Måla med fingerfärg

on 16 augusti 2010

av maxell

I det här inlägget kladdar vi med och använder fingerfärg. :)

Fingerfärg ja. Det är en kladdig, härlig och framförallt ätbar färg som är anpassad för att måla med händerna eller fingrarna. Praktiskt för små konstnärer, men det passar oavsett ålder. Färdiga verk som målats med fingerfärg kallas fingermålningar.

Färgen finns att köpa färdig, men annars är den enkel att blanda till själv. Längst ner i inlägget ges recept på några olika varianter av fingerfärg.

Varför använder vi fingerfärg just idag?
Själv har jag (maxell) använt fingerfärg förut på mina alster (för några exempel - se länkarna sist i inlägget). Bland det roligaste att göra med fingerfärg är att låta min son måla hela papper som jag sedan kan använda som bakgrunder eller mönsterpapper på mina alster. Det är mönster, färg och form överallt i en härlig blandning.

Dock verkar det inte vara alltför vanligt att vi använder fingerfärg i scrapsammanhang. Så med anledning av den högsta domstolen idag, den 16e augusti, år 1912 fastställde en dom där fingeravtryck ingick i bevisningen kände vi att det passade perfekt med en utmaning i att använda just fingerfärg på våra alster.

Hur vi använt fingerfärg
Först ut är en layout av Livethososs-Anna som tagit tag i det som jag själv glömmer numera - att använda handtryck. Tänk bara va härligt att ha dem från olika år för att sedan kunna jämföra. Ett bra tips för alla med barn som växer upp. :)


När barnen var små gjorde jag hand- och fingeravtryck hela tiden, med fingerfärg och i gips i olika varianter. Men så blev de större och handavtryck var inte så kul längre.

Jag scrappar ett album för varje år till varje barn och varje album börjar med en layout som berättar något om hur de var vid just den åldern: vad de gillade för mat, vad de hade för drömyrke, vilka bästa kompisarna var och så vidare. Så även med dottern som alltså nu är sju år. Och visst är det roligt att ha ett handavtryck med fingerfärg även på en sjuåring!

Om några år kommer denna hand ju att verka liten, även om den nu är jättestor i förhållande till bebishandavtrycken!

Layout av Livethososs-Anna

Sedan har vi en härligt färgglad tolkning av Bi. Här är det Sam som gjorde slut på alla fingerfärger ute i trädgården. Tänk vilken lycka!


Lycka är ...

att få kladda runt riktigt ordentligt med/i färg. Vi la ut en presenning i trädgården och sedan var det full fart med kreerandet och bodypaintingen då vi tömde förrådet av fingerfärg och lät Sam leva runt ordentligt sommaren 2002. =)

Jag tror nästan det är min första A4 layout. =). Färgstänken på bakgrunden och bokstäverna är dock målade med vattenfärg - våra fingerfärger är slut - konstigt nog!

Layout av Bi

Skberg74 har också passat på att scrappa om barn som målar med hela kroppen. Här gillar jag att hon använt sig av dovare nyanser på fingerfärgen mot bakgrunden i craft. En riktigt läcker kombination.


När jag skulle göra en layout med fingerfärg så visste jag direkt vilket foto jag skulle använda, vad passar bättre än ett foto på en 8 månaders bebis som målar med hela kroppen. Jag har gjort bakgrunden med fingerfärg.
Layout av Skberg74

Även Lilla S blev inspirerad och gick loss med fingerfärg. Dock inte på sig själv - troligen inte så mycket i alla fall :) - utan på ett papper. Det används sedan som bakgrund till hennes färgstarka och konstnärliga layout.


När jag gjorde bakgrunden ville lilla S vara med och hon valde att använda fingerfärgen både med fingrarna och att måla med pensel.
Layout av Lilla S

Jag själv (maxell) använde mig av en gammal teckning som min son målat för flera år sedan och skapade om ett magiskt ögonblick.


Jag letade efter en teckning där min son målat hela ytan, men fastnade istället för denna där stora delar av ytan fortfarande är vit. Ett kort utskrivet på papper och färglagt kombinerat med några bitar färgmatchade mönsterpapper, egenutskrivna ord, handskriven journaling och i stort sett endast röda dekorationer ger temat "ett magiskt ögonblick".

Det är vanligen så att mannen på bilden virvlar omkring hela tiden precis som färgen som han målat på pappret. På fotot står han still och poserar på en dansbana där folk vanligen virvlar omkring. För mig är det ett magiskt ögonblick. :)

Layout av maxell



Fingerfärdiga närbilder
Layout av maxell

Det var vår användning av fingerfärg i skapandet. Vad använder du det själv till? Har du provat? Om inte är det dags.

Jag (maxell) gillar verkligen fingerfärg. Framförallt för att den går att tvätta bort. :) Sedan är den vanligen färgstark och delvis transparent. Men ha tålamod. Det kan ta tid för färgen att torka och sedan kan det även vara en god idé att försegla den färdiga målningen med lämpligt medium.

Vill du tillverka din egen färg kan du använda något eller några av recepten nedan. Är du mer intresserad av fingeravtryck och deras användning i rättsfall läser du lite längre ner. Vill du ha ytterligare inspiration kikar du på länkarna sist i inlägget.

Tillverka din egen fingerfärg
Ja, gör det! Det är skoj. Måla sedan såväl tillsammans med eventuella yngre förmågor som på egen hand. :)

För alla recept gäller att du kan färgsätta med naturliga ingredienser som exempelvis kakao, gurkmeja, rödbetsjuice eller morotsjuice.

Fingerfärg - Recept 1 - för de allra minsta
filmjölk
karamellfärg/hushållsfärg

Blanda filmjölk och karamellfärg till önskad färg eller färger. Häll upp på ett fat och måla på tjockt papper. Om du önskar bevara konstverken bör du lacka dem med lämpligt medium. Annars surnar filmjölken och det hela kan börja lukta...

Fingerfärg - recept 2
5 dl vatten
2½ msk potatismjöl eller stärkelse
karamellfärg/hushållsfärg, naturliga färgingredienser (se ovan) eller pulverfärg

Blanda kallt vatten med potatismjöl/stärkelse och låt koka upp under omrörning. Låt svalna och tillsätt sedan färg. Använd karamellfärg/hushållsfärg, naturliga färgingredienser eller - om det inte är små barn som ska måla - pulverfärg. Rör gärna ut färgen i lite varmt vatten och blanda sedan i smeten. Om smeten blir för tjock, blanda i mer vatten. Måla på tjockt papper och lacka gärna de färdiga konstverken med lämpligt medium för att bevara dem.

Fingerfärg - Recept 3
3 dl vatten
3 msk vetemjöl
1 tsk salt
karamellfärg/hushållsfärg, naturliga färgingredienser (se ovan) eller pulverfärg

Blanda kallt vatten med vetemjöl och salt. Koka upp under omrörning. Låt svalna och färgsätt med karamellfärg/hushållsfärg, naturliga färgingredienser eller - om det inte är små barn som ska måla - pulverfärg. Måla på tjockt papper och lacka med lämpligt medium för att bevara slutresultatet.

Fingerfärg - Recept 4
4 dl vatten
2 dl talk
2 dl tvålflingor
2 dl potatismjöl
karamellfärg/hushållsfärg, naturliga färgingredienser (se ovan) eller giftfri pulverfärg

Blanda vatten, talk, tvålflingor och potatismjöl. Låt blandningen sjuda under noggrann omrörning. Ta av från plattan och låt svalna. Tillsätt färg.

Fingerfärg - Recept 5 - för större barn
1 msk tapetklisterpulver
½ l vatten
karamellfärg/hushållsfärg, naturliga färgingredienser (se ovan) eller färgpigment

Vispa tapetklisterpulvret med vatten för en tjock blandning. Låt stå cirka 5 minuter (läs på förpackningen). Tillsätt färg och rör om. Denna färg kan förvaras i burk med lock i kylskåp.

Om fingeravtryck och hur de började används inom teknisk bevisning
Varje människa har unika mönster i sina händer och på sina fingrar. Det innebär att ett fingeravtryck kan användas för att identifiera en person. Ett liknande mönster finns också på fotsulan och på tårna, men det är vanligen att fingeravtryck används.

Detta mönster är konstant och förändras inte under livets gång. Själva fingeravtrycket är möjligt att göra bland annat beroende på att fettpartiklar som skyddar huden gör att det på vissa material eller ytor lämnas fläckar efter händer och fingrar. Dessa avtryck är vanligen synliga för blotta ögat.

I samband med kriminaltekniska undersökningar används fingeravtryck för att identifiera personer. Metoden anses säker. I vissa länder används det också för fadersskapstest.

De äldsta bevarade fingeravtrycken kommer från 782 efter Kristus. Vid utgrävningar i Kina hittades en papyrysrulle som dateras till denna tid. Dokumentet är en lånehandling som signerats genom att såväl låntagaren som utlånaren lämnat sina fingeravtryck.

Även om fingeravtryck användes redan då tog det åtskilliga år innan det kom till mer allmän användning. Forskningsområdet kring fingeravtryck heter daktyloskopi. Daktyloskopi´ kommer av grekiskans "da´ktylos", det vill säga "finger", och efterleden "-skopi´a", det vill säga "-betraktande". Forskning kring fingeravtrycket påbörjades i slutet av 1870-talet av den skotske missionsläkaren och amatörarkeologen Henry Faulds. I oktober 1880 beskrev Faulds sin upptäckt av fingeravtryck i tidskriften Nature med orden "Jag inspekterade förra året några fynd av förhistoriska lerskärvor i Japan och lade märke till att en del fingeravtryck måste ha tillkommit medan leran ännu var mjuk". I en avhandling från samma år, 1880, bevisade Faulds att fingeravtryck inte förändras med åren hos en människa.

Detta skedde under samma tidsperiod som en annan identifieringsmetod fick genomslagskraft. År 1885 införde fransmannen Alphonse Bertillons det så kallade Antropometriska systemet för identifiering av brottslingar vid många av Europas poliskårer. Inom antropometrin mäts brottslingars kropp på 11 olika ställen och det tas fotografier. Antropometrins genomslagskraft ledde till att det dröjde innan fingeravtryck infördes för identifiering i Europa.

Men 1892 utvecklades teorierna och metoderna kring fingeravtryck. Den brittiska antropologen Francis Galton kom då på ett sätt för att se skillnad på olika fingeravtryck. Därmed inleddes möjligheterna att använda fingeravtryck som bevis i brottsutredningar och redan 1892 fälls den första brottslingen med den nya tekniken. Det var Fransisca Rojas som dömdes som skyldig till mord efter att hennes fingeravtryck hittas på mordplatsen.

Knappt tio år senare, den 14e mars 1906, påbörjade den svenska polisen sitt fingeravtrycksregister vid signalementskontoret på Stockholms detektivavdelning. Den förste svensk som identifierades med hjälp av fingeravtryck var Frans Oskar Roos. Han var bland de första att få sina fingeravtryck tagna och registrerade och 1907 mördades han och kastades i Klara sjö inlindad i säckväv. Första gången som fingeravtryck används i en svensk domstol är i en dom från Malmö Rådhusrätt som den 12e april 1912 dömer en Oskar Jönsson Hagman till fem års straffarbete och tre års vanfrejd för inbrott i en kaffeaffär i Malmö. På brottsplatsen hade polisen hittat bland annat ett fingeravtryck. Senare samma år, den 16e augusti 1912, fastställde Högsta domstolen en dom där fingeravtryck fanns med bland bevisen. Den första domen i en svensk domstol där enbart fingeravtryck användes som bevis kom 1924. Resten är idag historia...

Skrotbokens länkar
Vi firar mamma - Mors dag 2009 använde maxell fingerfärg på två kort
Du gamla, du fria... - Sveriges Nationaldag 2009 använde maxell fingerfärgsmålad bakgrund för en layout

3 kommentarer:

Arvet sa...

Oj, så mycket intressanta fakta och dessutom tack för alla bra recept! Nu kanske vi får för oss att göra lite färg igen. Det är ju ändå saker som alltid finns hemma. Tänk vad man glömmer fort.

Linda sa...

Jättefina och roliga layouter! Och så bra med recept!!

maxell sa...

Jag gillar såklart den härliga färgkavalkad som det här inlägget bjuder på.

Va skoj att recepten uppskattas. Jag har inte provat alla, men det är såna som finns att hitta lite här och lite där. De är alltså beprövade av otal barn och vuxna och ska därför fungera. :)