av Birgitta/Bi

Mitt emellan två stora katthändelser gör vi ett upprop till alla kattälskare (även de som är mindre kattintresserade är välkomna att vara med). Vi vill presentera ett riktigt mjauigt inlägg i början av september och ber dig därför skicka in dina katt-alster till oss!

De katthändelser jag talar om i ingressen är den första publiceringen av Pelle Svanslös som skedde 27e juli för 70 år sedan och den sista uppsättning av Lloyd Webbers musikal Cats på Broadway den 20e septermber 2000. En start och ett avslut.

Lite kattfakta
Katten (Felis silvestris catus), som vi också känner som tamkatt eller huskatt, är ett ganska litet, smygjagande rovdjur.

Arten vildkatt, med underarter som europeisk vildkatt (F. s. silvestris) och skotsk vildkatt (F. s. grampia) går inte att tämja. Däremot går en utefödd förvildad tamkatt ofta att få tam.

Människan började ganska tidigt att domesticera vildkatten för att hålla efter skadedjur och/eller hålla som husdjur.

Hur länge katten levt nära människan är ännu oklart, men det rör sig om mellan 9 000 och 15 000 år. En studie utförd av National Cancer Institute pekar mot att alla världens tamkatter härstammar från en grupp vildkatter som levde i Främre Orienten för omkring 10 000 år sedan.


Kattgudinnan Bast, Louvren i Paris

Egyptierna är bland dem som längst haft katten som tamdjur.

I det gamla Egypten var katten ett heligt djur. En av deras gudinnor var Bastet, kärleksgudinnan, som avbildades antingen som en katt eller som en kvinna med katthuvud. Om en katt dog visade ägarna sorg genom att raka av sig ögonbrynen och likt de egyptiska faraonerna mumifierade man även katter.

Vi söker dina katt-alster!
Ta chansen att få dina katter publicerade här. Alla sorters alster är välkomna, enda "kravet" är att de skall associeras till katter. Ett extra plus blir det om alstret dessutom har något av garn på sig!

Bidrag lämnas in senast

den 30e augusti klockan 23.59
genom att lämna en kommentar till detta inlägg med en fungerande direktlänk till ditt alster. Den 2e september kan du se om ditt bidrag är med.

Länkar
Wikipedia om katter
Kattgudinnan Bast, Foto tillhandahålles av Wikimedia Commons

0 kommentarer: