Mjau för garn

on 11 september 2009

av maxell

Under den senaste tiden har en rad katthändelser passerat och fler kommer framöver. Vi uppmärksammar detta genom ett mjauigt inlägg med garn.

Sedan en tid tillbaka det varit en rad katthändelser. För det första publicerades ingressen till den första boken om Pelle Svanslös den 27e juli för 70 år sedan. Vidare handlar det om Cats, det vill säga den välkända musikalen av Andrew Lloyd Webber. Originalet genomförde sin sista uppsättning på Broadway den 20e september 2000. Den svenska versionen är också starkt förknippade med september. Lloyd Webbers Cats hade premiär på Chinateatern den 4e september 1987, Göteborgs egen uppsättning hade premiär den 9e september 2006 på GöteborgsOperan, Malmös egen version hade premiär den 28e september 2007 och sedan den 3e september i år (2009) fram till jul ges en uppsättning på Cirkus i Stockholm.

Till detta kommer "Hittekattens dag" som firas den första söndagen i september. I söndags, den 6e september 2009, firades denna dag för femte gången. Dagen var från början tänkt för att ge alla "hittekatter" en födelsedag och vidareutvecklades till en dag när alla "hittekatter" och katthem får stå i fokus. Under dagen har flera kattorganisationer och katthem öppet hus. Dagen är lämplig för att göra en egen insats för "hittekatterna". Du kan till exempel aktivt engagera dig i en lokal kattorganisation, söka direkt kontakt med kattägare i din närhet, ägna en extra tanke åt de katter som nu saknar ett varmt och ombonat hem och kanske också tända ett ljus.

Intressant information om katter - historiska katter, gudomliga katter, vilda katter och tama katter - finns i ett separat inlägg. I detta inlägg efterlyste vi kattalster. Vi har inte fått in ett enda. Det är svårt att tro att ingen av de som tittar in till Skrotboken aldrig skapar om katter. Vi har i alla fall gjort det. Alla våra alster handlar om katter på något sätt samt har något av garn på sig.

Först ut är Henriettas coola och färgglada garnblomma. Ett bra och intressant sätt att använda garn på.


Garn förknippas ofta med katter trots att garn är en ganska olämplig leksak som katten kan svälja. Så låt aldrig katten leka med garn/trådar utan övervakning!

På ett kattkort passar dock garn och jag har använt det för att göra en blomma.

Kort av Henrietta

Vi fortsätter på den något olämpliga kombinationen med garn och katter. På mitt kort får katten leka med ett litet garnnystan under kontrollerade former. :)


Utgångspunkten för detta kort är att ett garnnystan brukar ofta förknippas med katter. Jag monterade därför en katt och ett litet garnnystan tillsammans med några övriga dekorationer för att skapa ett lekfullt kort. Bakgrunden har jag färgat in med hjälp av te.
Kort av maxellLekfulla närbilder
Foton av maxell

Nästa alster visar på min (maxells) första tanke när det gäller att använda garn i scrappandet. Garn ger en härlig effekt när du fäster ett antal olika garn i en tag och sedan använder allt på ett lämpligt alster. Jag använder garn på det här sättet då och då och här kommer en layout med tag, garn och katt.


Det går inte för sig att missa chansen att skapa om vår älskade katt och hans härliga personlighet. Han är en våghalsig katt som inte tvekar inför ett äventyr och han har en rejäl motor.

Journalingen sitter på en egentillverkad dold tag som, på klassiskt vis, är dekorerad med garn. Några garn är glittriga och de matchar det glittriga mönsterpappret. Jag distressade ett papper som matchar bra mot den stämplade korken och tillsammans balanserar de layouten mot den svarta bakgrunden. En gammal rostig bricka symboliserar dels att man blir härjad med årens lopp samtidigt som det är raka motsatsen till talesättet att "gammal kärlek rostar aldrig". Vi gillar vår katt och han gillar oss. :)
Layout av maxellKurrande närbilder
Foton av maxell

Jag (maxell) vet att det kan vara klurigt att fästa garn på sina alster. Jag funderade en stund och kom på att det finns ett "enkelt" knep för att underlätta fastsättningen. Det illustreras med ett kort där garn används för att markera kanter och samtidigt skapa dimension och liv.


Katter likväl som en del människor kan vara mycket bestämda av sig. Den här lilla katten passar för att be om ursäkt om det gått för långt eller helt enkelt "bubblat över".

Här använde jag garn för att skapa dimension och intresse. Ett ljusblått bomullsgarn pryder kanten av det utklippta molnet samt skapar en ram runt kortet. Lättaste sättet att fästa garn på det här viset är att använda ett lim med smal spets, trycka ut lim i en sträng där du vill ha garnet och sedan lägga fast garnet genom att följa denna sträng. Visst är det lite pillrigt, men det ger en alternativ och intressant effekt.

Kort av maxellNärbilder med dimension

Såväl kattens ögon som varje bokstavslapp är täckt med tredimensionellt lack och det matchar halvpärlorna.

Foton av maxell

Numera kommer blommor i nästan hur många former som helst. Några varianter har färdiga "garnbitar" fästa som extra detaljer. Henrietta har skapat ett kort med sådana blommor.


Jag ville få fram ett kort som kändes lite gammaldags och romantiskt. Katter passar ju för både och!
Kort av Henrietta

Vi vet att det finns scrappare som, av olika anledningar, inte vill använda garn på sina alster. Med det här inlägget har vi visat på några olika användningsområden för garn. Det finns fler, men vi sparar några för framtiden. ;)

Låt dig nu inspireras och skapa med garn. Det är ett mångsidigt och helt klart användbart material. Glöm sedan inte att lämna en kommentar till dina alster med garn - såväl nyskapade som äldre och med eller utan katter.

OBS! Tänk på att garn och garnnystan inte är lämpligt som leksak för en katt.

Vi avslutar detta inlägg med något tänkvärt.
Antag att en macka alltid faller med smöret neråt och en katt alltid landar med fötterna först. Vad händer då om man spänner fast en macka med smöret uppåt på en katts rygg?
:D

Skrotbokens länkar
Häxor och katter av Alien Bling - Publicerad 25e oktober 2008 med anledning av Halloween. Innehåller alster med katter.
Kattens plats i våra liv av Tiggy - Publicerad 30e november 2008 med anledning av Kattens dag. Alla alster innehåller band i någon variant.
Katter, katter katter av Bi - Berättar om katter

1 kommentarer:

Carola sa...

Kommer det en tutorial på den läckra garnblomman Henrietta? Vill ju använda garn på mina lo's men de blir aldrig bra. Men en snygg garnblomma kan funka. Men hur gööör du?? ;)