimstuga

Vi har även idag tre delteman under vår uppesittarkväll, teman anpassade till de sista förberedelserna inför Julafton.

Tema Paketinslagning och minst ett band
Vi slår in paket OCH använder minst ett band på valfritt sätt.
Inspiration presenterades i söndags.

Tema Tag och eget infärgat papper
Vi gör tags/juladresser/adressetiketter till paket OCH där vi - på valfritt sätt - färgar in minst ett papper och/eller något i papper.
Inspiration presenterades i måndags

Tema Presentkort och rött
Vi gör presentkort där vi använder den röda julfärgen på något sätt.
Inspiration har presenterats idag.

Liksom vid tidigare veckors uppesittarkvällar kan du lämna in ditt/dina bidrag till dessa utmaningar via tre olika kanaler: via kommentar till detta inlägg (med fungerande länk till ditt bidrag, via e-post eller via vårt forum (Deadline: tisdag 21 dec kl 23.59)

Länkar
Skrotbokens forum

av maxell

I detta inlägg skapar vi en klapp som passar för såväl stor som liten som från stor till liten och tvärtom. :) Det är också en klapp som vi kan göra i sista stund. Vi skapar presentkort och använder på något sätt den röda julfärgen.

Detta tema ingår i Uppesittarkväll 3 tisdag den 21a december (startar omkring klockan 19.00 i Skrotbokens forum - direktlänk dit finns i högerspalten sam tsist i inlägget) med ett övergripande tema om paketinslagning, tags, presentkort mm samt rimstuga. Vi har haft det som bakgrund och inspiration när vi skapat presentkort där den röda julfärgen ingår på något sätt.

Presentkort kan komma i många varianter och gälla för vad som helst. Det kan vara pengar som gäller i en speciell butik - kanske favoritbutiken - för att handla något som mottagaren önskar sig. Det kan också gälla sysslor av alla de slag - såväl hemma som i andra sammanhang. Det kan vara från stor till liten och från liten till stor. Ja, ett presentkort kan gälla vad som helst som du vill ge bort och som mottagaren kan ha glädje av. Dessutom är det en bra klapp att göra så här de sista dagarna innan tomten förhoppningsvis kommer på besök och ja, det går också att posta till långväga mottagare. :)

I detta inlägg presenteras inspiration till flera olika presentkort inklusive förpackningar eller omslag för dessa. Till inlägget ingår också två tutorials och länkar till dessa hittar du längst ner i inlägget.

Vi börjar med att kort av Elisabet. I just detta kort finns en ficka där blomstercheckar får plats. En bra present till den som vill välja sin julgrupp själv eller varför inte till den som vill ersätta julblommorna med något när alla helgerna är över. Naturligtvis kan också andra presentkort stoppas i fickan.


Jag har gjort ett presentkort av röd cardstock, där utsidan är dekorerad och insidan rymmer plats för presentkort, biocheckar eller i det här fallet blomstercheckar.

Hälsningen skriver jag på ett ljust papper och sätter fast på högra insidan.

Presentkort av Elisabet



Kortets insida har en ficka där ett par blomstercheckar får plats.
Presentkort av Elisabet

Samara har en son som just blivit tonåring. Hon har råkat på att det kan vara svårt att köpa exakt rätt sak som han önskar. Därför valde hon att ge honom ett presentkort för kläder som gäller i favoritbutiken. En bra och praktisk lösning.


Min 13 årige son älskar kläder och är väldigt noga med vad han har på sig, det skulle inte funka för mig att köpa åt honom, utan han vill välja själv, det är särskilt en affär han handlar mest ifrån, så han ska få ett presentkort i den affären.

Jag har röd cardstock och ett mönstrat papper med mönster i snöflingestil.
En tag från senaste gången han köpte kläder därifrån använde jag till att dekorera, en amerikansk flagga får matcha Frihetsgudinnan,
döskallen och elden symboliserar att han är en tuff kille, och så en tomte för att det trots allt är en julklapp.

Presentkort av Samara

Även Mahlin78 har valt att ge ett presentkort på något som mottagaren önskar sig istället för att köpa det och riskera att köpa fel. :) Här handlar det om en teknisk pryl som sannolikt är mycket efterlängtad...


Jag vet aldrig vad jag ska köpa till maken i julklapp - så ett egengjort presentkort är perfekt! Detta år kommer det bli ett nytt grafikkort till hans dator så han kan komma igång igen och spela dataspel, vilket han inte kunnat göra på väldigt länge pga att det gamla gått sönder.
Presentkort av Mahlin78



Baksidan av kortet valde jag att dekorera ganska sparsamt, men ändå lite då det ger ett mer arbetat intryck.
Presentkort av Mahlin78

Skberg74 har också gjort ett presentkort. Här får vi inte veta vad det handlar om och mottagaren lär ändå få veta vad presentkortet avser inom några dagar. För oss har det ingen betydelse vad presentkortet gäller för. Vi kan ändå inspireras av Skberg74s presentkort. :)


Presentkort behövs alltid och detta är ett ganska enkelt presentkort utan några direkta dekorationer utöver olika papper och glitterlim (ja jag erkänner efter uppesittarkväll nr. 2 har jag fastnat i glitterlimmet ;o) ) på baksidan har jag skrivit vad presentkortet gäller
Presentkort av Skberg74

Presentkort kan förpackas på olika sätt. Här ovan fanns kort med ficka och någon fler mer kortrelaterad lösning. Här följer tre presentkort som har varsin förpackning som vi också kan lägga lite tid på att göra personlig och speciell.

Först har Kosepute inspirerats av en av de tutorials som Skrotboken presenterade i samband med Kortveckan 2010 i början av oktober. Det är ett kuvertkort med plats för - i det här fallet - ett presentkort.


Jag fick en beställning på ett fodral till ett presentkort. Genast tänkte jag på kuvertkorten som gjordes under kortveckan här på Skrotboken.

Helt perfekt att lägga i ett presentkort i! Jag har även gjort ett litet kort att skriva en hälsning på.

Presentkort av Kosepute



Skapartext
Presentkort av Kosepute

Istället för ett kuvert kan du göra en väska eller ett väskkort till ditt presentkort. Cajaba visar hur hon löste det.


Jag har gjort ett väskkort som jag tejpat fast ett presentkort på insidan. Se separat inlägg med tutorial.Presentkort i väska av Cajaba



Presentkortet är till en ensamstående kvinna med små barn och en kompis till henne ville ge henne möjlighet att göra något utan barnen. Så här blev presentkortet
Presentkort för väska av Cajaba

Du hittar länk till Cajabas tutorial för väskkort sist i detta inlägg.

Ett presentkort kan också förpackas i en tredimensionell förpackning. Här visar Linaspyssel sin kanna där det finns plats att sticka ner ett - kanske matchande - presentkort.


Denna lilla kanna är så praktisk att ge bort och om man som jag har vänner som inte säger vad dom önskar så kan dom bli med kanna istället!! I just denna juliga variant finns ett presentkort till mottagarens favoritaffär!

Pappret gjorde jag utifrån vit cardstock med hjälp av distresser i olika färger och stämplar av olika slag. En textstämpel och en snöflings- stämpel använde jag. Dekorerade med rött band, blomma och massor med julröd Stickles. Pärlor på tråd fäste jag med limpistolen....annars litar jag inte på att det sitter.

Kanske är det någon av era vänner som får en kanna med något i detta år?!

Presentkort i vattenkanna av Linapyssel

Skrotboken har tidigare publicerat en annan kanna av samma stuk. Denna var gjord av Cajaba och du hittar direktlänk sist i inlägget. Vill du göra en egen kanna är det troligen inte så svårt att hitta en lämplig mall om du letar runt på Internet. :) Tänk på att du kan variera och förändra mallarna som du hittar så att de passar dina önskemål och hur du skapar.

Vi avslutar detta inlägg med ett speciellt presentkort - ett värdebevis. Se, läs och inspireras av Pysseltjejens vackra och tänkvärda tolkning.


Presentkort och något med julröd färg.

"hm... vad är presentkort egentligen?" tänkte jag och slog upp det, och då stod det "ett värdebevis". Det är vanligt att det är en värdehandling från en butik.
Jag tycker det är av mer värde, att ge en uppskattning till någon, som betyder väldigt mycket för en.

Jag har stämplat att ge kärlek då får man kärlek och det är ju så med vänner, om man finns där för dem får man mycket tillbaka.

Jag tyckte texten var så träffade och sa allt att jag inte vill översätta, för risk att förstöra budskapet. En tag är instucken bakom friend och visar värdebeviset för vem det gäller.

"Winter, spring, summer or fall, all you gotta do is call, and I´ll be there, ´cause you´ve got a lifetime friend"

Värdebevis av Pysseltjejen



Skapartext
Värdebevis av Pysseltjejen


Skrotbokens länkar
Relaterade inlägg i samband med Skrotbokens uppesittarkväll 3 inför julen 2010
Skrotbokens forum - Direktlänk till Skrotbokens forum
Inför uppesittarkväll 3 - Information inför Skrotbokens uppesittarkväll nummer 3 - tisdagen den 21a december 2010
Tutorial - Väska med presentkort av Cajaba - Tutorial och mall för Cajabas väskkort

Övriga relaterade inlägg
Kuvertkort - Tutorial och alster av Bi - vad?
Kaffe - Kaffetåren, den är bra - Innehåller en kanna av Cajaba
Julklappsstuga 24/12 - Presentkort av Bi - Presentkort publicerade inför julen 2008
Vinnare från uppesittarkväll 1 och nya chanser ikväll - Innehåller ett så kallat toarullekort med plats för en peng eller ett presentkort av maxell
Filmtajm - Inspireras av filmens underbara värld - Innehåller ett presentkort för biobesök av Bi
Hålkort med leksaker - Innehåller ett kort med ficka på insidan av maxell. Publicerades under Skrotbokens kortvecka i oktober 2009.

Prenumerera på: Inlägg (Atom)