av Birgitta/Bi

Under åren har kaffeförbud införts och tagits bort igen och just i augusti återfinner vi ett par av de datum då dessa förändringar har skett. Med anledning av det skapar vi på kaffetema då vi använder oss av kaffefilter i vårt skapande.

Några av de kaffe-aktuella datumen i augusti:
2 augusti 1794 infördes ett kaffeförbud i Sverige.
18 augusti 1951 får kaffe åter säljas fritt i Sverige. Det innebär att all ransonering sedan andra världskriget upphörde i Sverige .

Jag är övertygad om att många är väldigt glada över att det inte finns någon ransonering idag för hur njutningsfullt är väl inte det medbringade kaffet på en utflykt? Kanske på en plats med underbar utsikt ...


Har valt att stämpla med en bingostämpel och sen maska den, och jobba med DistressInk och InkBlendingTool på två olika motiv. Superroligt! Ett roligt sätt att förändra något så vardagligt som ett kaffefilter till en rolig dekoration, som går att anpassa i det oändliga.
Layout av Mahlin78

Utsikt i all ära men en sann kaffekärring njuter sitt kaffe var helst det låter sig serveras.


Jag har aldrig tidigare skapat något med kaffefilter, även om tanken har funnits.
Här har i alla fall filtret fått agera hållare åt en tag med journaling.
Jag har skvätt med akrylfärg över layouten för att förstärka kaffetemat. Dessutom har jag tagit en fin sked som jag köpt på loppis, fyllt den med embossingpulver och smält så att det ska se ut som att det är kaffe i skeden. Riktigt kul experiment, bra att tänka på är att värma under skeden så att inte allt pulver flyger iväg. Dessutom blir det väldigt varmt. Men det blev ett bra resultat!

Layout av Kosepute

Vilket läckert sätt att använda en kaffesked på, en kul teknik att lägga på minnet! På tal om skedar ... inte skadar det att få dem läckert framdukade inte. Bollebygdsbo får visa på ett kul sätt.


Jag använder kaffefilter till att lägga kaffesked/servett samt kakor eller någon överraskning i när jag bjuder på lite kaffe utomhus.
Pappersmuggarna är stämplade med en sommarstämpel - kaffedrickande damer.
Brickan har jag "decopagat" (nytt ord) med en kaffeservett.

Dukningstips av BollebygdsboSom synes har jag satt ihop filtren med öljetter - för skojs skull. =)
Dukningstips av Bollebygdsbo

Efter att ha använt ett filter som dekoration, ett som ficka för tags och ett par som förvaring av bestick och kakor skall vi nu ägna oss åt två varianter av förvaring för till exempel godis.


Kaffefilter använde jag till att dekorera och sedan lägga i ett julbrev i för ett par år sedan, istället för ”vanliga” julkort.
Den här gången blev kaffefiltren istället barnkalasgodispåsar.
Jag tycker det är lite trist med vanliga godispåsar så vi har haft altrade pappersstrutar vid ett kalas och när dottern fyllde år senast altrade jag stora tändsticksaskar och fyllde med godis.
Denna gång blir det alltså kaffefilter med barnens namn på som fylls med godis och hängs upp i ett träd – det är inte alla som har ett godisträd i trädgården!

Godispåsar av Livethososs-AnnaGodisträd
Godispåsar av Livethososs-Anna

En annan variant på samma tema bjuder jag (Bi) på.


En liten "korg" att ge bort till exempel godis i.
Gottegömma av BiNågra bilder som visar lite steg för steg - hur jag har gått tillväga.
Du behöver (i mitt fall) ett filter och två papper som är något större än filtret. Montera samman dessa med filtret mellan, klipp ev. rent kanterna.
Fäst ett band eller en remsa med en brad på vardera sidan så att det bildas ett handtag.
Dekorera efter tycke och smak.

Gottegömma av Bi

Därmed lämnar vi de lätt identifierbara alstren med kaffefilter och ägnar oss i stället åt vacker blomsterprakt. Vi får se några olika varianter av kaffefiltersblommor.


Här har jag experimenterat och gjort några olika blommor av kaffefilter. Verkligen jättekul och det gav mersmak. De rosa blommorna är gjorda av urklippta cirklar, 6 lager till varje blomma, som har målats med distresser och skrynklats ihop före montering. Cirklarna till den mörkrosa blomman klippte jag fransar runt om innan montering och till den gula klippte jag ut en hög med kronblad som jag monterade ihop med en brad i mitten.
FIlterblommor av Cissi

Och så här ser dessa blommor ut när de kommer till praktisk användning i skapandet.


Blommorna som jag gjort av kaffefilter passade perfekt till korten från skolanslutningen.
Layout av Cissi

Ännu en variant av blomma bjuder Cajaba på. En blomma som dessutom placerats på en väldigt läcker vattenkanna. Förhoppningsvis kommer vi inom en inte alltför avlägsen framtid att kunna bjuda på en tutorial som visar hur man framställer en vattenkanna i papper.


Jag har gjort en blomma av kaffefilter.
Jag klippte ut tre stora och tre lite mindre blommor i kaffefilter. Sedan sprayade jag grön färg på alla blommorna, knölade ihop alla till en boll och vecklade sedan ut dem. Satte ihop alla blommorna med en brads, knölade ihop igen och blåste torr med embossingfönen. Sedan lite lim och glitter för att piffa till det lite.

Jag gjorde en vattenkanna som jag satte fast blomman på. Den tänkte jag ge bort till den som kommer att vattna mina blommor när jag åker bort.

Vattenkanna av CajabaBlommande närbild
Vattenkanna av Cajaba

Ännu en filterblomma - den här gången en nejlika - bjuder Pippin på. Hon kommer även att presentera en tutorial över hur man gör dessa filterblommor. Tutorialen kommer att publiceras imorgon. Håll utkik!


Ett kort där jag använt mig av en nejlika gjord av kaffefilter.
Kort av Pippin


Mer om kaffe
Kaffe nådde de europeiska hoven omkring renässansen men var då en mycket dyrbar dryck från arabvärlden som tillagades på arabiskt vis. 1600-talet står som ett sekel där kaffet fick sitt genombrott i den europeiska kulturen.
Kaffebönor var mycket dyrbara, och tidvis rådde importförbud under 17-och 1800-talen, så även i Sverige. Man var rädd för att spekulationsaffärer i kaffebönor skulle leda till att valuta hamnade utanför landet vilket kunde orsaka ekonomiska kriser.
Kaffeförbud har rått i Sverige i flera omgångar under perioden 1756-1822. Det första infördes 1756, tydligen som en hämnd från bondeståndet i ståndsriksdagen på de andra ständerna, för att bönderna inte fick rätt till fri brännvinsbränning. Därefter rådde förbud 1766-1769, 1794-1796, 1799-1802 och slutligen 1817-1822
Kaffeförbuden stötte dock varje gång på hårt motstånd från inte minst borgarståndet, som tillhörde bland de största kaffekonsumenterna vid denna tid.

Kaffetåren
Rubriken till detta inlägg har hämtat sin inspiration från sången Kaffetåren. Minns du "Kaffe-kaffetåren, den är bra,/kaffe-kaffetåren varje da',/kaffe-kaffetåren rätt och slätt/eller med en gräddeskvätt!" och så vidare, om inte följ länken nedan för att höra Harry Brandelius framföra den.
Varför inte tillsamman med en kopp kaffe! =) Lyssna och inspireras att experimentera med kaffefilter eller varför inte med kaffet i sig.

Länkar
You tube - Kaffe- kaffetåren med Harry Brandelius
Wikipedia om kaffe


Skrotbokens länkar
Afrika är hett i vår av maxell, här finns en layout med filterblomma
Att färga in med kaffe av maxell

2 kommentarer:

Linda sa...

Så mycket roliga och annorlunda alster!

maxell sa...

Instämmer med Linda. Härlig inspiration.