Vi zoomar in ...

on 20 september 2009

av Birgitta/Bi

Den 20e september 1859 öppnas Københavns Zoologiske Have för allmänheten. Detta zoo är ett av Europas äldsta och firar idag 150 år.

Från att ha varit en park där man ställde ut ett antal exotiska djur; som man tillfälligt fick fatt i hos djurhandlare, är det idag en upplevelsepark som fokuserar på naturförmedling, naturskydd och avelsprogram för hotade djur. Det är Danmarks tredje största attraktion med 1,3 miljoner besökare årligen och med omkring 3 300 pensionatsgäster fördelade på 264 arter.


Idag gästas vi av Missan78 som generöst delar med sig av sina minnen från Köpenhamns zoo.
Dubbellayout av Missan78Dubbellayout av Missan78

Minnen av Zoologiske Have
Jag minns hur jag som barn gick runt på sagda zoo och tittade. Då tyckte jag mest synd om djuren som tvingades vara på djurparken men idag har det efter en lång rad upprustningar blivit en anläggning med relativt gott om utrymme för djuren trots att parken befinner sig mitt i en storstad.

Jag bestämde mig förra sommaren för att det var dags att åka över i sällskap med Sam för att med egna ögon se förändringarna. Vi hade en fantastisk dag tillsammans där vi njöt av vackert väder, lite gott att äta och naturligtvis med möjligheten att förkovra oss i djurkunskap.

Särskilt gladde det mig att se elefanternas nya anläggning. Mina minnen av fastkedjade elefanter på betonggolv kunde bytas ut mot nya med elefanter i flock som roade sig med bad och hade tillgång till sysselsättning 24 timmar om dygnet med hjälp av olika sinnrika lösningar.


Första sidan i mitt Zoo album
Layout av BiBland det första som möter en när man kommer innanför entrén är fågelön där man bland annat kan få se stork och häger. Strax vid sidan om hittar man en annan praktfull fågel - Flamingon.
Layout av Bi

Djur i bur
Visst lever djuren fortfarande i burar och inhägnader men idag är ändå medvetenheten om vikten av att ge djuren så normala betingelser som möjligt i fokus.

De djur som kan leva tillsammans får också göra det, allt för att efterlikna deras naturliga miljö så mycket som möjligt och för att skapa en naturlig aktivitet för djuren då de utmanar varandra.

Foder serveras så att djuren får arbeta för att få tag på den. Rovdjuren får hela kadaver så de tvingas arbeta för att få i sig maten - deras naturliga instinkter aktiveras. Spindelaporna måste ända upp i toppen på träden för att hämta de frukter som har hängts upp där till dem osv osv.

Djurskötarna tränar också djuren på olika sätt varje dag. Övningarna bygger på djurens naturliga beteende, och det är en utmaning för djuren att utföra dem. Träningen varieras löpande, så att det inte blir rutin, varken för djuren eller för djurskötarna. Djuren skall må bra fysiskt och psykiskt och dessutom slippa ha tråkigt.


Ett av de stora projekten på Köpenhamns zoo är att öka medvetenheten hos allmänheten över de utrotningshotade djurens situation.
Layout av Bi

Vi gratulerar ...
på 150-årsdagen och firade med att skapa på tema Zoo. Vi har siktat in oss på ordet zoo och det finns också men på våra alster utom i de fall det är flera layouter i en serie.

Trots att det är Köpenhamns zoo som jubilerar just idag så tar vi en sväng över till London när vi ändå är på zoobesök. Samara tar oss med på resan.


Det som var mest spännande på London Zoo var den australiensiska avdelningen. De hade byggt upp ett landskap som verkligen såg ut som öknen, för en stund kändes det som att vi var i en annan världsdel.

När vi kom så hoppade kängururna omkring,men innan vi fick upp kamera och videokamera så satt de bara stilla och såg söta ut.

Jag har qk Studio Classic till rubriken. Resten av dekorationerna är stickers.

Layout av Samara

Avslutningsvis visar maxell ett kort med en friare tolkning av zoo-temat.


Jag hittade den här bilden på en söt elefant och tyckte att den passade bra till ett kort med zoo-tema. Kortets hälsning är en fri tolkning av ordet zoo med ett budskap som mottagaren, likt elefanterna, aldrig lär glömma. :)

Kortet är allmänt hållet för att passa in i flera situationer. Ett kort för att välkomna någon till världen, ett dopkort, ett gratulationskort och en kärleksfull hälsning är några av de användningsområden som jag spontant kommer på. Bilden eller motivet är mångsidigt och jag utmanar alla att leta reda på bilder eller stämplar med söta och/eller vilda djur och använda dem på minst ett kort.

Kort av maxell

Länkar
TimTim Draw & Color Page - Illustrationer för privat bruk i icke-kommersiella syften

0 kommentarer: